vrijdag 23 januari 2015

Stockmans en de grieven van moslims (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/01/24/stockmans-en-de-grieven-van-moslims/  

= IMO Blog =  

Het is een veelgehoorde theorie in de discussie over de terreur tegen Charlie Hebdo. De oorzaak van dit geweld zouden we vooral bij onszelf moeten zoeken. Het Westen heeft boter op zijn hoofd wanneer het met de vinger wijst naar radikale moslims, enge imams en de nog akeliger leiders van IS en Al Qaida. Het ligt in feite vooral aan onszelf. Omdat we moslims discrimineren waardoor ze zich vernederd voelen. Omdat we autocratische leiders in het Midden-Oosten steunen. Omdat we Israel steunen en niet meer doen voor de Palestijnen. Omdat we oorlogen zijn begonnen in Irak en Afghanistan, met vele duizenden doden en een veelvoud aan gewonden en ontheemden als gevolg. De oplossing is dan ook om meer begrip en empathie voor moslims te ontwikkelen in plaats van ze in een hoek te zetten.

Vorige week vrijdag was journalist Pieter Stockmans te gast bij De Wereld Draait Door, waar hij vertelde dat hij bij de ‘Islamitische Staat’ op bezoek is geweest in Jordanië, om zich in hun ideologie te verdiepen en uit oprechte interesse voor hun verhaal. Hij zei empathie te tonen voor de voedingsbodem van hun ideeën, maar niet al hun geweld goed te keuren. Dat valt dan weer mee. Hij zag het als zijn taak om het verhaal van IS naar Europa te brengen, want blijkbaar kennen we dat nog niet.

Radicalisering moeten we tegengaan door meer aandacht te besteden, bijvoorbeeld op scholen, aan de oorlogen in Syrië, Irak en Gaza. We moeten meer oog hebben voor hoe hard dit bij hen aankomt, de beelden van hoe onschuldige moslims worden gedood, de straffeloosheid van Israel en haar oorlogsmisdaden. Zo kunnen we zorgen dat ze zich gehoord voelen.

We mengden ons pas in de oorlog in Syrië toen westerlingen er werden gedood, de 200.000 Syrische doden en miljoenen vluchtelingen vonden we niet zo van belang. Daarom is het logisch dat men deze inmenging als een daad van oorlog ziet. Stockmans ontkende ook dat de aanslag tegen Charlie Hebdo een aanslag op de vrijheid van meningsuiting is. Het is een aanslag op een belangrijk westers symbool, en de reactie die volgde is precies wat men had verwacht en ook wilde uitlokken. Hierdoor neemt ook de haat tegen moslims toe, en zullen die zich eerder aangetrokken voelen tot IS.

Stockmans werd geen enkele keer tegengesproken, hij kreeg geen enkele kritische vraag. Mathijs van Nieuwkerk luisterde geboeid, tafelheer Marc-Marie Huijbregts zei ook niks. Sommige dingen zijn aantoonbaar onjuist. Zo is er al ontzettend veel aandacht voor het Midden-Oosten, voor moslims en hun problemen en stigmatisering, en vooral ook heel erg veel aandacht voor de Palestijnen en hoe zij door Israel worden onderdrukt. Als je al erg veel van een bepaald medicijn toedient en het werkt niet, is het doorgaans geen goede oplossing om dan nog maar wat extra toe te dienen. Soms werkt het beter om dan een ander medicijn te proberen. Soms blijkt het ‘medicijn’ dat je toediende de kwaal alleen maar erger te maken.

Dat moslims zich gehoord willen voelen was 20 of 30 jaar geleden misschien een argument, toen niemand nog wist wat het Suikerfeest is en Nederland zich sterk met Israel identificeerde. Nu is dat niet het probleem en niet de reden van de radicalisering. Wanneer de door Stockmans bepleite gastlessen daadwerkelijk gemeengoed zouden worden (hij zei trots ze zelf al te geven en daarmee bij te dragen aan de oplossing van dit probleem), dan krijgen de scholieren alleen nog maar een negatiever beeld van Israel en een positiever van het ‘verzet’ dat door Hamas wordt gepleegd. Hun woede zal worden bevestigd en daarmee versterkt, hun haat tegen Israel dat zo ‘straffeloos’ zijn ‘oorlogsmisdaden’ kan plegen, aangewakkerd. Dat leidt dus alleen nog maar tot meer radicalisering.

Meer aandacht voor het Midden-Oosten zou misschien positief kunnen uitpakken mits het op een evenwichtige manier gebeurt, en men juist duidelijk maakt hoe complex het allemaal is, hoeveel soorten moslims er zijn, en milities en stamverbanden die elkaar de tent uitvechten, en dat de Joden en christenen niet alleen dader maar vaak ook juist slachtoffer waren en zijn. Dat was echter overduidelijk niet waar Stockmans het over had; hij wilde vooral meer begrip voor de grieven van moslims, hier en ook daar. Ik vind het daarnaast vrij schokkend dat na aanslagen op Westerse en Joodse doelen er weer zoveel aandacht uitgaat naar de moslims als slachtoffer. Het klopt zeker dat moslims (net als andere minderheden) te maken hebben met vooroordelen. En het is terecht wanneer daar met enige regelmaat aandacht aan wordt besteed, zeker ook op scholen. Maar dan wel op een evenwichtige manier, waarbij ook aandacht is voor de vooroordelen die moslims zelf vaak hebben en de bejegening van andere groepen op grond daarvan. Het is echter ietwat vreemd om juist nadat radicale moslims weer eens genadeloos hebben toegeslagen, dit thema zo centraal te stellen.

En dan de kunstmatige manier waarop Israel erbij wordt gehaald. Het optreden in Gaza zou extremistische moslims in de kaart spelen, maar niet optreden was niet echt een optie gezien de rakettenregen van Hamas, de vele tunnels en de aanslagen die het had voorbereid. Men lijkt zich totaal kritiekloos met de Palestijnen te vereenzelvigen en het Palestijnse geweld te steunen. Zelden hoor of lees je dat moslims daar oprecht afstand van nemen en begrip tonen voor Israels kant. Zelfs het afstand nemen van IS gaat al behoorlijk moeizaam, en wordt steevast gepareerd met een defensieve reactie dat het van racisme getuigt dit überhaupt te vragen.

Ook geliefd is om als tegenreactie te eisen dat de Joden zich van Israel distantiëren. De vergelijking van Israel met IS is natuurlijk absurd. Wanneer een groep extreem radikale Joden moordend en plunderend door het Midden-Oosten trok en daar het ene dorp na het andere uitmoordde, tegenstanders onthooft en vrouwen verkracht, ja, dan zou de vraag je daar als Jood van te distantiëren terecht zijn. Wanneer in naam van jouw geloof dood en verderf wordt gezaaid, dien je daartegen op te staan en je geloof terug te claimen. Je kunt niet volstaan met ‘dat zijn geen echte moslims/joden/christenen’. Het is van belang aan te tonen waarom zij de religie misbruiken, en uit te leggen dat je religie in feite iets heel anders inhoudt.

Ook in Buitenhof was afgelopen zondag veel aandacht voor het verhaal dat we vooral moslims en de islam er niet op moeten aankijken, dat er niks mis is met de islam en het vooral ligt aan het Westen zelf. In de speciale uitzending “Jouw vrijheid, mijn vrijheid” van donderdagavond riep haatrapper Appa op om meer respect voor de islam te tonen, zonder weerwoord of enige verwijzing naar zijn eigen gebrek aan respect (om het eufemistisch uit te drukken) voor andere religies en vooral het jodendom. Het is verkeerd om alle moslims aan te kijken op wat er in naam van hun religie gebeurt, maar het tegenovergestelde is evenmin een oplossing. Hoe moslims nu, na het extremistische geweld in Parijs, weer als slachtoffer worden belicht, werkt mijns inziens juist meer verdeeldheid in de hand en is koren op de molen van Wilders. We moeten harde noten durven kraken zonder een religie of bevolkingsgroep af te serveren. Ik zal nog uitgebreider terugkomen op het interview met Karen Armstrong in Buitenhof en de uitzending van afgelopen donderdag.

Ratna Pelle

 

woensdag 21 januari 2015

Hezbollah commandant en Iraanse generaal gedood in Syrië

 

Interessant citaat:

Hezbollaleider Hassan Nasralla zei vorige week op de Libanese televisie dat zijn organisatie wapens had “waarvan Israel zich geen voorstelling kan maken”. Volgens hem staat Hezbolla klaar om “de Galilee te veroveren” in noord-Israel. Hij zei echter ook dat Israel zijn organisatie op hoog niveau had geïnfiltreerd.

 

Al enige tijd wordt een nieuwe confrontatie met Hezbollah verwacht, maar op een grootschalig conflict zoals in 2006 zit de terreurbeweging annex politieke partij in Libanon niet te wachten, gezien de situatie in Syrië.

 

_______________

 

Hezbollacommandant, Iraanse generaal gedood in Syrië

http://www.cidi.nl/hezbollacommandant-gedood-in-syrie/

IN ISRAEL / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 19/01/2015 OM 12:53 / TAGS: HEZBOLLAH, IRAN, LIBANON, TERRORISME, VS

 

Een helikopteraanval zondag heeft minstens zes Hezbolla-militanten uitgeschakeld aan de Syrische kant van de Golan, die een dodelijke aanval op Israel aan het voorbereiden zouden zijn. Israelische media hadden het over raketaanvallen, grensinfiltraties, bombardementen van de grens en antitankaanvallen. Onder de doden waren de zoon van Imad Moughniyah, een beruchte Hezbollacommandant, en zelf een Hezbolla-districtscommandant. Maandag werd bevestigd dat er ook een belangrijke Iraanse generaal bij was.

Volgens Libanese bronnen ging het om een Israelische aanval. Israel heeft dit niet bevestigd of ontkend, zoals gebruikelijk. De enige officiële reactie kwam van de Israelische minister van defensie, Moshe Ya’alon: “Als Hezbolla zegt dat hun mensen in Syrië zijn verwond of gedood, dan moeten zij uitleggen wat hun mensen daar deden.”

Israel heeft zich zorgvuldig buiten de gevechten in Syrië gehouden, maar zou wel een paar maal wapentransporten hebben aangevallen die op weg waren naar extremistische groepen (aan beide zijden).

Persbureau AFP meldde dat zes mensen werden gedood toen een helikopter het vuur opende op twee auto’s in de buurt van Quneitra, vlakbij de Israelische grens. Hezbolla, een terroristische organisatie met Libanon als hoofdkwartier, bevestigde dat onder de doden commandant Abu Issa was en districtscommandant Jihad Mughniye. Diens vader was Imad Mughniyeh, die verantwoordelijk zou zijn geweest voor verschillende terroristische aanvallen en die in 2008 is gedood. Hij stond op de Amerikaanse lijst van meestgezochte terroristen.

Al-Manar, het TV-station van Hezbolla, zei dat “een groep Hezbolla mujahedin tot martelaar zijn gemaakt door een zionistische raketaanval in Quneitra”. Volgens de Iraanse nieuwssite waren er ook leden van de Revolutionaire Garde bij de ‘martelaren’. Een dag na de aanval bevestigde Iran dat een van hen de belangrijke generaal Ali Al-Addadi was. Hij zou in Syrië zijn als adviseur van de regeringstroepen. Iran steunt Assad en traint en bewapent sinds jaar en dag Hezbolla, dat in Syrië meevecht aan de kant van het Assad-regime.

Hezbollaleider Hassan Nasralla zei vorige week op de Libanese televisie dat zijn organisatie wapens had “waarvan Israel zich geen voorstelling kan maken”. Volgens hem staat Hezbolla klaar om “de Galilee te veroveren” in noord-Israel. Hij zei echter ook dat Israel zijn organisatie op hoog niveau had geïnfiltreerd.

 

Foto: de voormalige Iraanse president Ahmadinejad samen met President Assad van Syrië en Hezbollaleider Nasrallah – Creative Commons

 

dinsdag 20 januari 2015

Hamas terug op de lijst van terroristische organisaties?

Bron: Israël in de media

Europa herzint zich op terreurorganisatie Hamas

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2015/1/EU-willen-Hamas-op-terreurlijst-houden-1686323W/?masterpageid=158492

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de Palestijnse islamitische groepering Hamas op de Europese terreurlijst houden. De EU-lidstaten besloten maandag in beroep te gaan tegen een vonnis van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Dit is een interessante ontwikkeling in het licht van de gang naar het ICC (niet te verwarren met het Internationaal Gerechtshof, dat ook in Den Haag huist) door Abbas om Israel aan te klagen voor daden in de Gaza-oorlog door Israel begaan.  Hamas maakt nog steeds deel uit van de eenheidsregering met Fatah van de staat Palestina, zoals die in 2012 door de Algemene Vergadering van de VN werd goedgekeurd. Weliswaar maakte Hamas in 2012 geen deel uit van de regering, maar de Algemene Vergadering heeft deze “verzoening” tussen Fatah en Hamas eerder toegejuicht dan veroordeeld.  Hamas en Fatah zaten in ieder geval wel samen in de regering toen Hamas raketten op Israel afvuurde voor dat het treffen in Gaza plaats vond en Netanjahoe aankondigde dat Israel “zacht” zou reageren op zachte acties van Hamas (de PA), maar “hard” op harde acties. Toch ging Hamas door met het afvuren van raketten op burgerdoelen in Israel en elke dag werden er meer raketten op Israel afgevuurd. Je kunt dus stellen dat Israel zijn bevolking moest beschermen tegen de oorlogsdaden van Hamas, maar eigenlijk van Palestina!

Volgens Dr. M De Blois in zijn boek: “Israel: een staat ter discussie” gaat het om het volgende als het om zelfverdediging volgens internationaal recht gaat: (blz 89) “artikel 51 van het VN Handvest luidt: Geen enkele bepaling van dit Handvest doet afbreuk aan het inherente recht tot individuele of collectieve zelfverdediging in geval van een gewapende aanval tegen een Lid van de Verenigde Naties, totdat de Veiligheidsraad de noodzakelijke maatregelen ter handhaving van de internationale vrede en veiligheid heeft genomen, en dat derhalve het Handvest het inherente recht op zelfverdediging erkent in geval van een gewapende aanval van een staat tegenover een andere staat”. (In het verdrag staat nergens in artikel 51 dat het om een staat gaat die aanvalt, maar het Internationaal Gerechtshof heeft dat in 2004 zo uitgelegd (!) toen het zich over de afscheidingsmuur boog.)

Je kunt nu stellen dat de staat Palestina Israel in 2014  aanviel en Israel zich mocht verdedigen, wat in geval van raketten en terreurtunnels, zoals al gauw bleek, een moeilijke opgave was zonder dat eenheden zich in het gebied begaven waar die tunnels lagen en waar de raketten lagen opgeslagen (verborgen waren) en waarvandaan ze werden afgeschoten. Dat alleen al is een interessant aspect omdat het Internationaal Gerechtshof zich op die manier had uitgesproken, waarbij het artikel 51 en Passent even had uitgebreid. Het meest waarschijnlijke is dat het ICC dit ook in beschouwing neemt.

Nu Hamas waarschijnlijk weer op de terreurlijst komt en er ten tijde van de aanvallen al opstond en er met terugwerkende kracht al opstond als de EU-wens vervuld wordt, doet de volgende vraag zich voor: Kan een terreurbeweging, die als zodanig op de terreurlijst van de EU staat, wel een klacht indienen bij een Gerechtshof? Wat zijn de regels hiervoor en bestaan daar wel regels voor? Een crimineel kan een andere crimineel voor de rechter dagen in het civiel recht, maar hoe zit dat met Internationaal recht? Kan Syrie zijn aanvallers aanklagen terwijl de VN zich niet heeft uitgesproken over rechtmatig ingrijpen in Syrie? Dit belooft een interessante discussie te worden. En, terwijl Abbas duidelijk alleen om beoordeling van Israelische daden heeft gevraagd, is daar de volgende vraag: Kan dit, kan aan de eigen criminele daden voorbij worden gegaan? Ons rechtvaardigheidsgevoel zegt dat dit niet kan, maar ons rechtvaardigheidsgevoel past niet altijd in het internationaal recht. Het worden dus spannende tijden.

 

MS

 

Verbranden Franse vlag als dank voor erkennen Palestina?

 
Niet alleen Israelische vlaggen zijn geliefd om te verbranden, de aanslagen in Parijs inspireerden sommige Palestijnen om nu ook een Franse vlag te verbranden.
 
RP
-------------
 
 
A poster I tweeted on Sunday:
 
 
Here is the video of the flag burning at the Temple Mount on Friday:
 

It looks like the innovative Arabs have come up with a way to print flags on flash fabric like nitrocellulose.
 

Vreemde verzameling regeringsleiders bij mars Charlie Hebdo (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/01/20/vreemde-verzameling-regeringsleiders-bij-mars-charlie-hebdo/  

= IMO Blog = 

Er is al het nodige over geschreven: de stoet bobo’s die vorige week zondag meeliep in de demonstratie uit solidariteit met Charlie Hebdo. Niet alleen Europese leiders wilden hun solidariteit betuigen met de Fransen na de vreselijke aanslag, ook leiders uit landen als Mali, Turkije, Rusland, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Egypte waren van de partij. In deze landen is het met de persvrijheid droevig gesteld. Zo werd in Saudi-Arabië een kritische blogger veroordeeld tot 1000 zweepslagen, waarvan hij de eerste 50 afgelopen vrijdag incasseerde. De meeste ophef was er echter niet om hem, om de Turkse premier Davutoglu of de Russische minister voor buitenlandse zaken Lavrov, maar om premier Netanyahu, die, evenals Abbas, ook van de partij was. Netanyahu was gevraagd thuis te blijven, zo meldden diverse media, en was dat aanvankelijk ook van plan, tot hij hoorde dat de ministers Lieberman en Bennett zouden gaan. Toen Frankrijk dat vernam werd Abbas, in verband met het evenwicht, ook nog snel gevraagd. Het verzoek aan Netanyahu is opvallend als je kijkt naar de andere aanwezigen, waarvan niet bekend is dat ze een dergelijk verzoek kregen. De vrees was dat Netanyahu’s komst de spanningen tussen moslims en Joden verder zou doen oplopen, en de aandacht zou afleiden naar het Israelisch-Palestijns conflict.

Het is jammer dat wat begon als een spontane uiting van solidariteit met Charlie Hebdo, door regeringsleiders van over de hele wereld werd gebruikt als pr stunt. Niet alleen Netanyahu leidde de aandacht af, dat deden ze in feite allemaal. Bovendien had Netanyahu’s bezoek nog een extra dimensie vanwege de schietpartij in een koosjere supermarkt waarbij vier Joden omkwamen. Deze moordpartij past in een reeks antisemitische incidenten en gewelddadigheden, waaronder die op een school in Toulouse in 2012 en in Brussel vorig jaar. De schrik zit er bij de Franse Joden goed in, en voor het eerst sinds de oorlog werden vorige week vrijdag alle sabbath diensten geannuleerd. Duizenden Joden hebben aangegeven naar Israel te willen emigreren. Netanyahu kwam dan ook niet alleen voor de mars voor Charlie Hebdo, maar bezocht de Joodse supermarkt en hield een toespraak in de Grote Synagoge van Parijs, waar hij o.a. de islamitische medewerker van de supermarkt Lassana Bathily bedankte, die mensen had gered door ze in de koelruimte te verstoppen. Je kunt over Netanyahu denken hoe je wilt, maar hij hoorde hier meer thuis dan de staatshoofden en ministers uit Midden-Oosterse landen waar bloggers en journalisten in gevangenissen wegkwijnen.

Netanyahu’s komst was niet alleen omstreden omdat hij voor verdeeldheid zou zorgen. Ook wordt hem in o.a. De Volkskrant verweten dat Israel zelf in de Gaza oorlog nog diverse journalisten heeft gedood, en journalisten op de Westbank arresteert. Elder of Ziyon gaat in op deze aantijging, die ook in de Haaretz verscheen (middels een cartoon waarin Israel nota bene werd vergeleken en op een lijn gesteld met de daders van de aanslag op Charlie Hebdo). Elder schrijft:

Other “journalists,” like Khaled Riad Mohammed Hamad, weren’t journalists in any real sense. They worked for terrorist media outlets, where journalistic ethics are nonexistent – they were propagandists paid by Hamas or Islamic Jihad. If the IFJ wants to consider them part of their profession, that’s fine, but it really waters down the definition of “journalist.” International law definitely distinguishes between legitimate media and propaganda outlets that could contribute to the war.

Other journalists killed in Gaza were not killed by Israeli bombings. At least three were killed when Gaza “bomb disposal experts” took them to see them work – and they did not distance the journalists far enough, nor did they give them any protective gear, as the munitions exploded. Yet they are also often listed as being killed by Israel by the haters.

UNESCO only counts 8 journalists killed that fit their criteria. Two of them (Simone Camilli and Ali Shehda Abu Afash, a translator) were killed by munitions that exploded while supposedly being disarmed. They counted at least three “journalists” for Hamas media (Khaled Riad Mohammed Hamad, Sameh al-Aryan and Mohamed Daher.) One of the remaining was a driver, not a journalist. 

Het is inmiddels bekend dat Hamas de aantallen gedode burgers veel hoger voorstelde aan Westerse media, en talloze strijders onterecht als burgerdoden werden genoteerd. Ook is bekend dat buitenlandse journalisten werden bedreigd en lastig gevallen wanneer zij dingen opschreven die Hamas niet uitkwamen. De Volkskrant geeft geen bron voor de bewering over Netanyahu.

Een opvallende gast was de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Hij loofde, aldus Trouw, de sterke boodschap tegen terrorisme die Parijs de wereld had ingestuurd, maar voegde toe dat hij het op prijs zou stellen indien er gelijkaardige reacties zouden komen bij aanslagen ‘tegen moskeeën’ of islamofobie.

Ook zei hij:

De slachting in Parijs door de terroristen is een misdaad tegen de menselijkheid, aldus Davutoglu. Hij vindt dat Netanyahu zich aan dezelfde misdrijven schuldig maakt door ‘kinderen te vermoorden met bombardementen terwijl ze op het strand van Gaza spelen.’ 

Davutoglu heeft zich ook negatief uitgesproken over de jongste editie van het satirische blad Charlie Hebdo, waar de profeet Mohammed op de voorpagina prijkt. ‘Persvrijheid betekent niet vrijheid van belediging’, meent hij. ‘In ons land accepteren we geen belediging van de heilige profeet.’

Je vraagt je af waarom Hollande, uiteraard op de hoogte van de ideeën van zijn geëerde Turkse collega’s, Turkije niet vriendelijk verzocht heeft om thuis te blijven. Naast Netanyahu werd ook aan Marine Le Pen te kennen gegeven niet welkom te zijn. Hoewel ik daar wel enig begrip voor kan opbrengen, komt het ietwat vreemd over om in een mars van ‘nationale eenheid’ zo’n grote partij niet uit te nodigen. Daarbij zal het haar slechts in de kaart spelen. Een en ander komt ook vreemd over gezien de buitenlandse gasten die wel welkom waren.

Niet alleen Davotoglu, maar ook president Erdogan liet zich vreemd uit. Elsevier meldde:

Hij liep niet mee in Parijs, en nu weten we waarom. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de schuld van de aanslagen in Parijs niet bij de radicale islam ligt, maar bij de westerse wereld die de aanslagen heeft uitgelokt.

Uiteraard vonden Erdogan en Davotoglu dat Netanyahu niet mee had mogen lopen, omdat hij staatsterrorisme zou bedrijven tegen de Palestijnen.

Ook Hamas is nogal dubbelhartig in zijn houding tegenover de terreurdaden. Na de aanslagen in Parijs aanvankelijk te hebben geprezen, volgde een paar dagen later toch een veroordeling in het Engels, aldus Israel Hayom. Net als Erdogan legde men de oorzaak niet bij de terroristen of de radikale islam. Nee, de regering van Netanyahu zou verantwoordelijk zijn. Daar achteraan werden de Franse Joden die naar Israel willen emigreren nog eens bedreigd. Het verzet zou ze allemaal doden. Misschien mag premier Haniyeh wel meelopen in de volgende solidariteitsmars tegen terrorisme. Hand in hand met Angela Merkel en François Hollande. Mooi, die verbroedering.

Ratna Pelle

 

maandag 19 januari 2015

Complottheorieën wijd verspreid

 

Complottheorieën zie je helaas ook in rechtse en pro-Israel hoek, waar vaak de islam en de ‘islamisering’ overal de schuld van krijgt, en anders wel Brussel, de Bilderberg conferentie, de Vrijmetselarij en, jawel, de Rothschilds die dit alles financieren. In christelijke kring wordt dit denken dan soms nog aangevuld met Eindtijd profetieën, waarbij alleen zij die Jezus erkennen als de zoon van God, gered zullen worden. Dat dit soort onzin ook in pro-Israel kringen wordt geuit is een gotspe, maar het laat wel de aantrekkelijkheid van complottheorieën zien: een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor alle problemen, onrecht en ellende in de wereld.

 

RP

--------------

 

Complottheorieën wijd verspreid.

Complotdenken kan zomaar in een krant opduiken.

Bron: Israël in de media 

Complottheorieen zijn niet alleen van vandaag. Al in de middeleeuwen en alle daarop volgende eeuwen vind je complottheorieen.

Na 9/11 bloeide dit fenomeen hoog op zowel in de moslimlanden als in bepaalde kringen in het Westen. Joden zouden de aanslag in New York hebben gepland om allerlei obscure redenen. Een echte aanhanger van de 9/11-complottheorie is de vorig jaar afgetreden VN vertegenwoordiger Richard Falk (een Amerikaan met universitaire opleiding!). Hij zag (en waarschijnlijk ziet) overal de hand van Israel achter.  Ook de Turkse bijdrage aan complotdenken beleeft goede tijden. Naast Erdogan en zijn minister-president heeft ook de burgemeester van Ankara een duit in het zakje gedaan: ‘Mossad Inflames Islamophobia by Causing Such Incidents:’ Anti-Semitic Ankara Mayor Blames Paris Terror on Israel

In de hele Arabische wereld zijn deze dagen dit soort onzinverhalen te horen, want ‘iedereen begrijpt toch dat de terreur niet van de moslims komt, maar in werkelijkheid zijn de Joden de echte aanstichters en proberen zij op deze manier de moslims zwart te maken’. Zo twitterde de hoge ambtenaar van het ministerie van veiligheid Yasmina Haifi begin augustus dit jaar dat het duidelijk was dat het een om een Joodse samenzwering ging als het om ISIS ging ( ISIS is complot van zionisten ). Moslims zouden nooit zoiets als ISIS kunnen oprichten.. Haifi was niet zomaar een ambtenaartje maar een hoge beleidsmedewerker en  was behalve ambtenaar op het ministerie tevens woordvoerder van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen, dat namens bewoners van de Schilderswijk in Den Haag klachten verzamelde over de politie. Ook was ze volgens haar LinkedIn lid van de PvdA Scoutingscommissie. Zij had de inlichtingen over de Joden en hun opzet van ISIS  zelf op internet gelezen en weigerde de bewering in te trekken. Gevolg was dat het ministerie haar ontsloeg en zij uit de PvdA ging.

Deze vrouw is in Nederland opgevoed, heeft er scholen en universiteit doorlopen. We moeten dus niet opkijken als minder goed opgeleide moslims met dezelfde onzin komen. En dat doen ze. Na de aanslagen in Parijs kon je in interviews op straat overal horen over de aanstichters van de moordpartijen: Israel, Mossad, Joden.

Deze complottheorie was ook al overgenomen door de International Business Times; zij kwamen er zelf achter en publiceerden een excuus en haalden het betreffende artikel ofline:

Regret Publishing Erroneous Article

EDITOR'S NOTE:
A story reporting on conspiracy theorists who allege a link between Israeli intelligence and the Paris shootings should never have been published and we have therefore removed it from our site. The story was beneath our standards and we apologize for this basic lapse in judgement

Je vraagt je af  wie er in die redactie zit dat het artikel online kon verschijnen, maar het verhaal van Haifi maakt duidelijk dat wij alert moeten blijven, want voor je het weet maken mensen met dit soort ideeën onze kranten en radio/tv uitzendingen en zitten ze in het parlement.

 

MS

 

zondag 18 januari 2015

Voor een 'Israël-vrije' VU in Amsterdam?

 
De academische boycot van Israel wil in Nederland nog niet echt van de grond komen; wellicht omdat er aan zo’n boycot weinig academisch is...
Hieronder doet Paul Damen verslag van een weinig verheffende pro-boycot bijeenkomst.
 
Wouter
____________
 

Voor een ‘Israël-vrije’ VU 

Door Redactie

 
Foto: Paul Damen
 
Nee, een ‘debat’ was de avond over het Midden-Oostenconflict, georganiseerd door VUstudenten, allerminst. Spreker na spreker, coryfee Anja Meulenbelt inbegrepen, draaide bijna schools het eigen verhaal af. Na afloop werd één man gearresteerd. 

Door: Paul Damen

Het organiserende studentencomité SRP (Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina), was meteen middelpunt van een rel. Eerst gaf het VU-bestuur toestemming voor het debat, al was, volgens bestuursvoorzitter Jaap Winter, ‘voor antisemitische geluiden, haat en onverdraagzaamheid geen plek’. Toen daarop ene Muhammad Seher (waarschijnlijk een niet-bestaand iemand) op de SRP-Facebookpagina de tekst ‘Free Palestine! VU Joden-vrij!’ plaatste, veranderde het bestuurscollege van standpunt. Dit debat kón niet meer aan de VU, omdat, aldus Winter, ‘het gevoelens van uitsluiting en onveiligheid oproept binnen de universitaire gemeenschap’. Met andere woorden: na diverse aanslagen op Joden discussieert de VU liever niet meer over de oorzaak daarvan. De universitair woordvoerder wil tegenover het NIW niets aan die verklaring toevoegen. Wél wil men, zo blijkt uit die eerdere verklaring, ‘in gesprek’ met de SRP, ondanks de door hen veroorzaakte ‘uitsluiting en onveiligheid’.
 
Al langer bestaat er aan de VU rumoer rondom activiteiten waarbij de islam en moslims figureren. Drie jaar geleden weigerde men de Brits-Palestijnse ‘shariageleerde’ Haitham al-Haddad pas de toegang nadat de Tweede Kamer de komst van die antisemitische ‘haatimam’ afkeurde. Op een vrouwendag discussieerden allochtone medische studentes over de vraag of je wel iemand van de andere sekse mocht onderzoeken. En in september werden studenten in korte broek bij een promotie geweigerd omdat een Indonesische islamitische hoogleraar wellicht aanstoot nam aan hun kleding.
Het niet toestaan van het debat, deze week, vindt SRP-inleidster Sarah Bekkali ‘regelrechte censuur’. Volgens rechtenstudente Bekkali noemt de Vrije Universiteit zich ten onrechte ‘vrij’. Blijkbaar weet ze niet dat dat niet slaat op het democratisch gehalte van haar universiteit, maar op het feit dat het geen overheidsinstelling is.
Moederlijk
Ook Anja Meulenbelt hekelde de VU in een ietwat moederlijke toespraak, waarin ze de studenten op het hart drukt ‘vooral actief te blijven’. De studenten weten dan al dat Anja’s ouders in de Tweede Wereldoorlog ‘Joodse mensen in veiligheid’ brachten en dat het ‘in de openluchtgevangenis Gaza’ van kwaad tot erger gaat, maar dat nergens het opleidingsniveau zo hoog is als daar – opmerkelijk voor een gevangenis. Meulenbelt debiteert wel meer groteske opmerkingen. Volgens haar is Israël er bewust op uit om Gaza te bombarderen en zo veel mogelijk kinderen te vermoorden. Hamas is, geeft ze toe, ‘nogal fundamentalistisch’, maar ‘het is óók de overheid van Gaza’. Inderdaad – een dictatuur is ook een soort overheid. Ook zouden moslims ‘antisemitisme in de schoot geschoven’ krijgen en zou ‘nog maar tien procent van de Europese bevolking achter Israël staan’. Dat voor Meulenbelt de waarheid van minder belang is, geeft ze ruiterlijk toe: ‘toen Nederland bezet werd door de Duitsers lag de waarheid ook niet in het midden’.
 
De spreker na haar, de Israëli Ronnie Barkan, slaagt erin om Meulenbelt links in te halen. Israël is volgens hem gebaseerd op discriminatie, apartheid en etnisch superioriteitsdenken, en niet eens Joods. ‘Israël is enkel Joods zoals Zuid-Afrika wit was.’ Zionisme, zegt Barkan, is te vergelijken met de Ku Klux Klan, en Israël een ‘apartheidsstaat’ omdat ‘dat zo is’. Israëlische universiteiten werken immers ‘allemaal samen met het leger’.
 
Gerechtigheid
Na hem komt de activist Abulkasim Al-Jaberi aan het woord, die al eerder Zwarte Piet aan Israël knoopte (allebei racisme). Al-Jaberi, die goede contacten heeft met Hamas en de Moslimbroederschap, ziet Israël als het ‘resultaat van koloniale geschiedenis’. Volgens hem hadden vóór de Tweede Wereldoorlog ‘de Joden’ 7 procent van Israël ‘in handen’ en in 1950 ‘bijna het hele land’ – daarmee wegsmokkelend dat het eerste om grondaankopen van individuele Joden ging, en het laatste om de internationaal erkende staat Israël.
 
De discussieleider drukt vervolgens de vragenronde kundig de grond in door vooraf te bepalen waarover vragen gesteld mogen worden. Iemand in de zaal (een opposant!) wil weten hoe, met al die genocide door Israël, de Palestijnse bevolking niettemin zo explosief gegroeid is. Die vraag, aldus de ‘discussieleider’, is racisme en ‘resoneert met de PVV’. Een bedeesd meisje met een hoofddoek om wil weten waarom ‘in de heilige boeken’ Israël steeds maar aan Joden wordt toegewezen. Daarbij lijkt ze te verwijzen naar onder andere de Koransoera 5, vers 21 waarin God de Joden dwingt om het land dat voor hen voorbestemd is te accepteren. Ze wordt meteen op haar plaats gezet: ‘wat in een boek staat, hoeft nog niet waar te zijn’. Gemompel onder de vele andere aanwezige dames met hoofddoek, nu hún Koran als ‘een boek’ wordt weggezet. Na nog enige verdere uiteenzettingen wordt het ‘debat’ afgesloten. Ruim na afloop van de bijeenkomst werd er, in een relletje bij de uitgang, nog iemand gearresteerd die aanwezigen met de dood zou hebben bedreigd – toch nog een mediagenieke afsluiting van een verder uiterst tamme avond.
 

Protesten tegen nieuwe Mohammed-cartoon in Charlie Hebdo

 

In Azië en Afrika hebben vrijdag duizenden moslims gedemonstreerd tegen de nieuwe uitgave van Charlie Hebdo (nu in miljoenen-oplage), die weer een cartoon van de profeet op de voorpagina had. Op pakweg 1,5 miljard moslims wereldwijd is dat een heel klein aantal, maar de meesten hebben dan ook wel grotere zorgen.

Opvallend is dat koning Abdullah II van Jordanië, die in Parijs had mee gedemonstreerd vorige zondag, de nieuwe publicatie ‘onverantwoord en roekeloos’ noemde.

 

In Frankrijk en andere Europese landen zijn sinds de moorden in Parijs al vele tientallen incidenten tegen moslims gemeld, waaronder een schizofrene man die een islamitische huisvader doodstak afgelopen woensdagnacht, en een jonge Eritrese moslim die in Dresden werd doodgestoken maandagnacht.

Op Facebook is ook een meldpunt gestart voor incidenten in het Nederlandse taalgebied: Meld Islamofobie. Hier zijn tot nu toe vooral beledigingen, scheldpartijen en bedreigingen opgetekend.

 

Wouter

_______________

 

Muslims worldwide protest new Charlie Hebdo cartoons (roundup)

http://www.elderofziyon.blogspot.nl/2015/01/muslims-worldwide-protest-new-charlie.html

 

Filipinos burn fake Charlie Hebdo poster saying it is a Zionist conspiracy

From Naharnet/AFP:

Muslims marched in Middle East cities Friday to protest the publication of a cartoon of the Prophet Mohammed by French magazine Charlie Hebdo, as Qatar warned the image would "fuel hatred".

The largest rally was in Jordan, where around 2,500 protesters took to the streets of the capital Amman amid tightened security, while demonstrations also took place in east Jerusalem and Khartoum.
The crowd, including members of the Muslim Brotherhood and youth groups, set off from the Al-Husseini mosque in central Amman holding banners that read "insulting the prophet is global terrorism".
Jordan's opposition Islamic Action Front party, the political wing of the local branch of the Muslim Brotherhood, has branded the publication of the cartoon as "an attack on Muslims across the world".
King Abdullah II, who last weekend joined world leaders on an anti-terror solidarity march in Paris, on Thursday said the latest issue of Charlie Hebdo was "irresponsible and reckless".

A protest against the cartoon in Tehran was canceled, with no official reason given, as senior Iranian cleric Ayatollah Ali Movahedi Kermani told worshipers its publication amounted to "savagery".

In Tunis, worshipers at El-Fath mosque interrupted prayer leader Noureddine Khadmi as he delivered a sermon saying: "We are all against insults made against our prophet but it is not a reason to kill".
Charlie Hebdo journalists "deserved to be killed because they insulted our prophet many times," the worshipers cried out.

Saudi Arabia's top religious body, the Council of Senior Ulema, also criticized the publication of Mohammed cartoons that it said "have nothing to do with the freedom of creativity or thought".
Its secretary general Fahd al-Majid warned that publishing such images would only "serve extremists who are in search of excuses for killing and terrorism".

 

Qatar condemned the publication:

Qatar warned Friday that publishing cartoons of Prophet Mohammed would "fuel hatred and anger", as a leading Muslim body called for peaceful protests against French weekly Charlie Hebdo.
Qatar "condemned the reprinting by French satirical magazine Charlie Hebdo and other European press of pictures offensive to Prophet Mohammed," the foreign ministry said in a statement.

"Freedom of speech does not mean insulting others, hurting their feelings, and mocking their religious beliefs and idols," said the statement published by the official QNA news agency.
"These disgraceful actions are in the interest of nobody and will only fuel hatred and anger," it warned, describing them as a "violation of human values of peaceful coexistence, tolerance, justice, and respect among people."

 

RT adds:

Pakistani police fired tear gas and used water cannons on protesters in Karachi, with AFP photo journalist injured in the protests.
Earlier on, dozens of Pakistani lawmakers marched near the country’s parliament in Islamabad, calling for "death to blasphemers."
"All political parties are with us… All Muslim countries should condemn these blasphemous cartoons," Pakistani Religious Affairs Minister Sardar Yousaf said, NBC reported.

Egypt’s top religious institution, the Al Azhar mosque, has expressed its outrage at the magazine’s new cartoon, describing it as a “blatant challenge to the feelings of Muslims who had sympathized with this newspaper,” AP reported.

Muslims in Aleppo on Thursday marched through the southwestern Syrian city, burning a “Je suis Charlie” poster.

Protesters in the Philippines marched in the southern town of Marawi, burning images of the magazine’s new cover.

 

Parijse Mars van Miljoen Merkels

 
Er was veel aandacht voor het feit dat een ultra orthodoxe Israelische krant Angela Merkel en andere vrouwen had weg gefotoshopt uit de solidariteitsdemonstratie voor Charlie Hebdo vorige zondag. Sommige ultra orthodoxen kunnen het blijkbaar niet verdragen om vrouwen in kranten te zien, op billboards en in bussen. Het liefst gaat men volledig vrouw vrij door het leven, maar men profiteert wel van het vele werk dat, zowel binnen- als buitenshuis door vrouwen wordt verricht, en het is natuurlijk fijn dat zij al die kinderen baren die de toekomst van de ultra orthodoxen moeten veilig stellen. Overigens hoefde de censuurafdeling van de krant helaas niet zoveel vrouwen weg te halen, zoals een van onderstaande foto’s laat zien. En misschien is dat wel een veel groter probleem.
 
RP
-----------------
 
Foto-Antwort auf israelische Bildmontage
Der Marsch der Millionen Merkels
 
Paris. Nachdem eine ultraorthodoxe Zeitung in Israel Angela Merkel und andere Frauen aus einem Foto des Trauermarsches der Staatschefs in Paris herausretuschiert hatte, kommt die Kanzlerin jetzt in einer weiteren Fotomontage millionenfach zurück. Das Bild "The Million Merkel March" verbreitet sich rasant im Netz.
Das streng religiöse Blatt "Hamodia" (Der Verkünder) hatte mehrere Frauengesichter aber aus Bild entfernt. Merkel und die EU-Außenbeauftragten Federica Mogherini sind verschwunden.
Das Originalbild von der Trauerfeier in Paris nach dem Anschlag auf die Zeitschrift "Charlie Hebdo".FOTO: afp, CHM/JS/eba
 
Ultraorthodoxe Zeitungen drucken aus religiösen Gründen keine Abbilder von Frauen ab. Als provokativ empfundene Werbungen mit Frauengesichtern und -körpern werden daher in Jerusalem auf der Straße häufig übermalt oder zerstört. Wenn ultraorthodoxe Medien Bilder mit großem Nachrichtenwert veröffentlichen wollen, ist es daher nicht ungewöhnlich, dass sie "nachbearbeitet" werden, damit keine Frauengesichter zu sehen sind.
Eine Satire-Seite verbreitete kurze Zeit später ein Foto, in dem statt der Frauen alle Männer verschwunden sind, mit der Behauptung, die Montage sei das Werk einer feministischen Zeitung.
Jetzt gibt es eine weitere Reaktion auf die Photoshop-Aktion der israelischen Zeitung. Die Grafikerin Esther Werdiger hat für das jüdische "Tablet Mag" eine neue Version erstellt, in der die Köpfe aller Staatschefs durch den der Kanzlerin ersetzt wurden. Es scheint, als würden eine Million Angela Merkels durch Paris schreiten.
 

Abbas op pr-missie bij demonstratie in Parijs

 
Abbas’s aanwezigheid bij de demo was mede veroorzaakt door Netanyahu. Aanvankelijk zouden beiden niet gaan, maar toen Netanyahu vernam dat twee ministers van zijn coalitiepartijen wel gingen, besloot hij op het laatst, ondanks het Franse verzoek om thuis te blijven, om ook te gaan. Frankrijk vroeg vervolgens Abbas alsnog om ook te komen, voor het ‘evenwicht’ (dat er geen Palestijnen en wel Joden waren omgekomen bij de terreuracties deed blijkbaar niet ter zake). Abbas kwam, en besloot om de zaak publicitair eens flink uit te buiten. Hieronder is te zien hoe deze president van een niet bestaande ministaat die voor 100% drijft op subsidie, een plek in de eerste rij naast Merkel weet te bemachtigen, daarbij de Europese president Tusk wegduwend. Merkel reageert vervolgens allerhartelijkst op dit ellebogenwerk.
Waar Netanyahu een imagoprobleem heeft en voor een grotere schurk wordt gehouden dan hij is, heeft Abbas een veel beter imago dan op grond van zijn daden terecht zou zijn. Dat hij terreuraanslagen tegen Joden in Israel verdedigt en dat zijn PA er zelfs toe aanmoedigt, is Merkel ofwel ontgaan of het is informatie die even niet in haar straatje paste.
 
RP
-----------
 

WEIL DAS GERANGEL UM DIE POLITIK NIEMALS AUFHÖRT

Wie geschickt sich Abbas an Merkel ranschleicht

11.01.2015 - 18:48 Uhr
 
Es war eine gewaltige Reaktion auf die Terror-Anschläge in Paris. Ein Zeichen der Solidarität, das deutlicher kaum sein könnte: Mehr als zwei Millionen Menschen zogen am Sonntagnachmittag durch Paris. Vorneweg in den ersten Reihen die Staats- und Regierungschefs aus aller Welt.
 
Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) spricht später von einem „Meer von Menschen“ mit „Unterstützung aus allen Teilen der Welt“. Von einer Kundgebung gegen die „barbarischen Ereignisse“. Frankreich-Präsident François Hollande, Großbritanniens Premier David Cameron – sie alle finden angemessene, bewegende Worte für diesen großen Moment der Trauer und Solidarität.
Doch selbst inmitten eines emotionalen Moments wie diesem hört es nie auf, das Gerangel um die Macht, das Spiel der Politik!
Deutlich zu sehen ist es auf den Fotos bei Palästinenserpräsident Mahmud Abbas (79), der sich und seine Fatah-Bewegung nie deutlich von der terroristischen Hamas distanziert hat.
BILD dokumentiert, wie er sich aus der dritten Reihe in die erste schiebt und an Kanzlerin Angela Merkel ranschleicht …
 
„Wir stehen an der Seite von Frankreich.“ Das ist das Signal, das Kanzlerin Angela Merkel senden will. Ihr Platz beim Trauermarsch ist ganz vorn, in der ersten Reihe direkt neben Frankreichs Präsident François Hollande. In Reihe drei, rechts hinter ihr: Palästinenserpräsident Mahmut Abbas (weißes Haar, Brille). Sein Blick Richtung Merkel, das Ziel klar im Visier. Es geht um Prestige – darum, neben der mächtigsten Frau in Europa gezeigt zu werden
Foto: dpa
Merkel grüßt, Abbas schaut zu Seite – dabei ist ihm nicht entgangen: EU-Ratspräsident Donald Tusk hat das gleiche Ziel wie er, will neben Merkel stehen. Abbas hakt sich geschickt bei ihm unter
Foto: dpa
Gemeinsam mit Tusk (rechts neben Merkel) hat Abbas es in die erste Reihe geschafft: Protokollarisch steht er jetzt fast so nah an Frankreich-Präsident Hollande (M.) wie Israel-Premier Benjamin Netanjahu (links am Bildrand), dessen Erzfeind er ist
Foto: dpa
Netanjahu (l.) ist Abbas' (r.) Schachzug nicht entgangen. Argwöhnisch beäugt er die Szene, schließlich hat Frankreich Palästina gerade erst als Staat anerkannt
Foto: Getty Images
Abbas' Unterfangen gelingt: An Tusk vorbei reicht Merkel dem Palästinenser-Präsidenten die Hand
Foto: Reuters
Abbas steht jetzt in der ersten Reihe der Weltpolitik, direkt neben Angela Merkel, protokollarisch sogar noch näher an Frankreich-Präsident Hollande als Netanjahu
Foto: AFP
Abbas hat es geschafft, hat Tusk abgedrängt und unterhält sich mit Kanzlerin Merkel. Tusk im Hintergrund schaut den beiden zu und wirkt zerknirscht …
Foto: AP/dpa
 
Der Netzgemeinde bleibt Abbas' In-Szene-Setzen nicht verborgen: „Wie gut zu sehen, dass Palästinas Präsident Abbas in seinem vollen Terminkalender die Zeit gefunden hat, um für die Pressefreiheit in Paris auf die Straße zu gehen“, lautet ein ironischer Tweet des israelischen Journalisten Yair Rosenberg.