Dat de Nederlandse media erg eenzijdig en vol met vooroordelen en onjuistheden berichten over het Israëlisch-Palestijnse conflict, is ons wel bekend. Maar dat dit gegeven ook doordringt tot in de Verenigde Staten en de rest van de wereld (die overigens zelf ook vaak genoeg miskleunen aangaande het Midden Oosten), vind ik toch wel een verontrustende ontwikkeling. Temeer omdat het hier ook gaat om de zogenaamde complot theorieën (van bijvoorbeeld de Nazi's) dat de Joden de hele wereld zouden controleren en regeren. Zie het volgende bericht opgemerkt door de Amerikaanse Professor Barry Rubin, "Leading Dutch Newspaper accepts Antisemitic Theme".

"NRC Handelsblad accepteert Antisemitisch Thema"

Barry Rubin schrijft:

Zie hier een goed voorbeeld van de waanzin die op deze wereld is losgelaten. NRC Handelsblad is Holland's meest prestigieuze krant. Op de voorpagina van 17 maart, 2010, staat een artikel wat beweert dat de "Israël-lobby dreigt om President Barack Obama's zorgplan te torpederen vanwege zijn spanningen met Israël". De aloude "Joden controleren alles" smaad. Natuurlijk heeft de zeer gepassioneerde strijd over het wetsvoorstel voor de hervormingen in het Amerikaanse zorgstelsel niets te maken met het Midden-Oosten.

En wat is de bron van dit artikel? Een artikel door een Amerikaanse linkse blogger, Steve Clemons, met geen bijzondere bron van informatie. Sterker nog, de door Steve Clemons aangehaald bron van informatie voor zijn artikel, wordt door diezelfde bron betwist in een reactie op de interpretatie van Steve Clemons. Ziedaar "kwaliteitsjournalistiek," waarbij het NRC handelsblad (bekend door zijn anti-Israël berichtgeving) dit maar al te graag overneemt. Zie de reactie van David Schenker, de door Steve Clemons aangehaalde bron, (voor zijn bewering) dat de Israël-lobby bewust Obama's zorgplan wil torpederen vanwege Obama's geruzie met Israël:

Beste Steve,

Ik was verrast dat je impliceerde dat ik gezegd zou hebben dat de crisis met Israël er voor zou zorgen dat congresleden of senatoren expliciet geen steun aan de hervorming van de gezondheidszorg zouden geven.

Dat is niet wat ik gezegd heb. Wat ik deed was het wijzen op de duidelijke binnenlandse politieke gevolgen die zouden kunnen optreden voor de Democraten in aanvulling op hun huidige problemen en in het licht van het openlijke geruzie met Israël, vooral met betrekking tot de verdeling van Jeruzalem. Ik zei dat overwegingen zoals de komende 'tussentijdse verkiezingen' en de 'controversiële gezondheidszorg wetgeving', waarschijnlijk ertoe zouden leiden dat de Obama administratie zou proberen om de zeer publieke ruzie met Israël eerder vroeger dan later te proberen te beëindigen.

De koppeling tussen buitenlandse en binnenlandse politieke overwegingen is al vaker gelegd. (Walt heeft bijvoorbeeld geschreven, dat de escalatie in Afghanistan Obama democratische zetels kan kosten in de tussentijdse verkiezingen zodat het moeilijker wordt om nationale wetgeving erdoor te krijgen).

Totdat ik je blog gelezen heb, acht ik mijn opmerkingen onomstreden.

Met vriendelijke groet,

David Schenker

Denkt u dat NRC Handelsblad deze aanvulling al gepubliceerd heeft op hun bericht? Wat overigens de linkse Nederlandse bloggers, die het bericht graag overnamen van NRC, in hun streven om Israël en Joden zwart te maken ook niet hebben gedaan.

Men zou verwachten dat goed inzicht en kennis van feiten de dwalingen van de massamedia, om onzin, samenzweringen en laster te publiceren, zou moeten kunnen filteren. Maar wanneer Israël of de joden betrokken zijn, blijkt maar al te vaak dat verantwoordelijkheid nemen of gezond verstand maar al te vaak afwezig is (zoals ook bleek in een vergelijkbare Zweedse zaak ('organendiefstal door Joden') en elke dag weer opnieuw in de Britse media blijkt).

Er zijn dagelijks honderden van dergelijke incidenten in de hele wereld, waarvan we de overgrote meerderheid zelfs nooit te horen krijgen.

============================

[WAARSCHUWING: hieronder volgt nonsens!]

Israël-lobby bedreigt Obama's zorgplan

Door onze correspondent
TOM-JAN MEEUS
Washington, 17 maart.

Het was „ongehoord" en „schokkend deloyaal", zegt Steven Clemons. Hij vertelt dat een oud-medewerker van Donald Rumsfeld, David Schenker, nu werkzaam voor de Israël-lobby, gisteren tijdens een debat over het Midden-Oosten zei dat er „een verband is tussen de verslechterde Amerikaans-Israëlische betrekkingen en de vraag of de hervorming van het zorgstelsel doorgaat". Daarmee suggereerde hij dat Congresleden hun steun aan het zorgplan zouden opgeven – de beslissende stemming wordt eind deze week verwacht – om de regering te straffen voor de verslechterde relatie met Israël.

Clemons, buitenlandspecialist van de gematigde New America Foundation en auteur van The Washington Note, een van de best gelezen blogs over buitenlandse politiek in de Amerikaanse hoofdstad, was ontdaan. „Dit is iets wat mensen achter de schermen zeggen. En misschien werkt het daar ook zo", zegt Clemons. „Maar als mensen dit openlijk uitspreken is het wel heel erg mis in de relatie."

Het voorvalletje typeert het ongemak in Washington over de opgelopen spanning met Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Clinton en Obama's strateeg Axelrod uitten in het weekeinde hun woede omdat Israël tijdens een bezoek van vicepresident Biden vorige week de bouw van 1.600 nieuwe appartementen in bezet Oost-Jeruzalem aankondigde. Gisteren stelde speciaal afgezant George Mitchell zijn geplande vertrek naar Israël uit.

Maar ruzie met Israël is riskante binnenlandse politiek in de VS. Een Amerikaanse politicus die zijn vriendschap met Israël niet koestert houdt het zelden lang vol. En de Israël-lobby staat altijd klaar dit onder de aandacht te brengen.

Gisteren bleek dat opnieuw. Republikeinen klaagden over „beschadigende" uitspraken over Israël. Gematigde Democraten bekritiseerden de eigen regering, en Clinton matigde haar toon.

Het laat zien hoe beperkt de speelruimte van de regering-Obama is. Ruimte die later dit jaar kleiner wordt als Democraten naar verwachting verliezen in de Congresverkiezingen. Tegelijk vragen sympathisanten van Obama's beleid, zoals Clemons, zich af wat de regering denkt te bereiken. „Woede is in het algemeen geen effectieve diplomatieke strategie."

Obama gaf Israël vorig jaar volgens Clemons de ruimte die het nu neemt. In een strategie die Obama persoonlijk uitdokterde met zijn (joodse) stafchef Rahm Emanuel, eiste de regering snel na haar aantreden dat Israël de bouw in nederzettingen stopzette.
Pro-Israël-lobby

De pro-Israël-lobby in de Verenigde Staten bestaat uit vele groepen. De twee belangrijkste organisaties zijn the American Israeli Public Affairs Committee, AIPAC, en het Washington Institute for Near East Policy.

AIPAC houdt zich voornamelijk bezig met beïnvloeding van Congresleden, onder andere via donaties aan hun campagnes. Het 'Washington Institute', ooit opgericht door AIPAC, vervult de rol van een denktank en concentreert zijn lobby op de regering. David Schenker – zie bijgaand stuk – is werkzaam bij het 'Washington Institute'.

Israël sloeg de eis in de wind – en Obama liet het op zijn beloop. „Israël heeft Obama's optreden geïnterpreteerd als teken van zwakte."

Volgende week, als de Israël-lobby zijn jaarlijkse bijeenkomst houdt, moet volgens hem blijken wat de woede van de Amerikaanse regering voorstelt. De Israëlische premier Netanyahu en Hillary Clinton spreken allebei.

„Als zij dan niet met een nieuwe strategie komt, als het opnieuw blijft bij de bekende vrijblijvende uitspraken, dan weten we dat dit hele verhaal op niets uitloopt."