Het is zoiets waarvan je je kunt afvragen waarom het er nu pas komt: een Israelische satellietzender die 24 uur per dag nieuws wil brengen gericht op mensen buiten Israel zelf. Nu moeten mensen die geen Ivrit kennen het doen met een summiere buitenlandse nieuws uitzending per dag, en natuurlijk de websites van de Jerusalem Post, Haaretz, Ynet en The Times of Israel. En natuurlijk de vele blogs en informatiewebsites. Die laatsten richten zich over het algemeen meer op het algemene verhaal en minder op de actualiteit, en helaas zijn velen ook behoorlijk gekleurd. De berichtgeving van de websites van de Jpost e.d. valt me eerlijk gezegd vaak tegen. Men neemt veel berichten over van Reuters etc., de berichten zijn oppervlakkig, en eigen onderzoek naar hoe iets nu echt zit ontbreekt nagenoeg.
Hoewel de nieuwe zender objectief wil zijn lijkt het er wel degelijk ook om te doen een ander beeld van Israel neer te zetten dan dat van de gangbare media, die er vaak al op voorhand vanuit lijken te gaan dat Israel de schuldige is en dat aantijgingen tegen Israel van om het even welke organisatie terecht zijn en hout snijden. Als al een Israelisch weerwoord wordt gegeven is dat doorgaans zeer summier en in afstandelijke of negatieve bewoordingen. Dat hoeft elkaar niet tegen te spreken, maar ik weet uit eigen ervaring dat het soms lastig kan zijn om enerzijds neutraal informatie te willen geven en anderzijds een tegenwicht te bieden aan de doorgeschoten kritische houding tegenover Israel.
Het is erg belangrijk dat Israëliërs de kans krijgen het nieuws op hun manier te presenteren. We weten hoe de wereld aankijkt tegen Israël. Iedereen praat elke dag over ons. Maar we hebben op de internationale nieuwskanalen nog nooit het geluid van Israëlische nieuwsmakers gehoord."
Ik hou niet van de term informatieoorlog. We zijn niet tegen Al-Jazeera, maar we gaan iets anders zeggen. Onze uitzendingen worden ook niet als die van bijvoorbeeld France 24 of de BBC." In zekere zin zullen we de manier waarop Israël wordt afgeschilderd in de grote internationale media corrigeren", vervolgt Calvo. We zullen proberen datgene wat er ontbreekt, aan te vullen. Een niet-Joodse Fransman kan op onze informatie zitten wachten. Kijkers hebben het gevoel dat ze niet het volledige plaatje krijgen en dat de waarheid niet wordt verteld. Maar nu zijn wij er."
Ik vrees dat de meeste kijkers dat gevoel niet hebben en er vanuit gaan dat wat de media over Israel berichten wel ongeveer zal kloppen. Alleen mensen die zich meer in de zaak verdiepen en daarbij ook naar Israels kant willen kijken, ergeren zich dat vaak maar het halve verhaal wordt verteld. Hopelijk zullen de uitzendingen van deze zender laten zien dat de zaak vaak gecompliceerder ligt dan het lijkt, en de critici van Israel niet altijd gelijk hebben. Men zal echter voorzichtig te werk moeten gaan, want anders krijgt de zender de naam een verlengstuk van de regering te zijn, wat zeker niet het geval is. De idee dat Israel met gewiekste propagandatechnieken de bevolking zand in de ogen strooit en zo voorkomt dat de waarheid aan het licht komt leeft sterk bij sommige mensen; dit is misschien wel een van de grootste successen van het anti-Israel kamp, want hierdoor brengt men alle informatie die hun visie tegenspreekt bij voorbaat in discrediet.
Zie ook: https://www.facebook.com/i24news met een trailer in het Frans, Arabisch en Engels
RP
-------------
Arabische wereld heeft Al-Jazeera, Israël krijgt i24news
http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/arabische_wereld_heeft_al_jazeera_israel_krijgt_i24news_1_749523
25-06-2013 15:52 | Alfred Muller
In hypermoderne studio's met uitzicht op de Middellandse Zee verzorgt i24news vanaf maandag 24 uur per dag en 7 dagen per week uitzendingen vanuit Israël.
Honderden miljoenen kijkers wereldwijd zullen de programma's via televisie en internet kunnen ontvangen. Onder het motto "Informatie heeft een nieuwe naam" wil i24news een frisse kijk op Israël bieden.
De studio's zijn gevestigd op de bovenste verdieping van Hangar 1 in de vissershaven van Jaffa, ten zuiden van Tel Aviv. Een deel van de technische apparatuur staat nog onuitgepakt in dozen in de kantoren. Hier en daar hangen de kabels nog uit het plafond. Maar de meeste monitors werken al.
Journalisten en andere medewerkers testen de apparatuur. Ze zijn in de zaal gegroepeerd rondom de drie ronde glazen studio's die bestemd zijn voor de uitzendingen in het Engels, Arabisch en het Frans. Overdag staan de camera's gericht op de van de Middellandse Zee, 's avonds tonen ze de redactieruimte. Vertalers zorgen ervoor dat bijdragen vanuit de ene taal snel beschikbaar komen in de andere twee talen.
In dezelfde ruimte bevindt zich ook de internetredactie. De programma's van i24news moeten namelijk ook wereldwijd via internet te ontvangen zijn. Dit is een opstartnieuwskanaal", zegt Irit Segev, die de contacten met de pers onderhoudt. Het is een nieuw bedrijf met veel jonge medewerkers."
Boodschap
De Frans-Israëlische zakenman Patrick Drahi, eigenaar van het Israëlische kabelnetwerk HOT, besloot de zender te financieren, ondanks de verliezen die HOT maakt. De eigenaren zijn aandeelhouders in Luxemburg. De zender is dus een Luxemburgs kanaal, waarvan de studio en de medewerkers zich in Israël bevinden. De bedoeling is dat de Israëliërs hun boodschap kwijt kunnen. De Arabische wereld heeft Al-Jazeera", zegt Stephane Calvo, hoofd van de Franstalige nieuws- en actualiteitenuitzendingen. Het is erg belangrijk dat Israëliërs de kans krijgen het nieuws op hun manier te presenteren. We weten hoe de wereld aankijkt tegen Israël. Iedereen praat elke dag over ons. Maar we hebben op de internationale nieuwskanalen nog nooit het geluid van Israëlische nieuwsmakers gehoord."
In november vroeg Drahi Frank Melloul directeur te worden. Melloul is een vroegere diplomaat en adviseur van de Franse regering. Hij emigreerde begin dit jaar met zijn gezin naar Israël. Op 15 maart begon in Hangar 1 de inrichting van de kantoren, redactieruimtes en studio's van i24news.
Melloul vroeg Calvo aan boord te komen. Calvo werd in Jaffa geboren en woonde in Frankrijk. Daar werkte hij achttien jaar voor Franse televisiezenders als reporter en hoofdredacteur. Zeven jaar geleden besloot hij het Franse leven in te ruilen voor een bestaan in Israël.
Grootste uitdaging
Calvo is blij om met zijn gezin in Israël te zijn en in zijn geboorteplaats te kunnen werken. Dit is de grootse uitdaging waar ik ooit voor stond. Het is spannend om vanuit Israël televisie te maken. Ik ben heel blij dat ik de wereld kan informeren over het internationale en regionale nieuws, in samenwerking met de Engelse en Arabische redacties."
Hij benadrukt dat i24news niet de stem van de regering vormt. We zijn totaal onafhankelijk. We laten wel de stem van de Israëliërs horen. We geven de diversiteit onder het volk weer en willen de complexiteit van Israël laten zien, waar de zaken niet zwart-wit zijn."
Calvo acht het van belang dat dit mediaproject juist nú begint. We weten wat er rondom ons gebeurt in de Arabische wereld. De situatie is zeer gevoelig. Onze taak is niet om olie op het vuur te gooien, maar...". Hij maakt met zijn handen een neerwaartse beweging: Om de zaak te sussen. Ik hou niet van de term informatieoorlog. We zijn niet tegen Al-Jazeera, maar we gaan iets anders zeggen. Onze uitzendingen worden ook niet als die van bijvoorbeeld France 24 of de BBC." In zekere zin zullen we de manier waarop Israël wordt afgeschilderd in de grote internationale media corrigeren", vervolgt Calvo. We zullen proberen datgene wat er ontbreekt, aan te vullen. Een niet-Joodse Fransman kan op onze informatie zitten wachten. Kijkers hebben het gevoel dat ze niet het volledige plaatje krijgen en dat de waarheid niet wordt verteld. Maar nu zijn wij er."
Onafhankelijk kanaal
De enige manier waarop Israël de Arabische wereld kan bereiken, is door de Arabischtalige uitzendingen van de publieke zender Kol Yisrael. Nu wordt daar dus een onafhankelijk televisiekanaal aan toegevoegd. Een promotiefilm van i24news op de videowebsite YouTube trok meer Arabische dan Engelse kijkers. De Arabieren zijn nieuwsgierig", zegt Calvo. We willen hun goede televisie-uitzendingen leveren."
Overdag moeten er elk halfuur nieuwsuitzendingen komen. Verder zijn er op 124news magazines over economie, internet, sport en cultuur te zien. Eens in de week is er ruimte voor een documentaire. De Franse zender zal in het begin elke avond van acht tot twaalf uitzendingen verzorgen. De rest van de dag en de nacht volgen er herhalingen.
In Israël is i24news via de kabel te zien. Er zijn afspraken gemaakt met kabel- en satellietbedrijven in Azië, Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Met Amerikaanse bedrijven is het overleg nog aan de gang. We schatten dat 350 miljoen mensen ons kunnen volgen."
De redacteuren bezinnen zich nog op de vraag welke terminologie ze gaan gebruiken. Gaat het om de bezette gebieden, de omstreden gebieden, Judea en Samaria, of spreken ze over de Westoever? Als er in Oost-Jeruzalem wat gebeurt, gebeurt het dan in Jeruzalem, in Oost-Jeruzalem of in het bezette deel van Jeruzalem?
We hebben nachtmerries over de terminologie", zegt redactiechef Calvo. We hebben er veel over nagedacht. In elk geval gaan we het niet hebben over de "bezette gebieden". We moeten nog beslissen welke formuleringen we zullen gebruiken. Maar we zullen een terrorist zeker een terrorist noemen als er sprake is van terrorisme. Onze positie zal niet pro-Israël zijn en niet anti-Israël. Ik zal blij zijn als ik te horen krijg dat een links persoon ons te rechts vindt en dat een rechts persoon ons te links vindt. We zijn niet links en niet rechts, maar stellen ons op als professionele televisiemakers. We vormen zeker niet de stem van de regering."
Alle drie kanalen zullen over enkele dagen met de nieuwsuitzendingen beginnen. De computers, monitors, camera's, geluidsapparatuur, verlichting en dergelijke worden getest. De nieuwe zender gaat beelden uitwisselen met de populairste televisiezender van Israël, Channel 2 TV. Het Franse kanaal heeft ook een studio en twee correspondenten in Parijs. Verder beschikt i24news over correspondenten in New York, Los Angeles, Caïro, Tunesië, Irak, op de Westoever en in de Gazastrook. Met een correspondent in Libanon is de zender nog in gesprek.
De exploitatie van de zender gaat ongeveer 10 miljoen euro per jaar kosten. In de zomer zullen ook commercials te zien zijn, als de programma's goed draaien. Er is al contact gezocht met ondernemingen die mogelijk gaan adverteren. We gaan er niet veel geld mee verdienen. Televisie maken is duur. Maar we zijn blij als we uit de kosten komen."