maandag 22 maart 2010

EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft

 
Een week geleden publiceerde Brabosh onderstaand commentaar n.a.v. het bezoek van EU-vertegenwoordigster Catherine Ashton aan het Midden-Oosten. Terwijl in Israel het bezoek van VS vicepresident Biden werd begroet met de aankondiging van nieuwe woningbouw in Oost-Jeruzalem, werd Ashton in Gaza in klassieke Palestijnse stijl begroet met het afschieten van een Qassam raket op Israel, waarbij een dode viel.
 
Wouter
__________________
 

EU geeft elke dag 3 miljoen euro hulp aan Palestijnen en weet niet waar al dat geld blijft

14/03/2010 brabosh

Het Europees Parlement stuurt vanaf vandaag zondag 14 maart de Britse Baroness Ashton of Upholland, alias van barones Catherine Ashton, voor een vier-daagse diplomatieke tournee doorheen het Midden-Oosten en zal naar verwachting woensdag a.s. naar Israël komen. "Wat we op dit moment hebben is een traditionele relatie met Israël. Zij zouden graag meer willen," zei Ashton. Ze zal ook reizen naar Egypte, Syrië, Libanon, Jordanië en de Gazastrook.

Sinds de weinig ervaren Ashton op 19 november 2009 werd benoemd als de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands beleid [soort Europees Minister voor Buitenlandse Zaken], probeert zij zich tevergeefs te profileren als de Hillary Clinton van Europa. In plaats daarvan blinkt ze vooral uit in passiviteit. Om de kritiek tegen haar te counteren besloot Ashton wat te doen en dan gaat niets boven een reis naar het Midden-Oosten om de Europese betrokkenheid bij mondiale aangelegenheden te demonstreren. Immers dankzij het aanslepende "vredesproces" in het Midden-Oosten hebben vele generaties van diplomaten de afgelopen decennia toch royaal in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien en zo heeft alles uiteindelijk ook een zonnige kant.

Waar gaat al dat geld naar toe?

Ashton, als de woordvoerder van het Europees ministerie van Buitenlandse Zaken, verklaarde met nadruk dat ze tijdens haar reis een bezoek aan de Gazastrook zal brengen, waar ze persoonlijk zal toekijken naar wat er gebeurt met de grote sommen Europees geld die elke maand naar de Gazastrook worden overgeheveld en waarvan niemand precies goed weet wat ermee gebeurt. "Ik wil voor mezelf zien hoe we ons geld besteden en wat voor effect dit heeft aan de grond," zei ze. Jaarlijks besteden de Europese Unie en haar 27 lidstaten ongeveer 1 miljard euro aan humanitaire en andere steun voor de Palestijnen, ofte ongeveer 85 miljoen euro elke maand ofte 3 miljoen euro per dag. Elke dag 3 miljoen euro is niet niks en die EU-hulp komt bovenop al het geld dat nog komt via de Verenigde Naties en haar vele randorganisaties, van de Verenigde Staten, van de Arabische Liga, van Rusland en van de vele ontelbare ngo's van over de ganse wereld.

In de hele wereld en in de ganse geschiedenis, bestaat er geen enkel ander volk van 'vluchtelingen' dat zo veel geld en dat zovele jaren na elkaar heeft gekregen inclusief hun nazaten (ook al een unicum) als het Palestijnse 'vluchtelingenvolk' in het Midden-Oosten. Alhoewel Israëlbashers spreken van een genocide op het Palestijnse volk en er volgens historiosoof Ilan Pappé een voortdurende etnische zuivering aan de gang zou zijn, is de Palestijnse bevolking sinds 1948 toch maar vertienvoudigd, met name van 520.000 [Israëlische cijfers], 850.000 [volgens de PA] en 726.000 [volgens de UNRWA - United Nations Relief and Works Agency - de vluchtelingenorganisatie van de VN] is hun aantal sindsdien toegenomen tot 4,3 miljoen geregistreerde vluchtelingen die via de VN internationale hulp zouden krijgen. Volgens BADIL, een Palestijnse niet-gouvermentele organisatie (ngo), zouden er thans 7,2 miljoen vluchtelingen zijn [eind 2005 / rapport]. Minder dan 30 procent van hen zouden op dit ogenblik nog in een vluchtelingenkamp leven.

Ashton heeft een goede reden om interesse te betonen aan wat er gebeurt met al die middelen die bestemd zijn voor Gaza: de voorbije drie maanden zijn Salam Fayyad van de Palestijnse Autoriteit, de EU en de door Hamas gecontroleerde energie instantie in de Gazastrook, verwikkeld in een financieel geschil. De Palestijnse regeringen in Gaza en in Ramallah verwijten elkaar dat ze meer dan 50 procent van het geld hebben achterover gedrukt dat door de EU werd overgedragen aan de energiecentrale in Gaza. Als gevolg van dit geschil, hebben de autoriteiten van Hamas de productie van elektriciteit in de Gazastrook aanzienlijk moeten verminderen. Echter, vermits er in dit verhaal geen enkele connectie met Israël is te bespeuren, lijkt het weinig waarschijnlijk dat de mondiale media er ook maar een halve gram belangstelling zal voor tonen.

Net zoals de media tot nog weigert te berichten over Fatahgate, het financiele corruptieschandaal waarbij maandelijks miljoenen dollars internationale steun rechtstreeks in de zakken van Mahmoud Abbas en zijn handlangers bij de PA verdwijnen of op buitenlandse rekeningen wordt overgeschreven. Hamas is hierover bijzonder furieus en dreigt om het bestuur op de Westelijke Jordaanoever over te nemen van al-Fatah. Alhoewel Hamas in het zelfde bedje ziek is. Zo onderschepte de Egyptische politie begin februari 2009 Ayman Taha, de woordvoerder van Hamas en commandant van de militaire vleugel van Hamas met name de Izz al-Din al-Qassam Brigades, met meer dan 9 miljoen euro in contanten, toen hij de grens vanuit Egypte naar Gaza probeerde over te steken. Volgens de Egyptische politie had Taha 9 miljoen dollar en 2 miljoen euro contant in zijn zakken, toen hij werd opgepakt aan de grensovergang in Rafah. Dat was niet de eerste keer dat functionarissen van Hamas probeerden de grens over te steken met grote sommen aan contant geld. In december 2006 moest Hamas-premier Ismail Haniyah 35 miljoen dollar in Egypte achterlaten, die bedoeld waren om salarissen uit te betalen. En eerder voor juni 2007 stond Egypte toe aan de toenmalige Palestijnse minister voor Buitenlandse Zaken Mahmoud el-Zahar van Hamas, naar Gaza te gaan met telkens 20 miljoen dollar cash geld in zijn zakken.

Zie verder: http://brabosh.com/2010/03/14/eu-geeft-elke-dag-3-miljoen-euro-hulp-aan-palestijnen-en-weet-niet-waar-al-dat-geld-blijft/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten