zaterdag 17 november 2012

De oorlogsmisdaden van Hamas

 

Niet Israel, maar Hamas schendt het internationale recht en het oorlogsrecht door raketten vanuit dichtbevolkt gebied op Israelische burgerdoelen af te schieten. Toch horen we mensen weer vooral roepen dat Israel het internationaal recht schendt door ‘disproportioneel’ te reageren (daarmee wordt echter niet bedoeld dat er evenveel doden aan beide kanten moeten vallen, maar dat het risico op burgerslachtoffers in verhouding moet zijn met de te verwachten schade die men aan militaire doelen kan toebrengen). Dezelfde mensen die om het hardst roepen dat Israel aan het internationale recht moet worden gehouden roepen ook dat de Palestijnen nou eenmaal geen andere manier hebben om zich te verdedigen dan met ongerichte raketten en aanslagen op burgers. Oftewel: wanneer het internationaal recht, dat dit expliciet verbiedt, hen niet uitkomt, wordt het van tafel geveegd. Dit heet ook wel selectief winkelen of selectieve verontwaardiging. 

 

RP

--------------

 

Hamas war crimes, illustrated

Geneva Conventions

Protocol IAdditional to the Geneva Conventions of 12 August 1949, and relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts, 8 June 1977

Article 51:

2. The civilian population as such, as well as individual civilians, shall not be the object of attack. Acts or threats of violence the primary purpose of which is to spread terror among the civilian population are prohibited.

A volunteer goes through the apartment in Kiryat Malachi were three where killed Thursday, and looks for remains. November 15 2012. Photo by Yossi Zeliger/Flash90


4. Indiscriminate attacks are prohibited. Indiscriminate attacks are: (a) those which are not directed at a specific military objective; (b) those which employ a method or means of combat which cannot be directed at a specific military objective; or (c) those which employ a method or means of combat the effects of which cannot be limited as required by this Protocol; and consequently, in each such case, are of a nature to strike military objectives and civilians or civilian objects without distinction.

Rockets being fired from Gaza indiscriminately towards Israeli communities5. Among others, the following types of attacks are to be considered as indiscriminate: ... an attack which may be expected to cause incidental loss of civilian life, injury to civilians, damage to civilian objects, or a combination thereof, which would be excessive in relation to the concrete and direct military advantage anticipated.

Ultra Orthodox Jewish men gather around the body of Mirah Sharf who was killed in the southern town of Kiryat Malachi by a rocket thought to have been fired [!] by Palestinian militants from the Gaza Strip, during her funeral in Jerusalem, Thursday, Nov. 15, 2012.


6. Attacks against the civilian population or civilians by way of reprisals are prohibited.

 Tel Aviv residents bracing themselves as rocket alarm sirens sound Thursday7. The presence or movements of the civilian population or individual civilians shall not be used to render certain points or areas immune from military operations, in particular in attempts to shield military objectives from attacks or to shield, favour or impede military operations.

 A rocket launched by Palestinian militants towards Israel [from a heavily populated area of Gaza] makes its way from the northern Gaza Strip, seen from the Israel Gaza Border, southern Israel, Thursday, Nov. 15, 2012. (AP Photo/Ariel Schalit)

 

Israël staat niet te springen om grondoffensief

 

Men kent de risico's van een grondoffensief immers maar al te goed, en dit keer zijn de risico's groter dan tijdens Cast Lead in 2008. De reden wel een grondoffensief te beginnen zou vooral zijn om de wapens in de Gazastrook die men niet vanuit de lucht heeft kunnen vernietigen, alsnog onklaar te maken. Israel had precieze informatie over waar de Iraanse Fajr-5 lange afstandsraketten zich bevonden en daar een groot deel van uitgeschakeld afgelopen woensdag, maar blijkbaar zijn er nog een aantal over want ook vandaag weer werden er twee op Tel Aviv afgevuurd. Beide raketten werden onderschept door het Iron Dome afweersysteem. Voor Israel is het onacceptabel dat Hamas en Islamitische Jihad de mogelijkheid houden Tel Aviv en Jeruzalem te bestoken. 

 

RP

--------- 

 

Israël staat niet te springen om grondoffensief

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Isral-staat-niet-te-springen-om-grondoffensief.html

ZA 17-11-2012

 

De regering-Obama maakt zich ernstige zorgen dat een Israëlisch grondoffensief meer burgerslachtoffers zou maken, Hamas zou helpen en het imago van Israël in het buitenland zou schaden, verklaarde zij vrijdag. Vooral de verhouding met Egypte en Jordanië komt daardoor in gevaar. Ook het CIDI maakt zich ernstige zorgen dat het aantal slachtoffers onder Israëli's en Palestijnen ernstig zou stijgen. Vrijdag meldde de IDF, het Israelische leger, dat het 600 luchtaanvallen boven Gaza had uitgevoerd, waarbij volgens Israëlische bronnen 20 slachtoffers vielen en volgens Palestijnse bronnen 23.

 

Netanyahu neemt een groot risico met de operatie en zal de komende verkiezingen gegarandeerd verliezen als hij Israel verwikkelt in een actie waarbij grote aantallen soldaten sneuvelen. Zijn rivaal Olmert speelt hier al handig op in door bij herhaling te verklaren dat een grondoffensief niet aan de orde is. Hoewel in de media veel berichten verschijnen die een grondoffensief voorspellen is ook in Israël de weerstand tegen zo'n grondoffensief groot. Waarom wordt het dan toch overwogen?

Zelfgeknutselde raketjes bestaan niet
Het doel, door de meeste westerse landen inclusief de VS en ook Nederland erkend als legitiem, is om het Gazaanse vermogen raketten af te schieten naar dichtbevolkte gebieden drastisch in de kiem te smoren. Romantici die spreken over 'zelfgeknutselde raketjes' kunnen er niet verder naast zitten: Hamas beschikt dankzij Iran over Fajr-5 raketten, waarvan we al hebben gezien dat zij Tel Aviv en Jeruzalem kunnen bereiken. Zij hebben een bereik van 75 km. Direct bij de eerste klap in de lopende militaire operatie zijn er veel van deze raketten vernietigd. De IDF had een jaar lang gegevens verzameld over opslagplaatsen, door – naar men dacht – elke raket te volgen vanaf het moment dat hij Iran verliet tot aan de plaats in Gaza waar hij verborgen werd. De vernietiging van een groot aantal van deze raketten werd gezien als een groot succes, maar blijkbaar heeft Hamas er nog over, mogelijk zelfs tientallen.

Ook zijn er wapenopslagplaatsen in de Sinaï. In theorie zou Hamas hier geen toegang toe moeten hebben, maar de Egyptische regering heeft geen enkel zicht op wat er in de Sinaï gebeurt en vrijdag werd er vanuit dat schiereiland een raket op Israel afgevuurd.

De drones van Hamas
Daarnaast is Hamas zeer ver gevorderd in het ontwikkelen van drones. Deze bestuurbare onbemande vliegtuigjes kunnen tot benoorden Tel Aviv komen en kunnen niet alleen dood en vernietiging brengen, maar ook spioneren. Hamas ontwikkelde ze met behulp van Syrische en Iraanse instructeurs en stak veel geld in het project. Vrijdag vernietigde de Israelische luchtmacht acht ontwikkelings- en opslagplaatsen van deze zogenaamde UAV's, waarmee Hamas al proefvluchten maakte.


In militaire kringen wordt gesteld dat er altijd een rest blijft die niet vanuit de lucht of van zee kan worden getroffen, maar alleen door een grondoffensief kan worden vernietigd. Er zijn eenvoudig teveel wapens opgeslagen in scholen, moskeeën, dichtbevolkte buurten en zelfs ziekenhuizen. Elke poging om die vanuit de lucht te vernietigen zou uitlopen op een echt bloedbad, en al beweert de anti-Israëllobby het tegendeel, Israël doet alles om dat te vermijden.

Afwegingen voor een grondoffensief
Of en wanneer de Israëlische regering beslist tot een grondoffensief – wat vanaf maandag elk moment zou kunnen gebeuren – wordt niet bepaald door hoe impopulair zij zich hiermee in het buitenland en bij de eigen kiezers zou maken. Het zal een afweging worden hoeveel wapentuig en infrastructuur er vanuit de lucht is vernietigd, hoeveel rust en veiligheid Israëlische burgers hiermee zullen krijgen, hoeveel er nog over is, en wat de risico's zijn voor de eigen soldaten.

Als Netanyahu Israël verwikkelt in een actie die veel mensenlevens kost, wordt hij zeer beslist niet herkozen. Maar als Hamas naar de inschatting van de veiligheidsdiensten nog te veel destructief vermogen overhoudt na de lucht- en marineacties, dan is de hele actie tot nu toe zinloos en wordt een grondoperatie onvermijdelijk, vindt de militaire top in Israël.

De risico's zijn groter dan in 2009
De grondoperaties in de mateloos impopulaire actie Cast Lead begin 2009 hadden ditzelfde doel: uitschakelen wat vanuit de lucht niet kon worden getroffen. Een nieuwe grondoperatie zal zich waarschijnlijk op dezelfde twee fronten afspelen. In het noorden was het doel het afsnijden van de bevoorradingswegen naar Gaza-stad. In het zuiden moest de grens worden geblokkeerd tussen Gaza en Egypte, de voornaamste bron van voorraden (denk bijvoorbeeld aan de wapens die in Sinaï liggen opgeslagen) via de Philadelphi route.

Maar de risico's zijn ditmaal groter. Tijdens Cast Lead sloot Egypte destijds de grensovergang bij Rafah af en kon de IDF ongehinderd opereren langs de Philadelphi route. Maar de huidige regering, sterk onder invloed van de Moslim Broederschap die zo belangrijk is in Gaza, heeft al gezegd dat Rafah open zal blijven. Dat zou een grondoffensief over een groter gebied noodzakelijk maken en Israelische soldaten gevaarlijk dicht bij de grens met Egypte brengen. Bovendien heeft Hamas ongetwijfeld geleerd van zijn fouten tijdens Cast Lead, en zou het ook beter bewapend zijn – er gaan zelfs onbevestigde geruchten dat zij zouden beschikken over draagbaar luchtafweergeschut. Voetsoldaten zouden daardoor minder goede dekking kunnen krijgen vanuit de lucht en van tanks.

Al staat het leger klaar langs de grenzen, er is dus nog een kleine kans dat een grondoffensief niet nodig zal zijn, als de luchtmacht voldoende schade kan aanbrengen aan de raketinstallaties en opslagplaatsen.
 

Elise Friedmann
researcher CIDI

Dit artikel verscheen zaterdag 17 november op dejaap.nl Klik de link om daar te reageren

 

Profiel van een terrorist: Ahmed Jabari

 

Critici roepen weer heel hard dat Israel zo iemand netjes moet arresteren en berechten, en niet naar de andere wereld mag helpen. Dat dat een beetje lastig gaat als je op voet van oorlog verkeert en dat er geen Israelische soldaten meer in Gaza zijn om dat te doen, laat staan dat de beste man zich niet zou laten arresteren, dat schijnt niet tot iedereen te zijn doorgedrongen. Jabari zat, net als iedere Hamas leider, achter een hoop aanslagen, raketaanvallen en andere narigheid.  

 

Mij lijkt het gericht uitschakelen van Hamas leiders juist een relatief schone manier van oorlog voeren. Je pakt immers de mensen die ook het meest schuldig zijn. Kun je van de loopjongens en het voetvolk nog zeggen dat ze het ook maar doen omdat het er bij hoort, omdat ze onder druk stonden of simpelweg werden misleid, van de leiders en masterminds achter aanslagen en de militaire vleugel van Hamas uberhaupt is dat niet vol te houden. Dat deze liquidaties zoveel woede oproepen, laat zien dat het mensen niet alleen om de onschuldige kinderen gaat, maar wellicht vooral om het feit dat Israel hiertoe in staat is Het weet zijn vijanden steeds af te troeven met niet alleen moderne wapens, maar ook een zeer goede planning en inlichtingen. Dat is wat veel mensen steekt en tot razernij brengt. Voor het aantal burgerslachtoffers aan Palestijnse kant zijn deze wapens, planning en inlichtingen echter juist gunstig, omdat daardoor burgerslachtoffers beperkt kunnen blijven. 

 

RP

-----------

 

Profile of a terrorist: Ahmed Jabari

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=291822

By JOANNA PARASZCZUK

11/14/2012 18:18

Ahmed Said Khalil Jabari was the most senior Hamas official to be killed by Israel since Operation Cast Lead four years ago.

 

Ahmed Said Khalil Jabari was the most-senior Hamas official to be killed by Israel since Operation Cast Lead four years ago.

Jabari, officially the second in command of Hamas’s Izzadin Kassam Brigades, but its de facto leader, has long been at the top of Israel’s most wanted list.

Related:

·        Analysis: Assassinations to ground offensives

·        Live blog: Operation Pillar of Defense

He has been credited with making the terrorist group’s military wing increasingly more professional.

It was Jabari who personally oversaw the kidnapping and imprisonment of kidnapped IDF soldier Gilad Schalit.

A shadowy figure who deliberately kept a low profile and rarely made public appearances, such was his involvement in the Schalit kidnapping that he allowed himself to be photographed last October as he escorted the IDF soldier to Gaza’s Rafah Crossing on the day of his release last year.

After Schalit’s release, Jabari said Hamas planned to kidnap more Israeli soldiers and officers, to use them as bargaining chips for the release of Palestinian prisoners.

The Hamas military-wing leader even boasted to the Al- Hayat al-Ayoun newspaper that most of the terrorists released in the first wave of the deal to free Schalit had been collectively responsible for murdering 569 Israeli civilians.

The senior Hamas member, who was born in 1960 in Gaza City’s Shujaiyya district, started out as a member of rival movement Fatah.

In 1982, sometime after Jabari graduated from university, the Israeli authorities arrested him and sentenced him to a 13-year jail term for planning terrorist attacks.

While in prison, Jabari met several Hamas members, including the terror group’s cofounder Abdel Aziz Rantissi.

By the time he left prison in 1995, Jabari had abandoned Fatah to join Hamas, becoming involved in the terror group’s military activities in the Gaza Strip.

Three years later, in 1998, the Palestinian Authority arrested Jabari for his involvement in Hamas’s military activities in Gaza. When Jabari was released in 1999, he resumed those activities.

Jabari’s rise through the ranks of Hamas is evident from the fact that by 2002, when the leader of Hamas’s military wing, Muhammad Deif, was injured in an air strike, it was Jabari who was chosen to take over as operational leader.

 

Hoe Hamas zijn wapens krijgt

 

De ‘Arabische Lente’ heeft de wapensmokkel verder vergemakkelijkt, nadat Israel in 2005 de Gazastrook verliet en de grens met Egypte dus niet langer door haar gecontroleerd werd.

 

RP

-----------

 

How Does Hamas Acquire Its Weapons?

http://www.idfblog.com/2012/11/16/how-does-hamas-acquire-its-weapons/

Published on: November 16, 2012 

 

One of the main ways that Hamas acquires weapons is via an extensive network of tunnels under the Gaza-Egypt border. Since Hamas seized power in the Gaza Strip in 2007, the terrorist group’s smuggling efforts have increased. With funding from Iran, Hamas has improved its stockpile of weapons.

Watch a short video with footage that the IDF captured before Hamas could add them to its arsenal:


In 2011, the Israeli Navy boarded the Victoria, a German-owned ship, and discovered that it was carrying more than 50 tons of weapons that were concealed behind bales of cotton and sacks of lentils, including 60 mm and 120 mm mortar shells, C-704 anti-ship missiles and ammunition for Kalashnikov assault rifles. 

 

Most of the weapons, including the C-704 missiles, were manufactured in Iran and came with Farsi-language instruction manuals printed with symbols of the Iranian Revolutionary Guards. 


 

 

In 2009, the Israeli Navy intercepted a ship called Francop off the coast of Cyprus. It was en route from Iran to Syria, where the weapons were to be offloaded and shipped by land to Hezbollah in Lebanon. The ship contained 36 containers with 500 tons of arms: 9,000 mortar bombs, 3,000 Katyusha rockets, 3,000 gun shells, 20,000 grenades and half of a million rounds of small ammunition, all hidden behind sacks of polyethylene.

 

 

Hamas over Joden: "Joden achter elke katastrofe op Aarde"

 

Hoe Hamas over de Joden denkt. Toch beweren ‘weldenkende’ mensen dat Hamas niks tegen Joden heeft, en alleen tegen een wrede bezetter strijdt. Zijn dit de woorden van iemand waarmee Israel om de tafel kan gaan zitten? 

 

RP

--------

 

Hamas politician says "Jews behind every catastrophe on Earth"

http://elderofziyon.blogspot.nl/2012/10/hamas-politician-says-jews-behind-every.html

From MEMRI:


Following are excerpts from an interview with Hamas MP Marwan Abu Ras, member of the International Union of Muslim Scholars, which aired on Al-Aqsa TV on September 12, 2012.

Marwan Abu Ras: The Jews are behind each and every catastrophe on the face of the Earth. This is not open to debate. This is not a temporal thing, but goes back to days of yore. They concocted so many conspiracies and betrayed rulers and nations so many times that the people harbor hatred towards them.

Throughout history – from Nebuchadnezzar until modern times... They slayed the prophets, and so on.

Any catastrophe on the face of this Earth – the Jews must be behind it.

 

vrijdag 16 november 2012

Hoeveel Gazanen komen om door Hamas munitie?

 

Een punt dat ik nog nergens anders ben tegen gekomen: een deel van de raketten die Hamas afvuurt komen niet in Israel maar in de Gazastrook zelf terecht, en hebben in het verleden voor doden gezorgd. De kans dat van de 500 raketten die Hamas de afgelopen dagen heeft afgevuurd diverse in de Gazastrook zijn geland en daar schade en wellicht doden hebben veroorzaakt, is dan ook reëel. Daarnaast wijst EoZ er op dat Hamas zijn wapens en explosieven in dicht bevolkt gebied opslaat, en dat de secundaire explosies na een Israelische hit vaak minstens even heftig zijn. De doden en gewonden na zo'n explosie zijn daarom mede, zo niet geheel, op Hamas' conto te schrijven. De media schrijven echter automatisch iedere dode in Gaza aan Israel toe. Hamas zelf heeft overigens ook vaker met de vinger naar Israel gewezen als door eigen onzorgvuldigheid een munitiedepot de lucht in ging.

 

RP

-----------

 

How many Gazans are killed by Hamas munitions?

http://elderofziyon.blogspot.nl/2012/11/how-many-gazans-are-killed-by-hamas.html

 

Gaza terror groups have fired well over 340 rockets towards Israel since Wednesday - but how many of them exploded in Gaza?

The latest bimonthly Gaza NSO Safety Report notes that in the second half of October there were 59 rockets fired from northern Gaza towards Israel. Of those, eight of them fell short or exploded on the launch sites.

Historically, between 15-30% (sometimes even 40%) of Gaza rockets do not make it to Israel. And many Gazans have been killed or injured as a result of those misfirings. most recently with the death of 18 month old Hadeel Haddad last June and also the previous August.

And in both those cases, the lying Gaza government claimed that the deaths were due to Israeli airstrikes.

Similarly, in the Hamas rocket barrage that immediately preceded Cast Lead (that no one remembers), two girls were killed by a Qassam rocket.  A UNRWA school was hit last December. And on and on.

If only 20% of the rockets fired now - very hurriedly - are landing in Gaza, that means that we can estimate  over 65 rockets have fallen in Gaza over the past three days alone! And the number can easily be much higher.

How many killed people? How many leveled houses? How many injuries?

We'll never know, because Hamas will do everything they can to ensure that all deaths are blamed on Israel, just like they did with the death of Hadeel Haddad.

Similarly, look at the secondary explosions from this Israeli airstrike:


Israel is targeting munitions and rocket depots that are often hidden in civilian neighborhoods.  The secondary explosions are often at least as large as the initial airstrike. So it is likely that shrapnel from these secondary explosions of Hamas munitions are responsible for injuries and deaths.

This means that before reporters automatically say that children are killed by Israeli missiles, they should verify the facts first. And if they cannot do that, they should say so. Because the chances are quite high that many of the civilians being killed are dying from terrorist rockets or munitions.

 

Nieuwe Gaza gevechten/oorlog kan 7 weken duren...

 
Volgens Israel kan de oorlog wel zeven weken duren, en na de raketten op Tel Aviv en Jeruzalem lijkt een grondoperatie zeer waarschijnlijk. Beide partijen hebben inmidels meer dan 500 raketten op de ander afgevuurd, maar voor het eerst leeft een meerderheid van de Israelische bevolking binnen raketafstand van de Gazastrook. Dat zal Israel niet tolereren. We kunnen alleen maar hopen dat er niet teveel doden zullen vallen.
 
RP
-------
 
 
Home Front Command: Prepare for 7 weeks of fighting

Authority heads within 75-kilometer range from Gaza Strip instructed to prepare; some 2,000 Command reservists recruited so far

Yoav Zitun

Published: 11.16.12, 19:53 / Israel News

Home Front Command asks local authorities to prepare for seven-week fighting period: In discussions held between Home Front Command Chief Major-General Eyal Eisenberg, regional commanders and heads of local authorities in the center and in the south, authorities have been instructed to prepare for a seven-week period of combat as part of Operation Pillar of Defense and to prepare emergency supplies, accordingly.

Related stories:

Some supplies were prepared in advance. The Home Front Command estimates that terror organizations in the Gaza Strip are still capable of launching long-range rockets, even further than a 75-kilometer range.

 

The Home Front Command sharpened instructions for the Tel Aviv metropolitan area and southern residents and, accordingly, communities located in a range of between 40-75 kilometers from the Gaza Strip must enter nearby, protected spaces the moment blasts or sirens are heard.

 

If there is no protected space in the vicinity, residents should enter the nearest structure or stairwell. In light of the long-range rockets fired over the past few days, these instructions apply to all communities within a 75-kilometer range and not only in the Tel Aviv metropolitan area.

 

Until now, 2,000 ground reservists have been enlisted to the Home Front Command. Beyond emergency and rescue team activities at locations where missiles have landed, the Command's soldiers have been filling various duties such as providing reinforcements at hospitals, opening baby-sitting services and renovating shelters.

 

Shelters – on demand

Due to the escalation, the Home Front Command has been enlarging protected areas and dispersing portable shelters in southern communities. Instruction has yet to be given to the Tel Aviv metropolitan area authorities to open public shelters, but authorities have been opening shelters upon resident demands in various neighborhoods, as residents turn to the municipal 106 call center.

 

The Home Front Command has not yet been caught by surprise by the rocket firing range, firing rate and the like. Until now, over 550 missile landings have been counted, but only 26 of them in built-up areas.

 

The commander of the Home Front Command has released orders to the Ashdod Port and to factories with hazardous materials in the south. According to these orders, hazardous materials must be protected and removed.

 

Thousands of reservists have received emergency enlistment orders and, over the past few hours, have been trickling into the gathering and enlisting point in the south. Hundreds of military trucks with supplies, ammunition, water and gasoline, alongside tank-carriers, armored-personnel carriers and jeeps are filling the Gaza vicinity roads in a sight that has not been seen in the area since Operation Cast Lead.

 

 

Hamas beschiet voor het eerst Jeruzalem met raket

 
Oorlog kent haar eigen dynamiek en logica: nadat haar grootste bevolkingscentra beschoten zijn, kan Israel niet zomaar instemmen met een staakt-het-vuren (als het al zou willen). Tenzij men wellicht het Iron Dome afweergeschut zo kan instellen dat deze raketten worden onderschept, lijkt een grondoffensief onvermijdelijk om deze dreiging te elimineren. Dat kan door de lange-afstands raketten van Hamas op te sporen en te vernietigen, ofwel door zo'n ravage aan te richten dat Hamas het niet in zijn hoofd zou halen zo'n aanvallen nog eens te doen. Bij de Gaza Oorlog van 2008-2009 lukte het niet Hamas langdurig uit te schakelen maar wel tijdelijk te verzwakken en een dusdanige afschrikking te realiseren dat het nadien langere tijd rustig bleef aan het Gaza-front. Helaas werkt zoiets maar tijdelijk, eist het veel burgerslachtoffers en vernietiging van ook civiele gebouwen en infrastructuur. Enige andere oplossing lijkt bij verre wenselijker...
 
 
Wouter
 

Elder oZiyon meldt:

 

Hamas calls the rocket used a Qassam M75, and claims that it was manufactured in Gaza. They made the same claim about the Tel Aviv rockets. This seems unlikely but it is possible that Iran designed a rocket for Hamas that could go far but not be accurate. (Islamic Jihad said that the Tel Aviv rockets were Iranian-manufactured Fajr-5's.)

While the rockets are reported to have landed in Gush Etzion, it is important to note that Hamas announced the target to be Jerusalem supposedly Islam's third holiest city, and a city that is roughly half Arab. Which goes to show that their concern about the lives of their fellow Arabs is far lower than Israel's.

_____________________

 

Hamas fires first rockets at Jerusalem

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4306759,00.html  

 

After reaching Tel Aviv metropolitan area, missile range extended to Israel's capital as well. Air raid siren sounded in Jerusalem area shortly after Palestinian organization promises 'surprise'. Rocket lands in Gush Etzion area; no injuries or damage reported

Noam (Dabul) Dvir

Published: 

11.16.12, 16:52 / Israel News

After Tel Aviv metropolitan area, capital under fire too: An air raid siren was sounded in Jerusalem and surrounding communities early Friday evening. After residents reported hearing blast sounds, security forces confirmed that one rocket had landed in the Gush Etzion area.

 

This was the first air raid siren sounded in the area since the IDF launched Operation Pillar of Defense in the Gaza Strip. Air raid sirens were sounded in southern communities throughout the day and a barrage of missiles hit the area.

 

Related stories:

 

On Friday afternoon, an air raid siren sounded in Tel Aviv, followed by an explosion caused by a missile landing in an open area.

 

Shortly after the air raid siren sounded in Jerusalem, Hamas' military wing, the Izz al-Din al-Qassam Brigades, claimed responsibility for the rocket fired at the capital area. according to the organization, it fired a homemade rocket called Qassam M76.

 

The rocket Hamas fired at Tel Aviv is nicknamed Qassam M75.

 

Shortly before the rocket hit the Jerusalem area, Hamas' military wing promised "a surprise in a short while."

 

At the same time the rockets were fired at Jerusalem, a factory in the Shaar Hanegev Regional Council in southern Israel sustained a direct hit. There were no reports of injuries.

  

The rocket, which sounded at 4:45 pm, caught Jerusalem residents off guard just before the start of Shabbat. Residents of Tel Aviv and southern communities, who fled to Jerusalem, were surprised to hear the siren.

 

"We were sitting together and listening to music, when suddenly the siren sounded," said two 16-year-old Jerusalem residents, Denise and Inbar. "The first feeling was shock. We thought it wouldn’t happen to us."

 

Gil, 27, who lives in the Mevasseret Zion area, said he heard three explosions. "We heard one boom during the siren and two afterwards. We ran into the fortified room, my girlfriend and I. It reminded us of the days of the first Gulf War."

 

Roi and Matan, students who live in Tel Aviv, returned to their parents' home in Jerusalem to relax from the rockets fired at Tel Aviv.

 

"I guess the safest place in Israel is in Nablus," said Matan, who was surprised by siren sounds twice in the past 24 hours. "Yesterday I was shocked by the siren in Tel Aviv, and today it chased me to Jerusalem."

 

Recruitment of 30,000 reservists okayed

Jerusalem Mayor Nir Barkat asked the capital's residents to continue their routine life and obey Home Front Command orders.

 

"The municipality is prepared for all scenarios, and the public bomb shelters are ready in case we need to open them," he clarified.

 

Meanwhile, thousands of reserve forces are flocking to southern Israel. Hundreds of military trucks carrying supplies, ammunition, water and fuel, as well as tanks, armored personnel carriers and jeeps filled the Gaza vicinity's roads.

 

As part of the preparations for a ground offensive in the Strip, the IDF opened the war-reserve-stores units and many weapons were transported toward Gaza.

 

Defense Minister Ehud Barak gave the green light to the IDF to extend the recruitment of reserve forces to more than 30,000 soldiers if necessary.

 

Meanwhile, the Home Front Command has ordered local authorities to prepare for a long period of fighting of up to seven weeks.

 

Prime Minister Benjamin Netanyahu arrived at the Kirya Base in Tel Aviv on Friday afternoon to discuss the continuation of Operation Pillar of Defense with Defense Minister Ehud Barak, Chief of Staff Benny Gantz, Shin Bet Director Yoram Cohen and senior officials.

 

Hamas weigert wapenstilstand met Israël

 
Hamas wil zich niet zo snel laten kennen, maar het valt toch te betwijfelen of ze weer zover laten komen als de desastreuze Gaza Oorlog van 2008/2009.
 
Wouter
_______________

 

Hamas weigert wapenstilstand met Israël  

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1279962/hamas-weigert-wapenstilstand-met-israel.aspx

16:25 BUITENLAND  

 

De radicale Palestijnse beweging Hamas heeft donderdag elke discussie over een wapenstilstand met Israël afgewezen, terwijl de Israëlische aanvallen op het Palestijnse grondgebied voor de tweede dag op rij doorgaan. 

"We laten ons niet meer misbruiken door manipulatie van de bezetters. We zijn van mening dat besprekingen over een wapenstilstand op dit moment zouden dienen om verdere escalaties tegen Gaza aan de aandacht te onttrekken", verklaarde Sami Abou Zouhri, een woordvoerder van Hamas, tijdens een persconferentie in Gaza.

donderdag 15 november 2012

Jordanië blijft import uit Westelijke Jordaanoever beperken

 
Intussen in Jordanië...
 
Dit bericht op Elder of Ziyon van twee weken geleden gaat over Jordaanse beperkingen voor import uit de Westelijke Jordaanoever. Daar is geen aandacht voor, omdat Israel er niet de schuld van kan krijgen.
Toch weet ik dat niet helemaal zeker: misschien dat de Jordaanse restricties voortkomen uit afspraken tussen Jordanië en Israel...? Dat zou een mensenrechten/Palestina-solidariteitsgroep eens kunnen uitzoeken; misschien weer een punt waarmee ze Israel zwart kunnen maken, wie weet!
 
Wouter
_____________

Jordan continues to restrict Palestinian Arab imports 

 

Much has been written about how Israel supposedly makes it difficult for Palestinian Arabs in the West Bank to export goods to the EU and beyond. 

But the PA is right next to a friendly Arab country which claims to want to help their Palestinian brothers. What is the situation with trade between the PA and Jordan?

Last month, a free trade agreement was signed between the PA and Jordan. But details are hard to come by.

In fact, the only concrete change I have seen is that now, Jordan will allow Palestinian Arab visitors to bring individual jars of olive oil across the border in order to give them as gifts to friends. 

This is hardly a breakthrough.

Jordan allows only some $35 million of goods to be imported from the PA annually, while it exports double that amount to the PA. 

And Jordan has far more onerous restrictions on goods coming from the PA than Israel does. A UN news report last year that concentrated on Israeli restrictions grudgingly included this short section:

 

Most Palestinian traders say it is still quicker and cheaper to export goods via Israel than Jordan. 

Palestinian goods moving to or from Jordan must cross Allenby Bridge, where cargo is removed from Palestinian trucks, inspected, and then loaded onto Jordanian trucks. The process takes 4-8 hours or longer, and Allenby's scanners cannot handle large cargo, reports the World Bank. 

Since containers are prohibited from entering Jordan or Israel, Palestinian shippers say they often reconfigure cargo onto smaller pallets for inspection, and there is no cold storage. 

If Palestinian shippers had consistent access to outside markets via Allenby Bridge, it could increase trade by as much as 30 percent annually, according to Paltrade.

 

If Jordan loves Palestinian Arabs so much, and is not worried about security issues the way Israel is, why has it been dragging its feet in lifting the restrictions on trade from their brothers?

And why is there no pressure on Jordan when they hold a major key in helping the Palestinian Arab economy? Why are there no news articles about how Jordan has been doing everything possible to restrict Palestinian Arab imports? Where are the NGOs and "human rights" organizations?

The answer is, of course, that if Israel cannot be blamed - it isn't important.

 

Soedan in hoge VN-raad gekozen

 
Intussen bij de Verenigde Naties.....
 

U.N. ELECTS GENOCIDAL SUDAN TO TOP HUMAN RIGHTS BODY

UN Watch Urges U.S., EU, U.N. Chief to Speak Out

http://www.unwatch.org/cms.asp?id=3587950&campaign_id=63111

NEW YORK, Nov. 8 - UN Watch, the Geneva-based non-governmental human rights group, urged UN chief Ban Ki-moon, rights commissioner Navi Pillay, U.S. Ambassador Susan Rice and the EU’s Catherine Ashton to condemn today’s U.N. election of “genocidal, misogynistic and tyrannical” Sudan to its 54-member Economic and Social Council, a top U.N. body that regulates human rights groups, oversees U.N. committees on women's rights, and crafts resolutions from Internet freedom to female genital mutilation.

"This is an outrage," said Hillel Neuer, executive director of UN Watch. "On the same day we hear that Sudan is killing babies and burning homes in Darfur -- precisely the kind of dire situation ECOSOC should be urgently addressing -- the U.N. has now made vital human rights protection less likely than ever."

"It's inexplicable that 176 of 193 U.N. member states voted to support the blood-soaked regime of Omar Al-Bashir, failing to recognize that electing genocidal Sudan to a global human rights body is like choosing Jack the Ripper to guard a women’s shelter," said Neuer.

"By granting the seal of international legitimacy to a mass murderer, the United Nations human rights system has today diminished its own credibility, and cast a shadow upon the reputation of the organization as a whole.”

Although the U.S. took important action in September to pressure Sudan into withdrawing from this Monday's elections to the 47-nation Human Rights Council -- boosted by a massive campaign led my film star Mia Farrow and UN Watch -- the Obama Administration has been surprsingly silent on today's vote.

By contrast, in 2004, the U.S. ambassador famously walked out of ECOSOC after Sudan was elected.

According to insiders, Washington's silence on Sudan may stem from fear of upsetting African and Arab states in advance of America's own fragile bid for a UNHRC seat in the Nov. 12 vote.

Tomorrow: UN Watch director Hillel Neuer is heading to U.N. Headquarters to hold a press conference, together with former Venezuelan political prisoner Eligio Cedeno and Human Rights Foundation president Thor Halvorssen, to release a new report and present petitions by MPs and NGOs in opposition to the U.N. Human Rights Council candidacies of Pakistan, Venezuela, Kazakhstan, and other rights abusers. Famous victims are also flying in from those countries to testify. The ballot is Monday, Nov. 12th. Sadly, the U.S., despite being the leading force at the U.N. for positive action on human rights, is expected to lose its own bid.

The U.S. is said to have secured the least vote pledges out of the five Western countries vying for three allotted seats, behind Germany, Sweden, Ireland and Greece, all of which canvassed world support long before the U.S. threw its hat in the ring.

The Obama Administration promised that when a country is under Security Council sanction for massive human-rights abuses, "it should be barred, plain and simple, from leadership roles like chairmanships in U.N. bodies. Abusers of international law or norms should not be the public face of the U.N."

Yet even though Sudan's president al-Bashir was indicted by the International Criminal Court for genocide, war crimes and and crimes against humanity -- by virtue of a Security Council referral -- the U.S. voice has been silent, as has that of the European Union.

Al Bashir's regime will now help select the members of the Commission on the Status of Women, the executive board of UN Women, and UNICEF, which protects children’s rights.

Under the U.N. Charter, ECOSOC is the principal organ legislating on matters related to “promoting respect for, and observance of, human rights and fundamental freedoms for all.”

Importantly, ECOSOC is also the body that accredits and oversees human rights groups at the U.N., deciding who can participate at the UN Human Rights Council.

The dominant influence of tyrannies in ECOSOC's notorious 19-member "Committee on NGOs" has often led to the rejection or expulsion of human rights groups that dare to criticize China, Cuba or other repressive U.N. member states, or which speak for minority ethnic groups or for gay rights.