dinsdag 26 april 2011

Israël kampt nog steeds met ernstig watertekort ondanks zware regenval

Het Meer van Tiberias, de Zee van Galilea, of gewoon "de Kinneret" zoals de Israëli's zeggen; vier beelden bij de ondergaande zon.
 
 
Op de dag van onderstaand artikel, 11 april, kwamen we net thuis uit Israel; we hadden helaas een paar fikse regendagen meegemaakt in Galilea, en we wilden ons troosten met de gedachte dat het land hierbij tenminste gebaat was. Het was, zo werd ons verzekerd, toch maar een druppel op een gloeiende plaat, en de overvloedige regenval die dagen stroomde grotendeels via de straten, beekjes en rivieren naar de Middellandse Zee. Ons liet de gedachte niet los dat hiervan meer opgevangen had kunnen worden.
 
Wouter
____________

Israël kampt nog steeds met ernstig watertekort

Maandag, 11 April 2011 16:21
 
 
Ondanks de zware regenval aan het eind van de winter bleef de jaarlijkse hoeveelheid neerslag ver onder het gemiddelde, vooral in het midden en zuiden van Israël.
 
De afgelopen maand is er gelukkig veel regen gevallen in Israël, waardoor sommigen geloven dat er een einde is gekomen aan een periode van zeven jaar droogte.
Maar ambtenaren van de Israel Water Authority waarschuwden dat Israël nog steeds midden in een droge periode zit, en misschien is de komende zomer wel de slechtste.
 
Hoewel de maand maart in Israël veel natter was dan vorig jaar, viel er in de eerste helft van de winterse regentijd zeer weinig regen.
"Deze winter hebben we ons gebrek aan water niet kunnen goedmaken en we hebben zelfs niet genoeg voor wat we dit jaar nodig hebben," vertelde woordvoerder Uri Schor van de Water Authority aan The Jerusalem Post. 
Schor wees er op, dat er vooral ernstig gebrek aan regen was in het midden en zuiden van het land, waar de reservoirs die meestal aan het einde van de winter vol zijn, leeg bleven terwijl we de droge zomer-maanden ingaan.

De Zee van Galilea, of het Meer van Galilea, in noordelijk Israël, is de erkende graadmeter van van de Israëlische watersituatie. Het niveau van het Meer van Galilea steeg in de afgelopen maand flink met wel 65 centimeter. Maar het zit nog steeds gevaarlijk dicht bij de "zwarte lijn" - het niveau waarbij het water niet langer wordt opgepompt voor huishoudelijk gebruik.

In totaal is het Meer van Galilea de laatste acht tot tien jaar 3,74 meter gedaald. Er wordt niet verwacht dat dit volledig kan herstellen zonder een wonder of een Hercules-inspanning waartoe Israël op dit moment niet in staat is.
 
Israel Today
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten