woensdag 19 januari 2011

Amnesty lanceert actiedag voor gerechtigheid slachtoffers Gaza Oorlog

 
Waar blijft de internationale actiedag voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de Sri Lankese oorlog tegen de Tamil Tijgers? In dezelfde periode als de Gaza oorlog kwamen duizenden burgers om in de eindstrijd tussen het Sri Lankese leger en de Tamil Tijgers, waarbij eveneens ziekenhuizen en scholen werden getroffen door granaten, en de Tijgers burgers als menselijk schild gebruikten. Honderdduizenden sloegen op de vlucht of kwamen vast te zitten tussen de strijdende partijen en konden geen kant meer op. Het was een conflict van veel grotere proporties dan de Gaza oorlog, met meer burgerslachtoffers, maar geen haan die er nog naar kraait. Ondertussen is Sri Lanka wel van die vervelende Tamil Tijgers af, die het rustig af kon slachten terwijl de camera's op de Gazastrook waren gericht waar Hamas succesvol de rol van underdog speelde.
 
Eenzelfde verhaal kun je houden wat betreft Soedan, Kongo, Somalië en andere conflictgebieden, en laten we ook de harde repressie in vele Arabische staten niet vergeten. Hoeveel bloggers, mensenrechtenactivisten en etnische minderheden zijn er de afgelopen jaren gedood in Egypte, Iran, Syrië, Libië? Waarom geen solidariteitsdag voor hen? En Hamas heeft afgelopen jaar meer dan 3000 dissidenten opgepakt. De mensen in de Gazastrook lijden minstens evenzeer onder het Hamas regime als onder de verwoestingen van de Gaza oorlog, een oorlog die Hamas is begonnen. Maar daar zul je Amnesty niet over horen.
 
RP
-----------
 

Amnesty lanceert 18 januari als actiedag voor gerechtigheid slachtoffers Gaza-conflict

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/belga-algemeen/amnesty-lanceert-18-januari-als-actiedag-voor-gerechtigheid-slachtoffers-gaza-conflict/article-1194925652079.htm

(Belga) Amnesty International lanceert op dinsdag 18 januari, de dag waarop twee jaar geleden het conflict in Gaza en Zuid-Israël eindigde, een actiedag tegen straffeloosheid van oorlogsmisdaden. Dinsdag wordt het startschot gegeven van een wereldwijde campagne en een inzamelactie van handtekeningen, die de organisatie in maart wil afgeven aan de VN-Mensenrechtenraad.

"Maart 2011 wordt een cruciale maand", zegt Lore Van Welden van Amnesty International. Dan buigt de Mensenrechtenraad van de VN zich over een nieuw rapport over de Israëlische aanval op de Gazastrook. Ter herinnering: in de nasleep van het Goldstone-rapport - dat concludeerde dat zowel het Israëlische leger als de gewapende Palestijnse groeperingen schuldig waren aan oorlogsmisdaden - kregen beide partijen zes maanden de tijd om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de mensenrechtenschendingen. Een Comité van Onafhankelijke Deskundigen kreeg de opdracht van de VN-Mensenrechtenraad om na te gaan of die onderzoeken wel oprecht gevoerd waren. "Neen", was hun conclusie, waarop de VN-Mensenrechtenraad een nieuw rapport bestelde bij het Comité om de beoordelingsoefening over te doen, aldus Van Welden. "We zijn twee jaar na de feiten. We verwachten niet dat het er nog nieuwe rapporten van beide partijen komen, al blijven ze welkom", zegt Van Welden. Amnesty vraagt aan de VN-Mensenrechtenraad de kwestie door te verwijzen naar het internationaal strafrecht. Vanaf dinsdag wil de mensenrechtenorganisatie wereldwijd zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen van mensen "die gerechtigheid eisen voor de slachtoffers in Gaza, maar ook in zuid-Israël". In ons land zullen Amnesty-activisten campagne voeren in Gent (shoppingcenter Gent-Zuid), Leuven (universiteitsbibliotheek) en Brussel (KVS). (VEK)

 

3 opmerkingen:

 1. Niet vergeten dat het over Amnesty I. Vlaanderen gaat. Die bende werd geleid door de pro-Hamas en anti-joodse profesoor Eva Brems, een professor van de UGent, en die nu met de wet van de communiceerende vaten (tussen anti-Israëlische NGO's en de groenen of socialisten) een parlementszetel van Groen! gekregen heeft.

  A.I. Vlaanderen is de enige A.I. ter wereld die een speciale FB opgesteld heeft tegen Israël; in feite de enige A.I. die een FB heeft opgezet over een niet algemeen of lokaal onderwerp.

  Hun mentaliteit is er ook een van verklikking, dat ik persoonlijk heb meegemaakt na een privé communicatie met deze Lore Van Welden. En tijdens een recente lezing door hen georganizeerd werd een aanwezige schrijver van een boek over de Sho'ah als de jodenvriend en spion van de Mossad gebrandmerkt.

  Nu Eva Brems er weg is heeft een Pieter Stockmans, de vent van de FB, volledig vrije gang om zijn haat te distilleren.

  Een deel van deze informatie staat hier:
  http://joodsactueel.be/2010/04/12/amnesty-vlaanderen-dan-toch-geobsedeerd-met-israel/
  en hier:
  http://joodsactueel.be/2010/04/11/reactie-op-amnesty-vlaanderen/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "De mensen in de Gazastrook lijden minstens evenzeer onder het Hamas regime als onder de verwoestingen van de Gaza oorlog, een oorlog die Hamas is begonnen. Maar daar zul je Amnesty niet over horen."

  AI rapporteert hier ook gewoon over.
  10 seconden googlen

  http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE21/001/2009/en/9f210586-f762-11dd-8fd7-f57af21896e1/mde210012009en.html
  http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/report/hamas-waged-deadly-campaign-war-devastated-gaza-20090212

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amnesty kaart op zich in haar rapporten misstanden aan in alle landen en van alle partijen, daar vertrouw ik wel op. Maar in Vlaanderen is juist Israel een mikpunt van veel campagnes zoals bovengenoemde, terwijl er veel ergere landen zijn om campagne tegen te voeren.

  Het aanroepen van de 'Mensenrechtenraad' van de VN is ook weinig overtuigend: dit orgaan is volkomen ongeloofwaardig en een instrument van de dictaturen en mensenrechtenschenders die het juist zou moeten bekritiseren; het dient eigenlijk genegeerd te worden en niet op deze manier een schijn van legitimiteit te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen