zaterdag 5 mei 2012

Wat Duitse soldaten tijdens de tweede wereldoorlog fotografeerden

 

De burgemeester van Vorden en het plaatselijke vier mei komite beweren steeds dat het bij de omstreden herdenking slechts om Wehrmacht soldaten ging, en die hebben geen oorlogsdmisdaden begaan. Dat blijkt niet te kloppen, zoals David Barnouw van het NIOD gisteren in Nieuwsuur ook al duidelijk maakte: ook de Wehrmacht was bij oorlogsmisdaden betrokken en zelfs als die soldaten geen vreselijke dingen hadden gedaan: ze hielden hier een vijandelijke bezetting in stand, waaronder Nederland zwaar heeft geleden en waaronder meer dan 100.000 landgenoten zijn gedeporteerd en gedood.

In Trouw wordt dit beeld van de relatief onschuldige Wehrmacht soldaat nog eens onderuit gehaald:

 

De foto's hielpen zo om een mythe over de Wehrmacht te doorbreken, vertelt Bopp. "Er bestond in Duitsland heel lang het idee dat de oorlogsmisdaden uitsluitend door de SS waren gepleegd, terwijl opa, die vaak in de Wehrmacht had gediend, daar helemaal niets mee te maken had gehad. Deze foto's lieten zien dat je dat onderscheid niet zo sterk kan maken. Ook het leger maakte zich natuurlijk schuldig aan van alles en nog wat."  

 

RP

--------- 

Broer moordenaar Rabin op vrije voeten, maar nergens welkom

 

Terwijl wij vooral met de omstreden dodenherdenking in Vorden bezig waren, is in Israel een omstreden man vrijgekomen, namelijk de broer en compagnon van Yigal Amir, die in 1995 Rabin vermorde. Hij heeft hem direct bijgestaan bij de moord, maar niet de trekker overgehaald en daarom is hij na 16,5 jaar weer een vrij man. Vroegere medewerkers van Rabin zijn zeer ontstemd, vooral omdat hij heeft gezegd nog steeds achter de daad te staan en er zelfs trots op te zijn. Ook in ultra orthodoxe nederzettingen is hij niet welkom, en in de woonplaats van zijn familie waar hij nu is (ook een nederzetting) hangen rond zijn huis borden met ‘moordenaar’ en ‘gij zult niet doden’.  

 

RP

---------

 

Rabin aide: Hagai Amir should have left prison in casket

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4224766,00.html

Shimon Sheves, who served as head of PM's Office under slain premier, says assassin's brother should have been kept in jail 'until his body rotted.' Yossi Sarid: His release made me nauseous

Attila Somfalvi

Published: 

05.04.12, 16:55

"Such a man should have remained in prison until the end of his days," Shimon Sheves, a former aide to Yitzhak Rabin, said Friday in response the release of Hagai Amir, the brother of the late prime minister's assassin.

 

"The only way he should have been let out of prison is in a casket," said Sheves, who served as director general of the Prime Minister's Office during the Rabin government.

 

Related articles:

 

Hagai Amir (44) was released earlier in the day after serving 16.5 years in prison for conspiring with his brother Yigal Amir to kill Rabin.

 

Upon leaving the Ayalon Prison gates, Amir made a 'V' sign with his hand, and told reporters: "I am proud of what I did. I have no regrets."

 

"I feel awful. I want to scream out that  - from a moral standpoint - (he should have) remained in prison for life," Sheves told Ynet.

 

Those who were involved in the assassination wanted to "deal the State of Israel and the Israeli nation a devastating blow," the former Rabin aide said. "This man (Hagai Amir) did not pull the trigger, but he prepared the bullets for the pistol. Therefore, he belongs in prison – until his body rots behind bars. The court's decision contradicts values and morality. 

 

"The wound has yet to heal. A significant part of Israeli society was not too unhappy when the scoundrel murdered (Rabin). Some of them were key accomplices to the incitement that led to the murder. So today is not a day of joy, but a day of mourning. For me, it is another day of mourning," Sheves said.

 

Yossi Sarid, who served as education minister in Rabin's government, said Hagai Amir's release made him "nauseous."

 

"I feel like throwing up," the former leftist politician told Ynet. "This is yet another case in which what the law requires is not always the right thing to do. I believe Hagai Amir's statement that he is proud of what he did has legal significance. A person who says he is proud of what he did would certainly want another opportunity to commit such an act. His statement is ominous. After such a warning, someone should have (sent him) right back to prison."

 

Opposition Chairman Shaul Mofaz posted a response on his Facebook page: "Israeli society will not forgive or forget his involvement in the murder of Prime Minister Yitzhak Rabin. I urge the Shin Bet (internal security service) to closely follow Hagai Amir's every move."

 

Earlier, Hagai Amir visited Elad, where his sister resides. Amir arrived with his parents and sister-in-law Larissa Amir-Trimbobler, but he was asked to leave the haredi city before Shabbat.

 

"Had we known that (Amir) was coming, perhaps we would have simply closed the entrance gate," one of the residents told Ynet. "This is not a city of refuge. Had he been allowed to remain here over the Sabbath, he probably would have come to the synagogue for prayers – how could we tolerate such a thing? It would have been a desecration of God's name."

 

Hagai Amir will spend the Sabbath with relatives in the settlement of Shavei Shomron, despite the objection of many locals. Some of them placed signs reading "Thou shalt not kill" and "Murder is not our way" near the home of Amir's relatives.

 

Kobi Nahshoni contributed to the report

 

Op 4 mei herdenken we de onschuldige slachtoffers

 
Nog maar een opiniestuk, omdat er -verbazend wekkend genoeg- heel wat mensen blijken te zijn die niet meer weten of snappen waar de Dodenherdenking op 4 mei om draait, en dan heb ik het niet over de jeugd...
 
________________
 
 
'Op 4 mei herdenken we de onschuldige slachtoffers'
OPINIE - Ron van der Wieken en Rosa van der Wieken-De Leeuw −30/04/12, 09:50

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3248586/2012/04/30/Op-4-mei-herdenken-we-de-onschuldige-slachtoffers.dhtml

De enige taak van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is om het herdenken van schuldeloze doden mogelijk te maken. Die opdracht is niet in goede handen, betogen Ron van der Wieken en Rosa van der Wieken-De Leeuw.

Wat beweegt het Nationaal comité 4 en 5 mei om een gedicht ten gehore te willen brengen dat een gesneuvelde Waffen SS'er wil herdenken? Nine Nooter, directeur van het comité, zag er aanvankelijk geen enkel probleem in. Zij was erdoor ontroerd en de critici hadden het gedicht verkeerd begrepen, vond zij. Inmiddels is het besluit wel herroepen maar de discussie is nog allerminst verstomd. Vers in het geheugen ligt het rumoer rond een zoon van het echtpaar Rost van Tonningen. Vanwaar deze verschuiving van de inhoud van onze herdenkingen?

In Nederland is al langere tijd een beweging zichtbaar die de Tweede Wereldoorlog vooral in grijstinten wil zien: Iedereen een beetje schuldig en iedereen een beetje onschuldig. Als dat zo zou zijn dan hebben alle doden het recht om herdacht te worden.

De vertolkers van deze gedachte kunnen blijkbaar niet goed leven met het feit dat sommige zaken nu eenmaal zwart-wit zíjn: de overgrote meerderheid van de slachtoffers had niets gedaan dat de doodstraf verdiende en is onschuldig vermoord en de overgrote meerderheid van de daders had zelf voor het daderschap gekozen. Misschien hadden opvoeding, milieu en intellect bijgedragen aan die keus, maar uiteindelijk hebben ze zelf die keus gemaakt. In de oorlog, en waarschijnlijk in elke oorlog, bestond de bevolking voor het grootste deel uit mensen die wegdoken voor het gevaar en simpelweg probeerden te overleven. Zij waren geen helden en geen schurken. Dat was het grijze Nederland waartoe bijna het gehele Nederlandse volk behoorde.

Dat feit beneemt sommige oppervlakkige beschouwers het zicht op de uiteinden van het grijsspectrum waar zich onloochenbaar zwart en wit bevonden, daders en slachtoffers. Bovendien, de oorlog is inmiddels lang geleden en de meeste Nederlanders hebben geen directe emotionele band meer met wat er gebeurd is en hebben er voor een groot deel ook geen kennis meer van. De verstreken jaren leggen een grauwsluier over al het leed en de pijn die zijn geleden. Die vervaging van de contouren werkt vervlakking in de hand. Alle gevallenen zijn in zekere zin slachtoffers, dus we herdenken ze maar allemaal. Maar dat beleid ontstaat uit afstandelijkheid, gebrek aan empathie met de nabestaanden en gebrek aan kennis. Je zou mogen hopen dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei beter zou weten.

Daarnaast is er bij sommigen ook een behoefte aan die grijstinten om al of niet bewust eigen schuld, of die van familieleden of vrienden te minimaliseren. In het grijs kunnen slachtoffers en daders niet meer van elkaar worden onderscheiden. Soms worden herdenkingen uit politieke overwegingen misbruikt om slachtoffers te transformeren tot daders, zoals is voorgekomen bij herdenkingen van de Februari-staking. Daar schurkt de grijsgedachte aan tegen Holocaust-ontkenning.

Ook speelt mee dat er weerzin is tegen de vermeende opvatting van joden dat zij het alleenrecht op lijden hebben. Naarmate er meer soorten slachtoffers worden opgevoerd, verdwijnt het joodse lijden in de grijze zee van het wereldlijden.

Goedkope vergevensgezindheid
En tenslotte speelt er een factor mee die op te vatten is als een relikwie van wat eens de dominante christelijke cultuur in deze streken was: Vergevensgezindheid, het toekeren van de andere wang. De eerste uiting daarvan herkenden we al toen de heer van Agt de Drie van Breda wilde vrijlaten. Die liefdevolle vergevensgezindheid berust echter op een ijselijke denkfout: alleen de slachtoffers hebben het recht om te vergeven, en zij kunnen dat niet, omdat ze dood zijn. Wij, de overlevenden en de nazaten, zijn eenvoudig niet gerechtigd om uit naam van de doden de daders te vergeven. De andere wang waarvan sommigen vinden dat die moet worden toegekeerd, blijkt de wang van de slachtoffers en hun nabestaanden te zijn. De zoveelste klap in het gezicht. Goedkope vergevensgezindheid.

Van oudsher herdenkt Nederland op 4 mei zijn slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog vielen. Is die Waffen SS'er dan geen slachtoffer? Hij is gesneuveld aan het Oostfront, en misschien was hij jong, dom en misleid toen hij zijn keus maakte. En zijn moeder zal zeker echt en zwaar verdriet hebben gehad. Zij, en anderen zoals zij, moeten hun last dragen, net zoals de nabestaanden van de onschuldige slachtoffers, en ook zij hebben recht op steun en sympathie. Alleen niet op een 4 mei herdenking, dat ene nationale moment voor de onschuldige slachtoffers.

Wie dat onderscheid niet kan maken zou niet in een 4 en 5 mei comité moeten zitten. De gesneuvelde Waffen SS'er was in zekere zin een slachtoffer maar niet onschuldig. In de allereerste plaats was hij een dader, een crimineel die deel uitmaakte van een criminele organisatie. En deze dader heeft zelf een keus gemaakt voor het kwaad. De Waffen SS heeft in de Oekraïne en andere delen van de Sovjet-Unie uitzinnig sadistische misdaden gepleegd die op die schaal en in die mate nooit eerder zijn uitgevoerd in onze toch aan misdadige legers niet arme wereldgeschiedenis. J.B. Charles schreef ooit dat de SS'ers die levend zijn teruggekeerd teveel geluk hebben gehad. Dat gaat ver maar hun namen moeten in elk geval niet in herinnering gehouden worden, nee, hun namen moeten geschrapt worden uit het boek der mensen.

Wij kunnen onschuldige doden niet tot leven wekken, we kunnen niet uit hun naam spreken en we kunnen al helemaal geen vergiffenis schenken uit hun naam. Wij kunnen hen alleen herdenken. De enige taak van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is om dat mogelijk te maken. Wij betwijfelen zeer of die opdracht daar in goede handen is.

Ron van der Wieken is cardioloog. Rosa van der Wieken-De Leeuw is arts.

vrijdag 4 mei 2012

Duitsers wel/niet herdacht in Vorden

Vandaag deed de rechtbank in Zutphen uitspraak over het kort geding dat Federatief Joods Nederland had aangespannen tegen de gemeente Vorden. De uitspraak is zoals wel vaker op verschillende manieren uit te leggen zodat beide partijen de overwinning kunnen claimen. De burgemeester en wethouders mogen niet langs de Duitse graven lopen, maar anderen mogen dat wel, na afloop van de herdenking (en naar het schijnt zullen vooral neo-nazi's daarvan dankbaar gebruik maken). De burgemeester heeft enkele leden van de facebookgroep like for Israel, die vanmiddag een petitie aanboden (hierover later meer) laten weten dat mensen dit vrijwillig na het spelen van het Wilhelmus als afsluiting van het officiele deel kunnen doen. Het lopen langs de Duitse graven is dus wel/geen onderdeel van de herdenking in Vorden, en het programma wordt wel/niet aangepast. Vul zelf in wat u het beste uitkomt. 

 

RP

--------- 

 

Duitsers niet herdacht in Vorden 

http://nos.nl/artikel/369683-duitsers-niet-herdacht-in-vorden.html   

Toegevoegd: vrijdag 4 mei 2012, 16:25

Bij de dodenherdenking in Vorden mogen de Duitse militairen op de begraafplaats niet worden herdacht door de burgemeester en wethouders. Dat heeft de rechtbank in Zutphen besloten in het kort geding dat een Joodse organisatie had aangespannen.

De rechter zegt dat de burgemeester en wethouders niet langs de graven mogen lopen tijdens de officiële herdenking. De herdenking zelf mag wel doorgaan.

De zaak was aangespannen door Federatief Joods Nederland (FJN). FJN-voorzitter Loonstein noemt het grievend en misselijkmakend om ook Duitse militairen die op de begraafplaats liggen te herdenken.

'Goede buren'

De burgemeester van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, had eerder alle protesten naast zich neergelegd. Hij heeft begrip voor de emoties, maar vindt ook dat de Duitsers 67 jaar na de oorlog goede buren zijn geworden. Hij vindt dat de herdenking moet doorgaan zoals het Comité 4 mei Vorden dat wil.

De burgemeester heeft vanmiddag een noodbevel uitgevaardigd. Daarmee wil hij ongeregeldheden bij de herdenking voorkomen. In het noodbevel staat dat er een kans is dat groepen de herdenking willen verstoren.

Iedereen die niet in Vorden of het naastgelegen Kranenburg woont en die zich schuldig maakt aan samenscholing of opruiing kan worden geweerd van de omgeving van de begraafplaats.

 

 

'Actie vanuit de lucht' tegen herdenking Duitsers in Vorden

 
Zoals ik al als opmerking plaatste: het is eigenlijk vrij simpel: de dodenherdenking op 4 mei is bedoeld om de (Nederlandse) slachtoffers van de nazi-terreur en degenen die vochten tegen het nazi-regime te herdenken; niet degenen die vochten VOOR het nazi-regime, ook al waren lang niet alle Duitse soldaten overtuigde nazi's.
 
In de media-hype vliegen de misvattingen intussen over en weer. De ondergenoemde Joodse belangengroep zet de letters SS in de kop van haar persbericht, terwijl het hier niet om SS'ers gaat. De burgemeester-in-vredestijd van Bronckhorst beweert doodleuk (no pun intended) dat het om jonge dienstplichtige soldaten gaat die ook geen keus hadden dan hun 'land te dienen'. De foto van hun grafsteen verraadt nochthans dat sommigen ruim in de dertig waren; en wat deden die vliegers in maart 1945 boven Vorden? Zeker geen voedselpakketten droppen. De slechts geïnformeerde reactie op onze site (die heb ik gewist) stelde zelfs dat het 'Duitse soldaten waren die vluchtten voor het leger'. Als ze iets deden dan was het minimaal proberen te voorkomen dat Nederland bevrijd zou worden...
 
Wouter
____________
 
'Actie vanuit de lucht' tegen herdenking Duitsers in Vorden 

door David Haakman

BINNENLAND 

Een joodse belangengroep wil actie voeren tegen het plan van het Comité 4 mei om bij de dodenherdenking in het Gelderse Vorden ook stil te staan bij de dood van enkele Duitse militairen. De groep, genaamd TOF, wil "actie vanuit de lucht" voeren, voorafgaand aan de herdenking.

In Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert. Burgemeester Aalderink liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is om in te grijpen, ondanks boze e-mails die hij ontving.

Dennis Pekel, woordvoerder van TOF, wil niet concreet noemen op welke manier de belangengroep actie gaat voeren, uit angst dat deze anders verboden wordt. Hij zegt desgevraagd tegenover NRC-redacteur Danielle Pinedo:

"De actie wordt vanuit de lucht gevoerd. Heel Vorden zal zien dat we ze fout vinden."

 

'GEEN MOFFEN HERDENKEN OP 4 MEI'

De belangengroep, die bestaat uit "tientallen, vooral jonge joden",  noemt het in een persbericht met de titel 'Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei' "onacceptabel dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi's". Uit het persbericht:

Burgemeester en Gemeenteraad van Vorden zien voorts geen bezwaar in het zingen van een vriendschapslied voor de gevallen nazi soldaten. Nazi soldaten die direct verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van ondermeer 6 miljoen Joden in de periode 1939-1945. Het Comité 4/5 mei Vorden luistert liever naar een lied voor deze nazi-misdadigers dan ze stilstaan bij de reden waarom Nederland op 4 mei 2 minuten stil is.

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) zegt in een reactie tegenover NRC dat "iedereen recht heeft op de vrijheid van meningsuiting".

OPHEF OVER GEDICHT TIJDENS DODENHERDENKING OP DE DAM

Het is niet de eerste keer deze maand dat er commotie is over een dodenherdenking.

·        Eind vorige maand trok het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht dat voorgedragen zou worden tijdens de dodenherdenking op de Dam terug. De 15-jarige Auke de Leeuw zou tijdens de dodenherdenking op de Dam het gedicht 'Foute keuze' voordragen over zijn oudoom die zich aansloot bij de SS. Dit stuitte op felle kritiek van het Nederlands Auschwitz Comité en het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

·        Op Texel is ophef ontstaan omdat de zoon van de NSB-burgemeester komt spreken tijdens de dodenherdenking. Twee leden van het lokale organisatiecomité zijn uit protest opgestapt. In de Texelse Courant verschenen diverse ingezonden brieven. Eenderde van de bewoners sprak zich in een internetpeiling uit tegen de komst van de zoon van de oorlogsburgemeester.

 

donderdag 3 mei 2012

Kort geding vanwege omstreden herdenking Duitse soldaten Vorden

 

Dit lijkt me lichtelijk overdreven, maar het maakt wel duidelijk dat het veel oroept bij mensen. Overigens ken ik deze organisatie verder niet, en heb geen idee hoeveel mensen zij vertegenwoordigen.

U kunt nog de petitie tegen het herdenken van Duitse soldaten op vier mei tekenen op: http://www.ipetitions.com/petition/vorden/  

 

------------------

 

Kort geding vanwege omstreden herdenking Vorden

donderdag 3 mei 2012 18:35

Het Federatief Joods Nederland (FJN) spant een kort geding aan tegen de Gelderse gemeente Bronckhorst. Reden hiervoor is de dodenherdenking in het plaatsje Vorden waarbij ook tien Duitse soldaten worden herdacht.

Vorden wil Duitse soldaten herdenken

Commentaar René van Rijckevorsel: Vergoelijkend SS-gedicht is ongepast op 4 mei

Het FJN hoopt de herdenking via een kort geding te kunnen tegenhouden. 'Wij beschouwen deze vorm van herdenken als een onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend,' zegt advocaat Herman Loonstein van de joodse organisatie tegen NRC.

De gemeente heeft verschillende keren aangegeven het programma niet te zullen wijzigen ondanks de vele kritiek. Eerder uitte onder meer het Simon Wiesenthal Centrum, een internationale organisatie die de herinnering aan de Holocaust levend wil houden, scherpe kritiek.

Spandoek
De Joodse belangengroep TOF, die vooral jonge joden vertegenwoordigt, noemt de herdenking van Duitse soldaten onacceptabel. De organisatie wil een vliegtuig met een spandoek boven het dorp laten vliegen. TOF wil de herdenking en de 2 minuten stilte niet verstoren.

Vorige week was er veel te doen om de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De vijftienjarige scholier Auke de Leeuw wilde een gedicht voordragen over zijn oudoom die zich heeft aangesloten bij de Waffen-SS. Na veel protest heeft het Comité 4 en 5 mei besloten de voordracht te schrappen.

 

Joodse organisatie wil herdenking Duitse militairen laten verbieden

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/03/joodse-organisatie-spant-kort-geding-aan-over-herdenking-duitse-militairen/ 

door Niels Posthumus

BINNENLAND 

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft een kort geding aangespannen tegen de Gelderse gemeente Bronckhorst. De joodse belangenorganisatie wil verhinderen dat het dorp Vorden, dat onder Bronckhorst valt, morgen bij de Dodenherdenking stilstaat bij de dood van enkele Duitse militairen.

Over dat plan ontstond nogal wat ophef. Een andere Joodse belangengroep (TOF, die bestaat uit "tientallen, vooral jonge joden") noemde het plan in een persbericht met de titel 'Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei' eerder vandaag al onacceptabel. TOF stelde "dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi's."

 

'DEZE VORM VAN HERDENKEN IS ONRECHTMATIGE DAAD'

Advocaat Herman Loonstein van FJN zei vandaag, op iets rustiger toon, volgens NRC-redacteur Danielle Pinedo:

"Wij beschouwen deze vorm van herdenken als een onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend."

Een woordvoerder van de gemeente Bronckhorst liet volgens Pinedo evenwel weten dat het programma voor de Dodenherdenking "vooralsnog ongewijzigd" is.

MOGELIJKHEID IN VORDEN OM DUITSE SOLDATEN TE HERDENKEN

In Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert.

Burgemeester Aalderink liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is om in te grijpen, ondanks boze e-mails die hij ontving. De joodse belangengroep TOF kondigde vandaag al aan tijdens de herdenking actie te willen voeren tegen het plan.

Het kort geding van FJN tegen de gemeente Bronckhorst dient morgenochtend om 10 uur in Zutphen.

Joods protest tegen herdenking Duitse soldaten in Vorden

 

De omstreden dodenherdenking in Vorden trekt meer en meer media-aandacht. Hopelijk bezinnen de burgemeester en het plaatselijke comite zich alsnog op de situatie, zeker nu men signalen heeft dat neo-nazi's naar de herdenking komen, maar daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Hieronder verschillende artikelen.

U kunt ook nog steeds de petitie tekenen tegen het het rondje langs de Duitse graven. Morgen wordt hij aan de gemeente aangeboden.

http://www.ipetitions.com/petition/vorden/ 

 

RP

----------

 

Joods protest tegen herdenking

http://www.destentor.nl/regio/lochem/10973746/Joods-protest-tegen-herdenking-Vorden.ece 

donderdag 03 mei 2012 | 14:30 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 03 mei 2012 | 15:06 

 

VORDEN - Het Simon Wiesenthalcentrum uit scherpe kritiek op het herdenken van gesneuvelde Duitse soldaten tijdens de Dodenherdenking vrijdagavond in Vorden.

Zie ook:

·        Vrees voor bezoek neonazi's aan Vorden

·        Raadslid fel tegen omstreden dodenherdenking

·        Petitie tegen herdenken gevallen Duitse soldaten

·        Herdenking Duitsers gaat door

Het centrum stelt dat Vorden de geschiedenis van de oorlog herschrijft. Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst zegt het jammer te vinden dat een instituut als het Simon Wiesenthal Centrum zich niet heeft verdiept in wat er gebeurt en uitspraken baseert op derdehands informatie.

De joodse organisatie Tradition is Our Future (TOF) voert vrijdag voor of na de Dodenherdenking op de begraafplaats in Vorden een actie uit vanuit de lucht. Volgens woordvoerder Dennis Pekel zal een vliegtuig met spandoek over Vorden vliegen of worden er vanuit een luchtballon flyers gedropt. "Hoe en wanneer we het precies gaan doen, kan ik niet vertellen. Dan snijden we onszelf in de vingers. Maar dát we een actie houden staat honderd procent vast. Uiteraard zullen we de herdenking zelf niet verstoren."

De joodse belangenorganisatie, die zetelt in Amsterdam, is verbolgen over de beslissing om in Vorden ook de tien gesneuvelde Duitse soldaten die er begraven liggen te herdenken. "Het besluit om Duitse soldaten te herdenken is principieel fout. Het is voor ons onacceptabel dat 4 mei wordt besmeurd door het herdenken van soldaten die hebben bijgedragen aan een massaslachting." 

 

----------

 

Vrees voor bezoek neonazi's aan Vorden

http://www.destentor.nl/regio/lochem/10971687/Vrees-voor-bezoek-neonazis-aan-Vorden.ece 

 

door Judah Bolink |   donderdag 03 mei 2012 | 08:59 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 03 mei 2012 | 12:51 

 

VORDEN - Bij de gemeente Bronckhorst zijn er signalen binnengekomen dat er morgen mogelijk neonazi's naar Vorden afreizen om de inmiddels landelijk omstreden dodenherdenking bij te wonen. "Wij nemen deze signalen uiterst serieus", aldus burgemeester Henk Aalderink. "Er is morgen in Vorden politie aanwezig." De burgemeester en voorzitter Bart Hartelman van het Comité 4 Mei Vorden hebben gisteren nogmaals met elkaar om de tafel gezeten.

Zie ook:

·        Joods protest tegen herdenking

·        Petitie tegen herdenken gevallen Duitse soldaten

·        Wiesenthalcentrum: herdenking Vorden verkeerd

Uitkomst van het overleg is dat er niet wordt afgeweken van het plan om aan het einde van de herdenkingsplechtigheid langs het graf met in Vorden omgekomen Duitse soldaten te lopen. 

Vanuit met name de joodse gemeenschap is er de laatste dagen ophef ontstaan over dit voornemen. "Er wordt gezegd dat wij nazi's gaan herdenken, maar dit is niet het geval. We gaan ook geen bloemen leggen of iets dergelijks", aldus de burgemeester. "We willen dit fatsoenlijk doen met oprechte bedoelingen, met respect voor iedereen."

Op internet is een petitie opgestart om het comité alsnog op andere ideeen te brengen. 

---------- 

Interesse neonazi's in Dodenherdenking Vorden  

donderdag 3 mei 2012 10:27

De burgemeester van Vorden houdt serieus rekening met de komst van neonazi's naar de Dodenherdenking in het dorp. Er zijn signalen dat extreem-rechtse groepen de herdenking willen bezoeken.

Lees ook de weblog van Afshin Ellian: Treed af, leden van het Comité 4 en 5 mei!

De burgemeester heeft overleg gevoerd met politie en de organisatie van de herdenking en zegt voorbereid te zijn op de eventuele komst van neonazi's.

Het comité dat de herdenking op 4 mei organiseert, maakte eerder bekend te willen stilstaan bij de dood van tien Duitse soldaten die in het Gelderse dorp begraven liggen. Ondanks protesten wilden het comité en burgemeester Henk Aalderink (VVD) het programma niet aanpassen.

Vriendschapslied
Het programma is nu toch iets gewijzigd. De gemeente verwacht extra drukte, daarom zal het mannenkoor op zijn plek blijven en niet, zoals oorspronkelijk bedoeld, een 'vriendschapslied' zingen bij het graf van de Duitse soldaten.

Bezoekers hebben nog wel de vrijheid om op de terugweg langs het graf te lopen. Volgens Ben Hartelman van het Comité 4 mei waren de tien geen nazi's, omdat jonge soldaten vaak onder dwang bij de Wehrmacht terechtkwamen.

Kritiek
Het Simon Wiesenthalcentrum uit scherpe kritiek op de herdenking in Vorden. Door soldaten te eren die 'die Nederland hebben bezet namens het meest moordlustige regime in de geschiedenis' wist het comité de scheidslijn tussen daders en slachtoffers, vindt het centrum, dat is vernoemd naar een Joodse nazi-jager.

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam kwam eerder ook in opspraak, omdat een vijftienjarige scholier een zelfgeschreven gedicht zou voordragen over zijn oudoom, die zich aansloot bij de Waffen-SS. In het gedicht wordt opgeroepen tot begrip voor deze 'foute keuze'.

Na een stortvloed van kritiek besloot het Comité 4 en 5 mei de voordracht alsnog te schrappen.

Door Marlou Visser

 

 

Burgemeester Aalderink pleit in Binnenlands Bestuur voor verbroedering

 

In Binnenlands Bestuur vooral aandacht voor de visie van de burgemeester. De critici komen er niet aan het woord. Daarom hierboven twee goede reacties op het interview met burgemeester Henk Aalderink dat op 2 mei in BB verscheen. 

 

Teken de petitie tegen de herdenking van Duitse soldaten in Vorden.

 

Door Hannes Haganum  (Kritisch ambtenaar) op 2 mei 2012 09:38

Het is triest dat zelfs burgemeesters tegenwoordig geen kennis meer hebben van onze recente geschiedenis. Bij de jaarlijkse dodenherdenking gaat het wellicht om één de belangrijkste aspecten van onze nationale canon. Zelf spreek ik vloeiend Duits en kom vaak in Duitsland. En juist in het land dat verantwoordelijk is voor het nazisme en de holocaust, gaat men uiterst delicaat om met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Angela Merkel is zich bijzonder goed bewust van de nationale erfzonde. Wie prijs stelt op goede relaties met de Duitsers, hetgeen ook economisch zeer belangrijk is, die organiseert een Goethe of Schubert festival in Bronckhorst ! Bedenk geen shockerende onzin, want dan nemen ze je in Duitsland beslist niet serieus. 

 

 

Door Huib op 2 mei 2012 15:08

Als zoon van een verzetsman, wiens verzetsvrienden grotendeels door de Duitsers zijn uitgemoord - ongetwijfeld ook door 'jonge gehersenspoelde Duitse dienstplichtigen', kan ik niet begrijpen dat bestuurders verbroederingsliederen gaan aanheffen tijdens de dodenherdenking. Er zijn miljoenen joden vermoord door de Duitsers, er is verschrikkelijk veel leed aangericht aan diverse Nederlanders. Dat is inderdaad allemaal lang geleden en de Duitsers zelf gaan op bewonderingswaardige wijze met hun historische last om. Maar dat is nog geen reden om tijdens de herdenking van de gevallen verbroederingsliederen te gaan zingen.. 

Natuurlijk is de oorlog lang geleden en natuurlijk is Duitsland geen vijandelijk land meer. Daarover is geen discussie. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds mensen zijn die met pijn terugdenken aan die jaren. En deze mensen hebben recht op hun moment van herdenking. 

De redenering van het comité te Vorden is erg rationeel, maar is emotioneel kil en meedogenloos jegens de slachtoffers. 

In Vorden woonde in de oorlog een oud-minister met nazistische sympathieën, die door het verzet is liquideerd. Gaat het comité nu ook beweren, dat deze man gehersenspoeld was en dus eigenlijk een slachtoffer? 

De visie van de burgemeester en het organiserend comité is respectloos voor de slachtoffers en een klap in het gezicht voor de mensen, die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

 

-------------------------

 

VOORAL VERBROEDERING IN VORDEN

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/nieuws/vooral-verbroedering-in-vorden.5695348.lynkx?utm   

 

Wouter Boonstra 02 mei 2012  / 8 reacties

Burgemeester Henk Aalderink (VVD) van Bronckhorst had de grote ophef over het herdenken van Duitse soldaten in Vorden niet verwacht, maar blijft bij zijn boodschap: verbroedering.

(Vanwege de copyright hebben we het eigenlijke interview hier moeten verwijderen; klik op de link om het te lezen.)

 

================================ 

REACTIES OP DIT BERICHT

 

Door A.M. Berben op 2 mei 2012 21:04

Eigenlijk vind ik dit hele plan vanuit dat lokaal comitee en de zegen die de burgemeester er aan gegeven heeft niet meer dan zielig. 
Zielig omdat men zomaar voorbij gaat aan het wezen van de aanleiding tot deze herdenking en in de eigen onkunde - niet gehinderd door enig inzicht in de emoties die hieraan zijn en blijven verbonden - maar meent dat de eigen opvatting altijd dient te prevaleren boven het trekken van lessen uit de geschiedenis of het simpelweg accepteren van feiten. 
Zoals iemand anders al beschreef er zijn dit jaar 365 andere dagen om Duitsers hier te gaan herdenken maar nu juist niet op deze ene 366e dag die gewijd is aan slachtoffers van Nederlandse origine. 
Het is simpelweg zielig dat dit geschreven dient te worden alsof de leden van het comittee geen geschiedenisles hebben gehad netzomin als de burgemeester. 
Van de laatste had ook verwacht mogen worden dat hij zich emotionele consequenties bewust zou zijn geweest maar kennelijk ziet de burgemeester zijn gemeente inmiddels als "Judenfrei"? Ik kan er echt niets anders meer van maken maar dit zou nooit hebben mogen kunnen plaatsvinden.

 

Door Sonja Radakishun  (Bouwkundige) op 2 mei 2012 15:32

Niets dat bewondering voor de moed van burgemeester Aalderink en de Vordense bevolking en comités om ook aan Duitse dienstplichtige gevallenen enige herdenking en eer te bewijzen. De ophef is kunstmatig en gevoed door de haat, valse morele superioriteit en hoogmoed van de 'goede' organisaties en mensen die zwart-wit-denken. Het gaat hier om onschuldige Duitse dienstplichtige soldaten. Niet om NSDAP-leden of SS-prominenten. Om over Duitse 'erfzonde' van een heel volk te spreken, getuigt van hersenspoeling door constante propaganda. Alsof het Duitse volk niet voldoende geleden zou hebben als straf, alsof Duitse nabestaanden en gevallenen zomaar mogen worden beledigd. Er zijn door de 'goede' kant ook veel misdaden gepleegd tegen Duitsers en politieke delinquenten. Dat weet ik uit Suriname, waar de regering uit Londen allerlei Indische Duitsers liet creperen in dodenkampen. Verzoening is altijd beter dan haat en wrok. De beroepszieligerds en na de oorlog geboren 'verzetshelden' die tegen Vorden schreeuwen, zijn helemaal niet kritisch denkend, maar juist slachtoffers van hersenspoeling en zwartwitdenken. Vieren wij onze vrijheid op 5 mei!

 

Door Huib op 2 mei 2012 15:08

Als zoon van een verzetsman, wiens verzetsvrienden grotendeels door de Duitsers zijn uitgemoord - ongetwijfeld ook door 'jonge gehersenspoelde Duitse dienstplichtigen', kan ik niet begrijpen dat bestuurders verbroederingsliederen gaan aanheffen tijdens de dodenherdenking. Er zijn miljoenen joden vermoord door de Duitsers, er is verschrikkelijk veel leed aangericht aan diverse Nederlanders. Dat is inderdaad allemaal lang geleden en de Duitsers zelf gaan op bewonderingswaardige wijze met hun historische last om. Maar dat is nog geen reden om tijdens de herdenking van de gevallen verbroederingsliederen te gaan zingen.. 

Natuurlijk is de oorlog lang geleden en natuurlijk is Duitsland geen vijandelijk land meer. Daarover is geen discussie. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds mensen zijn die met pijn terugdenken aan die jaren. En deze mensen hebben recht op hun moment van herdenking. 

De redenering van het comité te Vorden is erg rationeel, maar is emotioneel kil en meedogenloos jegens de slachtoffers. 

In Vorden woonde in de oorlog een oud-minister met nazistische sympathieën, die door het verzet is liquideerd. Gaat het comité nu ook beweren, dat deze man gehersenspoeld was en dus eigenlijk een slachtoffer? 

De visie van de burgemeester en het organiserend comité is respectloos voor de salchtoffers en een klap in het gezicht voor de mensen, die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven.

 

Door Maria  (nvt) op 2 mei 2012 14:14

Ik ben van mening dat als je als bestuurder of organisator beslissingen toelaat, promoot of stuurt waarvan je kan weten dat je daarmee olie op het vuur gooit, dat je dan je vak niet goed uitoefent. Een burgemeester, maar ook een 4 5 mei comité moet échte samenwerking en binding en eensgezindheid proberen te kweken. Gezien de ophef is men daar uitermate slecht in geslaagd en dat reken ik deze mensen wél aan. Iedere onbenul had dit kunnen zien aankomen. Wat zorgt er voor dat zulke belangrijke bestuurders als Henk Aalderink en Nine Nooter dit dan niet zien aankomen, of- en dat sluit ik niet uit- het wél zagen aankomen maar zich er niets van aantrekken?

 

Door Michiel Schmidt op 2 mei 2012 10:17

Of het tijd is voor verbroedering kan ik niet over oordelen. Toch wil ik één aspect voor het voetlicht brengen. Tussen twee militaire oefenterreinen in de buurt van Soltau-Fallingbostel in de deelstaat Nedersaksen bevindt zich de omvangrijke Becklingen War cemetry of ereveld. Hierin liggen met name gesneuvelde militairen begraven die onderdeel uitmaakten van het toenmalige Britse tweede leger, die in de laaste fase van de oorlog in de veldtocht door noord-duitsland rond eind maart, de maand april en begin mei 1945 in de gevechtshandelingen zijn omgekomen. Dit ereveld wordt namens het Verenigd Koninrijk door de duitse bevolking onderhouden. Degene die na de oorlog vroeger in militaire dienst zijn geweest en daar tijdens de oefeningen verbleven kunnen zich wellicht nog herinneren dat daar het ereveld zich bevindt.

 

Door Hannes Haganum  (Kritisch ambtenaar) op 2 mei 2012 09:38

Het is triest dat zelfs burgemeesters tegenwoordig geen kennis meer hebben van onze recente geschiedenis. Bij de jaarlijkse dodenherdenking gaat het wellicht om één de belangrijkste aspecten van onze nationale canon. Zelf spreek ik vloeiend Duits en kom vaak in Duitsland. En juist in het land dat verantwoordelijk is voor het nazisme en de holocaust, gaat men uiterst delicaat om met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Angela Merkel is zich bijzonder goed bewust van de nationale erfzonde. Wie prijs stelt op goede relaties met de Duitsers, hetgeen ook economisch zeer belangrijk is, die organiseert een Goethe of Schubert festival in Bronckhorst ! Bedenk geen shockerende onzin, want dan nemen ze je in Duitsland beslist niet serieus.

 

Door Jos Praat  (Bleidsmedewerker) op 2 mei 2012 09:31

Die burgemeester heeft groot gelijk: het is inmiddels hoog tijd voor verbroedering. En daarbij hoort ook het gedenken van gehersenspoelde jonge soldaten die door een tyranniek systeem de dood in werden gejaagd.

 

Door Ben Ketelaar op 2 mei 2012 08:54

het is onbegrijpelijk dat er steeds meer mensen zijn die van mening zijn dat je de dodenherdenking kunt misbruiken door ook duitsers en duitse militairen te eren. 
maar ja, om wille van de smeer likt de kat de candeleer.