zaterdag 30 april 2011

De band tussen Israel en Duitsland

 
Realpolitik is één ding, maar ik vind het verbluffend hoe er door Europa nog steeds handel wordt gedreven met regimes als Iran en Syrië, nog te zwijgen van Libië niet lang geleden. Ook bij landen als China en Rusland zou ik flink wat terughoudender zijn, maar bij die reuzen kan ik me wel voorstellen dat je er moeilijk omheen kunt...
 
Wouter
___________
 
Jewish Ideas Daily: A new Germany?
 Berlin is no longer Jerusalem's most dependable ally inside the EU, and Germans have grown increasingly disenchanted with Israeli policies.
 
 

Tweede Kamer fel tegen 'dwaze provocatie' Gazavloot

 
Elsevier is een rechts blaadje waar ik verder niet zoveel van moet hebben, maar ze geven wel een wat waarheidsgetrouwer beeld van de gebeurtenissen op de vorige Gazavloot dan Nieuws.NL.
 
Als GroenLinks lid had ik het moeten weten, maar ik was toch teleurgesteld een reactie van Kamerlid Mariko Peters te zien; ik dacht eigenlijk dat ze na de vorige verkiezingen uit de Kamer was vertrokken, maar de wens was blijkbaar de vader van de gedachte. Op Nu.NL verkoopt ze onzin als: "'De vloot is een varende demonstratie en hulpactie en zegt vreedzaam te willen handelen. Volgens het zeeoorlogsrecht mag dat en mag je die vloot niet tegenhouden.'' "
Gelukkig wist minister Rosenthal beter: "Volgens hem is er feitelijk sprake van een gewapend conflict met Hamas, de Palestijnse beweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook. Daarom geldt het zeeoorlogsrecht en op grond daarvan mag Israël schepen op volle zee controleren, mede om wapensmokkel tegen te gaan."
 
Wouter
____________
 

Tweede Kamer fel tegen 'dwaze provocatie' Gazavloot

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/295823/Tweede-Kamer-fel-tegen-dwaze-provocatie-Gazavloot.htm

donderdag 28 april 2011 13:41

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich donderdag uitgesproken tegen de tweede Gazavloot. Deze vertrekt naar verwachting over twee weken met als doel de 'illegale blokkade' van de Gazastrook te doorbreken.

Vredesactivist of martelaar?
Bij een eerdere poging van de 'Freedom Flotilla' om de blokkade te doorbreken, braken gevechten uit tussen Israëlische militairen, die de schepen wilden doorzoeken, en opvarenden. Negen activisten vonden de dood. Sommige activisten, zo bleek later, wilden sterven als martelaar.

VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP (samen 83 zetels) zijn tegenstander van de internationale vloot, waaraan ook Nederlanders zullen meedoen. De partijen spreken van een 'pure' en 'dwaze' provocatie.

Volgens de VVD is de actie vooral bedoeld om de Israëlische zeeblokkade te tarten en niet zozeer om hulpgoederen af te leveren, zoals de actiegroepen beweren.

Conflict
De partijen steunen de oproep van minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) aan Nederlandse organisaties om niet deel te nemen aan de vloot van vijftien schepen.

'Deze actie levert allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict,' zei de minister eerder deze week.

Teleurgesteld
Tijdens het debat over de kwestie donderdag maakte Rosenthal opnieuw duidelijk dat hij geen juridische middelen heeft om een Nederlands schip of opvarenden te verhinderen uit te varen.

Mariko Peters, Tweede Kamer-lid namens GroenLinks, reageert tegenover nu.nl teleurgesteld over de houding van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP.

'In een democratie beoordeel je mensen niet op hun intenties, maar op hun daden. De Gaza-hulpvloot is nog niet eens vertrokken en de PVV en de christelijke partijen lopen al te hoop.'

vrijdag 29 april 2011

Kabinet roept op tot boycot Gazavloot

 
Minister Rosenthal is niet geweldig op de hoogte van de geldstromen in de "ontwikkelingssamenwerking", lijkt het, want via allerlei projectpotjes en samenwerkingsverbanden hebben clubs als EAJG en SdB wel degelijk subsidiegeld van de overheid ontvangen. Een Ander Joods Geluid kreeg zelfs duizenden euros "ontwikkelingsgeld" om haar website te verbeteren. Gekker moet het niet worden...
 
Het vorige "hulpkonvooi" werd overigens niet door het Israelische leger "aangevallen" zoals hieronder beweerd wordt, maar geënterd om de schepen naar Ashkelon te brengen en daar de lading te inspecteren, waarna deze Gaza binnen mocht. De helft van de schepen bleek helemaal geen hulpgoederen aan boord te hebben, en de aanwezige lading bestond voor een flink deel uit verlopen medicijnen en versleten schoenen...
 
Afgelopen week werd overigens bekend dat er geen eigen Nederlandse boot mee zal varen in de steunvloot voor Hamas.
 
Wouter
__________
 

Kabinet roept op tot boycot Gazavloot

http://binnenland.nieuws.nl/639627/kabinet_roept_op_tot_boycot_gazavloot

Uitgegeven op Dinsdag 26 april 2011 om 19:40:02

(Novum) - Het kabinet roept Nederlandse organisaties op niet mee te doen aan een nieuw hulpkonvooi richting de Gazastrook. Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Rosenthal stelt in de brief niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen.

In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart met de Freedom Flotilla 2. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Geen van de 23 organisaties waarvan bekend is dat ze de vloot steunen, ontvangt geld van de Nederlandse overheid, aldus Rosenthal.

De bedoeling is dat de vloot, die naar verwachting uit ongeveer vijftien schepen met humanitaire goederen en zeker duizend opvarenden zal bestaan, medio mei vanuit Griekenland vertrekt en 31 mei in Gaza arriveert. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten.

De organisaties achter de vloot stellen met de actie te beogen de in hun ogen illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht een kleine maand geleden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de flottielje tegen te houden. Hij noemde de vloot een provocatie omdat de hulpgoederen ook over land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht.

Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.

 

Duidelijke taal op vakantie in Israel (Femmetje de Wind)

 
Femmetje lukt het blijkbaar redelijk snel te "acclimatiseren" in Israel. Ik ben ook het schuchtere type, en blijf elke keer moeite houden om mijn ellebogen te moeten gebruiken om aan de beurt te komen of een zitplaats in de bus te krijgen. Vooral in supermarkten stoort het me dat er nooit een praatje of lachje vanaf kan. Wat dat betreft ben en blijf ik een echte Limburger. Klagen doen we wel als de klant weg is...
 
Wouter
__________
 
 
Duidelijke taal
 

Ik ben met vakantie in Israël. Een prima plek om te ontspannen, maar ook een goede omgeving om mijn assertiviteitslevels weer op orde te krijgen. Israël doet iets raars met mensen, zelfs het meest schuchtere type wordt hier direct. Dat moet ook wel, there is no time to waste, zeventig jaar geleden was er alleen nog maar woestijn.

In Nederland hebben we alle tijd gehad om omgangsvormen te ontwikkelen en dat is voor mij – type pleaser – behoorlijk stressvol. Ter illustratie: laatst paste ik een jurk in een kledingwinkel. Een jurk die me lelijk stond. Maar toen de winkeljuf om het gordijntje kwam informeren of ie goed was, zei ik niet: nee, afschuwelijk. Ik zei: ik vind 'm wel mooi, maar hij zit een beetje krap onder mijn armen. Wat ervoor zorgde dat ik een discussie kreeg over de mogelijkheden om de jurk te laten vermaken.

Hier in Israël is men niet zo bezig met wat de ander van je denkt. Voor elkaar krijgen wat je wilt is een stuk belangrijker. Gisteren was ik bij de manicure. Nagelkunstenares Sagit groet me nauwelijks, ze vraagt ook niet hoe het met me gaat, ze gaat gewoon zitten en wijst op een plek tegenover haar. Dan ritst ze haar etui open en pakt mijn hand.

'Kun je je niet een beetje ontspannen?' vraagt ze geërgerd. Vervolgens trekt ze ruw aan mijn vingers en begint met de harde kant van een vijl mijn nagels te schuren.

'Hé', zeg ik, 'kun je de zachte kant van de vijl gebruiken?'

Ze zucht en draait de vijl om.

Daarna gaat ze mijn nagels lakken. Als ze klaar is, inspecteer ik het resultaat: mijn pinknagel is niet helemaal perfect. Ach, ik doe het thuis wel opnieuw schiet het door mijn hoofd, in plaats daarvan zeg ik: 'Kun je deze opnieuw doen, die is niet goed.'

Zuchtend en steunend maakt ze een watje nat met aceton. Ik voel me totaal niet bezwaard, misschien juist omdat ze zo zucht en steunt. In Nederland zou de nagelstylist waarschijnlijk beleefd mijn nagel opnieuw hebben gelakt, om zich na mijn vertrek meteen te beklagen bij haar collegaatje. Dan maar liever duidelijke taal.

Femmetje de Wind is freelance journalist.

 

donderdag 28 april 2011

Israel op plaats 7 in enquete over tevredenheid en voorspoed

 
Israel scoort hoger dan Nederland in deze enquete, dat is wel opmerkelijk gezien het welvaartsverschil en het feit dat het leven hier toch wel wat makkelijker lijkt.
In Europa heerst blijkbaar wat meer ontevredenheid, zorg over de economische crisis en onbehagen over welke kant het op gaat met de maatschappij, zo lijkt het. Ondanks de goede score van de Scandinavische landen, zijn ook daar populistische partijen in opkomst (pas nog in Finland), die zich tegen de EU en andere vreemde invloeden afzetten.
 
Ook de hoge score van Venezuela valt op.
 
Wouter
______________


Countries where majorities are thriving in 2010 (percent thriving):
Denmark 72% Sweden 69% Canada 69% Australia 65% Finland 64% Venezuela 64% Israel 63% New Zealand 63% Netherlands 62% Ireland 62% Panama 61% United States 59% Austria 58% Cosa Rica 58% Brazil 57% UAE 55% UK 54% Qatar 53% Mexico 52%

High Wellbeing Eludes the Masses in Most Countries
Worldwide Majorities in 19 out of 124 countries "thriving," mostly in Europe and the Americas
April 19, 2011 by Julie Ray
http://www.gallup.com/poll/147167/High-Wellbeing-Eludes-Masses-Countries-Worldwide.aspx

 
WASHINGTON, D.C. -- Gallup's global wellbeing surveys in 2010 reveal that a median of 21% across 124 countries were "thriving" last year, based on how people rated their lives at the current time and their expectations for the next five years. This is unchanged from a median of 21% in 2009. The percentage rating their lives well enough to be considered thriving ranged from a high of 72% in Denmark to a low of 1% in Chad.

Gallup classifies respondents' wellbeing as "thriving," "struggling," or "suffering," according to how they rate their current and future lives on a ladder scale with steps numbered from 0 to 10 based on the Cantril Self-Anchoring Striving Scale. People are considered thriving if they rate their current lives a 7 or higher and their lives in five years an 8 or higher.

Majorities of residents in 19 countries -- mostly in Europe and the Americas -- rated their lives well enough to be classified this way. Denmark, along with Sweden (69%) and Canada (69%), led the list, which is largely dominated by more developed and wealthier nations, as expected given the links between wellbeing and GDP. The U.S. falls somewhat near the middle of the pack, with 59% of Americans thriving.

Outside of this group, much of the world was not doing nearly as well. In 67 countries, less than 25% of people were thriving. Countries on this list hailed from all regions, but thriving was generally lowest in sub-Saharan Africa. The median thriving percentage in this region was 8%. No country in sub-Saharan Africa had a thriving percentage higher than 19%, underscoring the entire region's development challenges.

In other regions, the divides remained great in how people evaluated their lives. In the Americas, where the median thriving percentage is the highest in the world at 39%, thriving ranged from a high of 69% in Canada to a low of 2% in earthquake-ravaged Haiti. In Europe, where the median thriving percentage was lower, but still higher than average at 28%, thriving ranged from a high of 72% in Denmark to a low of 9% in Bulgaria.

A median of 20% in the Middle East and North Africa region were thriving. Nearly two in three (63%) were thriving in Israel -- the highest score in the region -- as were more than half of respondents in the relatively wealthy United Arab Emirates and Qatar. Small minorities -- one in seven or fewer -- were thriving in Tunisia, Yemen, Egypt, and Morocco, which provides some evidence of the underlying discontent that bubbled over in late 2010 and early 2011.

In Asia, where a median of 17% were thriving, there were large gaps between developed and developing Asian countries. Thriving was higher than 60% in Australia (65%) and New Zealand (63%) and as low as 3% in Tajikistan and Cambodia.

Little Progress in 2010

Global wellbeing improved little between 2009 and 2010, remaining relatively steady when Gallup groups all these countries into four major global regions: Asia, Africa, the Americas, and Europe. In Europe, the median percentage thriving in 2009 was 25%, remaining essentially unchanged in 2010 at 28%. Ten percent in Africa were thriving in 2009, compared with 9% in 2010. In Asia, the median remained flat at 18% each year. In the Americas, the 42% thriving in 2009 wasn't significantly different from the 39% thriving in 2010.

Implications

Gallup's global wellbeing data underscore the diversity of development challenges worldwide. As the uprisings in Tunisia and Egypt showed earlier this year, leaders should not rely on GDP alone as an indicator of how well their countries and their citizens are doing. Monitoring and improving behavioral economic measures of wellbeing are important to helping leaders better the lives of all their residents.

For complete data sets or custom research from the more than 150 countries Gallup continually surveys, please contact
SocialandEconomicAnalysis@gallup.com or call 202.715.3030.

Survey Methods

Results are based on face-to-face and telephone interviews with approximately 1,000 adults per country, aged 15 and older, conducted in 2010 in 124 countries. Results in Russia, Tunisia, Egypt, the United Arab Emirates, Libya, Saudi Arabia, Qatar, Djibouti, Sudan, Lebanon, Morocco, Jordan, the Palestinian Territories, Bahrain, Yemen, Comoros, Somaliland region, and Iraq are based on data aggregated from multiple surveys. For results based on the total samples, one can say with 95% confidence that the maximum margin of sampling error ranges from ±1.7 percentage points to ±5.7 percentage points. The margin of error reflects the influence of data weighting. In addition to sampling error, question wording and practical difficulties in conducting surveys can introduce error or bias into the findings of public opinion polls.


--------------------------------------------
IMRA - Independent Media Review and Analysis
Website:
www.imra.org.il

Geen "Grettaboot" bij nieuwe "Free Gaza vloot" (Carel Brendel)


Opvallend dat EAJG en het Palestina Komitee deze vloot wel openlijk steunen terwijl zij ook subsidie ontvangen, of zou die subsidie nu UCP (vrijwel) is opgeheven ook gestopt zijn?
 
---------
 

Qaradawivloot vaart uit zonder Grettaboot

http://www.carelbrendel.nl/2011/04/27/qaradawivloot-vaart-uit-zonder-grettaboot/

Door Carel Brendel, 27 april 2011

De Grettaboot vaart niet uit. Dat brekende nieuws stond gisteravond verpakt in een kort nieuwsbericht op de Telegraaf-website. Een woordvoerder van de Stichting Nederland-Gaza, de coalitie van Nederlandse deelnemers aan het Freedom Flotilla 2, meldde daar de geplande samenwerking met Italiaanse organisaties. Samen zullen zij de boot gaan kopen, waarmee 'vredesactivisten' half mei hun hulpgoederen naar Gaza zullen brengen.

Op de website van Nederland-Gaza was tot dusver sprake van een Nederlands schip, bemand door Nederlandse activisten, eventueel aangevuld met deelnemers uit andere landen. De opbrengst van een Palestina Festival in Rotterdam (10.000 euro) was nadrukkelijk bestemd voor de Nederlandse boot naar Gaza. Informatie over het aan te kopen schip bleef echter achterwege. Schimmig is het vooralsnog ook rond de Nederlandse opvarenden.

Als eerste meldde zich de Nederlands-Palestijnse activist Amin Abou Rashed, internationaal fondsenwerver van Hamas en oprichter van de European Campaign to End the Siege of Gaza (ECESG). Samen met de Turkse hulporganisatie IHH was ECESG een van de drijvende krachten achter de eerste Gazavloot. Zoals bekend werd de Mavi Marmara, het 'vlaggenschip' van dit flotilla, vorig jaar geënterd door de Israëlische strijdkrachten. Bij een gevecht aan boord werden vervolgens negen opvarenden gedood door de Israëli's.

 'Abou Eenarm' wordt vergezeld door Benji de Levie van Stichting Palestina in Rotterdam en Bert Middel van de christelijke hulporganisatie Vrienden van Sabeel. Over de andere activisten is tot dusver niets bekend. Wel staat vast dat organisatrice Gretta Duisenberg en bekende parlementariërs als Harry van Bommel (SP) en Arjan el Fassed (GroenLinks) niet meevaren. De Levie verklaarde gisteravond dat onder meer politici, oud-politici en enkele journalisten van de partij zullen zijn.

Onder druk van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) houden ook de grote ontwikkelingsorganisaties als ICCO en Oxfam Novib zich afzijdig. De minister vindt dat de Gazavloot geen bijdrage levert aan de oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. Hulpgoederen kunnen volgens hem het beste via reguliere grensovergangen naar Gaza worden vervoerd. De situatie in dit gebied is onbetwistbaar nijpend voor veel bewoners. Foto's van een 'luxueus' winkelcentrum met ruim gevulde kraampjes overtuigen mij niet. Ook in het straatarme Roemenië van Ceaucescu bestonden er luxe winkels voor een kleine elite. Anders dan de activisten denk ik echter dat niet Israël alleen verantwoordelijk is voor deze ellende, maar dat deze sterk is bevorderd door het Hamas-regime.

De Nederlandse media besteden vooral aandacht aan de steunverlening door linkse actiegroepen als Stop de Bezetting (van Gretta Duisenberg), Een Ander Joods Geluid en het Nederlands Palestina Komitee. Minder bekend is dat de Nederlandse Moslimbroederschap volop bij het initiatief is betrokken, door haar zeer actieve voorman Abou Rashed, maar ook door de steun van de moskeefederatie FION en de stichting ISRAA. De bemoeienis van de polderbroeders met de Gazavloot werd onlangs bevestigd door minister Donner (Binnenlandse Zaken) in een overzicht voor de Tweede Kamer.

Nauw verbonden met de Moslimbroederschap is ook de Turkse stichting IHH. Huseyin Oruç, kopstuk van IHH, woonde in Amsterdam een persconferentie over de 'Grettaboot' bij. Voorzitter Bulent Yildirim trok ondertussen internationale aandacht door het zionisme aan te duiden als 'een virus dat de hele mensheid heeft besmet'.

Alle inspanningen ten spijt lijkt er onvoldoende draagvlak te zijn voor een eigen Nederlandse boot. Onduidelijk is hoe de Italiaans-Nederlandse samenwerking in de praktijk zal werken. Een boot hoeft er niet meer te worden gekocht, want de Italianen beschikken al over de naar een linkse journalist vernoemde Stefano Chiarini. Onder de opvarenden is de moeder van de in Gaza door salafistische terroristen vermoorde activist Vittorio Arrigoni. Zij wordt vergezeld door een groep activisten en beroemdheden. Hierbij vergeleken steekt het Nederlandse namenlijstje tot dusver mager af. Over een eventuele tweede Italiaanse boot kan ik niets vinden. Zonder tegenbericht moeten we er van uitgaan, dat de Nederlandse delegatie een bijrol in de Italiaanse show zal spelen.

Een constante factor blijft de leidende rol van de Moslimbroeders. De Italiaanse tegenhanger van Abou Eenarm heet Mohammad Hannoun, voorzitter van de hulporganisatie ABSPP. Hij is een van de grote organisatoren van het Italiaanse hulpkonvooi. Zijn banden met de Moslimbroederschap, zijn bezoek aan Hamas-leider Khaled Mashal en zijn activiteiten voor de Union of Good, het voor Hamas werkende liefdadigheidsnetwerk van geestelijk leider Yusuf al-Qaradawi, worden uitgebreid gedocumenteerd in dit artikel van het Amerikaanse onderzoeksinstituut IPT.

Voor de volgelingen van Gretta is er dus hooguit een plaatsje in het vooronder. Maar ook zonder Grettaboot zal de Qaradawivloot opstomen naar de wateren rond Gaza.

 

Overeenkomst tussen Hamas en Fatah

 
Elder of Ziyon en ook Barry Rubin zijn behoorlijk cynisch over deze nieuwe overeenkomst, en niet zonder reden. Erkenning van Israel gaat Fatah al moeilijk genoeg af, en deze overeenkomst zal daar niet bij helpen. Er is overigens voor zover ik weet weinig bekend over wat over onderhandelingen met Israel is afgesproken, maar de PA bleef vorig jaar maar eisen stellen, en Hamas moet zich natuurlijk nog wat onverzettelijker tonen. Volgens zowel Elder als Rubin is de overeenkomst er na jaren gesteggel uiteindelijk gekomen met het oog op de mogelijke erkenning van een Palestijnse staat door de VN in september:
 
The PA is putting all of their eggs in the unilateral recognition basket, that they are hoping the world provides to them in September. The biggest obstacle to that recognition was the simple fact that the PA and Hamas are hopelessly split - ideologically, physically and politically. There is no way that sympathetic Europeans can overlook that problem and support the establishment of a state where there are two competing rulers.
(...)
By then, they hope, Palestine will already be de facto recognized as a state, and Israel will be on the ropes politically anyway. The world will be cheerleading the PalArab insistence on ethically cleansing the heart of the Land of Israel of Jews, and Hamas-Fatahstan will blame all of their new problems on Israel. They will say things like they cannot accept Palestinian Arab "refugees" in their new state as long as Israel holds any of "their" land. The ever present threat of them exploding in a new terror war will cause the West to pressure Israel, as always, as they insist on Israeli concessions to solve their problems.

The outline of what is coming is clear. Because we've seen this game before. Unfortunately, Western amnesia will help ensure that it plays out the way the PalArabs are planning it.

Het is iedere keer weer verbluffend hoe kritiekloos velen zich opstellen tegenover de Palestijnen. Wil deze overeenkomst de vrede dichterbij brengen, dan zal de internationale gemeenschap duidelijk moeten maken dat Israel erkend moet worden en de vluchtelingen en hun miljoenen nakomelingen niet terug kunnen naar Israel. Men zal bovenal duidelijk moeten maken dat alleen directe onderhandelingen tot vrede kunnen leiden, en dat wat voor erkenning dan ook voorwaardelijk is en alleen geldt mits met Israel een overeenkomst wordt bereikt. Dit alles is natuurlijk wishful thinking, maar laten we de hoop niet verliezen en tegen beter weten in geloven dat Elder's pessimisme niet wordt bewaarheid. Of hieraan op bescheiden schaal bijdragen door politici en anderen hierop te wijzen.
 
RP
---------
 
http://elderofziyon.blogspot.com/2011/04/hamas-fatah-initial-fake-agreement.html
 
 
From JPost:
Palestinian Authority President Mahmoud Abbas's Fatah movement hammered out an agreement with rival group Hamas on Wednesday, setting the stage for forming an interim government as well as fixing a date for a general election.

"The consultations resulted in full understandings over all points of discussions, including setting up an interim agreement with specific tasks and to set a date for election," Egyptian intelligence said in a statement.

Spokespeople for both Hamas and Fatah confirmed that "all differences" have been worked out between the long-feuding Palestinians political movements.

A spokesperson for Palestinian Authority President Mahmoud Abbas said that Hamas has agreed to hold elections within a year, a part of the reconciliation deal it signed in Cairo.

A Hamas spokesperson said that "all points of differences" between the rival groups have been overcome. He added that officials in Cairo will soon invite top Hamas and Fatah officials for a signing ceremony in the Egyptian capital.
Here is where it is useful to know a little history.

Palestinian Arabs have long been able to put together temporary, paper agreements and truces to achieve larger political goals. Inevitably, Westerners are consistently  fooled by these, stupidly believing that short-term absence of violence indicates a long-term shift in attitudes.

In 1947, in the months before the UN Partition vote, virtually all Arab terror against Jews stopped. Amazing! The Arabs were proving to th world that they could act responsibly and run an Arab-led Palestine where they would protect the Jews as Islam requires them to, and they were puching this as an alternate plan to partitioning Palestine.

But within hours of the UN vote to partition Palestine, the Arabs gave up their pretense of peacefulness and started attacking Jews (in those days, they didn't bother with calling them "Zionists.")

In the months before Israel's unilateral withdrawal from Gaza, Hamas managed miraculously to reduce rocket fire from Gaza, and the rocket count dropped dramatically from 1157 in 2004 to 417 in 2005 as Israel implemented the plan. The next year, the number of rocket attacks increased back up to nearly the pre-disengagement levels.

Now the Palestinian Arabs are faced with another deadline.

The PA is putting all of their eggs in the unilateral recognition basket, that they are hoping the world provides to them in September. The biggest obstacle to that recognition was the simple fact that the PA and Hamas are hopelessly split - ideologically, physically and politically. There is no way that sympathetic Europeans can overlook that problem and support the establishment of a state where there are two competing rulers.

Hamas also recognizes the immense political value that recognition would bring them - something that, like the disengagement, would happen once and would likely never be reversed.

So even though Fatah and Hamas have been negotiating for years over the exact same issues without being able to come to an agreement, they now are agreeing to paper over their differences with vague wording that is just enough to convince the credulous, wishful-thinking West that the major obstacle to Palestinian Arab independence has been removed.

Note the little we do know: "Hamas has agreed to hold elections within a year." You can bet that the elections will be scheduled after September, because the result of elections beforehand - either way - would torpedo any chance for a unity government.

Vagueness will be the hallmark of the agreement - just enough to fool the world into thinking that these two groups can work together. Hamas can play the unity game until September, and, if the world is sufficiently fooled, for a few months afterwards. Then the elections, or absence of elections, will start to rock this false alliance.

By then, they hope, Palestine will already be de facto recognized as a state, and Israel will be on the ropes politically anyway. The world will be cheerleading the PalArab insistence on ethically cleansing the heart of the Land of Israel of Jews, and Hamas-Fatahstan will blame all of their new problems on Israel. They will say things like they cannot accept Palestinian Arab "refugees" in their new state as long as Israel holds any of "their" land. The ever present threat of them exploding in a new terror war will cause the West to pressure Israel, as always, as they insist on Israeli concessions to solve their problems.

The outline of what is coming is clear. Because we've seen this game before. Unfortunately, Western amnesia will help ensure that it plays out the way the PalArabs are planning it.

woensdag 27 april 2011

De moralist - interview met Asa Kasher over IDF Code of Ethics

 
We are responsible for the residents of the State of Israel. Canada is responsible for the residents of Canada. Australia, for Australia. And that's just fine. We are not responsible for the lives of Canadians in the same way as we are for the lives of Israelis and vice versa. This is completely accepted and completely moral and no one questions this. We don't have one world government that is responsible for everything. We have states with their own responsibilities.

Now from this stems the fact that when you have clash of imperatives, this responsibility for one's own citizens takes precedence over the other responsibility to the non-dangerous neighbors. This isn't anything to do with us being Israel, or Jews. The same applies to the United States or to Canada or to any other country.

I cannot evade my prime responsibility to protect the well-being of the citizens of my country. Now, among all the means I could use to protect them, I will choose those that are better morally – better from the point of view of the effectiveness of the protection and the minimalization of the damage to the neighbors of the terrorists.

Daarom mag Israel, moet Israel, moet ieder leger, wanneer het moet kiezen tussen het beschermen van de eigen burgers ook al brengt dat het risico met zich mee dat onschuldige burgers van de ander kant worden gedood, kiezen voor bescherming van de eigen burgers. En dus op de terroristen vuren die raketten op jouw burgers afschieten ook al hebben ze zich verscholen tussen kinderen.
 
RP
--------
 
Of het origineel op de Jerusalem Post: Editor's Notes: The moralist
 
 

Newsweek interview met Mahmoud Abbas


Interessant, maar de interviewer vergeet een belangrijke vraag te stellen: waarom weigert Abbas met Israel te onderhandelen, en probeert hij in plaats daarvan een staat via de VN te krijgen?

RP
---------

"It was Obama who suggested a full settlement freeze," Abbas explained. "I said OK, I accept. We both went up the tree. After that, he came down with a ladder and he removed the ladder and said to me, jump. Three times he did it."

The Wrath of Abbas
Fed up with the stalled peace talks, the Palestinian leader defies Israel and vents about Obama.
by Dan Ephron
April 24, 2011  Paolo Verzone / Agence VU for Newsweek
http://www.newsweek.com/2011/04/24/the-wrath-of-abbas.print.html

 
We're somewhere over the Mediterranean, and Mahmoud Abbas, the Palestinian president, is trying to get inside the head of Barack Obama. "We knew him before he became president," he's saying, struggling to understand what happened to the man who had seemed more sympathetic to the Palestinian cause than any of his predecessors. "We knew him and he was very receptive." Around us, Abbas's closest aides are shuffling papers or typing on laptops, while his bodyguards lounge on long corduroy couches. Saeb Erekat, the ubiquitous adviser, is writing talking points for Abbas's meeting the next day with French President Nicolas Sarkozy. A man with a sidearm is shoveling pumpkin seeds into his mouth. In a space the size of two living rooms, most of the 20-odd passengers are puffing on cigarettes, and so is Abbas. At 76, he smokes more than two packs a day.

Abbas is about as affable as politicians come-even hawkish Israelis like Ariel Sharon have said so. But occasionally, he can deliver a shot of scathing criticism, usually followed by a grandfatherly smile. A week earlier, he told me bluntly that Obama had led him on, and then let him down by failing to keep pressure on Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu for a moratorium on settlement building in the West Bank last year. "It was Obama who suggested a full settlement freeze," Abbas explained. "I said OK, I accept. We both went up the tree. After that, he came down with a ladder and he removed the ladder and said to me, jump. Three times he did it." Abbas also criticized the mediation efforts of Obama's special envoy, George Mitchell, who has shuttled between Israelis and Palestinians for more than two years. "Every visit by Mitchell, we talked to him and gave him some ideas. At the end we discovered that he didn't convey any of these ideas to the Israelis. What does it mean?"

Now, on the flight from Tunis to Paris, I wanted to know how long Abbas could wait. The next 18 months are probably dead time in Israeli-Palestinian diplomacy as Obama focuses on his reelection campaign. No candidate for president wants to risk alienating Israel's supporters by pressing the peace question. But a second-term president can be bolder. Bill Clinton, after his reelection in 1996, managed to get an Israeli agreement for a partial West Bank withdrawal. Netanyahu remembers it well: he was prime minister at the time. But Abbas, who has worked every angle for Palestinian statehood for 50 years, the last six as president, says he's nearly out of time. "I cannot wait. Somebody will wait instead of me," he tells me. "And I will not stay more."

As the Middle East undergoes profound transformation, Americans can count on one thing in the region remaining the same: the unresolved Israeli-Palestinian conflict will continue to be an irritant for Arabs and a source of resentment against the United States. Abbas offered the best hope for peace between the two sides when he took over for Yasir Arafat in 2004. Moderate in his approach to Israel and unequivocally against violence, he was the counterpoint to Arafat's wiliness and eccentricity.

The optimism didn't last long. In short order Abbas lost his Parliament to the Islamists of Hamas and then lost Gaza to the same uncompromising group. By the time he and Prime Minister Ehud Olmert drew close to agreement in 2008, corruption charges made the Israeli leader a lame duck. Then Israelis elected Netanyahu.

If Abbas leaves the stage without a deal, it would add another layer of uncertainty to the regional turbulence. Among political figures in the West Bank and Gaza, Abbas is the most popular, followed by the leader of Hamas. Even if Abbas's Fatah party can retain power, his successor would lack Abbas's founding-generation stature. He would likely be less able to push through the required compromises for peace with Israel. "It would really be a tragedy of missed opportunities," says Yossi Beilin, a former peace negotiator who knows Abbas well.

West Bank Story

While these issues swirl, Abbas last week let NEWSWEEK into his personal space. For five days, I traveled with him from Jordan to Tunisia to France as he rallied support for a U.N. resolution this September that would confer statehood on the Palestinians-a conscious replication of the process that gave birth to Israel more than 60 years ago. On the plane and before and after the meetings, I had almost unfettered access to Abbas and his closest advisers.

The team travels on an Airbus A318 borrowed from the United Arab Emirates (the PLO owns just a tiny jet). When fitted for commercial flights, it holds 132 passengers, but in the current configuration, it has all the comforts of a private plane: open spaces, wood-topped coffee tables, and leather bucket seats. Abbas's travel routine includes a few moments of prayer in his seat during takeoff and then about 15 minutes of reading from a dog-eared copy of the Quran. Through much of the flight, stewardesses are wheeling out Middle East staples like couscous and kebabs but also shrimp and calamari and mussels, which Abbas seems to particularly like. As we're landing in Tunis, an aide who'd introduced himself as Colonel Said goes around spraying Paco Rabanne Ultraviolet on each of the passengers.

The trip has all the trappings of a foreign tour by a head of state: the presidential marching bands at the airports and the convoys of black luxury cars speeding through town as policemen hold up traffic (in Paris, no less). They're a testament to the juggernaut the PLO has built up over many decades, and the broad sympathy governments have for the Palestinian cause. But Abbas is constantly aware that he heads something short of a state, and that the time left for him to achieve independence is ticking down.

Gaza: Wounded City Behind the Blockade

On the evening of Feb. 17, Abbas got a phone call to his office in Ramallah. President Obama was on the line with a request. In the preceding weeks, Arab protesters in the region had toppled two longtime autocrats, including one of America's closest Arab friends, Hosni Mubarak. Demonstrations raged in Libya and Yemen, and would soon spread to Syria. In Washington, officials worried that the protesters would eventually focus on America's relationship with some of these dictators and on its support for Israel. Obama's cautious steps seemed to be preventing the dreaded scenes of protesters burning American flags. But a U.N. Security Council resolution initiated by Palestinians and scheduled to be debated the next day threatened to remind Arabs of the very thing they hate most about America.

The resolution demanded that Israel "immediately and completely cease all settlement activities in the occupied Palestinian territory," a position Obama long supported. In fact, Palestinians say they lifted the language straight from public remarks made by Secretary of State Hillary Clinton. But it put Obama in a bind. Members of his Democratic Party felt they'd paid a price in the midterm elections a few months earlier for Obama's tough stand with Netanyahu in the preceding year. An American veto might mitigate the damage. But it would also remind the Arab demonstrators how uncritical America's support for Israel can often be.

So for 55 minutes on the phone, Obama first reasoned with and then pressured Abbas to withdraw the resolution. "He said it's better for you and for us and for our relations," says Abbas. Then the American president politely made what Abbas describes as a "list of sanctions" Palestinians would endure if the vote went ahead. Among other things, he warned that Congress would not approve the $475 million in aid America gives the Palestinians.

Abbas relates the story to me during our stop in Tunis. In the presidential guest house, a sprawling compound of luxurious suites and chandeliered meeting rooms, the televisions are all tuned to the Arabic news networks. In this news cycle, the focus is Syria, where Bashar al-Assad has launched a violent crackdown against protesters. The Palestinians in the room are all rooting against Assad, who has given money and support to Abbas's rivals in Hamas. Earlier in the week, the conversation with Abbas had turned to Mubarak and America's handling of the revolution in Egypt. Abbas told me he thought the push Obama gave Mubarak was "impolite" and imprudent. "From day one, when it started with Mubarak, I had a telephone call with Madame Clinton. I told her, 'Do you know what are the consequences? Either chaos, or Muslim Brotherhood or both,'?" he says. "Now they have both."

After Abbas informed Obama he wouldn't withdraw the resolution, Clinton followed up with a 30-minute exhortation of her own. Then more pressure. Lower-level officials phoned several Palestinian influentials in Ramallah and asked them to use their sway over the Palestinian leader. Still, Abbas was unprepared for what was coming. Only when he watched the Security Council vote on television did the reality sink in. "I had an idea that they will abstain," he tells me. "But when they said, 'Who will be against?' my friend Susan [America's ambassador to the U.N., Susan Rice] raises her hand." Abbas shakes his arm and lets out a long hoot. The council's 14 other members, including France and Germany, all supported the resolution.

Late last week, when NEWSWEEK's White House reporter asked a spokesman for a response to Abbas's criticism, a senior administration official who had been in the room during Obama's conversation with Abbas described the account as a "selective reading of how those events transpired." The official declined to be identified. But Tommy Vietor, a spokesman for Obama's National Security Council, was willing to be quoted by name. He said the conversations with Abbas and Clinton were shorter than Abbas maintains and insisted that Obama did not raise the possibility of punitive measures.
"It's simply not accurate to claim that he threatened President Abbas," Vietor said. "President Obama made the same case privately that we make publicly-that this effort does not help the Palestinians, Israelis, or the cause of peace."

The White House also took exception with the notion that Obama left Abbas in the cold; one official called the accusation "nonsense." And Vietor described as "totally inaccurate" Abbas's criticism of Mitchell, the envoy. "Of course he carried both parties' ideas to each other all the time."

In Paris, the French government sends luxury Peugeots to ferry Abbas and his closest aides from Orly airport, while the rest of the entourage gets around in Mercedeses owned by a private car company. My driver tells me the company's owner is a Palestinian who has been friends with Abbas and Arafat since the 1960s. He provides the cars gratis whenever the delegation comes to town. His company also provides service to Arafat's widow, Suha, who lives in Paris and whom my driver describes as "generous with the tips."

We're dropped at the hotel Le Meurice across from the Tuileries Garden. Adjoining suites make up Abbas's room and his office, and aides and guests are constantly coming and going. On the sidewalk outside, a few dozen groupies wait for Beyoncé Knowles, who is also staying at the hotel. She crosses the lobby moments before Abbas heads out to his meetings.

On the agenda with Sarkozy is the outlook for September, when Abbas plans to make his big U.N. gambit. United Nations maneuvering, especially when it relates to the Middle East, is usually the equivalent of a political Ambien. But Abbas believes a resolution that recognizes a new state of Palestine in the 1967 borders would be a game changer, especially if it has the support of the world's leading democracies. Which is why Paris is the fifth European capital he's visited in the past six weeks. Judging by Israel's response, he might not be wrong. In a speech to Israel supporters in New York last month, the usually unflappable defense minister, Ehud Barak, warned that Israel faces deep isolation, a "diplomatic tsunami," come September.

In the room, Sarkozy is receptive. He tells Abbas he's incensed by Israeli Prime Minister Netanyahu's settlement building and supports Palestinian independence. Still, the U.N. vote could draw a harsh Israeli response or trigger another round of violence. After an hour of talks, the French president remains noncommittal.

The strategy for September marks a gamble for Abbas. At least one of his aides worries it will generate the kind of expectation that the Palestinian leader couldn't then meet. U.N. votes don't make 500,000 Jewish settlers suddenly disappear from the West Bank and East Jerusalem. And Netanyahu is unlikely to just hand over the keys. (His spokesman, Mark Regev, said about the U.N. initiative: "The Palestinians can go for more empty rhetoric or choose a path of real change. The only way to peace and Palestinian statehood is through negotiations with Israel.") For the statehood resolution to have more than just symbolic impact, Abbas would have to come back from New York and assert sovereignty over the territory the U.N. just handed him. But that would entail confrontational measures-for instance, ending the security cooperation with Israel. Abbas told me that's a path he will not take.

The danger is that without tangible movement, the disappointment could  turn into popular anger-directed at Israel or even at the Palestinian president himself. Abbas is fond of saying that if just 10 people protested outside his office in Ramallah, he would step down, in contrast to the Arab leaders who cling to power. When he told me that on the trip, one of his aides corrected him: "You said three people the last time."

Abbas is missing the tip of his right ring finger. The story I'd heard seemed to reflect the awkwardness Abbas experienced going from being Arafat's behind-the-curtain deputy to leading the PLO-and how much he hated crowds. While campaigning for president after Arafat died in late 2004, a horde of people surrounded his car in southern Gaza. Unsure about their intentions, he pressed the electric button of his armored window and closed it on his own finger. But Abbas told me the real story, a version that made more sense. It was his driver, concerned for his safety, who pressed the button. By the time Abbas reacted, the tip of his finger had been severed.

Abbas was due to give a speech in the town, so he bandaged the finger and stayed for two hours. The same driver then ferried him to a hospital in Gaza City, 30 kilometers away. "I found the doctor there, he made the surgery for me," Abbas told me.

Is the driver still working for him? "No, no, no. I told him, 'You have to leave,' and he left."
 

With Daniel Stone in Washington and Joanna Chen in Jerusalem

Aan de leden van Goldstone Commissie betreffende de Gaza Oorlog


Begin april, tijdens onze vakantie, schreef Richard Goldstone, voorzitter van de Goldstone Commissie die mogelijke schendingen van mensenrechten tijdens de Gaza Oorlog onderzocht, een belangwekkend artikel in de Washington Post (zie: Reconsidering the Goldstone Report on Israel and war crimes ), waarin hij tot de conclusie was gekomen dat Hamas, maar niet Israel, doelgericht burgers had aangevallen.
 
Maurice Ostroff zet hieronder nog eens een paar belangrijke missers in het Goldstone rapport op een rij, en spreekt de commissieleden aan die, in tegenstelling tot Goldstone, menen dat er geen reden is om ook maar iets van het rapport terug te nemen. Zij vallen Goldstone aan op zijn kritiek op het rapport. Laten we (tegen beter weten in) hopen dat Ostroff antwoord krijgt.
 
Zie over het Goldstone rapport ook:
 
RP
--------

To the remaining members of the UN fact-finding mission
The decision of Hina Jilani, Christine Chinkin and Desmond Travers to turn on Richard Goldstone is disturbing, to say the least.

I am astonished by the report in the Guardian of April 14 that, in response to Judge Richard Goldstone's recent oped in The Washington Post, the remaining members of the UN Fact-Finding Mission on Gaza, namely Hina Jilani, Christine Chinkin and Desmond Travers, have "turned on him," accusing him of misrepresenting facts in order to cast doubt on the credibility of their joint report. It is regrettable that they did not explain what facts he misrepresented.

I trust they will agree that every intellectually honest person will willingly review previously held convictions if and when relevant new evidence becomes available. To his credit, that is exactly what Judge Goldstone has done.

By contrast, their evidently inflexible belief in the immutability of every sentence of their 500-plus page report reflects an attitude reminiscent of those who refused to look at the evidence presented by Galileo.

If, as they wrote, they "find it necessary to dispel any impression that subsequent developments have rendered any part of the mission's report unsubstantiated, erroneous or inaccurate," it is puzzling that they did not refute the evidence that evidently influenced Judge Goldstone.

I therefore respectfully ask them to address the following circumstances.

1. Last November, when Hamas interior minister Fathi Hammad publicly admitted that the number of combatant casualties was very close to that announced by the IDF, it became obvious that their mission was mistaken in preferring casualty figures quoted by various NGOs.

In clause 361 of the report they stated: "The counterclaims published by the Government of Israel fall far short of international law standards." In the circumstances, it is fair to ask what these standards are, and whether the claims by the NGOs met these standards.

The claim that the police casualties were civilians is obviously incorrect, since the Gaza police incorporates the Executive Force, described by The Telegraph and others as paramilitary. This is confirmed in clause 413 of the report, which states unambiguously that Executive Force members were integrated into the civil police, and that members of the force are resistance fighters. Their footnote 271 states that the Executive Force consisted of some estimated 6,800 members of the armed wings of Hamas and the Popular Resistance Committees.

2. There is also a glaring lacuna in all the casualty figures quoted, namely the number ascribed to having been caused by Israel which may have actually been inflicted by Palestinians. On Feb 2, 2009 Ma'an, the Palestinian news agency, reported that a senior leader in Fatah published a list of 181 names of those in Gaza who had been killed, maimed, beaten or tortured during the Israeli war on Gaza.

3. It is unfortunate that the mission rejected my written suggestion to call for evidence from former British Army Colonel Richard Kemp, who is among the most qualified soldiers able to evaluate the circumstances in which decisions are made in the type of warfare conducted in Gaza

4. In order to arrive at an unbiased opinion, Israel's actions in Gaza must be assessed against the backdrop of recent developments in Afghanistan and Libya, for example, which show conclusively that the standards by which the mission judged the IDF's performance are impossible in practice. Even President Barack Obama, with his impeccable intentions, has been unable to avoid extensive civilian casualties.

The New York Times
of February 19, 2010 reported that in Afghanistan the US Air Force now flies twice as many Predator drones as it did a year ago. They carried out more than 200 missile and bomb strikes over the past year, and the civilian casualties they caused have stoked anger and anti-Americanism. Since the start of 2009, the drones have fired at least 184 missiles and 66 laser-guided bombs at militant suspects in Afghanistan. I quote these figures to demonstrate that even with the very best intentions, civilian casualties are inevitable.

The strikes came when troops encountered people who appeared to be planting bombs, but P.W. Singer, a scholar at the Brookings Institution, said officers had to keep in mind that "not everyone digging by the side of the road is automatically an insurgent." Singer's warning emphasizes the danger of confusing genuine error with criminal intent in situations where the combatants are hardly distinguishable from civilians.

5. The above applies particularly to the tragic Samouni case, with its unjustified accusations in the report that have contributed largely to the vilification of Israel in international media. Israel was accused of intentionally bombing the Samouni family house and killing its occupants with no justification whatsoever, but new evidence shows that Israeli drone photographs of a group of men carrying firewood were incorrectly interpreted as fighters carrying rocket launchers, and led to the bombing. I ask you what a reasonable person would have done in the heat of battle on sighting what appears to be rockets about to be launched?

6. As many of the report's conclusions are based on eyewitness testimony, it should be borne in mind that many miscarriages of justice have been recorded due to such testimony. In a paper "The reliability of eyewitness reports: The effect of accurate and inaccurate information on memory and bias," Jennifer Scheer wrote: "A considerable amount of research has established that exposure to leading or misleading suggestions can dramatically influence the accuracy of eyewitness reports.

7. Although some mention is made of captured IDF soldier Gilad Schalit in the report, the saddest failure of the UN Mission while it was in Gaza conversing amiably with the persons holding him captive was its failure to demand an end to the blatant violation of his right to Red Cross visits and to receive letters, as required by the Third Geneva Convention.

By way of contrast, Palestinian prisoners in Israel enjoy visitation rights, including conjugal visits, access to telephones, newspapers, television and radio broadcasts, lawyers' visits and even academic studies at state expense.

I would very much appreciate a considered response from them.

The writer is a commentator on current affairs. His website is www.2nd-thoughts.org ; a special reference to the Goldstone Report can be found at http://www.2nd-thoughts.org/id220.html
 
 

Campagne tegen toetreding Syrië tot VN Mensenrechtenraad


Een goed intitiatief, al is het de vraag hoeveel zin het heeft om steeds maar weer tegen dit soort wanpraktijken te strijden. De hele Mensenrechtenraad deugt gewoon niet en werkt niet in de huidige opzet. Er zitten teveel niet democratische landen en ook notoire mensenrechtenschenders in, de Islamitische Conferentie en niet-gebonden landen hebben teveel macht, en er is verder niks dat garandeert dat er enige consistentie is in welke landen wel en welke niet worden aangesproken op bepaalde praktijken. Een rechter heeft een wetboek dat voorschrijft wat de minimum- en maximumstraffen zijn voor misdaden, er zijn bovendien advocaten en aanklagers en er zijn kritische media die er bovenop zitten. De Mensenrechtenraad hoeft zich aan geen enkele regel te houden, en kan gewoon doodleuk besluiten om het iedere vergadering automatisch over Israel te hebben, en ondertussen de grootste schurken ongemoeid laten.
 
RP
--------
 

Campaign to block Syria's election to UNHRC underway
NGOs launch campaign to prevent Damascus being included in UN Human Rights Council, citing recent violence against protesters.

NEW YORK – An international NGO campaign to oppose Syria's candidacy for the United Nations Human Rights Council is underway with the hope that Syria's move to be included in the Geneva body can be blocked at the scheduled mid-May election.

The non-governmental organization UN Watch expects to publish an initial appeal, signed by 50 human rights groups, this week, and has planned that several human rights groups, together with Syrian dissidents and victims, will appear at UN headquarters on May 19th,the eve of the UN General Assembly election, for a press conference to lobby against Syria's election.

Syria's election to the UN's Human Rights Council is a virtual sure thing, unless another candidate enters the race or Syria fails to win a majority of votes in the May 20 election in the 192-member General Assembly. Diplomats are working behind the scenes to determine whether a special session of the Human Rights Council could be called for later this week to address the current crisis in Syria, in which Syrian security forces have opened fire on crowds of peaceful protesters.

"Choosing Syria to be a global judge of human rights would be like appointing Bernard Madoff to defend victims of financial fraud," said Hillel Neuer, executive director of UN Watch, a Geneva-based monitoring group. "It's a moral outrage."

Neuer said Syria's current unopposed bid for a Human Rights Council "only underscores the pathologies of that body, where abusers like China, Cuba and Saudi Arabia control the ruling faction and routinely shield human rights criminals from accountability, ensuring that selectivity and politicization trump genuine human rights."

"The refusal of the council to address Syria's month-long massacre of its own civilian population highlights the council's systemic failure to respond to emerging human rights situations, just as it has disregarded this year's killings of peaceful protesters by the regimes in Egypt, Yemen, Bahrain and Saudi Arabia," Neuer said, adding he is troubled that the Arab League and Islamic states are endorsing the Assad regime for a human rights post in the first place, to say nothing of other UN member states, with the exception of the US, "turning a blind eye to the absurd Syrian candidacy."

"If Syria is elected to the UN Human Rights Council, it will be yet one more indication of an organization that has totally lost its moral clarity and betrayed the lofty ideals on which it was founded," Advancing Human Rights executive director David Keyes said. "Allowing one of the worst human rights violators in the world to join a body dedicated to upholding human rights would be comical, if it wasn't so sad. The Syrian dictatorship is slaughtering civilians in the streets by the hundreds and arresting them by the thousands. Is there anything at all that would disqualify one from serving on the Human Rights Council?"

"How exactly will human rights be advanced by augmenting the voice of the Assad tyranny and allowing it to sit in judgment of democratic nations?" Keyes asked, adding that these questions must also be asked of Saudi Arabia "which despite treating women as chattel slaves, sits on the UN's highest body to uphold human rights. The mind boggles at such absurdities."

"The world should be watching closely," American Jewish Committee executive director David Harris wrote in the Huffington Post on Tuesday. "It will reveal a great deal about how the Council works, how regional blocs -- in this case, Asia -- either embrace or reject murderers in their midst, and how individual countries act. Remember that each country has one vote, and those votes will determine the outcome."
 

De Syrische opstand en de mogelijke gevolgen (Missing Peace)

 
Al meer dan 5 jaar geleden zag ik interviews met een vrouwelijke (petje af) minister van Syrië, die zei dat Syrië aan het hervormen was maar dat geleidelijk moest gebeuren. Het lijkt voor een buitenstaander als mij inderdaad te gaan in een tempo waarbij het Israelisch-Palestijnse vredesproces de Syrische hervormingen voorbijzoeft, als u begrijpt wat ik bedoel.
 
Het Syrische regime is bepaald geen vriend van het Westen, anders dan Mubarak, en de kritiek op de voorzichtige reacties uit het Westen vind ik niet helemaal terecht, want de situaties verschillen duidelijk. In Libië hadden de opstandelingen al heel wat steden (schijnbaar het halve land) onder controle en leken aan de winnende hand, toen Kadhaffi zelf met een bloedbad dreigde en de opstandelingen om internationale steun smeekten. Zelfs de Arabische landen steunden toen internationaal ingrijpen, evenals Westerse commentatoren en publiek, die daar verbluffend makkelijk over dachten. Alle scepsis en kritiek op het Westerse ingrijpen in Afghanistan en Irak leken hier opeens niet van toepassing.
Zonder zichtbaar alternatief en een redelijke kans op iets beters dan het huidige regime, is het nogal een gok om Assad en diens boevenbende omver te (helpen) werpen. Het opleggen van sancties om de druk op te voeren is echter wel het minste dat de EU en de internationale gemeenschap kunnen doen.
 
Wouter
___________

Jeruzalem 26 april 2011

De Syrische opstand en de mogelijke gevolgen

Dit is een interactief artikel, de onderstreepte passages in de tekst bevatten links naar artikelen met ondersteunende informatie !

In een lang interview met de Wall Street Journal dat op 31 januari jl. werd gepubliceerd, verklaarde president Bashar Assad van Syrië dat de Arabische opstand Syrië niet zou bereiken. Hij voerde voor deze overtuiging twee redenen aan. De eerste was dat Syrië aan de 'goede' kant zou staan waar het gaat om haar houding tegenover Israel en het 'vredesproces' in het Midden-Oosten. Met andere woorden, Syrië hoort bij het Iraanse 'verzetsblok' en kan daardoor rekenen op de sympathie van de Arabische massa's. De tweede reden was dat hij meende dat hij goed op de hoogte was van wat er onder zijn volk leefde.

Assad in grote problemen

Het is nu bijna drie maanden na dat interview, en Assad's regime is in grote problemen door een massale volksopstand en de brute onderdrukking ervan.

Werden er eerst sluipschutters ingezet om de opstanden in de diverse Syrische steden te ontwrichten, dit weekeinde greep Assad naar grover geschut en zette tanks in tegen de demonstranten.

Inmiddels zijn er honderden Syriërs gedood en het geweld neemt slechts toe.

De demonstranten lijken echter over de angstbarrière heen en ook uit Damascus komen nu berichten dat de Syriërs de straat opgaan om het aftreden van het regime te eisen.

De Mukhabarat, de gevreesde Syrische geheime politie, probeert op allerlei manieren de opstand de kop in te drukken. Gewonde Syrische demonstranten werden bijvoorbeeld in ziekenhuizen gearresteerd en van hun bed gelicht. Pro democratische dissidenten worden thuis gearresteerd.

Twee dagen geleden werd er voor het eerst melding gemaakt van een groep gewapende opstandelingen die een gebouw van de Syrische veiligheidsdienst had aan gevallen.

Reactie wereldgemeenschap

De reactie vanuit de wereldgemeenschap op de Syrische opstand verschilt tot nu toe hemelsbreed met die op de Egyptische revolutie en  de burgeroorlog in Libië.

Nog slechts een maand geleden noemde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Clinton [Assad] 'een hervormer' en kondigde aan dat de VS niet militair zouden ingrijpen in Syrië.

Pas nu komt er langzaam verandering in de houding van de wereldgemeenschap tegenover Assad, en klinken de eerste oproepen tot sancties.

Rol leger

Of het Assad regime deze opstand zal overleven hangt niet alleen af van de houding van de wereldgemeenschap, de belangrijkste factor is het Syrische leger.                     

In Egypte en Tunesië bleef het leger namelijk passief of steunde zelfs de demonstranten.

Syrië is in alle opzichten een politiestaat waar iedere oppositie in de kiem wordt gesmoord.

Het bekendste voorbeeld was het neerslaan van een door het Moslim Broederschap georganiseerde opstand in Hama in 1982, daarbij kwamen naar schatting 20.000 Syriërs om.

Sinds die tijd is georganiseerde oppositie in Syrië vrijwel onmogelijk.        

Islamisten

Assad claimt dat buitenlandse elementen (VS en Israel) en Salafistische groepen achter de opstand zouden zitten.  De Salafisten zijn echter niet georganiseerd en beperkten zich in Syrië van oudsher tot het opbouwen van een naar Salafistisch model gevormde samenleving.

Ze participeren in de opstanden maar hebben geen rol van betekenis in het organiseren ervan.

Het Moslim Broederschap is op de achtergrond aanwezig maar is in tegenstelling tot haar Egyptische zusterorganisatie slechts in staat om vanuit het buitenland oppositie te voeren tegen Assad's regime.

Vanaf februari voert het Moslim Broederschap een mediacampagne tegen Assad. Die campagne werd gesteund door de geestelijke leider van de Soennitische islamisten in het Midden-Oosten, Youssouf al Qaradawi.

Een andere oppositieleider is Abd al-Hallim Khaddam, de voormalige vicepresident van Syrië, die sinds 2005 in Londen woont. Na zijn breuk met het Assad regime vormde hij tijdelijk een alliantie met het Moslim Broederschap. In februari 2009 onthulde hij dat Iran betrokken is bij de meeste Syrische militaire en economische instituten en met Assad samenwerkt in het exporteren van de Iraanse Islamitische revolutie in het Midden-Oosten. De Iraanse invloed strekte zich zelfs uit tot de religieuze elites. De moefti van Syrië werd door Khaddam een Iraanse prediker genoemd. Oost Syrië is door deze ontwikkelingen gedeeltelijk onder de invloed van de Shia Islam gekomen.

Gevolgen val Assad

De eventuele val van het Assad regime zal vrijwel zeker niet leiden tot het scenario zoals zich dat in Egypte voltrekt.

Het leger wordt daar door vrijwel iedereen gerespecteerd en is daardoor in staat om de overgang naar een ander regime geordend te laten plaatsvinden.

Het leger in Syrië kan echter niet op de sympathie of het respect rekenen van de massa's. De elite eenheden van Assad's leger zijn al net zo gehaat als de Mukhabarat.

Daarnaast is Syrië qua bevolkingsamenstelling meer met Libanon te vergelijken dan met Egypte.

Zo zijn er in Syrië Druzen, Assyrische en Armeense Christenen, Soennieten (74%), Sjiieten en Alavieten. Deze van de Shia afgesplitste moslims maken slechts voor 6% deel uit van de bevolking, maar vormen het hart van de regerende Baath partij in Syrië.

Een andere grote minderheid vormen de Koerden in Noord Syrië.  De anderhalf miljoen Koerden vormen 12 % van de totale bevolking maar zijn verstoken van een groot deel van de rechten die de andere burgers wel hebben. Zij mogen hun eigen taal niet spreken of hun Koerdische tradities naleven.

Verder zijn ongeveer 200.000 van hen stateloos burger en kunnen geen paspoort aanvragen, trouwen of hun kinderen inschrijven bij scholen.

Deze heterogene samenstelling van de Syrische bevolking in combinatie met het gevolg van de verdeel en heers politiek van Alavitische elite, zal vrijwel zeker voor etnisch geweld zorgen in een post Assad tijdperk.  Diverse Israëlische experts hebben gewaarschuwd voor dit scenario.

In dat scenario zal de Soennitische meerderheid, gesteund door de Islamisten, proberen de macht te grijpen.

Sommige andere groepen en vooral de Koerden zullen proberen om onafhankelijkheid te bewerkstelligen en zouden wraak kunnen nemen op de Alavitische elite.

De Sjiieten en de Alavieten gesteund door Hizbollah in Libanon en Iran zullen proberen dit proces in hun voordeel uit te buiten. Iets dergelijks gebeurde in Libanon na de moord op Rafiq Hariri en de daarop volgende 'Cedar revolutie' die uiteindelijk door Hizbollah werd misbruikt voor het plegen van een verkapte staatsgreep.

Een burgeroorlog zou dan het gevolg kunnen zijn.

Israel scenario

In Israel wordt gewezen op nog een ander scenario.

Assad weet dat hij in de huidige tijd met de 'burgerjournalistiek' van de You Tube video's en Facebook niet het zelfde kan doen als zijn vader Hafez Al-Assad deed in Hama in 1982.

Er zijn dus beperkingen in de mogelijkheden om de opstand de kop in te drukken.

Gezien Assad's alliantie met Iran/Hizbollah, Hamas en andere militante Palestijnse terreurgroepen zou de noordgrens van Israel gebruikt kunnen worden voor een afleidingsmanoeuvre.

Een beperkt conflict met Israel zoals dat eerder plaatsvond in de Tweede Libanon oorlog en de Gaza oorlog zou door Assad en zijn bondgenoten gebruikt kunnen worden om de opstand te overleven.

De aan Syrië en Iran gelieerde Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Islamic Jihad probeerden al eerder om Israel tot een offensief te provoceren toen op 7 april jl. zuid Israel met raketten werd beschoten en een Hornet antitankraket een Israëlische schoolbus trof.

In 2003 vond een dergelijke provocatie plaats toen Hizbollah raketten afschoot op Shlomi in noord Israel. IAF straaljagers gaven Assad toen een waarschuwing door ultra laag over zijn paleis in Damascus te vliegen.

De Tweede Libanon oorlog begon nadat een Iraanse delegatie in Damascus spoedoverleg had gevoerd met Hizbollah op het moment dat de G9 bijeen zou komen om sancties tegen Iran te bespreken.

De kans dat een dergelijk scenario zal plaatsvinden wordt echter vooralsnog klein genoemd.

EU en sancties

Oproepen tot sancties via de VN zoals die nu uit de Europese hoofdsteden komen lijken geen indruk te maken op Assad.

De EU zou kunnen beginnen om met onmiddellijke ingang een eind te maken aan de hulp die het Assad regime geboden wordt bij zogenaamde hervormingsprojecten in het onderwijs, milieu, toerisme, energie en telecommunicatie. Het beëindigen van het partnerschap in het kader van het 'Barcelona proces' zou een andere voor de hand liggende maatregel kunnen zijn.

 

www.missingpeace.eu

tel: 0097229309182