donderdag 3 mei 2012

Petitie tegen herdenken gevallen Duitse soldaten in Vorden

 

In onderstaand artikel wordt gesteld dat de petitie die tegen de herdenking van Duitse soldaten op vier mei in Vorden is gestart, is opgezet door mensen die verbonden zijn aan het weblog Israel-Palestina Info. Dat klopt niet helemaal. De petitie is een initiatief van enkele mensen van de facebookgroep 'like for Israel', een groep mensen die zich betrokken voelt bij Israel en de doorgeslagen kritiek op dit land hekelt.

 

Ik sta overigens achter deze oproep en vindt de herdenking van Duitse soldaten op vier mei ongepast. Op andere dagen, prima, maar op vier mei geeft dit een verkeerd signaal af en worden vele nabestaanden daardoor nodeloos gekwetst. Dat had de burgemeester, die er ongetwijfeld verder de beste bedoelingen mee heeft, zich moeten realiseren. Ik ben zelf niet principieel tegen het herdenken van Duitsers al is het een nationale herdenkingsdag, maar dan geen soldaten maar burgers die evenzeer slachtoffer waren. Het waren overigens niet allemaal jonge soldaten zoals de burgemeester stelt.

 

Dat sommige reacties emotioneel en ongenuanceerd zijn ben ik wel met de burgemeester eens, het is een zeer gevoelig onderwerp en niet aan iedereen is de nuance besteed dat mensen herdacht worden die een heel erg fout regime dienden, zonder te weten in hoeverre zij daar zelf ook achter stonden en wat hun daden precies waren, en dat die mensen goed waren of op zijn minst het verdienen herdacht te worden maar dat regime absoluut niet. En dat dus terwijl we tegelijkertijd en in de eerste plaats de slachtoffers van dat regime herdenken en onze eigen soldaten die ertegen vochten. Daarnaast wordt er, aldus de burgemeester, ook nog 'op gepaste wijze' aandacht aan de Duitse soldaten geschonken, in tegenstelling tot de aandacht voor onze jongens, maar waaruit die 'gepastheid' dan bestaat wordt nergens duidelijk. Kortom: de intenties mogen goed zijn, in de praktijk is dit zeer lastig op een juiste wijze over te brengen en aangezien niemand om het herdenken van die Duitsers heeft gevraagd lijkt het voor de hand te liggen alle misverstanden uit de weg te ruimen door het rondje langs hun graven te schrappen.  

 

De petitie is hier te vinden.

 

RP

----------

 

Petitie tegen herdenken gevallen Duitse soldaten

Auteur: door Judah Bolink |   woensdag 02 mei 2012 | 15:03 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 02 mei 2012 | 15:27 

 

Duitse soldaten betrekken bij herdenking?

Ondanks kritiek herdenkt het Comité 4 Mei Vorden Duitse soldaten bij de plaatselijke dodenherdenking. Vindt u het goed om de omgekomen Duitse soldaten er bij te betrekken?

VORDEN - Op internet is een petitie gestart tegen het betrekken van Duitse soldaten in de plaatselijke dodenherdenking op de algemene begraafplaats in Vorden.

 

De petitie is opgezet door leden die zijn verbonden aan het weblog Israel-Palestina.Info (IPI). 

Meer dan honderdvijftig mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend. IPI hoopt hiermee het Comité 4 Mei Vorden en burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt, ertoe te bewegen om het herdenken van de gevallen Duitse soldaten uit het programma van de dodenherdenking te halen.

Voorzitter Bart Hartelman van Comité 4 Mei Vorden zei eerder tegen deze krant dat hij zich stoort aan de toon waarin het debat over het herdenken van Duitsers wordt gevoerd. "Alles wordt dermate uit de context getrokken dat het moeilijk wordt om te discussiëren. Er wordt geschreven dat we nazi's gaan herdenken. Dan is er mijns inziens geen discussie meer mogelijk. Het waren veelal jonge soldaten die geen keuze hadden: ook zij móesten."

www.ipetitions.com/petition/vorden

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten