vrijdag 25 oktober 2013

UNRWA bezuinigt op voedselhulp Palestijnse 'vluchtelingen' in Gazastrook

 
UNRWA houdt in opdracht van de VN al 65 jaar het Palestijnse vluchtelingenprobleem in stand, waardoor het aantal 'vluchtelingen' niet afneemt maar juist groeit.
Deze toestand wordt steeds minder houdbaar...
 
Wouter
___________

http://elderofziyon.blogspot.nl/2013/10/report-unrwa-to-cut-food-aid-to-60000.html

 

Al Hayat reports that UNRWA is planning to cut the free food it provides to Gazans by about one third over the next six months, reducing the number of welfare recipients from 180,000 families (900,000 people) to 120,000 families.

The move is necessary, according to the report, because of UNRWA's budget crisis and the refusal of Arab countries to pay their pledges.

The report claims that UNRWA has already created lists of families that will not be getting food. The criteria include families that own cars,TVs, refrigerators and microwave ovens. Also in their calculations are whether there are other NGOs in the area that can fill the gasp.

The cuts reportedly will come in two phases.

Rumors like this in the past have been vehemently denied by UNRWA, but even slight cuts in services inevitably result in riots.

UNRWA, of course, is an organization whose main purpose is to perpetuate the "refugee" problem rather than solve it. Since there is no mechanism in UNRWA for people to go off its rolls, the  organization will remain responsible for an ever-increasing number of people, forever. Yet its international funding will not grow forever, meaning that unless it changes its definition of "refugee" to be more in line with the standard definition used everywhere else in the world, and unless it resumes the efforts it used to exert in the 1950s to actually help these people integrate into their host countries rather than teach them dependency, the problem will only continue to get worse.

Maybe a first step would be for UNRWA to stop teaching generations of Palestinian Arabs that they will "return" to Israel, which is a major part of UNRWA's school curricula, which can be seen on the web today Telling them the truth can prepare the next generation for self-sufficiency and to shame the Arab world to accept them as citizens rather than discriminate against them.

Telling the truth is apparently also against UNRWA policy.

 

donderdag 24 oktober 2013

Media over Israël: Arafat vergiftigd?

 
Arafat
 

- Mediawerkgroep Israel, nieuwsbrief juli-oktober 2013 / 9 -      

Verschillende media meldden op 14 oktober dat Arafat 'hoogstwaarschijnlijk' is vergiftigd met polonium-210, een giftige en radioactieve stof. In het van het ANP afkomstige bericht dat op verschillende krantensites verscheen staat het volgende (kleine variaties tussen de verschillende berichten, dit bericht is uit het AD):

De Palestijnse leider Yasser Arafat is hoogstwaarschijnlijk vergiftigd met de stof polonium-210, een zeldzame giftige en radioactieve stof. Bij onderzoek van Arafats lichaam en persoonlijke bezittingen zijn volgens onderzoekers uit Lausanne onverklaarbare en hoge niveaus van de stof aangetroffen. De onderzoeksresultaten zijn in het wetenschapstijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Zwitserse onderzoekers hebben de in 2004 in Frankrijk overleden Arafat onderzocht op aandringen van zijn weduwe, Suha. Zij verdenkt Israël ervan haar man te hebben vermoord. Eind vorig jaar werden de stoffelijke resten van Arafat opgegraven.
De PLO gaf op 4 juli 2012 toestemming om zijn lichaam te laten opgraven en te onderzoeken. De weduwe van de oud-Palestijnse leider zei eerder op de dag dat ze wil dat het lichaam van haar man wordt opgegraven voor nader onderzoek naar zijn doodsoorzaak, naar aanleiding van een onderzoek verricht op verzoek van Al-Jazeera. Op 14 oktober 2013 werd bekendgemaakt dat de onderzoekers in Lausanne 'onverklaarbare en hoge niveaus van de stof (polonium) hadden aangetroffen' en dat zou de opzettelijke vergiftiging van Yasser Arafat bevestigen.

NOS op 3 is een tikkeltje genuanceerder, maar ook hier lijkt al met al behoorlijk waarschijnlijk dat Israel de boosdoener is:

Polonium 210: dat zou toch wel eens de doodsoorzaak van Yasser Arafat geweest kunnen zijn. Dat zeggen de Zwitserse wetenschappers die onderzoek doen naar de dood van de Palestijnse leider. Ze hebben aanwijzingen dat hij is vergiftigd met het radioactieve element polonium 210. Hun voorlopige bevindingen staan in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Eigenlijk is het hetzelfde nieuws als vorig jaar in de media verscheen, alleen hebben de onderzoekers dat nu aangevuld met wetenschappelijk bewijs.

(…) Verder had Arafat aan het eind van zijn leven klachten die passen bij blootstelling aan radioactieve straling: gewichtsverlies, overgeven en diarree. Haarverlies had hij dan weer niet, wat ook opspeelt bij radioactieve vergiftiging. De onderzoekers zeggen wel dat er weinig bekend is over blootstelling aan radioactieve straling van binnenuit.

Waarna nog eens wordt benadrukt dat met name regeringen toegang hebben tot het zeldzame Polonium-210, en beweerd dat Arafat ziekteverschijnselen vertoonde die passen bij een vergiftiging met polonium. De bron is volgens al deze berichten een artikel in het wetenschappelijk-medische The Lancet.

Een dag later meldden enkele media dat Russische onderzoekers de resultaten van de Zwitserse onderzoekers tegenspreken. Pas nu wordt duidelijk dat er blijkbaar verschillende teams met monsters aan de slag zijn geweest, en de eerder gemelde positieve resultaten slechts van een van de drie teams, het Zwitserse, afkomstig waren. Een artikel in Trouw legt uit dat het bij deze berichten om een onjuiste samenvatting van het onderzoek in The Lancet ging, en dat de resultaten al van vorig jaar juli zijn. De Zwitserse onderzoekers hadden er toen namelijk bij vermeld dat het gif ook na zijn dood op de voorwerpen van Arafat (zijn sjaal, een onderbroek en een tandenborstel) konden zijn aangebracht. Die informatie ontbrak in alle berichten die er recentelijk over verschenen. Ook meldt Trouw dat polonium snel vervalt, waardoor er nu nog maar een miljoenste van de oorspronkelijke hoeveelheid over zou zijn. Daarom sluit men vergiftiging door Israel niet uit. Ook Reuters meldt dat het Zwitserse onderzoek al van vorig jaar is en dat Russische onderzoekers geen sporen aantroffen, evenals Haaretz. De eerdere, onjuiste berichten zijn door geen enkel medium gecorrigeerd of van een melding voorzien dat het om inmiddels achterhaalde of op zijn minst gedeeltelijk onjuist gebleken informatie ging.

Uit een AFP artikel op de website van het Palestijnse Ma'an blijkt eveneens dat de conclusies van het Zwitserse onderzoeksteam heel wat genuanceerder waren dan de artikelen in de Nederlandse media het deden voorkomen. Niks geen 'hoogstwaarschijnlijk', maar 'mogelijk':

Beatrice Schaad, head of communications at the Vaudois University Hospital Center which is in charge of the institute, said the case report was the "scientific version" of what was given to the media.
"There is nothing new compared with what was said" in 2012, she told AFP. "There is still no conclusion that he was poisoned."

Het onderzoek in The Lancet, zo meldt ook het AFP, bevat geen nieuwe resultaten vergeleken met wat vorig jaar al werd gemeld, en men is nog steeds niet in staat op grond daarvan de conclusie te trekken dat hij daadwerkelijk is vergiftigd, dan wel dat hij zeker niet is vergiftigd. Men weet het niet, en men betreurt dat niet eerder na zijn dood monsters zijn genomen.

Waarom dat niet is gebeurd blijft speculeren, maar je kunt je afvragen waarom Arafats weduwe, die Arafat nu zo graag wou laten onderzoeken, dat destijds juist geweigerd heeft, als zijn ziektebeeld toentertijd in de richting van vergiftiging had gewezen? Ze had er immers alle belang bij dat dat dan uit zou komen? Waarom 8 hele jaren gewacht, met het risico dat niet meer in na te gaan of hij is vergiftigd? Zou het misschien kunnen dat zijn ziektebeeld helemaal niet zo duidelijk op vergiftiging wees (ook daarover is de samenvatting van het onderzoek veel genuanceerder dan wat de media erover schreven), of dat zij wist dat er een andere, meer waarschijnlijke doodsoorzaak was?

Daarnaast wijst blogger Elder of Ziyon op het feit dat een Palestijnse patholoog de enige was die toegang kreeg tot het graf en het lichaam van Arafat. Ook toont hij aan dat de hoeveelheden polonium die de Zwitserse onderzoekers vonden op o.a. de onderbroek van Arafat, zouden wijzen op vergiftiging met een zeer hoge dosis, waarvan je niet in een maand, maar in een uur zou doodgaan, dit vanwege het snelle verval. De hoeveelheden die zijn aangetroffen zouden daarom eerder wijzen op verser polonium, dat later is aangebracht. Daar komt het feit bij dat Arafats weduwe fel tegen openbaarmaking van het Franse medische rapport na zijn dood was.

Gezien al deze zaken is het vreemd dat de media berichten dat Arafat 'hoogstwaarschijnlijk' is vergiftigd met polonium. Er wordt overigens al jaren over deze vergiftiging gespeculeerd, wat gezien de magere bewijzen eigenlijk bizar is. Daarbij is er een veel voor de hand liggender doodsoorzaak, een die ook past bij de levensstijl en het ziektebeeld van Arafat: Aids. Dat verklaart ook waarom zijn weduwe aanvankelijk tegen een onderzoek en openbaarmaking van zijn medische gegevens was.

Het feit dat de media zo gretig ingaan op een nogal vergezochte beschuldiging laat zien hoe kritiekloos men zich tegenover de Palestijnen en Palestijnse claims opstelt. Israel is geen Rusland en kan het zich niet permitteren een zo belangrijke speler in het conflict te vergiftigen. De kans dat dit in een onderzoek in een eerder stadium aan het licht was gekomen was immers levensgroot.

De Palestijnen beschuldigen Israel van van alles. In de loop der jaren ging dat van vergiftigde snoepjes tot kankerverwekkende straling bij de checkpoints, ratten zo groot als katten die in Oost Jeruzalem werden uitgezet en waren afgericht om alleen de Arabische huizen binnen te gaan, het ontwikkelen van een 'etnische bom' die alleen Arabische slachtoffers maakt, het doden van Palestijnse kinderen om er organen uit te halen en nog talloze andere varianten van het klassieke bloedsprookje, etc. etc. Vaak bleek achteraf dat het aantal doden bij Israelische legeracties een stuk lager was (en dit ook veel meer strijders waren terwijl de Palestijnen altijd beweren dat Israel vooral burgers heeft gedood). Dit gebeurde in de verschillende Gaza oorlogen, waarin Hamas later toegaf dat veel meer van haar strijders waren gedood, maar ook tijdens de tweede intifada (Jenin waar uiteindelijk ruim 50 Palestijnen bleken te zijn gedood, merendeels strijders, en niet de 250 burgers waarover Palestijnse leiders spraken). Nodeloos op te merken, dat bovenstaande beschuldigingen allemaal onterecht waren. Toch trekken de media daaruit niet de conclusie dat Palestijnse bronnen niet altijd betrouwbaar zijn en dus kritisch bejegend moeten worden.

 

Qatar moffelt Israëlische vlag weg uit zwemwedstrijd

 

Ik heb het nog niet in nederlandse media gezien. Dit soort dingen staat in een lange traditie, bij veel sportwedstrijden in Arabische landen is het raak. Het fatsoen opbrengen om ook Israelische sporters normaal te behandelen is er nog steeds niet bij, en de internationale sportorganisaties reageren hier vaak bijzonder laks en mild op. En dat terwijl sport juist zou moeten verbroederen.

 

Overigens heeft de FINA Qatar op de vingers getikt en volgens FINA directeur Cornel Marculescu heeft men zich verontschuldigd voor deze 'domme incidenten'. 

 

RP

----------

 

Qatar moffelt Israëlische vlag weg uit zwemwedstrijd

·        http://joodsactueel.be/2013/10/23/37477/

·        Woensdag 23 Oktober 2013 12:38

·       

In baan twee is de Israëlische vlag verwijderd en vervangen door een wit vlak

In Qatar vond vorig weekend de FINA Swimming World Cup plaats. Bij de vrouwen won Amit Ivry zilver voor  Israël op de 100 meter vrije slag. Maar dat was alles behalve duidelijk. Tijdens de zwemwedstrijd prijkte naast de naam van de zwemster niet de Israëlische vlag, maar een witte. De naam Israël kwam ook niet in beeld op het uitslagenbord. In de plaats daarvan stond er "ISR". Buiten het zwembad wapperden de vlaggen van alle deelnemende landen. De Israëlische vlag werd er snel verwijderd. De wedstrijden waaraan Israëlische zwemmers deelnamen, werden niet uitgezonden

 

Qatar kreeg ook de organisatie van het WK voetbal toebedeeld voor 2022. Volgens de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA Joseph Blatter was de keuze voor Qatar als gastland beïnvloed door commerciële en economische belangen. De vraag is of een land dat weigert om leden van een bepaalde staat normaal te behandelen wel geschikt is om een dergelijk evenement te organiseren.

 

Soortgelijk onsportief gedrag schering en inslag 

De vijf laatste jaren worden Israëlische atleten steeds vaker geconfronterend met het weinig sportieve gedrag vanuit een groeiend aantal landen. Zo werd vorige week nog bekend dat de Tunesische tennisser Malek Jaziri niet zou aantreden tegen zijn Israëlische rivaal Amir Weintraub. De manager van de Tunesische topspeler noemde de politieke druk die op zijn speler werd uitgeoefend schokkend.

 

Verkiezingen in Arabisch Jeruzalem

 

Er waren gisteren gemeenteraadsverkiezingen in Israel. Veel Arabieren, met name in Jeruzalem, boycotten de verkiezingen omdat ze daarmee Israels beheer van de stad zouden erkennen. Nederlandse media hadden hier de afgelopen dagen reportages over, voornamelijk vanuit Arabisch perspectief. In Trouw werd bijvoorbeeld beweerd : 

"Het Palestijnse deel van Jeruzalem wordt al decennialang vrijwel genegeerd door het stadsbestuur. De inwoners betalen, evenals hun Joodse stadsgenoten, belasting, maar zien er weinig voor terug. Vuilnis wordt niet of maar mondjesmaat opgehaald, wegen worden niet geasfalteerd, er zijn geen parken, te weinig schoollokalen. Het meeste geld gaat naar de Joodse wijken."

Dit is wel erg kort door de bocht al klopt het dat er veel minder aan de Arabische wijken wordt uitgegeven. Dat burgemeester Barkat, die overigens is herkozen, de afgelopen jaren miljoenen in de Arabische wijken heeft geinvesteerd, ondanks het feit dat daar voor hem absoluut geen stemmen zijn te halen, vermeldde Trouw niet. 

 

RP

-----------

 

Today, the PLO screwed its people yet again

http://elderofziyon.blogspot.nl/2013/10/today-plo-screwed-its-people-yet-again.html

 

This Jodi Rudoren article in the New York Times is far from perfect, but it echoes things I wrote recently:

 

Mayor Nir Barkat proudly trumpets the investments he has made over the past five years in the Arab neighborhoods of East Jerusalem: about $141 million for roads and infrastructure, $113 million to build 500 classrooms, more than $1 million for a single soccer field in Beit Safafa.

Mr. Barkat, a high-tech multimillionaire who is favored in Tuesday’s municipal elections here, did not, however, highlight these accomplishments in the actual Arab neighborhoods they benefit — because he, like his challenger, did not campaign at all in those places.

“You don’t focus on the ones that tell you they don’t intend to vote,” Mr. Barkat said with a shrug last week.

....As part of a broader “anti-normalization” campaign, the Palestinian leadership has for decades warned residents against casting ballots. So a vast majority do not vote, despite the possibility that their large numbers could win a solid blocking minority on the 31-member City Council, if not a winning coalition with sympathetic Israelis.

The whole thing is not really rational,” said Sari Nusseibeh, president of Al Quds University, whose family has 1,300-year roots in Jerusalem. “It’s not by reason that people are guided; it’s by sentiments and feelings and fears and histories.”

Mr. Nusseibeh once advocated Palestinian voting, backing an Arab newspaper publisher who ran for mayor in 1987 but withdrew after his cars were burned and his home vandalized. Yet Mr. Nusseibeh himself has never voted here, either. And he said that the current Israeli-Palestinian peace talks, with the fate of Jerusalem among the contentious questions on the agenda, make people even more wary that voting could be seen as legitimizing Israel’s control of the city.

 

As I noted, at the same time the PLO threatens those who vote, it also complains that Jerusalem Arabs are disenfranchised.

In other words, the PLO is looking to score propaganda points far more than it cares about the welfare of its citizens.

According to early numbers, only about 1% of the Arab residents of Jerusalem across the Green Line voted.

And guess who is celebrating? The Palestinian Authority!

According to Al Watan (Saudi Arabia,) the low turnout was welcomed by the PA, calling it a "referendum."

If doing nothing except for complaining when things don't go your way is a referendum, then the PA has the market cornered.

 

woensdag 23 oktober 2013

Amira Hass: "Waarom zou Hamas géén tunnels graven?"

 

Onlangs verdedigde journaliste en vooral criticaster van Israel Amira Hass het graven van tunnels door Hamas. Het ging, voor de duidelijkheid, niet om tunnels voor levensmiddelen maar om tunnels die het mogelijk moeten maken om aanslagen in Israel te plegen en mensen te ontvoeren. Hamas heeft toegegeven dat dat het doel was van de tunnel die laatst werd gevonden door Israel. Hass schreef:

Why shouldn't Hamas dig tunnels? What makes a tunnel more "terrorist" than a navy boat firing on fisherman, or less of a security need than unmanned aerial vehicles? Each to his own resources in the arms race.

 

Eerder dit jaar verdedigde ze het gooien van stenen:

Throwing stones is the birthright and duty of anyone subject to foreign rule… Throwing stones is an action as well as a metaphor of resistance.

 

Het is een trend om Palestijns geweld tegen burgers te rechtvaardigen met het argument dat ze zich nu eenmaal geen precisiewapens kunnen permitteren, en met stenen en hun eigen lichaam tegenover de Israelische tanks en F16's staan. Daarbij wordt uiteraard vergeten of genegeerd dat het Palestijnen vaak doelbewust om burgers te doen is. De tunnel kwam uit vlakbij een kleuterschool, en zelfmoordaanslagen waren en zijn doorgaans gericht op burgers. Maar zelfs het ontvoeren van een soldaat die op dat moment geen dienst heeft druist in tegen het oorlogsrecht, en dan hebben we het nog niet over het feit dat Hamas zelf altijd onherkenbaar en in burger toeslaat. In het internationaal recht en het oorlogsrecht is het irrelevant of een land of volk zich duurdere precisiewapens kan veroorloven; alleen militaire doelen zijn geoorloofd. Overigens is het graven van een tunnel in deels grond die onder Israel valt een schending van het staakt het vuren dat Israel en Hamas vorig jaar na de Gaza escalatie overeen zijn gekomen.  

 

Ondanks dit soort uitspraken (en waarschijnlijk dankzij) is Hass in het buitenland populair. Ze neemt het onvoorwaardelijk op voor de Palestijnen, leeft reeds lang tussen hen en niet tussen die gehate Israeli's, en geeft hun visie en ervaringen op het conflict weer. Zij is een stem van de Palestijnen. En dat maakt je tegenwoordig populair, en daarom is ze uitgenodigd om in het Amsterdamse CREA een lezing te geven. Men introduceert haar als volgt:

Amira Hass, Israëlische journalist en publicist, schrijft al decennia over het leven in de Palestijnse gebieden. Hass' kritische werk vormt een zeer belangrijke bijdrage aan de veelal kritiekloze berichtgeving in de Israëlische media. Zij heeft vele prijzen gewonnen zoals de Prize for Press Freedom van Reporters without Borders en de Lifetime Achievement Award van de International Women's Media Foundation. In haar lezing zal Hass spreken over gezamenlijk activisme van Israëli's en Palestijnen.

 

Uiteraard leren de studenten niks over de 'veelal kritiekloze berichtgeving in Israel' want die deugt immers niet. Dat de Israelische media Hass niet nodig hebben om divers en kritisch te zijn leren ze evenmin, want Hass zal ze wel vertellen dat alle media alleen maar het oude zionistische narratief oplepelen en alle Arabieren als wilde beesten neerzetten die door het Israelische leger flink getemd moeten worden. En er is niemand om haar tegen te spreken en zo de studenten werkelijk aan het denken te zetten. 

 

RP

-----------

 

Amira Hass: "Why Shouldn't Hamas Dig Tunnels?"

http://honestreporting.com/amira-hass-why-shouldnt-hamas-dig-tunnels/

OCTOBER 17, 2013 13:00BY SIMON PLOSKER

Amira Hass

Ha'aretz's Amira Hass is clearly unable to recognize intent or any moral distinction when it comes to Israel and Hamas. In her latest piece, she asks:

Why shouldn't Hamas dig tunnels? What makes a tunnel more "terrorist" than a navy boat firing on fisherman, or less of a security need than unmanned aerial vehicles? Each to his own resources in the arms race.

Intent is a key concept in both the laws of war and the criminal justice system. Consider two scenarios:

1.    I drive my car into a crowd of people with the express purpose of killing someone. On the assumption that I succeed, I would be guilty of pre-mediated murder.

2.    I drive my car in a careless fashion that results in the death of a pedestrian. Of course, I did not set out in a vehicle with the aim of killing someone. The law would therefore take intent into account and perhaps I would be charged with involuntary manslaughter.

In the former scenario, my car could be considered a lethal weapon. In the latter, a simple means of transport from A to Z.

Was the tunnel dug by Hamas under the Israel-Gaza border a means for Palestinians to visit Israel, maybe do a bit of sightseeing or shopping for those hard-to-get items? Of course not. The tunnel was dug with the sole purpose of murdering or kidnapping, which was even confirmed by senior Hamas official Moussa Abu Marzouk.

What makes this more "terrorist" than a navy boat firing on fishermen? Again, it all boils down to intent. Israel's army, unlike Hamas, does not deliberately target innocent civilians. That's not to say that innocents will not be victims of the conflict. But it's a huge stretch to attribute some sort of moral equivalence between a Palestinian terrorist group and an Israeli army tasked with preventing Palestinian terrorists from carrying out their murderous acts.

As for "firing on fishermen," Hass employs this throwaway line with no context in order to tar Israel. The Israeli navy does not shoot fishermen but rather fires warning shots in order to enforce a naval exclusion zone that prevents terrorists from smuggling weapons into Gaza.

Again, an example of how Hass is unwilling or unable to differentiate between genuine terrorism and the actions of those involved in preventing or countering terror.

In April, Hass defended Palestinian violence when she wrote:

Throwing stones is the birthright and duty of anyone subject to foreign rule… Throwing stones is an action as well as a metaphor of resistance.

Of course, throwing stones is an act of violence capable of killing and maiming. With her latest apologia for terror, Amira Hass possesses one very warped moral compass.

 

2 Miljard euro aan Europese steun voor Palestijnen verdwenen

 
In de Nederlandse media was hier weinig over te vinden, terwijl er ook een berg Nederlands steungeld bij zit. De Christenunie heeft er Kamervragen over gesteld.
 
Wouter
______________
 
EU accuses Palestinians of wasting €2 billion in aid
 
Leaked report alleges 'significant shortcomings' in PA's fund management
The Palestinian Authority squandered nearly €2 billion ($2.7 billion) in European aid through corruption and mismanagement, a British newspaper claimed Sunday, leaking the contents of a not-yet-published European document.

According to the article, in Britain's Sunday Times, the European Court of Auditors (ECA), an EU organ set up in 1975 to audit the EU's income and spending, found that Europe had little control over €1.95 billion ($2.64 billion) spent in the West Bank and Gaza between 2008 and 2012, noting "significant shortcomings."

EU investigators who visited Jerusalem, Gaza and the West Bank reported their inability to address "high-level risks" such as "corruption or funds not being used for their intended purpose," the newspaper said.

Aidas Palubinskas, a spokesman for the ECA, told the Times of Israel in a mail reply that "no such report has been finalized," adding that a special report on EU aid to the Palestinian Authority will be published by the end of the year.

Transparency International, a Berlin-based watchdog monitoring corporate and political corruption, claimed that the state of paralysis afflicting the Palestinian parliament since 2007 has "given the executive unlimited management over public funds." Nepotism is also commonplace in the Palestinian public and private sectors, the organization claimed.

A Palestinian opinion poll conducted in July 2012 found that 71 percent of respondents believed that corruption existed in PA institutions under the control of President Mahmoud Abbas. Some 57% of respondents said the same of Hamas-controlled institutions in the Gaza Strip.

Similarly, a hearing held at the House of Representative's Committee on Foreign Affairs in July 2012 accused the Palestinian political establishment of "chronic kleptocracy," pointing the finger directly at Mahmoud Abbas and members of his family.

Azmi Shuaibi, head of Transparency Palestine, the local chapter of Transparency International, said in April that his organization was investigating 29 Palestinian officials on counts of fraud and money laundering.

 

dinsdag 22 oktober 2013

Top 10 Amerikaanse anti-Israel groepen

 

Het bekende cliche is dat de VS vreselijk pro-Israel is en de Joodse Israellobby oppermachtig, maar dat ligt veel genuanceerder. Er zijn sterke pro- en anti-Israel organisaties, die beide lobbyen en op deels verschillende gebieden veel invloed hebben. AIPAC heeft veel invloed op het congres, maar pro-Palestijnse organisaties die meer grassroot zijn georganiseerd, zijn invloedrijk op de campus, op universiteiten en in kerken. Daarbij hebben zij soms een behoorlijk radikale agenda. De organisaties op de lijst van de ADL, zelf een zeer gematigde organisatie die een tweestatenoplossing voorstaat, verwerpen Israels bestaansrecht en steunen soms openlijk het Palestijnse ‘verzet’. Naast deze organisaties zijn ook gematigdere Israel kritische organisaties actief en invloedrijk, zoals J-street.  

The organization charged in a statement that the groups in question were “fixated with delegitimizing Israel” and promoted a “misleading narrative about Israel.” The report charged that the 10 groups listed were “the ‘worst of the worst’” of the United States’s anti-Israel establishment.

“Their leaders speak regularly on college campuses, endeavoring to convince the leaders of tomorrow that Israel is the worst violator of international human rights and should be treated as a pariah,” the report said.

 
RP
----------
 
 
Two Jewish organizations on ADL’s list of ‘top 10 anti-Israel groups’
 
Neturei Karta and Jewish Voice for Peace among movements accused of fixation with ‘delegitimizing Israel;’ one of the top 10 calls report ‘a bit of a smear’
 
The Anti-Defamation League on Monday published a list of what it considers the 10 “most influential and active anti-Israel groups” operating in the United States. The list included two Jewish groups: Neturei Karta and Jewish Voice for Peace.

The groups identified by ADL in its 2013 report are ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism), American Muslims for Palestine (AMP), CODEPINK, Friends of Sabeel-North America, If Americans Knew/Council for the National Interest, Muslim Public Affairs Council (MPAC), Students for Justice in Palestine, and US Campaign to End the Israeli Occupation.

Some of the groups responded to the ADL’s report, dismissing it as inaccurate or “unfortunate”; others were not immediately available for comment.

The ADL last published a similar list in 2010, in the wake of Israel’s Operation Cast Lead to halt rocket fire from the Hamas-ruled Gaza Strip. Six of the groups from the 2010 list reappeared in the 2013 report.

In this 2009 file photo, Hamas PM Ismail Haniyeh presents Neturei Karta supporters with a map of 'Palestine' (photo credit: Wissam Nassar/Flash90)

In this 2009 file photo, Hamas PM Ismail Haniyeh presents Neturei Karta supporters with a map of ‘Palestine’ (photo credit: Wissam Nassar/Flash90)

The organization charged in a statement that the groups in question were “fixated with delegitimizing Israel” and promoted a “misleading narrative about Israel.” The report charged that the 10 groups listed were “the ‘worst of the worst’” of the United States’s anti-Israel establishment.

“Their leaders speak regularly on college campuses, endeavoring to convince the leaders of tomorrow that Israel is the worst violator of international human rights and should be treated as a pariah,” the report said.

ADL accused ANSWER of expressing “openly… extreme views, including blatant support for terrorist groups like Hamas and Hezbollah” and calling for Israel’s destruction.”

ANSWER told The Times of Israel that the ADL’s allegations were “unfortunate.”

“We don’t have any negative feelings toward the Jewish people or the Jewish faith at all,” a spokesperson said. “Many of the people who volunteer with us are part of them. But we do think the policies of the Israeli state are criminal; it is an apartheid policy and we are opposed to it.”

The report said American Muslims for Palestine’s annual conferences included calls for liberation of Palestine “from the river to the sea” and charges of ethnic cleansing of Palestinians by Israel. Meanwhile the Muslim Public Affairs Council, according to the report, “has helped propagate the notion that American foreign policy is directed by Israel,” and that Jerusalem has pushed the US into wars in the Middle East.”

Neither group answered calls from The Times of Israel for comment.

According to the ADL, Codepink, a feminist antiwar organization, aims “to reduce US support for Israel and end US-led wars and military campaigns in the Middle East and elsewhere.” The report contended that “four of the 12 ‘issues’ listed on its website are about Israel, including a call for BDS against Israel and advocacy on ending US aid to Israel.”

Codepink was not immediately available for comment.

FOSNA, a Christian pro-Palestinian group, earned the ADL’s ire for pushing for a one-state solution and a right of return for all Palestinians, and for “accusing Israel of racism, oppression, and human rights violations while simultaneously promoting BDS campaigns against Israel as punishment for what they allege to be Israel’s apartheid-like policies.”

“I’m not surprised,” Donald Wagner, the group’s program director, told The Times, calling the report “a bit of a smear.”

“We’re across the board pretty consistently in terms of demanding equality, international law and human rights for everybody,” he said. “We don’t single out Israel other than [for] its violation of human rights and international law. We want security for both peoples.”

If Americans Knew/Council for the National Interest, two advocacy groups run by Alison Weir, work “to convince Americans that US policies that are friendly to Israel are damaging to the US from a foreign policy standpoint,” the ADL charged.

“IAK and CNI assert that because Israel causes ‘rage and resentment among billions of people… and sells America’s military secrets to its enemies,’” the report said.

CNI was not available for comment at the time of publication.

The ADL accused Jewish Voice for Peace of being “the largest and most influential Jewish anti-Zionist group in the United States,” and said the group “exploits Jewish culture and rituals to reassure its own supporters that opposition to Israel not only does not contradict, but is actually consistent with, Jewish values.”

“JVP consistently co-sponsors rallies to oppose Israeli military policy that are marked by signs and slogans comparing Israel to Nazi Germany, demonizing Jews and voicing support for groups like Hamas and Hezbollah,” the report said.

JVP’s Director of Programs Sydney Levy said the group “rejected [the ADL's 2010 report, which also cited the group] offhand then, and we do the same now.”

“The fact that we criticized the policies of the State of Israel does not make us anti-Israel,” he said over the phone on Monday. “And most of the allegations the ADL has against us are ludicrous.”

Neturei Karta, an ultra-Orthodox Jewish group opposed to the existence of the State of Israel on religious grounds, expounds “a very extreme agenda and has regularly aligned with international anti-Semites, Islamic extremists and groups that advocate violence against Israel,” the ADL said.

Students for Justice in Palestine “is almost singularly responsible for on-campus anti-Israel programming,” including Apartheid Week programs at American colleges and similar anti-Israel activities, the ADL wrote. The group “paint[s] Israel as an ‘apartheid’ state reminiscent of the regime in South Africa.”

Lastly, the US Campaign to End the Israeli Occupation, said the ADL, works to “pressure Congress to stop sending foreign aid to Israel and adopt policies that are less friendly to Israel.” The report quoted one of the group’s leaders as saying that by providing Israel with military aid, “US taxpayers are thereby made complicit in Israel’s systematic violation of Palestinian human rights, its military occupation and illegal colonization of Palestinian land, and its apartheid policies toward Palestinians which deny them freedom and self-determination.”

 

De tunnelvisie op Gaza en Israel (IMO)

 
Gaza tunnel 2008
 

= IMO Blog =        

We horen al een tijdje weinig meer over de Gazastrook. Dat komt omdat Israel en Hamas zich redelijk inhouden naar elkaar, al zijn er afgelopen week twee tunnels ontdekt die vanuit de Gazastrook naar Israel lopen en bedoeld waren om aanslagen te plegen of Israeli's te ontvoeren (de Israelische soldaat Shalit was ook door zo'n tunnel ontvoerd). Hamas heeft op het moment geen behoefte aan een confrontatie met Israel; het heeft andere zaken aan zijn hoofd. Zo is het een groot deel van haar maandelijkse toelage van Iran kwijt geraakt omdat men in de Syrische burgeroorlog de kant van de opstandelingen koos en niet die van het met Iran bevriende Assad. Belangrijker nog is het feit dat de bevriende president Morsi in Egypte is afgezet en de Moslim Broederschap wederom illegaal is verklaard. En meer nog dan vroeger treedt het Egyptische leger nu met harde hand op tegen opstandelingen en terroristen in de Sinaï.

Tunnels naar Egypte

Het is veel journalisten en zogenaamde Palestina sympathisanten kennelijk ontgaan, maar de afgelopen maanden heeft Egypte de meeste tunnels tussen Egypte en Gaza onklaar gemaakt en de grens gesloten. Zo'n 90% is inmiddels verwoest waardoor de prijzen van veel producten in Gaza zijn verdubbeld en Hamas miljoenen aan belastinginkomsten per maand misloopt. Ook de grens is zoals gezegd gesloten zodat personen en goederen Gaza niet meer uit kunnen naar Egypte (en waardoor Hamas leiders niet zo makkelijk meer geld bij de Moslim Broederschap kunnen ophalen). Egypte heeft een bufferzone aan zijn kant van de grens ingesteld en honderden huizen verwoest.

Het schijnt niemand te kunnen deren. Geen verontwaardiging, geen woede, geen veroordelingen, niks. Ik herinner me er geen enkel item over in het Journaal, Nieuwsuur en andere nieuwsprogramma's. Geen boze opiniestukken in de krant en geen reportages waarin wanhopige Gazanen vertellen dat ze nu geen benzine, snoep en sigaretten meer kunnen kopen. Geen VN medewerkers en humanitaire hulpverleners die uitleggen hoe misdadig Egyptes wurggreep op de Gazastrook is. Geen vergelijkingen met het getto van Warschau. De woede van de zogenaamde Palestina sympathisanten en BDS-ers is onverminderd gericht op Israel, en in de krant verschijnen (opinie)stukken waarin de nederzettingen worden gehekeld, Netanyahu belachelijk gemaakt vanwege een onhandige opmerking wat betreft Iran, of Israels kernwapens bekritiseerd. Voor zover er wat over Israel verschijnt, want op het moment lijken onze problemen met Ruslands streken even belangrijker.

Toen Israel eerder de grenzen sloot, werd gesproken van het 'vergrendelen' van de Gazastrook, van een blokkade en het collectief straffen van de bevolking van Gaza. Soms werd van een openluchtgevangenis gesproken en of zelfs van een concentratiekamp. Tijdens de Israelische blokkade van 2007 tot 2010 (toen levensmiddelen en hulpgoederen overigens nog steeds door mochten) stonden er geregeld reportages in de krant over hulpeloze Palestijnen die geen eten meer hadden en geen stroom etc., er waren reportages over de tunnels die Israel probeerde te vernielen en voor de Gazanen hun redding was (het ging nooit over de wapensmokkel door die tunnels) en over hoe de populariteit van Hamas steeg door Israels repressie (het is de vraag in hoeverre dat klopte, en Gazanen waren en zijn bepaald niet vrij kritiek op Hamas uit te oefenen). Nu gaat Egypte grover te werk dan Israel indertijd. Een half jaar geleden had men alle tunnels onder water gezet met mogelijk doden tot gevolg. Er was nauwelijks aandacht voor in de Nederlandse media. Ook voor het onklaar maken van de tunnels was en is er nauwelijks aandacht. Af en toe verscheen er een kort berichtje dat opmerkelijk neutraal van toon was:

Het Egyptische leger heeft dertien huizen langs de grens met Gazastrook gesloopt. De woningen weken voor een bufferzone, die het drukke smokkelverkeer van wapens en strijders moet tegengaan.

Het leger werkt volgens plaatselijke bestuurders aan een open zone van vijfhonderd meter breed, die zich vanaf de grensovergang bij Rafah uitstrekt over een afstand van tien kilometer. Bij wijze van proef gingen de afgelopen tien dagen alvast dertien huizen waaronder smokkeltunnels waren gegraven tegen de vlakte.

Israelische pogingen zo'n bufferzone in te stellen en huizen te slopen kwamen het land in het verleden op felle kritiek en harde veroordelingen te staan. Nu horen en lezen we er nauwelijks over.

Hamas is door de Egyptische acties flink verzwakt. Waar men bij Israel altijd beweerde dat de blokkade averechts werkte, blijkt nu dat, wanneer een ander land hetzelfde doet maar dan veel consequenter omdat het niet door het internationale journaille en de VN op de vingers wordt gekeken, het wel degelijk werkt. Ironisch genoeg heeft Israel de Egyptische regering verzocht om de grens niet hermetisch te sluiten en laat men extra veel goederen door, dit om een nieuwe escalatie en onrust te voorkomen.

Tunnels naar Israel

Afgelopen week zijn er twee tunnels ontdekt van de Gazastrook naar Israel. De eerste was 1,8 km lang en gestut met in totaal 500 ton cement, elektriciteit en telefoonkabels. Er is maanden aan gewerkt. De tunnel was bedoeld om mensen te kunnen ontvoeren en/of een terroristische aanslag te plegen, en komt uit vlakbij een kleuterschool in kibboets Ein Hashlosha. Het was een van de meest geavanceerde tunnels die de afgelopen jaren zijn ontdekt, aldus een woordvoerder van het Israelische leger. De tunnel is volgens Haaretz "part of a broader tunnel-building project that is estimated to have cost millions of dollars". Zie hier diverse foto's van de tunnel. In Israelische media werd dan ook uitgebreid bericht over deze ontdekking, en daar kwam nog het dreigement bovenop dat Hamas meer soldaten wil ontvoeren. De tweede tunnel was kleiner en zat vol explosieven.

Ik heb een proefabonnement op Trouw, en daar heb ik nog niks over deze materie gezien. Ook de VK schijnt er niks over te hebben, alleen een ANP bericht waarin staat dat de tunnel naar een 'nederzetting' in Israel leidt. Dit ANP bericht stond op de websites van diverse kranten. Ze bedoelen kibboets Ein Hashlosha, vlakbij de Gazastrook, en ik neem aan dat er niet de boodschap achter zit dat dit eigenlijk 'bezet Palestijns gebied' is, maar vreemd is het wel. Een week later werd dit gevolgd door een tweede kort nieuwsbericht waarin men schrijft dat Hamas bevestigt dat zij de tunnel heeft gegraven 'om Israel te dwingen een deel van de duizenden gevangenen vrij te laten'.

In het ANP artikel bleef onvermeld dat Hamas zo'n 500 ton aan cement gebruikte voor de tunnel, dat bedoeld was voor de bouw van huizen en ander niet-militair gebruik. Wel weer vermeld werd dat Israel daarop de levering van bouwmaterialen naar de Gazastrook heeft stopgezet. Ook werd vermeld dat dit verbod juist vorige maand werd opgeheven, wat vorige maand echter geen 'eigen bericht' waard was. Tot zover de objectieve berichtgeving van de kwaliteitskranten.

Ook het NOS Journaal en Nieuwsuur hebben geen melding gemaakt van de tunnels. Ook de harde Egyptische acties tegen Gaza, de bufferzone, de strengere controles op vissersboten, het sluiten van de grens bij Gaza, kregen dus nauwelijks aandacht in de kranten of nieuwsprogramma's op TV. De reden lijkt duidelijk: leed van Palestijnen is pas interessant wanneer Israel erbij betrokken is. Een soortgelijk verhaal geldt voor de Palestijnse vluchtelingen uit Syrië die afgelopen week omkwamen toen een boot waarmee zij probeerden naar Europa te vluchten kapseisde. Ook dit vonden de media kennelijk niet interessant, en het bleef bij een kort bericht op enkele sites. Onlangs werd een boot met (onder andere) Palestijnse vluchtelingen door de Libische kustwacht beschoten.

Lot van de Palestijnen

Antizionisten vragen zich weleens cynisch af waarom een Israelisch leven zoveel meer waard is dan een Palestijns, wanneer zij de asymmetrische aantallen doden zien (waarbij vaak onvermeld blijft dat veel Palestijnse doden strijders waren die uit waren op het doden van zoveel mogelijk burgers). Zij menen dat Israel expres tien of honderd Palestijnen doodt voor de dood van een Israeli, uit pure vergelding. Dit is uiteraard onzin. Ik krijg echter soms de indruk dat deze mensen zelf behoorlijk discrimineren, en een Palestijns leven meer waard vinden als het door Israel wordt bedreigd of afgenomen of zuur gemaakt dan wanneer dit door een Arabisch land, door mede Palestijnen of door andere omstandigheden komt. En dit lijkt niet alleen te gelden voor antizionisten als Dries van Agt, Anja Meulenbelt, Gretta Duisenberg, Jaap Hamburger en alle andere bekende figuren die weer dagelijks op TV te zien en in de kranten te lezen zijn zodra het geweld tussen Israel en de Palestijnen oplaait. Het geldt ook voor media, journalisten en correspondenten, die geen reportages in Gaza maken of inkopen wanneer Israel niet betrokken is bij de ellende daar. Het gaat er de mensen geen steek beter als toen Israel de grenzen sloot en de tunnels vernietigde, integendeel: Egypte is rigoureuzer te werk gegaan en Israel compenseert de Egyptische sluiting nu door extra veel goederen door te laten, zo'n 430 vrachtwagens per dag. De enige reden dat we er nu niks over horen en lezen is dat Israel er niet in negatieve zin bij betrokken is.

Dat het lot van de Palestijnen hun vele zelfbenoemde vrienden zo weinig interesseert als Israel de schuld niet kan krijgen van hun problemen is niet nieuw maar kwam zelden zo expliciet aan de oppervlakte. Ik blijf mij hierover verbazen omdat ik van nature geneigd ben te denken dat veel van deze mensen het ergens toch goed bedoelen en oprecht zijn; zij hebben alleen een andere opvatting dan ik en een onrealistisch beeld van de situatie. Dit soort voorbeelden laat misschien meer nog dan al hun gescheld op de pro-Israellobby en al hun halve waarheden en valse argumenten zien dat men niet zozeer pro-Palestijns is maar anti-Israel. Net als bij veel Arabische leiders zijn de Palestijnen een handige stok om de hond mee te slaan. Het is jammer dat de wereld zo cynisch in elkaar zit.

Ratna Pelle

 

maandag 21 oktober 2013

Iran draait geldkraan Hamas deels dicht

 
Hamas koos partij voor de Syrische rebellen, en is daarvoor gestraft door Iran dat de geldkraan deels dicht draaide.
Vorig jaar verplaatste Hamas haar internationale hoofdkwartier van Damascus naar Qatar, en nu wordt gespeculeerd dat Hamas-leider Mashaal mogelijk naar Teheran uitwijkt. Ook onder de nieuwe 'gematigde' leider Hassan Rohani is de islamitische terreurbeweging waarschijnlijk nog gewoon welkom in Iran.
 
Wouter
__________
 
Iran slashed Hamas funding, senior official admits
 
Hezbollah was more understanding than its Iranian patron of Hamas’s decision to abandon Damascus, says Moussa Abu Marzouk
 
Iran penalized Hamas for leaving its headquarters in Syria last year by slashing funding for the movement, a senior Hamas official said this week, adding that Hezbollah showed more understanding of Hamas’s position than Tehran did.

In a lengthy interview with Lebanese TV station Al-Mayadeen, Moussa Abu Marzouk, deputy head of Hamas’s political bureau, spoke candidly of Hamas’s faltering relations with its Arab neighbors following the ouster of Muslim Brotherhood president Mohammed Morsi in early July. He also addressed the chilly ties with Syria and its ally Iran following the Islamic movement’s decision to abandon its Damascus headquarters in January 2012.

“Iran used to be the most supportive state to Hamas in all aspects: money, arms and training. We don’t deny this,” Abu Marzouk said. “Our position on Syria affected  relations with Iran. Its support for us never stopped, but the amounts [of money] were significantly reduced.”

A Lebanese daily, A-Safeer, reported in late September that Iran resumed its financial support for Hamas — which it said had stopped entirely — following Morsi’s ouster. Abu Marzouk’s statements seemed to contradict the daily’s claims of significant improvement in ties between Hamas and Iran, as well as the supposed freezing of funds which preceeded it.

In the interview, Abu Marzouk stressed that the alienation from Iran was very much an Iranian decision, not one initiated by Hamas.

“We never for a moment considered withdrawing from our ties with Iran. On the contrary, we wanted to maintain ties which are in our best interest as well as Iran’s,” he said.

Hamas always strove to avoid sectarian infighting between Muslims, which hampers the struggle against Israel, he added.

“We want all the rifles to be pointed at Israel,” he said.

Unlike Iran, Lebanese movement Hezbollah completely understood Hamas’s motivation for leaving Syria, Abu Marzouk said.

“Sayid Hassan [Nasrallah] told me this directly: ‘We understand your position.’”

Hamas’s only reservation regarding Hezbollah emerged when the Shiite movement joined Assad forces in battle against rebels in the border city of Qusair in June. At that time, Hamas decided to issue a one-time statement of condemnation against Hezbollah, Abu Marzouk said.

However, “there was never any real disagreement or crisis with Hezbollah.”