zaterdag 27 augustus 2011

De crisis in de Egyptisch-Israëlische relatie en het recente geweld

 
Terwijl wij een weekje weg waren is er een en ander gebeurd in Israel, waarvan de media hier weer een (deels) vertekend beeld gaven.
 
Vorige week donderdag beschoten Palestijnse terroristen bij Eilat een Israelische bus en nog 2 voertuigen, waarbij 8 Israeli's omkwamen. Er zoud ook zwaar geschut zijn gebruikt, waaronder bermbommen en anti-tankwapens, en beschietingen vanaf Egyptisch grondgebied. Een dag later voerde Israel een tegenaktie uit in de Sinai nabij de Egyptisch-Israelische grens, waarbij ook 5 Egyptische politieagenten omkwamen (meerdere terroristen droegen Egyptische uniformen en drie van hen zouden ook Egyptenaren zijn geweest volgens de Egyptische krant Al Masri al Youm). In Egypte werd daarop woedend gedemonstreerd tegen Israel, en opgeroepen om het vredesverdrag op te zeggen.
 
De Egyptische confrontatie-koers die hieronder wordt genoemd, lijkt vooralsnog mee te vallen: Egypte en Israel werden het gisteren eens over een uitgebreidere Egyptische militaire aanwezigheid in de Sinai, die sinds het vredesverdrag gedemilitariseerd is. Alle Egyptische partijen die aan de komende verkiezingen meedoen, zouden zich echter hebben uitgesproken voor het opzeggen van het vredesverdrag, dus de toekomst is erg onzeker. Het vredesverdrag leverde Egypte ook veel Amerikaanse financiële steun op, en een niet te radikale regering zal die niet op het spel willen zetten voor een verkiezingsbelofte. Als de Moslim Broederschap aan de macht komt, is dit echter een ander verhaal.
 
Daarnaast dreigt een nieuwe escalatie rond de Gazastrook, waar de raketbeschietingen en Israelische tegenacties sinds juli zijn toegenomen. Voornoemde terroristen zouden ook uit Gaza afkomstig zijn, reden waarom Israel ook daar tegenacties uitvoerde, waarop Hamas het formeel nog geldende staakt-het-vuren uit 2009 opzegde. Enkele dagen later kondigde Hamas een nieuw staakt-het-vuren af, wat echter snel weer werd verbroken (waaraan hieronder wordt gerefereerd). Na dagenlange raketregens en tegenacties is sinds gisteren wederom een staakt-het-vuren afgekondigd, en zou het momenteel weer rustiger zijn.
 
Tot zover de ontwikkelingen zoals ik ze uit (deels tegenstrijdige) nieuwsberichten heb opgemaakt.
 
Wouter
__________
 
Zie ook:
 

De crisis in de Egyptische Israëlische relatie – Updated

Het 'staakt het vuren' dat door Hamas werd aangekondigd voor 21.00 uur zondagavond lijkt – zoals eigenlijk gebruikelijk is – niet te houden.

Hoewel de aanvallen zich lijken te hebben verplaatst naar de steden direct om Gaza werden er sinds gisteravond 16 raketaanvallen op Israël gemeld. Waarvan de meest recente om 19.30 maandagavond 22 augustus toen twee raketten richtng Ashkelon werden afgeschoten.

In de urenlange nieuwsuitzendingen op de Israëlische televisie zondagavond, waren echter de raketten niet het hoofdonderwerp van gesprek. De meeste aandacht ging uit naar de spanningen met Egypte.
Met aan de ene kant commentatoren die het publiek gerust stelden door te wijzen op het belang dat Egypte heeft bij het handhaven van de rust met Israel gezien de interne chaos in het land.
Aan de andere kant was er bijvoorbeeld Ehoed Yari, de commentator voor Arabische zaken op Arutz (Kanaal) 2 , die meldde dat de 121 partijen die willen deelnemen aan de Egyptische verkiezingen nu allen roepen om het opzeggen van het Camp David vredesakkoord. Het Moslim Broederschap organiseerde bovendien de betogingen tegen Israel om zodoende nu al de banden te verbreken.
De opvattingen van de politici reflecteren de toenemende haat tegen Israël in Egypte.
Dit werd ook duidelijk uit nieuw video materiaal dat gisteren ook op de Israëlische tv te zien was.
Een uitzinnige Egyptische massa bij de Israëlische ambassade heft spreekkoren aan waarin de bekende
kreet 'Khaibar al Yahud' voorkomt.

De vlag van Israël die kort daarvoor door een van de demonstranten was verwijderd werd verbrand en later is het volgende spreekkoor te horen:

"Stop met de verkoop van gas, laten we ze (de Joden red.) verbranden met gas".

MEMRI kwam bovendien met een andere video waarop betogers te zien zijn die een bord met een swastika omhoog houden waarop geschreven staat "De gaskamers zijn klaar"

http://www.memri.org/clip/en/0/0/0/0/0/0/3083.htm

De Egyptische journalist Mahmoud Mounir, die Hebreeuws spreekt, werd op Arutz 1 en 2 geïnterviewd over de Egyptische houding tegenover Israël. Hij noemde de situatie tot twee keer toe 'kritisch' en zei dat de militaire Junta wil dat Israël niet slechts spijt betoont over de dood van zes Egyptische politieagenten tijdens de jacht op de terroristen direct na de serie aanslagen op donderdag jl.
Egypte wil officiële excuses van Israël.
Het is duidelijk dat de Egyptische leiders op die wijze het volk willen kalmeren.

In Israel wordt echter terecht gewezen op de absurdheid van de Egyptische eis. Ten eerste omdat Israël vanuit Egypte werd aangevallen maar ook omdat uit getuigenverklaringen is komen vast te staan dat de terroristen die de aanslagen pleegden Egyptische uniformen droegen.
Verder is het vrijwel zeker dat Egyptische militairen en/of politieagenten op zijn minst de andere kant op keken toen de terroristen hun actie voorbereidden en uitvoerden.
Voorts werd er donderdag jl. de hele dag vanuit Egypte op Israëlische burgers en militairen geschoten.
De omgekomen Egyptische agenten hielden zich op in het zelfde gebied. Wat er precies is gebeurd zal onduidelijk blijven.

Maar uit de hele affaire blijkt dat Egypte op een confrontatie koers ligt ten opzichte van Israël.
De huidige crisis zal vrijwel zeker niet direct in oorlog uitmonden maar wel zeker is dat na de Egyptische verkiezingen – met de verwachte overwinning van de islamisten – iedere confrontatie tussen Hamas en Israël op een oorlog met Egypte zal kunnen uitdraaien.

Ondertussen is duidelijk geworden dat Israel er alles aan deed om zowel de rakettencrisis als de crisis met Egypte niet verder te laten escaleren.

Een Israëlische delegatie vloog gisteren onverwacht naar Cairo en president Shimon Peres nodigde de Egyptische ambassadeur uit voor een post Ramadan diner. Aan het rakettenfront werd een zelfde soort beheersing getoond. De laatste Israëlische actie dateert van maandagavond toen in noord Gaza een eenheid die raketten afvuurde, werd aangevallen. De andere aanvallen inclusief de escalatie van zondag overdag bleef vrijwel onbeantwoord.

De haat tegen Israel die nu zo duidelijk zichtbaar werd in Egypte, kwam ook elders tot uitbarsting. niet in het Midden-Oosten maar in Engeland. Op Trafalgar Square was gisteren een demonstratie waarin kinderen actief meededen aan de haatcampagne tegen de Joodse staat en waar de foto hieronder werd genomen.

De schoonzuster van Tony Blair, Lauren Booth, hield op de demonstratie een toespraak waarin ze Jordanie, Libanon en Egypte opriep om Jeruzalem (Al Quds) te 'bevrijden'. Assad hoefde van Booth niet in actie te komen die heeft immers 'andere dingen' aan zijn hoofd.

http://richardmillett.wordpress.com/2011/08/22/lauren-booth-lebanon-jordan-and-egypt-must-liberate-jerusalem/

De PA en Palestijnse media over het recente geweld in zuid-Israel en Gaza

 
De PA veroordeelde de aanslagen vorige week in Eilat volgens veel Nederlandse media, en zelfs Ronny Naftaniel schreef in de Volkskrant dat dze veroordeling volgens hem oprecht was. Aan de PA geliëerde Palestijnse media laten echter (weer eens) een heel ander beeld zien. De aanslagen zouden goed zijn voor de Israelische regering, deze zou er zelfs aan deelnemen, en de Palestijnse terroristen die Israel doodde waren natuurlijk 'martelaren'. Waarom verschijnen er geen columns in Palestijnse kranten waarin mensen hun afschuw uitspreken over dit zinloze geweld tegen onschuldige burgers, en menen dat de Palestijnen het zo keer op keer zelf verbruien? Waarom geen kritisch geluid, zoals in Israelische kranten continu gebeurt? Waarom wordt nooit eens de hand in eigen boezem gestoken, kritisch naar het eigen aandeel gekeken? Het feit dat de Palestijnen minder macht hebben dan Israel rechtvaardigt niet deze continue slachtofferhouding en het wegkijken van eigen geweld en fouten.
 
RP
-----------
 
 
 
PMW Bulletin / August 24, 2011
 

The Palestinian Authority on the terror attacks

in Southern Israel that killed 8 Israelis;

and on the Israeli response

http://palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=5544

Itamar Marcus and Nan Jacques Zilberdik

 

The heads of the Palestinian Authority, President Mahmoud Abbas and Prime Minister Salam Fayyad, have not condemned the series of terror attacks in Southern Israel along the Egyptian border last week.

Last Thursday, several Palestinian terrorists armed with rifles and bombs carried out a series of coordinated terror attacks near Eilat killing 6 civilians, a soldier and a security officer, and wounding more than 30. The attacks included shooting at a bus, shooting at two cars, targeting a military patrol with explosives, and a suicide bomber blowing up a bus killing the bus driver and himself.

During the attacks, the Israeli army fought the terrorists, killing seven of them. Israel later responded to the attacks by targeting the leaders of the organization behind the terror attack, the Popular Resistance Committees, killing 5 members of this terror organization and a child in an air strike on Gaza.

Senior PA and Fatah figures, as well as the PA-controlled media, described the terror attack as a "quality operation" and "one of the most successful operations," and condemned Israel's killing of the terrorists who organized the attacks as a "massacre." Some claimed that Israel had played a part in organizing the attack, or that Israel was exploiting it in order to distract the public from internal Israeli crises. It was also stated that the Israelis killed in the attack were soldiers and officers, not civilians.

 

The following is a compilation of the PA's responses to these events, organized thematically:

Contents:

1. Positive description of the terror attacks: "quality operation", "one of the most successful operations"

2. Israel initiated the attacks and the "massacre" in the Gaza Strip to solve the government's internal problems

3. The Israeli casualties in the series of attacks were not Israeli civilians but "officers and soldiers"

4. Terminology:

The attack: "The Eilat operation" (- not a terror attack)

The terrorists: "armed men"

Israel's response: "a massacre"

5. The cause of the series of terror attacks is the Israeli occupation and the "criminal Israeli policy"

6. The Palestinian casualties - including the terrorists who were killed - are referred to as Martyrs or as having died a Martyr's death

____________________________________________________

1. Positive description of the terror attacks: "quality operation", "one of the most successful operations"

Headline: "A great operation, regardless of anything"

By Adli Sadeq, columnist and PLO ambassador to India

"May Allah have mercy upon the Shahids (Martyrs) who fell during Ramadan, those of them who went out to confront the occupation forces (i.e., Israel) and did not return, and those of them who were bombed in the home of Khaled Shaath [commander of unit manufacturing rockets and bombs in the Popular Resistance Committees] and died a Shahid's death... What happened yesterday may be considered one of the most successful infiltration operations, for it is clear that the preparation of the routes for the men to reach their target was done some time ago, took much time, and required great effort. What this means is that this was a quality operation that will be difficult to repeat."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

"Abu Mujahid, speaker for the Popular Resistance Committees, told Agence France-Presse, as he participated in the funeral procession in Rafah: 'We bless the operation in Eilat and are proud of it, but we do not claim responsibility for it.'"

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

2. Israel initiated the crisis and the "massacre" in Gaza to solve the government's internal problems

"Spokesman for the dismissed Hamas government, Taher Al-Nunu, said: 'The Palestinian government denies the Israeli accusations voiced by [Israeli Defense Minister, Ehud] Barak concerning the operation which took place in Eilat. It emphasizes that the Gaza Strip is not connected to what happened in Eilat.' He added, 'We view these accusations as an attempt to get out of the internal Israeli crisis.'"

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

"Hanan Ashrawi, member of the PLO Executive Committee and head of its Department for Communications, said that the Israeli occupation government is exporting its internal, political and international crises to our defenseless people. [Israel] has escalated its military operations in order to evade the results of the social and economic crisis in Israel, and as a preemptive step prior to the Palestinian appeal to the UN, in order to undermine the attainment of membership by a Palestinian state next month."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

Interview with Dr. Ahmed Majdalani, member of the PLO Executive Committee:

Majdalani: "We believe that this operation has done a great service for the Netanyahu government, to escape from the internal dead end and on the international political level. It will come as no surprise to us if there will be clear intersection points between whoever carried out the operation and the Israeli government."

[PA TV (Fatah), Aug. 18, 2011]

Mahmoud Al-Habbash, Minister of Religious Affairs, PA TV telephone interview:

"Israel [in its response] is trying to export its crisis... It has found refuge in the situation in which we now find ourselves in the wake of the operation that took place in Eilat; it has found refuge in it. Now it is trying to escalate the crisis through an attack on the Gaza Strip and attacking civilians in Gaza, in order to try to turn the situation around, in an attempt to confound the internal Palestinian scene and the international political scene, thinking that this might be [a possibility for] escaping the realization [of the Palestinian state] at the UN."

[PA TV (Fatah), Aug. 19, 2011]

Dr. Mustafa Barghouti, Secretary General of the "National Initiative" movement in PA TV telephone interview:

"What we are seeing today, the Israeli aggression, is something planned, and we warned months ago that Israel was planning this sort of aggression... Israel is suffering from a deep internal social crisis, [with] demonstrations of hundreds of thousands every week. It is suffering from a diplomatic and political siege, because of its aggressive and arrogant policy. Israel, as usual, is escaping its crises by blowing up the region and starting wars."

[PA TV (Fatah), Aug. 19, 2011]

Regular columnist Adel Abd Al-Rahman:

"Netanyahu's extremist right-wing government waited for an operation such as this to fall from Heaven in order to change the whole situation of the political game and to try and place responsibility on the Palestinians for the developments that will take place in the next few days: In other words, a military escalation against our Palestinian people in Gaza. In addition, the operation destroyed the largest protest movement in the history of Israel, causing it great damage, while at the same time saving the coalition government of the Zionist extreme right-wing from the gallows."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

"Abu Mujahid, speaker for the Popular Resistance Committees, told Agence France-Presse, as he participated in the funeral procession in Rafah: 'We bless the operation in Eilat and are proud of it, but we do not claim responsibility for it.' He added: 'The occupation wants to attribute the Eilat operation to the Resistance Committees in an attempt to close the case on and escape from its internal crisis.'"

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

"The Fatah Palestinian National Liberation Movement said that the Israeli aggression against Rafah, which led to the deaths of six Shahids (Martyrs), is [yet] another chapter in the series of crimes of assassination and targeted [killings] of our people in the besieged [Gaza] Strip. The movement added that the latest aggression is decisive proof that the aim of Netanyahu's government is to draw the region into a great explosion, in order to evade its internal crises. The movement's spokesman, Osama Al-Qawasmi, said in a statement published yesterday by the Commission for Information and Culture, that behind the Israeli aggression against our people in the Gaza Strip there lurk intentions to murder for the sake of murder; and this proves that the occupation army allows [the shedding of] Palestinian blood."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

3. The Israeli casualties of the series of attacks were not civilians but "officers and soldiers"

Regular columnist Adel Abd Al-Rahman:

"Yesterday an operation was carried out close to the Egyptian-Israeli border, near the city of Eilat. It led to the deaths of seven and the injury of approximately 30 officers, non-commissioned officers and soldiers."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

Dr. Mustafa Barghouti, Secretary General of the 'National Initiative' movement, in PA TV telephone interview:

"Of course, there is the operation which took place in Eilat - that is true. This operation harmed soldiers and people from the Israeli army, and was not directed towards civilians."

[PA TV (Fatah), Aug. 19, 2011]

4. Terminology:

The attack: "The Eilat operation"

The terrorists: "armed men"

Israel's response: "a massacre"

"While President Mahmoud Abbas demanded an urgent meeting of the Security Council in order to stop the Israeli attacks in Gaza, the Israeli Prime Minister, Binyamin Netanyahu, threatened further assassination operations against those who carried out the Eilat operation."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

Regular columnist Yihya Rabah:

"I believe the Eilat operation includes new details, information and data."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

Headline: "Armed men kill eight Israelis in Eilat and Israel assassinates 5 senior [personnel] and a child in Gaza... The White House and the European Union condemned the attacks in southern Israel, and did not address the massacre in Rafah"

"Armed men killed eight people in southern Israel yesterday, among them a soldier and a police officer... in three attacks along the border with Egypt. Israel responded with an air strike on Gaza, as a result of which six residents died as Shahids (Martyrs)... Washington and the European Union hurried to condemn the attacks in Eilat in the strongest terms, without addressing the massacre which the occupation carried out in a home in Rafah (i.e., the house in which the leadership of the Popular Resistance Committees was located)."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

5. The cause of the series of terror attacks is the Israeli occupation and the "criminal Israeli policy"

Regular columnist Adel Abd Al-Rahman:

"What happened in Eilat is only the beginning of what is going to happen as a result of the absurd Israeli policy which is hostile to a political agreement, and the American alignment with it. What is going to happen is more serious and more dangerous, because the nations of the region - first and foremost the Palestinian Arab nation - will not agree to the criminal Israeli policy which has led these nations to a dead end. This demands that the world place the main responsibility for the operation in Eilat upon the Israeli apartheid racist state, regardless of who carried it out."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

6. The Palestinian casualties - including the terrorists who were killed - are referred to as Martyrs or as having died a Martyr's death

"Israel responded with an air strike in the Gaza Strip, as a result of which six residents died as Shahids (Martyrs), among them Secretary General of the Popular Resistance Committees, Kamal Al-Nairab, his deputy, and another three members [of the Popular Resistance Committees]."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

"The Fatah Palestinian National Liberation Movement said that the Israeli aggression against Rafah, which led to the deaths of six Shahids (Martyrs), is [yet] another chapter in the series of crimes of assassination and targeted [killings] of our people in the besieged [Gaza] Strip."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

Headline: "A great operation, regardless of anything"

By Adli Sadeq, columnist and PLO ambassador to India

"May Allah have mercy upon the Shahids (Martyrs) who fell during Ramadan, those of them who went out to confront the occupation forces (i.e., Israel) and did not return, and those of them who were bombed in the home of Khaled Shaath [commander of unit manufacturing rockets and bombs in the Popular Resistance Committees] and died a Martyr's death... The event did not start with the 'hostile operation' of resistance people who still believe that resistance through shooting is possible right now and not tomorrow; the matter began and continues with Zionist aggression against us in every aspect of our lives. Therefore, the death of a Palestinian at the hands of the occupiers, who still remain upon our land, is the attainment of Shahada (Death for Allah) within this great, bitter and blood-soaked injustice... The number of youths who attacked might be around ten, and at the time of writing this we know that seven of them died as Shahids. Six died in the home of Khaled Shaath, including the child who died together with his father."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

PA TV newsreader: "Naturally those who carried out the operation (i.e., the terrorists) engaged the Israeli military forces in battle and those of them who were killed, died as Shahids (Martyrs)."

[PA TV (Fatah), Aug. 19, 2011]

"The Popular Resistance Committees announced that 'it joyfully announces [the wedding] procession of the Shahid commander Samed Abed who died a Martyr's death during the Zionist attack.'"

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

"Last night, Israeli air force planes attacked the city of Rafah, in southern Gaza Strip. As a result, six residents died a Martyr's death, including a child and four commanders of the Popular Resistance Committees."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 20, 2011]

Regular columnist Adli Sadeq, PLO ambassador to India:

"Of course we have no faith in the Israeli justifications for any bombing, and therefore there is no proof that those who died in Rafah are indeed the people who sent those who carried out the infiltration and shooting operation in the Negev. However, a Palestinian - whether he sets off to infiltrate and have a confrontation or whether he is bombed in his home - is the oppressed victim in this situation, from beginning to end."

[Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 19, 2011]

 
PMW | King George 59 | Jerusalem | Israel 
 
 

Israel nog steeds bezet Palestina in Palestijnse media

The only red line [Al-Hayat Al-Jadida, Aug. 21, 2011]
 
Meer dan 60 jaar na dato wordt de deling van het land tussen de Middellandse Zee en de Jordaanrivier nog steeds niet geaccepteerd als een historisch feit, laat staan als een legitieme verwezenlijking van het Joodse zelfbeschikkingsrecht.
Een minderheid aan Israelische zijde en een meerderheid aan Palestijnse zijde willen zich niet neerleggen bij het feit dat zij niet het hele gebied kunnen krijgen. De Israelische regering doet wellicht te weinig om de eigen achterban van de noodzaak tot een compromis te doordringen, maar het Palestijnse leiderschap gebruikt haar officiële media om te verkondigen dat Israel gewoon een tijdelijk bezet stuk van het Arabische land is.
Hoe moet hier ooit vrede komen?
 
Wouter
__________
 
 

PMW Bulletin / August 25, 2011

 

Official PA daily cartoon:

All of Israel is "Palestine"

and there can be no compromise

http://palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=5537

by Itamar Marcus and Nan Jacques Zilberdik


The Palestinian Authority is telling its people that peace with Israel is not a goal. Instead, the PA says that all of Israel is "Palestine," and that no compromise is acceptable because this principle is "the only red line." This message was expressed by the regular cartoonist, Muhammad Sabaaneh, in the official PA daily.

Published this week, his cartoon displayed a map of all of Israel (excluding the Golan Heights) and the PA areas, with the following text written across the map:

"The only red line" 

[see top]

 

The cartoon is a clear example of the PA's lack of recognition of Israel's right to exist, and sends a message that the PA's real goal is a complete dismantling of Israel and its replacement by a Palestinian state. This sentiment is implicit in PA ideology but only occasionally is it expressed so explicitly in its controlled media.

Palestinian Media Watch has reported that the PA continuously presents all of Israel as "Palestine." In recent months, this message appeared in cultural and educational settings.


The following are examples of recent PA events presenting all of Israel as "Palestine":


Fatah event broadcast on PA TV, held in the presence of Mahmoud Abbas and many other senior PA officials:

"We commit and promise to stand behind you, oh Mahmoud Abbas, until Judgment Day. I am returning to you, the purest land, oh land of the free. No matter how long the nights of exile, I am returning to you, oh land. From Rafah to Rosh Hanikra (northern Israel) our coast, and Beit Shean (Israeli city). Above your soil, oh my land, is a picture of Garden of Eden. From Rafah to Rosh Hanikra our coast, and Beit Shean. Above your soil, oh my land, is a picture of Garden of Eden. From Rafah to Rosh Hanikra, north and south, are the picture's borders. From Haifa (Israeli city) and Tantura to the [Jordan] valley (i.e., all of Israel). I am returning to you, the purest land, oh land of the free."

[PA TV (Fatah), Feb. 27, May 12, 27, and July 15, 2011]

Click to view

Music video on PA TV, claiming numerous Israeli cities are Palestinian:

"Jaffa, Acre, Haifa, and Nazareth are ours. [I] Muhammad sing about the Galilee and the Golan (Heights).
Jaffa, Acre, Haifa and Nazareth are ours.
[I] Kabha sing about the Galilee and the Golan (Heights).
From Bethlehem to Jenin is Palestinian,
Ramle, Lod and Sakhnin are Palestinian.
Nowhere is more beautiful than Jerusalem;
no matter how much we travel
From Safed to Al-Badhan (near Nablus) is Palestinian;
Tiberias and Ashkelon are Palestinian."

[Palestinian TV (Fatah), June 24, July 14 and twice July 15, 2011]


Click to view

Song and dance broadcast on PA TV, with lyrics depicting all of Israel as part of "my country Palestine":

"Oh flying bird, circling around,
by Allah, oh traveling [bird], I burn with envy.
My country Palestine is beautiful.
Turn to Safed, and then to Tiberias,
and send regards to the sea of Acre and Haifa.
Don't forget Nazareth - the Arab fortress,
and tell Beit Shean about its people's return.
Oh flying bird, circling around...
by Allah, oh traveling [bird], I burn with envy.
My country Palestine is beautiful.
...
Go to Jenin and bring me from its valley
greetings to Nablus, Tulkarem and their soil.
Drink the water of Jaffa's port,
don't forget Ramle and Ramallah.
Oh flying bird, circling around...
by Allah, oh traveling [bird], I burn with envy.
My country Palestine is beautiful."

[PA TV (Fatah), July 13 and June 24, 2011]

Click to view


In addition, the PA continues to deny Israel's right to exist, calling all of Israel "an occupation," "stolen" and more.


The following are examples of the PA calling Israel "an occupation":

Official PA daily calls: Israel "Palestine occupied in 1948":

Headline: "Under the auspices of the Prime Minister [Abbas] and with an unprecedented official and popular turnout - commencement of the third Summer Nights in Jerusalem Festival in Beit Anan"

"Husam Al-Sheikh, Chairman of the Cultural Forum Center in Beit Anan, which is organizing the festival, estimated that since its commencement two years ago, the festival has immortalized cultural and geographical [Palestinian] diversity in its events, and that this year this diversity will be highlighted through the hosting of artists and groups from all the Palestinian districts as well as from Palestine occupied in 1948 (i.e., Israel)."

[Al-Hayat Al-Jadida, July 16, 2011]

Official PA daily calls Israel "the territories occupied in 1948":

"Under the slogan, 'Palestine is closer: Lod shall remain', the 'Khutwa' youth group, in cooperation with a group of Palestinian youth from the West Bank and from the territories occupied in 1948 (i.e., Israel), held a charity performance to support the resolve of our people in the occupied Palestinian city of Lod...

Manal Taha, one of the organizers of the event... [said that Israel's aim is] to threaten the resolve within the occupying entity, which continues through the actions of the authorities in Jaffa, Acre, Haifa, Jerusalem, and other occupied Palestinian cities. She added, 'Through this event we hope to turn the spotlight onto the suffering of our people in the Interior (i.e., in Israel). In addition, we aim for this event to be a first step on the road to restoring the spiritual connection between Palestinians wherever they may be, by carrying out other activities in the future for these purposes. Taha called upon everyone to participate in this activity, whose aim is to energize the connection between the Palestinians of the territories occupied in 1948 and [those in] the territories occupied in 1967."

[Al-Hayat Al-Jadida, June 23, 2011]

Official PA daily states that Israel - "the territories occupied in 1948" - is "currently under the rule of the occupation":

"If you climb the Khirbat Safa Hills [in the West Bank] and look with your eyes towards what the Israeli occupation and its settlers have seized, your eyes will well up and cause you to weep twice: once over the territories occupied in 1948 (i.e., year of Israel's creation), which are currently under the rule of the occupation. The Safa Hills look out over wide expanses of these territories, and sometimes you can see the Mediterranean Sea, the city of Ashkelon (i.e., Israeli city), and even Tal Al-Rabi'a "Tel Aviv", upon which the occupation has consolidated its control."

[Al-Hayat Al-Jadida, Jan. 31, 2011]


The following are examples of the PA calling Israel "stolen":

In a 12th-Grade schoolbook published by the PA Ministry of Education, and in use today:

"Palestine's war ended with a catastrophe that is unprecedented in history, when the Zionist gangs stole Palestine and expelled its people from their cities, their villages, their lands and their houses, and established the State of Israel."

[Arabic Language, Analysis, Literature and Criticism, Grade 12, p. 104]

Narrator in PA TV broadcast addresses Israelis, asking them to leave, because Israel has no right to exist:

"Where are you [Israelis] from? Where are you from? Where are you from? Of course, you're from Ukraine; of course, you're from Germany, from Poland, from Russia, from Ethiopia, the Falasha (pejorative for Ethiopian Jews). Why have you stolen my homeland and taken my place? Please, I ask of you, return to your original homeland, so that I can return to my original homeland. This is my homeland; go back to your homeland!"

[PA TV (Fatah), May 4 and 7, 2010]

PMW | King George 59 | Jerusalem | Israel
p:+972 2 625 4140 e: pmw@palwatch.org
f: +972 2 624 2803 w:
www.palwatch.org 
 

Ahmadinejad: oprichting Palestina opmaat voor vernietigen Israël

 
Achmadinejad is tenminste eerlijk, en dat kan niet van alle Palestijnen en hun sympathisanten worden gezegd. Velen denken er net zo over, af te lezen aan bijvoorbeeld de Palestijnse media en schoolboeken die onder de verantwoordelijkheid van de Palestijnse Autoriteit vallen, en ook in talkbacks op bijvoorbeeld de Volkskrant valt me op hoe veel critici van Israel het hele land weg willen hebben en eigenlijk voor en een-staat oplossing zijn.
Zie ook de recente anti-Israel demonstratie in Londen, waar extremisten als Lauren Booth opriepen Israel te vernietigen.
Een van de redenen dat Israel zo fel tegen de erkenning van een eenzijdig uitgeroepen Palestijns staat is, is precies dat: dat de Palestijnen weigeren Israel te erkennen als staat waar de Joden zelfbeschikking hebben, en via het zogenaamde recht op terugkeer deze staat willen beeindigen.
 
 
RP
----------
 

Ahmadinejad: oprichting Palestina opmaat voor vernietigen Israël

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/26/ahmadinejad-oprichting-palestina-opmaat-voor-vernietigen-israel/

Iraniërs in Teheran demonstreerden vanochtend, ter gelegenheid van Qudsdag, tegen de Verenigde Staten en Israël. Foto AP

Het oprichten van een internationaal erkende Palestijnse staat in september is de eerste stap op weg naar de vernietiging van Israël. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vanochtend tijdens een toespraak in Teheran.

De president sprak gelovigen toe ter gelegenheid van Qudsdag, een jaarlijks evenement in Iran ter ondersteuning van de Palestijnse zaak. Ahmadinejad ging in op het plan van de Palestijnse president Abbas om de Algemene Vergadering van de VN op 20 september te vragen Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. De Iraanse president steunt dat plan, maar riep de Palestijnen op het daar niet bij te laten. "Het erkennen van de Palestijnse staat is niet het einddoel. Het is slechts de eerste stap op weg naar de bevrijding van heel Palestina", aldus Ahmadinejad.

Met de bevrijding van "heel Palestina" doelt Ahmadinejad op het vernietigen van Israël. Hij zei in de toespraak dat de Palestijnen zich moeten verenigen om dat "ultieme doel" te bereiken. Ahmadinejad noemde Israël, dat hij aanduidde als "het zionistische regime", een "kankercel" die iedereen pijnigt zolang hij bestaat.

Palestijnse protestmars richting Jeruzalem komt niet van de grond

Vanaf de Westelijke Jordaanoever wilden Palestijnse demonstranten vandaag vanuit vier richtingen een protestmars naar Jeruzalem organiseren. Aan het begin van de middag leek het protest echter niet van de grond te zijn gekomen. Wel was er wat onrust bij het beruchte checkpoint Qalandia bij Ramallah. Het Israëlische leger zette volgens Al Jazeera traangas in om demonstranten weg te jagen.