dinsdag 1 december 2020

De rode pil van Thierry Baudet (NIMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2020/11/29/de-rode-pil-van-thierry-baudet/

 

= NIMO Blog =

 

Ik heb eerder geschreven over extremisme in Forum voor Democratie en de dubieuze opvattingen van partijleider Thierry Baudet, die al in 2017 zei dat Europa dominant blank moet blijven en het had over het homeopathisch verdunnen van de Nederlandse bevolking. Baudet uitte zich soms behoorlijk expliciet en soms wat verstopt in vergezichten over de Boreale toekomst en Uilen van Minerva. Hij weigerde zich te distantiëren van de alt-rightbeweging, waar hij veel bewonderaars had en heeft.  Vorig weekend barstte de bom toen er opnieuw racistische en antisemitische appjes van FvD jongeren uitlekten in de pers.

 

Pepe met automatisch geweer

Al in april bleek dat verschillende jeugdleden in besloten app-groepen extreemrechtse berichten hadden verstuurd. Zo werd het nationaalsocialisme de ‘beste economische formule ooit’ genoemd. Een ander groepslid verklaarde ‘letterlijk iedere ideologie’ te zullen aanhangen die Nederland ‘weer 95% blank maakt met 0% moslims’. Nog een paar uitlatingen: ‘Joden zijn ontzettend bang voor blanken. Daarom zijn alle nieuwsorganisaties met voornamelijk Joden in de top keihard bezig met anti-blanken retoriek verspreiden’; ‘Links-rechts, wat boeit het. Het nationaalsocialisme heeft van het meest armoedige land van Europa het rijkste land van Europa gemaakt in een paar jaar’; ‘Eerst een revolutie, daarna een autoritaire, nationalistische staat’; ‘Thanks for the mass shootings’ (met meme van kikker Pepe met automatisch geweer).

 

Daarop schreven bezorgde leden een brief aan het bestuur van de JFvD en het hoofdbestuur van Forum: “Het gaat daarbij niet alleen om actieve leden, maar ook om leden die bepaalde ondersteunende- of bestuursfuncties hebben en in nauw contact staan met het landelijke bestuur van de JFvD. Het gaat om uitingen die overeenkomen met autoritaire, fascistische en/of nationaalsocialistische denkbeelden, inclusief antisemitisme, homofobie en racistisch imperialisme.” Ook werden terroristen zoals Breivik en de dader van de aanslagen in Christchurch verheerlijkt. Bij de brief waren 80 pagina’s aan app-verkeer gevoegd. Het bestuur reageerde nogal laks en leek het probleem niet zo te zien. Uiteindelijk werden zes leden geschorst dan wel geroyeerd, maar dat heeft niet geholpen.

Politieke communicatie

Afgelopen weekend kwamen zoals gezegd nieuwe voorbeelden naar buiten van homofobe en antisemitische uitingen en nazisympathieën in app groepen, waar je alweer de schoenen van uitvallen. Zo had een student politieke communicatie geschreven dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’ en dat ‘het nationaalsocialisme de beste economische formule ooit had’, zo meldde Het Parool. Een andere JFvD’er plaatste in een appgroep de nazi-muziek die de terrorist in Christchurch afspeelde op weg naar de twee moskeeën waar hij 51 mensen vermoordde. De student die de opmerking over de pedonetwerken maakte was gepromoveerd tot regionaal coördinator en later fractiemedewerker in de Tweede Kamer. Verschillende klokkenluiders die in het voorjaar hun zorgen uitten bij het bestuur, werden daarentegen uit de partij gezet.

 

Ook JFvD voorzitter Freek Jansen, tevens rechterhand van partijleider Thierry Baudet en nummer 7 op de kandidatenlijst van de partij, hangt extreme ideeën aan. Op een congres had hij het over de noodzaak tot ‘overheersingsdrang’ om onze beschaving te redden van de dreigende ondergang. Volgens zijn voormalige werkgever, de griffier van de gemeente Westland, had hij zich lovend uitgesproken over het Derde Rijk, waar hij een grote belangstelling voor had. Ook zou hij volgens deze werkgever de Holocaust relativeren, aldus De Volkskrant. Dit is door de partij nooit onderzocht en was kennelijk geen probleem om hem hoog op de kandidatenlijst te zetten. Hij was de verbindende schakel tussen Baudet en leden van de extreemrechtse organisatie Erkenbrand tijdens een etentje met de white supremacist Jared Taylor, zo meldt opnieuw Het Parool. De Volkskrant voegt daaraan toe dat hij mensen van de Vlaams-nationalistische beweging Schild & Vrienden naar Nederland haalde voor de FvD zomerschool. Zij zijn in België omstreden vanwege antisemitische en racistische uitspraken. Jansen schreef verschillende speeches voor Baudet, waaronder die na de overwinning van de Provinciale Statenverkiezingen in 2017 waarin hij het o.a. had over de Uil van Minerva en onze Boreale wereld.

 

Prominenten

Naar aanleiding van de nieuwe onthullingen eisten verschillende prominente leden van de partij het vertrek van Jansen en het opdoeken van de JFvD. O.a. Annabel Nanninga, zelf overigens ook niet vies van provocerende uitspraken, eiste via een felle column op The Post Online het algehele vertrek van Baudet uit de partij, anders zou ze zelf opstappen.

Baudet maakte aanvankelijk bekend zich terug te trekken als lijsttrekker en onder nog meer druk ook als voorzitter, maar kwam daar binnen twee dagen alweer op terug en kondigde een lijsttrekkersverkiezing aan onder de leden. Kamerlid Theo Hiddema en Statenlid Paul Cliteur hadden al laten weten op te stappen en twee dagen later volgden een groot deel van de andere Statenleden en prominenten waaronder Nanninga en Eerdmans. Baudet bleef volhouden dat hij de kritiek van de partijtop op de jongerenafdeling overdreven vindt en zegt dat ‘de verwijten kant noch wal raken’. Hiermee is de scheuring een feit; de partij staat volgens de laatste peilingen nog maar op 3 zetels (en houdt amper kandidaten over om er meer op te vullen).

Etentje

Volgens verschillende partij prominenten is Baudet de laatste tijd geradicaliseerd. Hij flirtte openlijk met complottheorieën rond corona en sprak demonstranten van Viruswaarheid bemoedigend toe. Woensdagavond bleek uit een brief van Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verweij aan het bestuur dat Baudet tijdens een etentje met kandidaat Kamerleden compleet los is gegaan. De avond begon al slecht met ruzie over muziek en beledigende opmerkingen van hem, maar toen het gesprek op de JFvD en het daar welig tierende  antisemitisme kwam, gingen Baudet en Freek Jansen over de rooie. Jansen en Baudet waren er beiden tegen dat er mensen waren geroyeerd, want ‘we hadden daarmee toegegeven aan de linkse media’. Jansen noemde dit “heulen met de vijand, en dat is het ergste wat je kan doen”. Baudet zei ook dat de geroyeerde leden op 18 maart weer teruggehaald zouden worden.

Nadat Pouw zich tegen deze uitingen had uitgesproken vroeg Baudet: “Waar komt jouw kruistocht tegen het antisemitisme vandaan?” Pouw vervolgt in haar brief: “Ik gaf aan dat iedereen toch tegen antisemitisme was, en hij zei “bijna iedereen die ik ken is antisemiet”. Er werd gevraagd of hij een grap maakte, maar dat ontkende hij. Ik zei toen dat zelfs als je voor absolute vrijheid van meningsuiting bent, het relativeren van de Holocaust in een appgroep met relatieve vreemden erg dom was, en dat we ze dan toch moesten royeren omdat het dom en schadelijk gedrag was. Thierry zei toen “ze zijn niet dom, ze hebben juist een heel hoog IQ, daarom zeggen ze deze dingen ook”. […] De rest van de avond heeft Thierry grapjes tegen mij gemaakt in de trant van “dat moeten we niet zeggen, dan vindt Nicki ons antisemitisch” en “ik wil niet antisemitisch doen, maar…”

 

Daarna ging het over vrijheid en had Baudet gezegd dat nu het allerbelangrijkste te vinden. In een hoog oplopende discussie zei hij dat hij “3 miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd”. Pouw vervolgt: “Op een gegeven moment riep Thierry dat Corona de wereld in gebracht was door George Soros en anderen (“ik zal niet zeggen wie, want dan vindt Nicki me een antisemiet”) om ons onze vrijheid af te nemen en een nieuwe wereldheerschappij te starten. Hij riep dat het Hillary Clinton “en de pedofielen” niet gelukt was, maar dat het via “cijona” nu wel zou lukken. Ik heb, net als anderen, geprobeerd hier inhoudelijk op in te gaan, maar dat lukte niet. Thierry was zichtbaar emotioneel. Hij zei nog dat vechten over andere thema’s zoals EU en immigratie of Islam zinloos was, want als “ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communistische staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers Europa uit”.

 

Het door Baudet graag gebezigde ‘cijona’ in plaats van corona is overigens een verwijzing naar Joods-zionistische corona-complotten, te weten de plaats Ness Ziona waar een geheim Israelisch onderzoekscentrum is gevestigd. De inhoud van deze brief wordt bevestigd door andere aanwezigen zoals Joost Eerdmans. Het is je moeilijk voor te stellen dat de leider van tot voor kort een van de grootste partijen dit allemaal heeft gezegd, en daar geen greintje spijt van heeft. Het is je nog moeilijker voor te stellen dat er nog steeds vele duizenden leden zijn die achter hem staan en willen dat hij de leider van Forum blijft. Wat me verder opvalt in de vele analyses over Forum is dat het niet zozeer gaat over de inhoud van wat hij zegt, waar het vandaan komt, hoeveel mensen in de partij er vergelijkbare ideeën op na houden en in hoeverre het aansluit bij dingen die hij eerder al zei, maar vooral over de mensen, de machtsstrijd, en wat er nu met Forum gaat gebeuren.

 

Openlijk antisemitisme

Wat dit alles laat zien is dat de jongeren van de FvD het van geen vreemde hebben; wat zij (al jaren!) schreven sluit naadloos aan op wat Baudet nu zegt, en staat ideologisch ook niet ver af van wat hij eerder al te berde bracht. Als hij achter deze woorden blijft staan, en daar lijkt het wel op, dan is hij een onvervalste antisemiet en rechts-extremist. Miljoenen doden willen offeren voor de vrijheid van de sterksten (“Ik ben een leeuw, en die moet achter een antilope aan kunnen, niet in een kooi zitten”), zijn openlijke antisemitisme, het geloof in een complot van een Joodse elite die om wereldheerschappij te veroveren de wereld in een crisis stort, en dan nog een verwijzing naar QAnon. Zijn aanvallen op de media en de linkse elite en het ontvolkingscomplot die we al jaren kennen, passen ook in dit wereldbeeld.

Toch hoor je hier weinig verontwaardiging over. Het gaat in de verschillende nieuwsprogramma’s en talkshows dagelijks over Baudet, maar niet over het feit dat hij onvervalste nazi-taal heeft uitgeslagen en wat we ervan vinden dat de leider van een partij met 50.000 leden dat heeft gedaan, en wat allerlei mensen die op hem hebben gestemd en dat wellicht weer willen doen, daar nou eigenlijk van vinden. En wat het betekent en zegt over ons dat zo iemand het zo ver kan schoppen en door zovelen bewonderd wordt. En ook over extremisme in de politiek in breder perspectief. Ook bij kleinere partijen als Denk, NIDA en Bij1 gaat men de grens met antisemitisme met enige regelmaat over. GroenLinks heeft iemand van een aan de Moslimbroederschap gelieerde organisatie op haar kandidatenlijst gezet (hierover meer in een aparte blog), en is verweven met de BDS-beweging die Israels bestaansrecht ontkent, wat op zich al antisemitisch is. Een aantal jongeren van de SP zaten bij een radikaal communistisch platform, waardoor de partij hen onlangs heeft geroyeerd.

 

Rode pil

In 2019 citeerde ik een Erkenbrander op 4chan over Baudet:

“No, we don’t want to Redpill him on the Jews just yet. Let him help the Boers in Zuid-Afrika and do soms other good things first.” Iemand anders schrijft daaronder: “hij volgt zelfs o.a. Jared Taylor en Robert Spencer op twitter”.

De ‘rode pil’ is een centraal begrip bij Erkenbranders, en verwijst naar het moment waarop je tot je ‘ware’ inzicht kwam. Trots vertellen sommigen in podcasts over hun red pill moment: hoe ze door een bepaalde situatie of ervaring tot hun extreemrechtse overtuigingen kwamen.

 

Je zou zeggen: het is ze inmiddels gelukt.

(Wordt vervolgd…)

Ratna Pelle