donderdag 19 juni 2014

Drie vermiste Israëlische tieners vrijwel zeker ontvoerd door Palestijnse terroristen

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2014/06/18/drie-vermiste-israelische-tieners-vrijwel-zeker-ontvoerd-door-palestijnse-terroristen/  

- door Tjalling -

Sinds de avond van donderdag 12 juni worden drie Israëlische studenten; Eyal Yifrah, Gilad Shaar en Naftali Frenke vermist. Alhoewel niet direct duidelijk was dat het om een kidnapping ging, ontstond hierover in Israël uiteraard meteen grote beroering. Al op 14 juni verklaarde premier Netanyahu dat `het zeker is dat zij zijn gekidnapt door een terroristische Palestijnse organisatie’. Aanvankelijk werd er in de Nederlandse media weinig gepubliceerd over de vermissing. Dit veranderde nadat Israël in verband met de vermissing circa 80 Palestijnen zou hebben opgepakt. Deze te late aandacht is echter wel weer eenzijdig kritisch ten opzichte van Israël en ook zeer onvolledig.

De nadruk in de berichtgeving lag op `Israëlische agressie’: de vele arrestaties, het afsluiten van gebieden etc. In een NOS Journaal sprak Monique van Hoogstraten over het ‘collectief straffen’ van Palestijnen die niets wisten van de ontvoering.

Andere media suggereerden vrijwel hetzelfde. `Israël arresteert tachtig Palestijnen om vermiste tieners’ kopten o.a. Trouw en de Volkskrant op 15 juni. Ook in het Parool en andere media aandacht voor de vele `arrestaties’. Het is echt opvallend dat er pas uitgebreide media-aandacht kwam toen bekend werd dat er tientallen Palestijnen waren opgepakt.

Nog opvallender en tegelijk een heel veeg teken is het feit dat er in deze publicaties achterwege werd gelaten dat Fatah en Hamas activisten al op de eerste dag na de verdwijning, de Palestijnse winkeliers en ondernemers in Hebron opriepen om videobeelden van hun bewakingscamera’s te wissen. In een artikel uit de Jerusalem Post wordt gemeld dat deze oproep werd geplaatst op met name Facebook en Twitter, nadat IDF soldaten naar verluidt beveiligingscamera’s van een aantal bedrijven en woningen in Hebron in beslag hadden genomen.

In hetzelfde artikel uit de JP staat dat families van Palestijnse gevangen aan de ontvoering van de drie Israëlische tieners een feestelijk tintje gaven door het uitdelen van snoepjes aan passanten. Het `feestelijk gebaar‘ zou mogelijk verband kunnen houden met de wens van verscheidene Palestijnse politieke activisten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, dat Israël zou worden gedwongen om een groot aantal gevangenen vrij te laten in ruil voor de drie tieners. Die wens is in elk geval niet uit de lucht gegrepen. In een artikel op de site van het CIDI wordt o.a. gemeld dat vooral Hamas regelmatig oproept tot het kidnappen van Israëli’s, om hen te kunnen uitwisselen tegen Palestijnse gevangenen. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet maakten in de afgelopen negen maanden Palestijnse gevangenen maar liefst 11 keer contact met terroristen op de Westoever om ontvoeringen te organiseren. Volgens minister Ayalon van Defensie heeft de IDF in 2013 30 kidnappogingen verhinderd en in 2014 al 14. De laatste weken zou het aantal pogingen zijn gestegen. Ook hieraan wordt in de Nederlandse media opvallend weinig aandacht besteed.

Wel aan de verdere ontwikkelingen die verband hielden met de pogingen van Israël om de tieners te vinden. Zo maakten bijv. de NOS en de Volkskrant op 16 juni melding van de dood van een jonge Palestijnse man, die zou zijn omgekomen door geweervuur van het Israëlische leger bij Ramallah. In deze berichten werd nog altijd gesproken over vermissing en niet ontvoering. Kennelijk is dat om Hamas het voordeel van de twijfel te gunnen. Bovendien verscheen er op de site van de NOS een bericht waarin wordt gesteld dat ‘Israël de duimschroeven aandraait’. De grote zoekoperatie die Israël heeft opgezet, duidt er volgens Van Hoogstraten op dat Israël weinig precieze informatie heeft. “Ze proberen door die arrestaties meer informatie te krijgen.”

Dat er informatie zou kunnen zijn vernietigd als gevolg van de oproep van Fatah en Hamas leden werd niet gemeld. Bij dit zelfde bericht is een audio-opname gevoegd waarin wordt verteld dat Israël Hamas zo hard mogelijk zal treffen en overweegt om de hele Hamas top naar de Gazastrook te verbannen. Ook in deze audio-opname werd weer gewezen op de grootschaligheid van de Israëlische zoekactie, waardoor de bewegingsvrijheid van inwoners van Hebron heel beperkt is geworden en het aantal checkpoints uitgebreid.

Het einde van dit drama, wat inderdaad zeer sterk doet denken aan een ontvoering met politieke lading en doel, is op dit moment nog niet in zicht. De beroering in Israël over deze zaak blijft onverminderd groot. Wel ontstaat uit al de hier aangehaalde en genoemde media-aandacht de indruk dat Israël grootschalig inzet om de tieners te vinden, waarbij Palestijnen het weer moeten ontgelden. De vraag waarom Israël zo onheus kritisch wordt benaderd, terwijl er nu weer belangrijke informatie ten nadele van de Palestijnse kant achterwege werd gelaten, is al vaker gesteld. Ik durf de veronderstelling aan dat veruit de meeste mainstream berichten over het M.O. conflict, en alles wat daar direct en indirect mee verband houdt, worden gebracht vanuit de gedachte, dat de Israëlische bezetting van Palestijnse gebied iets doet met gewone mensen die in bezet gebied wonen en daarop reageren. Tegelijk worden de – op zichzelf omstreden – praktijken van de kolonisten uitvergroot.

Hierbij speelt zeker ook het idee dat men Israël beschouwt als een normale democratie die daarom kritischer kan worden benaderd dan de omringende Arabische landen. Maar dat idee is onjuist. Israël wordt immers omringd door vijandig gezinde landen en kan beslist niet vergeleken worden met een democratie zoals Nederland. Het gevolg van dit irreële uitgangspunt is dat er door de mainstream media beroerd weinig aandacht wordt besteed aan de kant van Israël. Het is een keihard feit dat verscheidene Israëlische plaatsen permanent te maken hebben met niet alleen de dreiging van raketaanvallen, maar ook het daadwerkelijk onder vuur liggen. Doet dit dan niets met Israëlische burgers? Natuurlijk doet het iets met hen en nu ook weer de schokkende ervaring in heel de Israëlische samenleving van de verdwenen drie jongens. Echter de ervaringen van gewone Israëli’s die te maken het met het M.O. conflict, passen blijkbaar niet in de intentie van waaruit de meeste media hierover hun verslaggeving doen. Dit versterkt het toch al scheefgetrokken beeld van enkel Palestijns leed, terwijl ook Israëli’s lijden onder de gevolgen van de positie waarin hun land verkeert.

 

woensdag 18 juni 2014

Gezamenlijk bidden voor ontvoerde Israelische tieners

 

De kop van onderstaand artikel is wat misleidend, want er was maar een Palestijn (en moslim) aanwezig:

 

That sentiment was expressed by Ziad Sabatin, 42, a Palestinian peace activist from the village of Husan, west of Bethlehem.
“Any person of faith should be here today,” Sabatin told The Times of Israel. “Man is holier than land.”
For a while the only Palestinian at the gathering, Sabatin was disappointed with what he sensed as lack of Israeli empathy for hundreds of Palestinian prisoners on a hunger strike lasting 55 days. “These people need to be taken into account too,” he said."

Wel wordt door een van de Joodse deelnemers verwezen naar een andere plek waar Joden en Palestijnen samen over de zaak spraken en de Palestijnen empathie toonden:

On Sunday, Cohen said, Jewish and Palestinian residents of the area met at a local field which they work together as part of a cooperative project called “Shorashim/Judhur,” the Hebrew and Arabic words for roots, discussing the situation for seven hours straight.
The Palestinians told their settler friends that they did not sleep a wink following the kidnapping, “as though it was our own children.”

 

Het is goed dat dit gebeurt en ook aandacht krijgt, maar lijkt wel erg in het niet te vallen bij de vele openlijke steunbetuigingen aan de kidnappers, het nieuwe drie vingerige overwinningssymbool dat overal opduikt etc. Het zou mooi zijn als juist dergelijke walgelijke zaken ook door mede Palestijnen worden bekritiseerd.

 

RP

--------------------

 

At kidnapping site, Jews and Muslims join in prayer

http://www.timesofisrael.com/at-kidnapping-site-jews-and-muslims-join-in-prayer/

 

In heart of West Bank’s Etzion bloc, sheikh, rabbi, activists and others gather to issue joint call for three teens to be returned safely

  June 17, 2014, 10:36

 

 

Jews and Muslims conducted a joint prayer session for the safe return of three Israeli teenagers abducted five days ago near the site of their kidnapping south of Jerusalem Tuesday.

About two dozen Jewish residents of the Etzion bloc and rabbis arrived at the junction where officials believe the kidnappers drove after abducting the three yeshiva students.

The prayer session was organized by the Tag Meir forum, a grassroots organization created to fight Jewish nationalist vandalism targeting Palestinians. Prominent rabbis and public figures, including former Meimad minister Rabbi Michael Melchior; educator Rabbi Yoel Bin Nun from nearby Alon Shvut; and Hadassah Froman, the widow of rabbi and peace activist Menachem Froman from the settlement of Tekoa, recited psalms or spoke at the event, alongside a handful of Muslims.

“Our hearts are torn at this moment, and my heart goes out the mothers of these children,” said Sheikh Ibrahim Al-Hawa from the Jerusalem neighborhood of A-Tur on the Mount of Olives, before reciting the first chapter of the Quran, the Fatiha.

“There is a wall between our two nations, and we hope to remove the wall separating the hearts of humans … we pray that God return these youngsters to their mothers as soon as possible, God willing,” he added, speaking in Arabic.

Melchior told the audience that he had spoken to Islamic clerics who expressed their concern over the fate of the youths, demanding their immediate release “without any debate or negotiation.”

“Not only are the people of Israel in distress, but they [the Palestinians] are in great distress as well. They feel that a crime has been perpetrated. All that is left to do is to pray for God’s mercy,” Melchior said.

That sentiment was expressed by Ziad Sabatin, 42, a Palestinian peace activist from the village of Husan, west of Bethlehem.

“Any person of faith should be here today,” Sabatin told The Times of Israel. “Man is holier than land.”

For a while the only Palestinian at the gathering, Sabatin was disappointed with what he sensed as lack of Israeli empathy for hundreds of Palestinian prisoners on a hunger strike lasting 55 days. “These people need to be taken into account too,” he said.

While Tag Meir habitually conducts demonstrations at sites of hate attacks by Jewish extremists, the group’s founder Gadi Gevaryahu said he could not stand idly by “while an entire nation is crying out.”

“For nearly three years we’ve been going from place to place where ‘price tag’ attacks were carried out, condemning hate crimes and racism,” Gevaryahu told The Times of Israel. “This is no less of a hate crime and we cannot remain silent. It’s our obligation to be here.”

Eliaz Cohen, an Israeli poet and peace activist from nearby Kibbutz Kfar Etzion, said he hoped the joint prayer session would begin a healing process for both peoples.

“I came here to surprise God, to make him happy,” Cohen said. “We [Jews and Muslims] pray to the same God, but it’s been a long time since he heard us praying together.”

Israeli poet Eliaz Cohen (photo credit: Elhanan Miller/Times of Israel)

On Sunday, Cohen said, Jewish and Palestinian residents of the area met at a local field which they work together as part of a cooperative project called “Shorashim/Judhur,” the Hebrew and Arabic words for roots, discussing the situation for seven hours straight.

The Palestinians told their settler friends that they did not sleep a wink following the kidnapping, “as though it was our own children.”

“For us [Jews], it’s important to get out of the trenches and look into the eyes of the other,” he said. “Departing from our own intimacy is the beginning of healing for us.”

Cohen cited the Torah portion recited in synagogues this past Saturday, where the twelve spies return to Moses after surveying the land of Israel.

“The argument isn’t whether the land is good or not, for the land is both ‘very good’ and one that devours its inhabitants,” he said. “If the Lord is pleased with us, he will lead us into that land,” Cohen continued, quoting from the Book of Numbers. “I say this in the name of both peoples. Something which emanates from here will sow the seeds of a new language.”

MORE ON THIS STORY

·         White House offers ‘thoughts and prayers’ for abducted teens

·         Tony Blair: Hamas has ‘a very clear choice to make’

·         Panel to probe dismissed call from kidnapped teen

·         Hamas will ‘pay very heavy price,’ defense minister vows

·         Oslo delays donor meeting for Palestinians in wake of abduction

·         PM cancels Australia trip in light of ‘recent developments’

·         Hamas says it won’t be broken by Israeli crackdown

·         Gaza groups deny involvement in kidnapping of teens

·         O’Connor wants to cancel Israel show

·         From hi-tech to old school, US Jews push to #BringBackOurBoys

·         Making Hamas hay

·         PA taking steps to halt reconciliation with Hamas

·         IDF’s dual mission: Searching for the teens, weakening Hamas

·         Israel to worsen conditions for Hamas prisoners

·         Cooperation with PA on kidnapping ‘professional,’ army official saysPalestijnse kinderen maken overwinningssymbool voor ontvoering Israelische tieners

 

Het lijkt een nieuwe overwinningsgroet te zijn: drie vingers in de lucht, omdat er drie jongens zijn ontvoerd. Op talloze sites staan Palestijnen, ook vaak kinderen, afgebeeld met drie vingers omhoog.

Ook Palestijnse meisjes in Nederland worden hiervoor misbruikt:

 

 

شهاب

شهاب || حملة #‏ثلاث_شلاليط ..

مشاركة من بتول وتاليا عباس من #‏هولندا .. يوجهون للشعب الفلسطيني رسالة " كلنا معكم .. لن ننساكم "

Shihab || Campagne #ثلاث_شلاليط. 

Deelname van Virgin en Talia Abbas # Nederland. Verzenden van een bericht aan het Palestijnse volk, "we zijn allen met u. Zal niet wij" (Vertaald door Bing)

 

------------------

 

"Operation Brother's Keeper" roundup

http://elderofziyon.blogspot.nl/2014/06/operation-brothers-keeper-roundup.html

 

Families of the kidnapped teens came together to ask for prayers,

 

 

Afterward, flanked by the other parents, Racheli Sprecher Frankel, mother of Naftali Frenkel, told reporters outside the house that the meeting was "very significant."

"We want… to strengthen security forces, who are working day and night, the decision makers, and the prime minister, who is in contact with us," she said. "We pray that all the soldiers, and our children, will come home without injury. We send our thanks to all everyone participating in this extraordinary effort.

"During these days," she continued, "we feel deeply embraced by the entire Jewish nation, which accompanies us throughout the day, which gives us so much support. We ask that the prayers continue… That's it, all we want is to hug our children. Eyal, Gil-ad, Naftali, we love you, we miss you, be strong, be strong!"

 

The IDF raided terror nests in Nablus. From the IDF Blog:

 

IDF soldiers conducted an extensive operation last night, uncovering hundreds of weapons and explosives in Nablus. The forces arrested over 40 terrorist suspects and seized several Palestinian weapons caches. The mission continued Operation Brother's Keeper, Israel's extensive effort to find three Israeli teens kidnapped by Hamas terrorists.

 

 


Don't know how reliable this is, but there are reports that the kidnapping by Hamas has cause the PA to halt reconciliation with Hamas. An unnamed PA official said that if it is proven that Hamas was behind it then unity would be stopped.

 

Reprehensible terrorist-supporting MK Haneen Zoabi defends a war crime:

 

The kidnappers of three yeshiva students last weekend are not terrorists, MK Hanin Zoabi (Balad) said Tuesday.

"They're people who don't see any way to change their reality and they are forced to use these means until Israel will wake up a little, until Israeli citizens and society will wake up and feel the suffering of the other," Zoabi said in an interview on Radio Tel Aviv, adding that the kidnappers live under occupation.

"So an Israeli MK is openly justifying the kidnapping of Israeli boys?" the interviewer, Sharon Gal, asked.

"I'm not surprised at all," she responded.

"I'm surprised you're still walking around freely," Gal said, and Zoabi hung up on him.

 

Her cousin Mohammed Zoabi, who has been outspoken in his support for Israel and has been receiving major coverage in Israeli and Arab media, has been receiving death threats - apparently from his relatives in Nazareth.

Palestinian Arabs have been posting photos of their children celebrating the kidnappings.

 

 

dinsdag 17 juni 2014

De stilte van de hypocrieten

 

Veel Palestijnen vieren de ontvoering van de Israelische tieners. Ook in talkbacks en op facebook overheerst vreugde. Ondertussen ligt de nadruk in de berichtgeving weer eenzijdig op Israelische agressie, de vele arrestaties, het afsluiten van gebieden etc. Ik kan niet beoordelen of al die acties evenveel bijdragen aan het vinden van de jongens, maar Monique van Hoogstraten had in het NOS journaal haar oordeel alweer klaar en sprak van ‘collectief straffen’. Dat onschuldige tieners worden ‘gestraft’ voor het feit dat sommige kolonisten inderdaad rottigheid uithalen, hoor je haar niet zeggen. Ook werd gesuggereerd dat het om kolonisten ging, wat niet klopt:

 

As pointed out to Beaumont, the three teenagers did not live in “settlements in the southern West Bank.” Both Yifrach who hails from Elad near Petah Tikva, and Frenkel who lives in Nof Ayalon near Modi’in, do not live in settlements. Shaar lives in the settlement of Talmon, which is not, however, located in the southern area of the West Bank.

 

Het grote probleem, namelijk dat dit soort acties in brede kring worden gesteund in de Palestijnse samenleving, wordt volledig verzwegen in de media.

 

RP

------------------

 

Silence of the hypocrites

http://elderofziyon.blogspot.nl/2014/06/silence-of-hypocrites.html

You know how anti-Israel activists love to claim that Israel is immoral because they claim it is violating international law?

Have you seen even one of them condemning the kidnapping of three Jewish teenagers yet?

You know...kidnapping which is flatly prohibited under the Fourth Geneva Convention art. 34.

So how are the anti-Israel activists stacking up?

As this JPost article shows, they are positively giddy over the idea of kidnapping minors. (Some are now backtracking, pretending that they didn't know they were minors when the news came out, which is ridiculous because the initial news stories said that explicitly.)

This cartoon by Omar Radwan turning the boys into vermin is getting play on Facebook – including Fatah's official Facebook page.And, of course, some Palestinians are handing out sweets in celebration.


More damning than the reported happiness is the complete absence of any Arab or anti-Israel activist voices condemning the kidnappings. Not on message boards, not on Facebook, at least as far a I could find. On the contrary, Palestinian Arabs are being told to actively hinder any Israeli attempts to investigate, by destroying evidence.

And the world blames Israel for the lack of peace?

Besides the glee from the overt Israel haters, we are hearing nothing but silence from the more covert haters. While Amnesty, Human Rights Watch and other organizations closely monitor and immediately condemn Israel for perceived wrongs - even before any evidence is in - they haven't yet said a word about the kidnappings that occurred over 48 hours ago.

Apparently, "international law" only applies to certain people, and only in certain ways.

 

Drie Israelische tieners gekidnapt door terroristen

 

Men kan zich afvragen hoe verantwoord het is om Israelische tieners te laten liften op de Westoever. Dit zou weer een jarenlang drama kunnen worden zoals met Gilad Shalit…

 

Drie Israelische tieners gekidnapt door terroristen

http://www.cidi.nl/drie-israelische-tieners-gekidnapt-door-terroristen/

IN ISRAEL / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 15/06/2014 OM 00:11

 

In Israel zijn duizenden soldaten en politiemannen op zoek naar Eyal Yifrah (19, uit Elad), Gilad Shaar (16, uit Talmon) en Naftali Frenkel (16, uit Nof Ayalon). De schooljongens worden sinds donderdagavond vermist en het is inmiddels zeker dat zij zijn gekidnapt door een terroristische Palestijnse organisatie – waarschijnlijk Hamas, zei premier Netanyahu zaterdagavond in een persconferentie. Israelische veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat de jongens nog leven. Vandaag werd in synagogen overal gebeden voor hun veiligheid.

De jongens verdwenen donderdag op hun weg van school naar huis. Twee van hen kwamen van de Makor Chaim jesjieva in de religieuze kibboets Kfar Etzion, naar Modi’in, halverwege Jeruzalem en Tel Aviv. De derde jongen, Eyal Yifra, kwam van de Shavev Hebron Talmoedhogeschool in Hebron. Tussen half 10 en 10 uur zijn zij voor het laatst gezien terwijl zij stonden te liften in de buurt van Kfar Etzion (klik de kaart hieronder voor een overzicht).

Gilad belde donderdagavond zijn ouders en vertelde dat hij op weg was naar huis. Toen hij niet aankwam en niets van zich liet horen, dachten zij eerst dat hij naar zijn grootouders was gegaan en niet kon bellen omdat de batterij van zijn mobiel leeg was. Toen hij daar niet bleek te zijn, gingen zij naar hem zoek. Midden in de nacht hadden zij nog geen spoor van Gilad kunnen vinden en ging Gilads vader naar het politiebureau. 

Al om 10.25 donderdagavond belde een van de jongens een alarmnummer. “Wij zijn ontvoerd”, zei hij. Daarna werd de verbinding verbroken. Maar pas nadat Gilads vader naar de politie was gegaan, werd het sein gegeven voor de grote zoektocht.

De zoektocht naar de jongens startte vrijdagmorgen en duurt sindsdien onafgebroken voort. Waarschijnlijk kregen zij een lift van de kidnappers in een gestolen Hyundai i35 met Israelische nummerborden, die vrijdagmorgen vroeg uitgebrand is aangetroffen door de Palestijnse brandweer in de buurt van Hebron op de Westelijke Jordaanoever. In de auto zouden bewijzen zijn gevonden dat de jongens ermee zijn vervoerd.

Het leger en de politie kammen Arabische buurten van Hebron huis aan huis uit, doen huiszoekingen en hebben tientallen mensen verhoord die naar zij hoopten inlichtingen konden geven. Intussen riep Hamas de winkeliers in Hebron op om de beelden van hun veiligheidscamera’s te vernietigen om te voorkomen dat die zouden worden gebruikt voor de zoektocht. Ook op veel andere plaatsen wordt gezocht. Een gebied ten westen van Hebron werd tot gesloten militair gebied verklaard. Er worden ook drones ingezet. Intussen is bijna de hele top van Hamas op de Westoever gearresteerd.

Het leger gaat ervan uit er een goed voorbereide en georganiseerde cel achter de ontvoering zit en dat de kidnappers proberen via Jordanië uit de Israelische invloedssfeer weg te komen. Als voorzorgsmaatregel is het Palestijnse inwoners van Hebron tussen de 20 en de 50 niet toegestaan via de Allenby-brug naar Jordanië over te steken en de grenzen, vooral die met Gaza, worden scherp in de gaten gehouden.

Het is echter mogelijk dat de jongens als voor er alarm werd geslagen het land uit zijn gebracht, zoals destijds gebeurde met de gekidnapte soldaat Gilad Shalit, die vijf jaar lang op de Gazastrook gevangen is gehouden tot hij werd vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van 1027 Palestijnse gevangenen.

Vooral Hamas roept regelmatig op tot het kidnappen van Israeli’s, om hen te kunnen uitwisselen tegen Palestijnse gevangenen. volgens de Israelische veiligheidsdienst Shin Bet maakten in de laatste negen maanden elf maal Palestijnse gevangenen contact met terroristen op de Westoever in een poging kidnaps te organiseren. 
Volgens minister Ayalon van Defensie heeft de IDF in 2013 30 kidnappogingen verhinderd en in 2014 al 14. De laatste weken zou het aantal pogingen zijn gestegen.

De laatste ontvoering was in september vorig jaar. Twee Palestijnen nodigden de solaat Tomer Hazan uit naar de Westoever, waar zij hem vermoordden. Hun plan was om de vrijlating te eisen van de broer van een van de moordenaars in ruil voor Tomer.

Vrijdag werd de ontvoering feestelijk gevierd door Palestijnen in de Gazastrook en op sommige plaatsen op de Westoever. Er werden optochten gehouden en snoepjes uitgedeeld. Op twitter circuleerde onder meer een foto van een Hamas-politieman die snoepjes uitdeelde.

Welke organisatie verantwoordelijk is voor de ontvoering is op dit moment nog niet duidelijk. Volgens sommige Israelische media heeft Dawlat al-Islam, een tak van de ISIS, de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering. Persbureau Reuters kreeg een telefoontje van een man die zei lid te zijn van deze organisatie en in Hebron zouden er folders zijn uitgedeeld van Dawlat al-Islam. Of zij ook werkelijk de hand hadden in de ontvoering moet nog worden uitgezocht en is allerminst zeker volgens de Israelische autoriteiten

Premier Netanyahu heeft gezegd dat hij de regering van Abbas verantwoordelijk stelt voor de veiligheid van de jongens. Abbas heeft alle verantwoordelijkheid van de hand gewezen. Volgens hem vond de ontvoering plaats in een gebied waar Israel volledig verantwoordelijk is voor de veiligheid (gebied C). Abbas en ook Fatah hebben wel alle medewerking toegezegd aan de zoektocht.

Osama Hamdan, een lid van het Hamas-politburo, heeft gezegd dat de Palestijnen een nationale zaak moeten maken van de ontvoering en de onderhandelingen over het vrijlaten van gevangenen niet moeten overlaten aan een kleine splinterorganisatie. Het is echter niet zeker dat Hamas verantwoordelijk is voor de ontvoering. Het dagblad Haaretz, dat goede contacten heeft met Palestijnen, wees erop dat bijna alle Hamasmensen die iets over de ontvoering hebben gezegd zich ophouden buiten de Gazastrook.

Eén van de kinderen, Naftali Frenkel, heeft de Amerikaanse nationaliteit. De Amerikaanse ambassadeur is in een vroeg stadium op de hoogte gesteld van de ontvoering. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de VS ‘er met Israel en de PA aan deze crisis werkt’. Minister Kerry belde vrijdag met premier Netanyahu en met PA-president Abbas, met wie hij net een uitgebreide ronde van besprekingen achter de rug heeft. Vrijdagavond had hij een informele ontmoeting met Tzipi Livni, die in Londen was voor een conferentie.

Foto’s: 
De ontvoerde jongens, ouders van de jongens via IDF
Kaart Haaretz

Hamasagent deelt snoepjes uit, twitter