vrijdag 29 april 2011

Kabinet roept op tot boycot Gazavloot

 
Minister Rosenthal is niet geweldig op de hoogte van de geldstromen in de "ontwikkelingssamenwerking", lijkt het, want via allerlei projectpotjes en samenwerkingsverbanden hebben clubs als EAJG en SdB wel degelijk subsidiegeld van de overheid ontvangen. Een Ander Joods Geluid kreeg zelfs duizenden euros "ontwikkelingsgeld" om haar website te verbeteren. Gekker moet het niet worden...
 
Het vorige "hulpkonvooi" werd overigens niet door het Israelische leger "aangevallen" zoals hieronder beweerd wordt, maar geënterd om de schepen naar Ashkelon te brengen en daar de lading te inspecteren, waarna deze Gaza binnen mocht. De helft van de schepen bleek helemaal geen hulpgoederen aan boord te hebben, en de aanwezige lading bestond voor een flink deel uit verlopen medicijnen en versleten schoenen...
 
Afgelopen week werd overigens bekend dat er geen eigen Nederlandse boot mee zal varen in de steunvloot voor Hamas.
 
Wouter
__________
 

Kabinet roept op tot boycot Gazavloot

http://binnenland.nieuws.nl/639627/kabinet_roept_op_tot_boycot_gazavloot

Uitgegeven op Dinsdag 26 april 2011 om 19:40:02

(Novum) - Het kabinet roept Nederlandse organisaties op niet mee te doen aan een nieuw hulpkonvooi richting de Gazastrook. Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Rosenthal stelt in de brief niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen.

In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart met de Freedom Flotilla 2. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Geen van de 23 organisaties waarvan bekend is dat ze de vloot steunen, ontvangt geld van de Nederlandse overheid, aldus Rosenthal.

De bedoeling is dat de vloot, die naar verwachting uit ongeveer vijftien schepen met humanitaire goederen en zeker duizend opvarenden zal bestaan, medio mei vanuit Griekenland vertrekt en 31 mei in Gaza arriveert. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten.

De organisaties achter de vloot stellen met de actie te beogen de in hun ogen illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht een kleine maand geleden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de flottielje tegen te houden. Hij noemde de vloot een provocatie omdat de hulpgoederen ook over land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht.

Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten