zaterdag 30 juli 2011

Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie

 
Martin Fletcher heeft waarschijnlijk een deel van het Israel Trail gelopen, waarvan wij in het noorden ook stukjes hebben gevolgd. Vaak mooie routes, noodgedwongen soms ook wat saai, dat krijg je als je een aaneengesloten wandelweg door het hele land uitzet. Delen waren helaas slecht onderhouden, dichtgegroeid of de markeringen ontbraken, zodat we enkele keren door een slecht toegankelijke wildernis dwaalden.
 
Bizar was een plek waar op een grote rots een waarschuwing stond geschilderd (wel officieel ogend) dat je er niet door mocht en je leven riskeerde. Dat was in hartje Israel, en na wat tobben riskeerden we het toch en volgden de markeringen.
 
Israel was gevaarlijk, vooral de centra van steden als Tel Aviv en Jeruzalem, midden jaren '90 en in de eerste jaren van het nieuwe millennium, tijdens de zelfmoord-bomaanslagen van Palestijnse extremisten, tijdens de Golfoorlog, de Tweede Libanon Oorlog in het noorden en de Gaza Oorlog in het zuiden. Nu moet je bij de Libanongrens in het noorden uitkijken voor Hezbollah en voor de Qassam regen bij de Gazastrook, en bij de Egyptische grens bij Eilat werden we eens door soldaten weggestuurd.
Verder waren er alleen in Jeruzalem enkele kleinere aanslagen in de laatste jaren. Het overgrote deel van het land is zeker zo veilig als Nederland, en in West-Jeruzalem en de oude stad voelden we ons veiliger dan in Amsterdam, dankzij de stringente Israelische bewaking.
 
Wouter
_____________
 

"Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie"

http://joodsactueel.be/2011/07/14/nbc-journalist-toont-een-%E2%80%9Cvredevol-en-prachtig%E2%80%9D-israel/

Donderdag 14 Juli 2011 16:59

 

Martin Fletcher leeft al meer dan dertig jaar in Israël waar hij als verslaggever voor NBC over alle oorlogen, rampen en andere gebeurtenissen in het Midden-Oosten bericht. Maar hij beschouwt  na zoveel jaren een voettocht die hij onlangs ondernam als zijn meest memorabele onderneming. Fletcher begon zijn tocht aan de grens met Libanon en wandelde langs de zee tot aan de Gazastrook en schreef daarover een opmerkelijk reisverslag met de veelzeggende titel: "Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie"

-

"Ik had een duidelijk doel voor ogen toen ik dit boek schreef. Ik wil aantonen wat een geweldige plek dit is en wat een onvoorstelbaar grote bijdragen dit land levert aan de wereld" legt Fletcher uit en voegt eraan toe: "Maar het is duidelijk dat het land met enorme problemen worstelt die dringend aan een oplossing toe zijn maar we mogen niet alleen op die problemen inzoomen en aan al de goede dingen in dit land achteloos voorbij gaan" aldus Fletcher.

-

Zoals iedere inwoner van het land krijgt Fletcher vaak dezelfde vragen te beantwoorden zoals: "Is het veilig om op reis te gaan naar Israël"? En hij antwoordt steevast "Natuurlijk is het veilig". "Later bellen de zelfde mensen me terug als ze gearriveerd zijn en zeggen dan "Wow! Wat een fantastisch land, dat kon ik me echt niet voorstellen".

-

Met zijn boek drukt Fletcher de lezer op het feit dat er ook een kant is die de meeste mensen nooit te zien krijgen in de media. "In de media is altijd een land te zien dat in conflicten betrokken is, oorlog voert, brutaliteit, bezetting, de Joodse kolonisten, de gevechten, de bombardementen en de moordaanslagen. Dat is het plaatje van Israël dat de wereld kent ook omdat de media dat beeld bestendigen. Maar iedereen die hier ooit verbleef realiseert zich dat het een zeer vredig en wonderlijk land is en dat deze realiteit zelden getoond wordt en daarom dit boek.

-

Fletcher is ervan overtuigd dat Israël een onrechtvaardig wreed lot beschoren is in de wereld en zegt:  "Nooit heb ik iemand zich horen afvragen of Zimbabwe of Noord-Korea wel zouden mogen bestaan. "Ik denk dat Israël het enige land ter wereld is waarvan het bestaansrecht in twijfel getrokken wordt. Maar Israël heeft wel degelijk recht van bestaan en ik hou persoonlijk met mijn ganse hart van het land. Het  delegitimatieproces  van Israël dat zich voltrekt in sommige delen van de wereld en in sommige Europese landen in het bijzonder is volgens mij totaal onaanvaardbaar" aldus de NBC-verslaggever.

-

Met zijn boek mikt de auteur ook op christelijke lezers en hij zegt daarover: "Mijn boek toont de andere kant van het Heilige Land, en ik denk dat als christenen Israël bezoeken ze meestal de plaatsen bezoeken die voor hen verbonden zijn met Jezus. Maar ook op die manier worden ze geconfronteerd een schitterende werkelijkheid. Dit geweldige land leren kennen zoals het vandaag de dag is helpt christenen ongetwijfeld om alles in een context te plaatsen en om het verleden te begrijpen."

 

 

Geen mensenrechten voor Palestijnse vluchtelingen


Een goeie, korte video over de positie van Palestijnse vluchtelingen in de Arabische staten. Na 60 jaar hebben ze nog steeds nauwelijks rechten in hun 'gastlanden'. Stel je voor als Nederland vluchtelingen 60 jaar in een kamp of getto zou houden zonder burgerrechten...


 

Stap naar VN kan ook slecht uitpakken voor Palestijnen

 
Eén van de meest gematigde geluiden die je zult vinden uit Palestijnse hoek, komt van de American Task Force on Palestine.
 
Diens voorman Asali vindt wel dat de Palestijnen het volste recht hebben om naar de VN te stappen en erkenning als staat te vragen, maar verwacht er weinig heil van en ziet ook risico's, met name op het wegvallen van Amerikaanse steun, en de VS is de belangrijkste financier van de Palestijnse Autoriteit. Dat een andere, constructievere opstelling in de onderhandelingen met Israel Abbas en de Palestijnen wel verder had kunnen helpen, dat zegt Asali niet.
 
Hij beweert dat het Amerikaanse veto op een Veiligheidsraad resolutie die het nederzettingenbeleid van Israel veroordeelde, ertoe heeft geleid dat Israel nu ongehinderd kan doorgaan met nederzettingen uitbreiden. Dat is onjuist: er wordt nog steeds op beperkte schaal bijgebouwd, en juist het feit dat Abbas zijn hand overspeelde met de totale bouwstop die hij eiste, en dat hij vervolgens weigerde te onderhandelen, heeft ertoe geleid dat Netanjahoe zich niet genoodzaakt zag de bouw buiten Jeruzalem nog langer stil te leggen.
 
Beide kanten waren niet al te happig op onderhandelingen, omdat de daartoe noodzakelijke compromissen hen steun van hun respectievelijke achterban zou kosten.
 
Wouter
________________

http://www.washingtonpost.com/opinions/palestinians-face-a-dangerous-un-clash-on-statehood/2011/07/19/gIQAJcnhSI_print.html

Palestinians face a dangerous U.N. clash on statehood 

By Ziad J. Asali,

The writer is founder and president of the American Task Force on Palestine.

July 22, 2011

A potentially dangerous confrontation looms in September over the question of Palestinian statehood, one that threatens significant negative consequences for all parties. It is in the interests of all constructive actors to find a compromise that avoids such a confrontation.

Palestinians are impelled by frustration and despair about the impasse in the peace process — a frustration shared by many Israelis, Americans and others. It is, however, Palestinians who live under occupation, which gives them a justified sense that the status quo is intolerable. The diplomatic impasse created a demand for any mechanism for progress; hence the appeal of approaching the United Nations with a request for membership.

But as Palestinians started pursuing this policy, several crucial facts become clear:

First, the United States indicated unequivocally that it would veto in the Security Council a Palestinian application for U.N. membership, making such membership impossible at this time. Moreover, Congress has sent a strong message that U.N. action on Palestinian statehood would result in a cutoff of U.S. aid, and the United States is the single biggest donor to the Palestinian Authority.

Second, Palestinian hopes for securing support for U.N. membership from a unified European community have been dashed by the open opposition of some countries, such as Germany and the Netherlands, and by a lack of support from nations such as Britain and France, which hold key swing votes.

Third, Israel is threatening unspecified unilateral retaliation.

Fourth, there is a significant danger of widespread outrage among Palestinians if a U.N. effort fails, with serious potential for unrest. Outrage can also be expected if a U.N. initiative succeeds but produces no improvement or even leads to deterioration in Palestinians' living conditions.

The significant gains that Palestinians have made recently in building institutions and preparing for their state must not be put at risk. And, regardless of what happens at the United Nations, Israel must cease its policy of publicly adopting a two-state solution while undermining the realization of that outcome with counterproductive actions.

Perhaps the most significant concern for Palestinians would be the potentially grave consequences of a U.S. veto in the Security Council on the question of statehood.

Last year the United States vetoed a resolution regarding Israeli settlement activity. Despite some Palestinians' claims of a political victory, the cost of that defeat was enormous. Since then, Israel has effectively had a free hand in settlement expansion, with virtually no international, and even muted Palestinian, objections. If the veto on the settlements resolution effectively killed that issue, what would the consequences be of a veto on a statehood resolution?

There are, at least, options for avoiding this confrontation. Palestinian President Mahmoud Abbas and other Palestine Liberation Organization officials have repeatedly said that they prefer negotiations and have asked for clear terms of reference to be presented. In that event, they have promised to negotiate and shelve any approach to the United Nations.

The Obama administration has been attempting to lay the groundwork for resumed negotiations on the basis laid out by the president in May: talks based on the 1967 borders with mutually agreed-upon land swaps. President Obama promised the Palestinians a "full and phased withdrawal of Israeli forces" from the area that will become the Palestinian state and called for Palestinian recognition of Israel as a "Jewish state." The Obama principles have yet to be translated into clear negotiating terms of reference. The international group known as "the Quartet" — the United States, the United Nations, the European Union and Russia — has failed to agree on these ideas, but efforts continue with Tony Blair, its representative, returning to the region to pursue discussions with Palestinian and Israeli leaders.

A confrontation could be avoided by crafting a resolution in the General Assembly that would upgrade Palestinian representation at the United Nations, with an outline of the final-status issues based on the Obama speeches. Such a compromise could produce a limited but tangible Palestinian diplomatic accomplishment without a veto of statehood in the Security Council.

There is no doubt that Palestinians, with the support of their allies in the Arab League, are well within their rights to seek U.N. membership and to push for bilateral recognition from the rest of the world after decades of occupation, failed resistance and negotiations.

But all parties must seriously evaluate the consequences of any action that could damage the real prospects for Palestinian statehood in the near term; further degrade relations with the United States and possibly lead to a cutoff in American aid; and yield no improvements in Palestinian living conditions under occupation.

Countries that support a potential Palestinian confrontation with the United States at the United Nations in September should be ready to shield Palestinians from its financial, political and security consequences. If not, they should help them find a workable compromise.

Israel en Zuid-Soedan gaan diplomatieke banden aan; vluchtelingen keren huiswaarts

 
Het is er niet aan af te zien, maar dit bovenste bericht komt van een Chinees nieuwsbedrijf.
Israel zat nogal in haar maag met de Soedanese vluchtelingen, mede omdat het radikaal-islamitische Soedan een vijandige staat was. Het nieuwe Zuid Soedan is dat absoluut niet en heeft afgelopen week diplomatieke betrekkingen met Israel aangeknoopt.
Goed nieuws dus, en dat verdient aandacht!
 
Het tweede goede nieuws is dat tenminste een deel van de vluchtelingen er vertrouwen in heeft en gelijk terugkeert naar hun nieuwe vaderland.
 
Wouter
______________
 

New state beckons to Sudanese refugees in Israel

(Gur Salomon)

English.news.cn 2011-07-26 00:15:43

http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2011-07/26/c_131008741.htm 

Encouraged by the recently-celebrated birth of their new country, a number of Sudanese refugees that have resided in Israel in recent years, on Sunday flew home.

Among the six were a woman and her three children, aged two to six, the Yedioth Aharonot daily reported on Monday. They boarded a flight at Ben-Gurion International Airport to a third country, from where they will continue on their journey to South Sudan.

The nation officially proclaimed its long-sought independence on July 9, thus becoming the world's newest nation and splitting Africa's largest country in two.

Israel's Population and Migration Authority (PMA) handled the departure procedures with the assistance of the International Christian Embassy. The group was interviewed by foreign organizations that oversee refugee asylum laws meant to ensure that they were leaving by their free will and not being deported.

The refugees were given a special state stipend to ease their absorption in South Sudan – 500 USD per adult and 300 USD for each of the children, according to the report.

A PMA spokesman was not immediately available for comment.

Some 6,000 Sudanese refugees and labor migrants currently live in Israel, after entering the country through the border with Egypt.

Immigration officials estimated that many of them will follow suit and initiate a request to return home, optimistic that South Sudan will offer them a brighter, safer future.

Israel's Interior Minister Eli Yishai had reportedly launched preparations for the orderly departure of additional refugees, 600 of whom left the country in recent months.

Since Israeli airlines do not offer direct flights to Sudan, the government will lease planes and fly the refugees at its own expense. The PMA plans to officially call on the refugees to return home. 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://www.sudantribune.com/South-Sudan-establishes-full,39675

Home page | News Friday 29 July 2011

South Sudan establishes full diplomatic relations with Israel

July 28, 2011 (JUBA) – The newly born Republic of South Sudan has officially established full diplomatic ties with the state of Israel three weeks after it became independent, revealed the caretaker minister of information, Banaba Marial Benjamin.

On Thursday, President Salva Kiir Mayardit received an official letter from the Israeli government, congratulating the leadership for attaining independence of their new country and pledging for establishing full diplomatic relations with South Sudan.

In an official statement he read out on South Sudan TV today, Barnaba Marial further explained that the two countries will soon open their respective embassies in Juba and Tel Aviv at ambassadorial levels.

He said the letter also praised the leadership in South Sudan for their wise strategy and focus that has successfully sailed their ship across the river to the other side of the shore towards independence.

The government’s spokesperson further lauded the new development, saying the diplomatic ties with the Jewish state will also enable South Sudan to contribute to resolutions of the ongoing conflicts in the Middle East.

Most countries in the Arab League, including North Sudan, do not have diplomatic relations with Israel and consider the latter an enemy state.

The move is an assertion of how South Sudan’s foreign policy will differ from Khartoum as it establishes itself on the world stage. South Sudan is home mainly to Christian’s and those with African traditional beliefs in contrast to the Islam dominated North.

South Sudan broke away from the rest of Sudan on 9 July following an overwhelming vote for independence in a referendum conducted in January 2011. The exercise came as a result of a self-determination right provided for in the Comprehensive Peace Agreement (CPA) signed in 2005 to end 21 years of the second phase of the war between North and South Sudan.

The Israeli government today also confirmed South Sudan’s announcement.

"The cooperation between the states will be based on the firm foundations that guide them in forming friendly ties, out of equality and mutual respect," Israeli foreign Minister Avigdor Lieberman said in a statement.

Two weeks ago, Prime Minister Benjamin Netanyahu held talks by phone with South Sudan President Salva Kiir, offering Israeli help in the areas of infrastructure, development and agriculture.

Israel is home to thousands of Sudanese refugees and migrant workers who arrived on foot after crossing Egypt’s Sinai peninsular.

(ST)

 

Nederland, Zwitserland, Zweden en Denemarken financieren BDS campagne tegen Israel via NDC

 

De Nederlandse steun voor Israel-vijandige NGO’s is al flink afgenomen, maar nog steeds krijgen organisaties die een boycot van Israel bepleiten, tegen vredesonderhandelingen zijn en Israel uberhaupt niet erkennen, geld van de Nederlandse overheid via het NGO Development Center (NDC), waaraan verschillende Europese landen geld geven dat door dit Center verder wordt verdeeld. Ik hoop dan ook dat de regering de eisen om aan dit in Ramallah gevestigde Center te blijven doneren zal aanscherpen.  

 

RP

-----------

 

QUESTIONS ON NEW GRANTS FROM THE NGO DEVELOPMENT CENTER  

NGO Monitor - July 2011 

 

  The governments of Denmark, the Netherlands, Sweden, and Switzerland earmarked $8 million in joint funds to Palestinian and Israeli NGOs in 2010-2012. The funding is being administered by the NGO Development Center (NDC) located in Ramallah.

 

 NGO Monitor research demonstrates that many of the grantees are leaders in anti-Israel campaigns such as BDS (boycotts, divestment, and sanctions) and legal cases against Israeli officials and businesses. They also actively oppose the compromises necessary for a peace agreement.

 

 NDC funds eight NGOs - including Al Haq, Defence for Children International - Palestine Section, and ICAHD - that engage in BDS campaigns aimed at isolating Israel internationally. These groups promote policies that directly undermine the foreign policy of the donor countries.

 

Summary of NGO Monitor's research report on NDC:

  • In May 2011, the Swiss media and the Jerusalem Post reported that the four governments froze funding for BADIL, an NGO that rejects the Roadmap for Peace and has published antisemitic cartoons on its website.

  • NDC's Code of Conduct encourages its NGO grantees to reject "any normalization activities with the occupier, neither at the political-security nor the cultural or developmental levels" (emphasis added).
  • NDC funding continues for Al Haq, despite its central role in BDS and lawfare, as well as alleged ties between the NGO's general director Shawan Jabarin and the PFLP terror organization.
  • The decision making processes and the specific roles played by the government funders and the NDC management are unclear.
  • NGO Monitor has not received responses from the governments of Denmark, Sweden, or Switzerland, on the findings of this report. The Netherlands Representative Office responded that a forthcoming statement is being prepared by the Dutch government.
  • NGO Monitor's earlier report, "Promoting Israel's Isolation: Switzerland, Sweden, Denmark, Netherlands Funding for NDC and NGOs," presents details of NDC-funded NGOs from 2008-9. 
 

Click here to read the full analysis

 

 

Palestijnse wet die terroristen in Israelische gevangenissen rijkelijk salaris betaalt

 

Met hulp van de donorlanden, waaronder de EU, betaalt de Palestijnse Autoriteit de Palestijnse gevangenen in Israel een maandelijks salaris ruim boven dat van ambenaren of militair personeel. Een duidelijker boodschap aan de Palestijnse bevolking is nauwelijks denkbaar. Daar komt bij dat bijvoorbeeld autodieven geen geld krijgen, het gaat expliciet om mensen die 'tegen de bezetting hebben gevochten'. Uiteraard vallen aanslagen in Tel Aviv onder deze strijd tegen de bezetting. Nederland moet onmiddellijk de steun voor de PA in Europees verband aan de orde stellen en voorstellen dit voorwaardelijk te maken aan het afschaffen van deze schandalige praktijk. Je kunt daartoe ook zelf de Europarlementariër waar je op hebt gestemd aanschrijven.  

 

RP

----------    

 

1.    New PA law enacts payment of monthly salaries to terrorists in Israeli prisons:
A law signed and published in the official Palestinian Authority Registry in April 2011 puts all Palestinians and Israeli Arabs imprisoned in Israel for terror crimes on the PA payroll to receive a monthly salary from the PA. [Official PA daily Al-Hayat Al-Jadida, April 15, 2011] This new law called PA Government Resolution of 2010, numbers 21 and 23, formalizes what has long been a PA practice.

2.    Recipients of the monthly salary:

The PA has defined by law which Palestinians would be considered "prisoners":

"Anyone imprisoned in the occupation's [Israel's] prisons as a result of his participation in the struggle against the occupation." [Ch. 1 of Law of Prisoners, 2004/19,passed and published by the PA Chairman and Government, December 2004. The Prisoners' Centre for Studies, www.alasra.ps, Accessed May 9, 2011]

 

According to the PA definition, more than 5,500 Palestinian prisoners serving time for terror-related offenses are recipients. [Al-Hayat Al-Jadida, July 14, 2011] Palestinian car thieves in Israeli prisons will not receive a salary, but every terrorist in prison including murderers are on the PA payroll. The salary goes directly to the terrorist or the terrorist's family, and prisoners receive salary from the day of arrest.

[Al-Hayat Al-Jadida, April 15, 2011]


3.    Hamas and Fatah terrorist prisoners receive monthly salaries:

"The PA's Ministry for Prisoner Affairs said that its policy had always been to pay salaries to prisoners and their families 'regardless of their political affiliations.'" [Jerusalem Post, May 20, 2011].

 

4.    Total amount that the PA pays in salaries to prisoners monthly:

Total: 17,678,247 Shekel ($5,207,000) a month, based on May 2011.

[Life and the Market, supplement to Al-Hayat Al-Jadida, June 19, 2011]


5.    Terrorists in prison receive higher average salary than PA civil servants and military personnel

Salary recipients

Average monthly salary

Civil servant

2,882

Military personnel

2,704

Prisoner

3,129

[Life and the Market, supplement to Al-Hayat Al-Jadida, June 19, 2011]


6.    PA salary payments to prisoners is dependent on foreign funding
The new PA law stipulates that payment of salaries "will be implemented... on the basis of available sources of funding." [Al-Hayat Al-Jadida, April 15, 2011] Accordingly, it is the contributions by the US and other foreign donors to the PA general budget that facilitates the payment of monthly salaries to the terrorist prisoners.

 

Click here to view PMW's website 

PMW | King George 59 | Jerusalem | Israel

 

 

Is vrede met de Palestijnen onmogelijk?

 

Elder of Ziyon is geen grote optimist, maar ik kan hem niet helemaal ongelijk geven. Ik zit in een facebook groep die onder de titel STAY HUMAN AND STAY ALIVE-meeting place for peaceful solutions  discussieert over vrede. Daar wordt onder andere geschreven:

 

It is the Zionest entity that is disrespecting the laws of the Lord. Dealing with interest, oppression, murder, etc. According to the laws, the Zionest Jews do not belong in that land at all. I have no problem with the idea of self determination at all. I have the problem when it goes against another group of people. Just not humane. And Israel has shown that Zionism is a failure to humanity. No question about that. Every God fearing Jew should be disgusted with Israel and fight for their brothers and sisters in Palestine.

 

In reactie op iemand die voor de tweestatenoplossing pleit, reageerde dezelfde persoon:  

 

 It would work for me as it is now. Sad and unfortunate. Of coarse it will not work for Jews, because all would be under the same law, access to the same land, and freedom to travel. Jews would have to give up the ideology of Zionism and how they believe they are the chosen people above all humans. Truth justice and peace. Three words that Zionism can not handle. 

I equated that belief with Zionest Jews. You would have to believe the land is yours from God to do what they did. I never said All Jews believe this. I sm aware of the many Jews against Israel and how they know Israel is against everything Judaism stands for.

 

Net als in het voorbeeld dat Elder hieronder geeft, zijn de Joden in deze groep genuanceerd, bepleiten een tweestatenoplossing en erkennen dat Israel foute dingen doet. De Palestijnen en hun sympathisanten wijzen de tweestatenoplossing af, en zeggen soms dingen als hierboven. Vervolgens krijgen juist de eersten steeds het verwijt propaganda te bedrijven en tegen ‘peace and justice’ te zijn. ‘Peace and justice’ zijn inmiddels al lang verworden tot kreten die betekenen dat alle Joden uit het land moeten opzouten en blij mogen zijn als ze mogen blijven leven.

 

Het is een vreemde omkering: op het moment dat mensen als Elder eerlijk zeggen dat ze niet meer in vrede geloven omdat de vele toenaderingspogingen van Joden keer op keer afketsen, en Israelische concessies worden beantwoord met geweld, wordt dit gebruikt als bewijs dat Israel en de Joden inderdaad geen vrede willen. Dat de positie van degene die ik hierboven heb geciteerd waarschijnlijk vrij algemeen is onder Palestijnen, ziet men niet als probleem. De Israelische vredesbeweging is sinds de tweede intifada gedecimeerd, maar dat wordt zelden in verband gebracht met het compleet uitblijven van een antwoord aan Palestijnse kant. Een Palestijns ‘peace now’ dat het voor de Joodse rechten in Israel opneemt, zelfmoordaanslagen niet alleen veroordeelt omdat ze de Palestijnen negatieve publiciteit opleveren, en de opruiing in Palestijnse media aan de kaak stelt. Zo’n beweging zou, als er al iemand op het idee kwam hem te beginnen, geen lang leven beschoren zijn. Zowel onder Hamas als PA bestuur wordt tegenspraak en vooral het bepleiten van concessies aan Israel niet geduld. Een paar dagen geleden heeft Hamas weer twee ‘collaborateurs’ opgehangen. 

 

RP

----------- 

 

Why peace is impossible, reason #2671

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/07/why-peace-is-impossible-reason-2671.html

A most interesting piece in Dissent magazine by Michael Walzer: 

In a “solidarity” march for an independent Palestinian state earlier in July, roughly 90 percent of the marchers were Israeli Jews, but all the flags were Palestinian. Israeli flags were banned at the insistence of the Palestinians, who said that they wouldn’t join the march unless their flags were the only ones carried. In the event, not many of them joined anyway. The Israelis agreed to the ban (though many of my friends were unhappy about it), arguing that their flag had become the symbol of occupation and oppression. But that was only true because the settlers and their far-right supporters always march with the flag, while the Left has given it up. And that may help explain why leftist demonstrations and marches are so small these days.

There are many reasons, of course, for the current weakness of the Left. But its militants might begin to overcome their weakness if they were seen by their fellow citizens to be insisting, with a strong (rather than a bleeding) heart, that solidarity has to be a two-way street. They should say to the Palestinians: we will march with your flag only if you march with ours. And they should say to all Israel: our program, two states for two peoples, offers the best hope of securing the national sovereignty that this flag, which we carry proudly, is supposed to represent.

This is a picture-perfect example of hope running roughshod over reality. 

Let's say you are walking down a city street and see someone wearing this pin:

Beschrijving: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhL-awTUqijbs2H4ySCnoCaTrMsyF7wn-QU2C7dsFVcoDjQZOUb-miUzvBWB6nUgREIhy1SWlIVxulb84SnoWS_veY9IXumNHJw6CZupqh5XeW7om_vfJwjmBVEd1IsfAqmYCQkazu8GwI/s320/flagpin.png


What are the chances that he or she is Palestinian Arab?

The answer - as everyone knows, even Mr. Walzer - is zero. The market for these pins ends at the Green Line.

Let's pretend that the Left actually insists that Palestinian Arabs march with the Israeli flag, that if they really want co-existence they must show it in a tangible way. How would the other side react?

They would flat-out refuse. They would insist that the Israeli flag represents apartheid, and genocide, and ethnic cleansing. Their faces would blanch at the thought of it. They would tell the leftists - sorry, but even if it means we lose your support, we will never hold an Israeli flag unless it is to burn it.

As has been pointed out before, there is no equivalent to the Israeli and Western leftist/peace movement among Palestinian Arabs. There is no voice - at least none that can be seen in the Arabic media - demanding that Mahmoud Abbas make "painful compromises" for peace, no peace rallies, no op-eds demanding a resumption of negotiations. Is there a single Palestinian Arab dissident, willing to go to prison, for demanding Abbas give up anything for peace?

This article inadvertently proves that real peace is impossible. And pretending that it will happen if Israel does X, Y and Z is pure wishful thinking.

(Other posts on why peace is impossible: Here, here, here, here..)

(h/t Zach N)

 

vrijdag 29 juli 2011

Sander van Hoorn nieuwe NOS-correspondent Midden-Oosten

 

Sander van Hoorn, verslaggever bij het NOS journaal voor Israel en de Palestijnse gebieden, gaat Nicole le Fever vervangen en voortaan over de Arabische landen berichten. Een freelancer zal zijn gebied overnemen en een rondreizende verslaggever zal hem in de Arabische wereld bijstaan wanneer dat nodig is. Israel zal een kleinere rol gaan spelen en de Arabische een grotere. Dat is waarschijnlijk mede ingegeven door de Arabische lente, die niemand aan zag komen en waarschijnlijk nog wel een vervolg zal krijgen op de een of andere manier. Dat Israel een kleinere rol gaat spelen lijkt mij overigens een prima zaak. Beter geen verslaggeving dan beroerde, suggestieve, eenzijdige en soms ronduit leugenachtige. Of Van Hoorn in de Arabische wereld een goede correspondent zal zijn waag ik te betwijfelen. Hij is het type dat erg slecht in staat is zijn mening voor zich te houden en gewoon de feiten te geven. Hij is ook te bevooroordeeld en te mode gevoelig, en zal waarschijnlijk de macht en het radicalisme van streng-islamitische bewegingen bagatelliseren, zoals veel journalisten tegenwoordig doen. 

 

RP

---------- 

 

Sander van Hoorn nieuwe Arabië-correspondent NOS

 

Sander an Hoorn wordt de multimediale correspondent voor NOS Nieuws in de Arabische wereld. Van Hoorn is reeds als correspondent voor de NOS actief in Israël en de Palestijnse gebieden. De 40-jarige Van Hoorn richt zich in zijn nieuwe werkgebied op alle actualiteiten in de regio die zich uitstrekt van Marokko tot Irak en van Syrië tot Jemen, plus de niet-Arabische staat Iran. Nicole le Fever (46), sinds 2006 correspondent van de NOS in het Midden-Oosten, keert deze zomer terug naar Nederland waar zij aan de slag gaat als algemeen verslaggever.

Sander van Hoorn krijgt vanuit Hilversum ondersteuning van een rondreizende verslaggever. Afhankelijk van de actualiteit wordt deze voor een bepaalde periode, variërend van enkele weken tot enkele maanden, in een Arabisch land gestationeerd. Deze vacature wordt in de komende periode ingevuld. Tot het nieuwe team operationeel is, blijft Nicole le Fever de ontwikkelingen in de Arabische wereld voor de NOS volgen. Sander van Hoorn gaat zich in Beiroet vestigen.

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: "De Arabische wereld is volop in beweging en de aanwezigheid van de NOS in die regio is dat ook. Door nieuwe accenten te leggen hopen we nog beter in te kunnen spelen op de actuele ontwikkelingen. Ik ben blij dat Nicole en Sander, die de afgelopen jaren verslag hebben gedaan van alle grote nieuwsgebeurtenissen in respectievelijk het Midden-Oosten en Israël, hun kennis en ervaring voor de NOS blijven inzetten in hun nieuwe functies." 

 

 

Van Hoorn nieuwe NOS-correspondent Midden-Oosten

http://binnenland.nieuws.nl/652764/van_hoorn_nieuwe_nos-correspondent_midden-oosten

(Novum) - Sander van Hoorn wordt de nieuwe correspondent voor NOS Nieuws in de Arabische wereld. Hij vervangt Nicole le Fever, die na vijf jaar terugkeert naar Nederland.

De 40-jarige Van Hoorn werkte al als correspondent voor de NOS in Israël en de Palestijnse gebieden. Zijn nieuwe werkgebied strekt van Marokko tot Iran. Hij gaat zich vestigen in Beiroet, zegt de NOS dinsdag.

De nieuwsorganisatie stelt binnenkort ook een 'rondreizende verslaggever' aan. Deze wordt 'afhankelijk van de actualiteit' ingezet in verschillende Arabische landen. Tot de vacature is vervuld, blijft Le Fever in het Midden-Oosten. Na terugkomst wordt de 46-jarige journaliste algemeen verslaggever bij de NOS.

De aanstelling van Van Hoorn en de reizende verslaggever horen bij een nieuwe aanpak van de NOS in de Arabische wereld. De verslaggever gaat verhalen brengen uit allerlei landen in de regio, terwijl 'Israël en de bezette Palestijnse gebieden' structureel 'een kleinere rol' gaan spelen. Verslaggeving in dat gebied wordt uitbesteed aan een nog aan te stellen freelancejournalist.

 

Europees extreemrechts geen vrienden van Israel

 

Tegenstanders van Israel linken Israel graag aan sympathisanten met soms wat vreemde ideeën. En die zijn er helaas genoeg, van christenen die menen dat alleen door een sterk Israel het Einde der Tijden kan aanbreken, tot rechts extremisten die eigenlijk niks van Joden moeten hebben maar het wel waarderen dat Israel tegen moslims vecht. Om vooral die laatsten gaat het de schrijver hier:

 

Most of these groups have obvious fascist, neo-Nazi, Islamophobic and racist tendencies. Many of their politicians have made explicit anti-Semitic comments and denied the Holocaust in the past. Despite its international isolation, Israel should never associate itself with such movements. Not only does it tarnish its already negative image and low international standing; not only does it provide arguments to those calling Israel a fascist state; more importantly, it represents a moral stain, an ethical aberration for the Jewish people. 

 

Mee eens, maar juist mensen als Breivik en in Nederland de PVV zijn anti-islam, in de meeste zaken rechts en tegelijkertijd fel pro-Israel. Bij Wilders gaat het om een diepe en persoonlijke sympathie, net als bij ideoloog Bosma. Men spreekt daarom wel van een nieuwe stromingeen nieuw soort populistisch rechts dat niet, zoals de klassieke extreem rechtse partijen, sympathiseert met de (neo)nazi's en het fascisme. Israel moet zich ook tegenover deze mensen, die anders dan Le Pen en het Vlaams Belang geen geschiedenis van antisemitisme kennen, voorzichtig opstellen. Ze steunen Israel met name omdat het tegen moslims vecht, en steunen het niet in haar zoektocht naar vrede en een compromis. Met moslims kun je immers per definitie niet in vrede leven. Terwijl Israel juist een zeer multicultureel land is, met vele moskeeën en gesluierde vrouwen, Arabische muziek en tradities, staan zij een monoculturele maatschappij voor. Hoe zij dit rijmen met de Joden uit vele landen en hun verschillende geloofsbeleving, tradities en leefstijlen, zou ik niet weten. 

 

RP

----------

 

These are not our friends

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4101157,00.html

Op-ed: Israeli leaders should be careful about forming alliances with Europe's far Right racists

Raphael Mimoun

Published: 

07.28.11, 00:14

Anders Behring Breivik, the man who killed at least 76 people in Norway on Friday, described himself as being "pro-Zionism" and "pro-Israeli nationalism." This is not a coincidence.

 

More and more far Right activists and sympathizers in Europe share this position and most express unconditional support for Israeli policies. This support is certainly not based on common beliefs and values – as a matter of fact, anti-Semitism, Jewish conspiracy theories and Holocaust denial are still very present in the rhetoric of many of these groups. Neither is it based on a common understanding of the Middle East conflict. Europe's far Right supports Israel because it believes the Israel-Palestinian and Israeli-Arab conflict is a religious and cultural conflict. It sees Israel as a Western, Judeo-Christian entity facing a sea of Muslim and Arab hostiles. In short, this conflict is for them a symptom of the "clash of civilization."

 

Europe's far Right has indeed been focusing, for the past several years, on Muslim and Arab immigration, and the supposed incompatibility between their culture, beliefs and traditions on one hand, and democracy and Europeanism on the other. After centuries of open and explicit anti-Semitism, Europe's far Right has shifted its hateful speech and incitement to target immigration from Islamic countries and Muslims and Arabs already living in Europe.

 

Many Israeli politicians, including members of Knesset and even government officials, have warmly welcomed support from these far Right groups and political parties. This is a disturbing mistake.

 

Most of these groups have obvious fascist, neo-Nazi, Islamophobic and racist tendencies. Many of their politicians have made explicit anti-Semitic comments and denied the Holocaust in the past. Despite its international isolation, Israel should never associate itself with such movements. Not only does it tarnish its already negative image and low international standing; not only does it provide arguments to those calling Israel a fascist state; more importantly, it represents a moral stain, an ethical aberration for the Jewish people.

 

For the sake of Israel's moral status, "the enemy of my enemy is my friend" must not be applied here. Arab and Muslim haters in Europe and in North America should not be welcomed as allies.

 

Indeed, Israel's allies must be ones whose values, beliefs and vision of the world are in line with our own. 

 

 

Hamas woordenboek kent geen lemma "Israel"

 

Hamas maakt weer eens duidelijk dat het door zal gaan met geweld tegen Israelische burgers, dat het Israel nooit zal erkennen en het hele land van de rivier tot de zee wil bevrijden. Dus dat lijkt me duidelijk. Kunnen we dan het meningsverschil over of Hamas bereid is Israel te erkennen en er vrede mee te sluiten en onder welke voorwaarden dat zou zijn, terzijde schuiven? Hamas heeft voor de ongeveer 4926ste keer gezegd dat er geen sprake van vrede en erkenning kan zijn. En misschien kunnen we dan ook eens ophouden met van Israel te verlangen dat het met deze mensen gaat praten. Dit klinkt niet bepaald naar een uitnodiging. 

 

RP

------------ 

 

Hamas considering more kidnappings, says "Israel isn't in our dictionary"

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/07/hamas-considering-more-kidnappings-says.html

Hamas's head of international relations, Osama Hamdan, has restated the official Hamas positions that the Western media loves to downplay.

Hamdan issued a press release where we learn these wonderful things:

·                  Hamas does not rule out kidnapping more Israelis in order to better its bargaining position in a prisoner swap.

·                  "Resistance will continue, God willing, in order to liberate the land of Palestine from the [river to the] sea."

·                  Palestine has entered a fierce battle with Israel on two fronts. The first front is resistance against the occupation [i.e., Israel] continuing until its termination, and the second to preserve the unity of the Palestinian people.

·                  Resistance will humiliate the Zionist enemy and liberate the land.

·                  "We have made ​​clear we will not recognize the occupation, and today I say more than that: There is no Israel in our political dictionary."

 

As usual, Western pundits will ignore and downplay any statements like these, while trumpeting vague statements by Hamas that could be badly misinterpreted as meaning that it is willing to accept Israel's existence.

 

donderdag 28 juli 2011

Zie hoe Israel de Palestijnse Arabieren behandelt...

 

In het artikel hieronder aandacht voor positief nieuws dat wel in Israelische kranten stond, maar daarbuiten is genegeerd : 

 

In November, the IDF announced that 180,000 Arabs from the Palestinian-controlled territories had been treated at Israeli hospitals during the previous 12 months.  One of those was a baby from Gaza who suffered from a life-threatening genetic disorder.  An Israeli documentary about the baby entitled Precious Life was short-listed for an Academy award.  

In October, I learned that there are 325 million Arabs in 22 Middle Eastern countries and other lands.  Those statistics are available in many Internet sites, but none would have given me the following information. The first, and so far only, registry for potential unrelated Arab donors of bone marrow or stem cells – which have the ability to cure cancers and other serious disorders – is at Hadassah University Medical Center in Jerusalem’s Ein Kerem.

 

Back in July last year, when I started my mini-project, I read that Rami Hariziat Hassan, a 20-year-old Palestinian shepherd was saved by Border Police officers after being bitten by a viper on Sunday night. His friend Raja Talam Va’ada said ‘Suddenly, a snake bit him on the foot. We rushed to a local checkpoint and asked the soldiers for help. They really helped us,’ adding ‘He nearly died. He wasn’t breathing.’  We want to thank everyone – the border policemen and the hospital doctors,’ Va’ada said. ‘Well done to everyone.’ Before Hassan was released from the hospital, Border Police officers came to check on his condition and bring him candy (sweets).

 

Waar een checkpoint niet goed voor kan zijn. De Meulenbelts c.s. doen dit af als propaganda die de werkelijke aard van Israel moeten verhullen. Maar in feite is dit de werkelijkheid, dit is wat er - naast het conflict en het geweld van beide kanten – ook gebeurt, en zegt evenveel over Israeli’s als wanneer soldaten bij een checkpoint Palestijnen uren in de hitte in ongemakkelijke poses laten zitten om ze te laten voelen wie de baas is.

 

RP

---------- 

 

Just look at us now

http://blogs.jpost.com/content/look-how-israel-treats-palestinian-arabs

Look how Israel treats the Palestinian Arabs

 

Contrary to what you may have been told, Israel is not conducting ethnic cleansing or the genocidal destruction of the Palestinian Arabs in Judea and Samaria.  How can this be proved?  Just look at the population statistics for the number of Arabs in the Territories (2.4 million).  Even allowing for claims of PA double-counting, this still represents at least a two-fold increase in the numbers of Arabs in 1967.  So if Israel was trying to eliminate these Arabs, they’re doing a pretty poor job of it.  In any case, the Palestinian Authority rules in the West Bank Territories, and the Hamas terrorist organization runs Gaza.

 

So where does Israel really get involved?  Since July 2010 I’ve been collecting individual items of news where Israel’s path crosses with that of the Palestinian Arabs.  There were plenty of reports of violence, but I was astonished to discover over 60 positive news stories that never appeared anywhere except in the Israeli press.  In this issue, I have just selected the areas that Israel has helped the Palestinian Arabs in providing Medical assistance. 

 

In June this year, Israeli paramedics reported that they deliver at least one Palestinian Arab baby every single month.  The Israeli organization “Save A Child’s Heart”announced that their surgeons perform nearly half their operations on Palestinian Arab children, whose parents can hardly believe it. 

 

In May, when a delegation of senior physicians and medical technicians from the Palestinian Authority arrived for a study program at the Carmel Medical Center in Haifa, they were so impressed that their leader stressed that “Peace must begin among us.”  And that was while Israeli Arabs elsewhere were demonstrating for “Nakba” day.  In the Wolfson Hospital, SACH surgeons were busy treating seven children from the Palestinian Authority.

 

Back in March, it was “fun in the snow” when Israeli soldiers took Palestinian Arab children cancer sufferers and their families for a day-out, playing on Mount Hermon.

 

In February, brain surgery saved the life of a Gaza toddler. Surgeons at Rambam hospital in Haifa removed a tumor the size of a large orange.  The hospital had treated 200 Gazans in the previous six months alone.  In the same month, Israeli soldiers successfully delivered a baby boy in a military ambulance when his Palestinian Arab mother went into labor in the Jordan valley. They then performed CPR to save his life.

 

In November, the IDF announced that 180,000 Arabs from the Palestinian-controlled territories had been treated at Israeli hospitals during the previous 12 months.  One of those was a baby from Gaza who suffered from a life-threatening genetic disorder.  An Israeli documentary about the baby entitled Precious Life was short-listed for an Academy award. 

 

In October, I learned that there are 325 million Arabs in 22 Middle Eastern countries and other lands.  Those statistics are available in many Internet sites, but none would have given me the following information. The first, and so far only, registry for potential unrelated Arab donors of bone marrow or stem cells – which have the ability to cure cancers and other serious disorders – is at Hadassah University Medical Center in Jerusalem’s Ein Kerem.

 

Back in July last year, when I started my mini-project, I read that Rami Hariziat Hassan, a 20-year-old Palestinian shepherd was saved by Border Police officers after being bitten by a viper on Sunday night. His friend Raja Talam Va’ada said ‘Suddenly, a snake bit him on the foot. We rushed to a local checkpoint and asked the soldiers for help. They really helped us,’ adding ‘He nearly died. He wasn’t breathing.’  We want to thank everyone – the border policemen and the hospital doctors,’ Va’ada said. ‘Well done to everyone.’ Before Hassan was released from the hospital, Border Police officers came to check on his condition and bring him candy (sweets).

 

Finally, here perhaps are some surprising statistics.  Infant mortality in Gaza is 17.7 per thousand whereas in Turkey it is 24.8. Life expectancy figures are also better in Gaza.  So maybe those so-called “aid flotillas” should be seeking a new destination.

 

Please look out for Part 2, which will highlight where Israel provides assistance to the Palestinian Arabs to improve their environment and economy.

 

Michael Ordman writes a weekly newsletter containing Good News stories about Israel. 

www.verygoodnewsisrael.blogspot.com