vrijdag 30 maart 2012

Opstootjes in Israël tijdens jaarlijkse protesten Palestijnse Landdag (#GMJ)

 

De protesten waren georganiseerd door o.a. Iran, dat eind februari al gastheer was voor een meeting van het voorbereidend comitee. Er doen ook diverse mensen van Hamas en Hezbollah mee, en Naturei Karta, ultra orthodoxe Joden die principieel tegen de staat Israel zijn en in Iran te gast waren tijdens de holocaust conferentie. Ook antisemiet Gilad Atzmon steunt de acties. Uit Nederland doet alleen Gretta Duisenberg mee. Het doel van de acties is niet om vrede en een tweestatenoplossing een stap dichterbij te brengen, maar om via rellen Israel te provoceren en internationaal aandacht te trekken voor de Palestijnse zaak. Helaas werkt dit vaak erg goed. 

 

Zie ook: Global March to Jerusalem op IMO 

 

RP

-----------

  

http://www.metronieuws.nl/nieuws/opstootjes-in-israel-tijdens-jaarlijkse-protesten/IWIlcD!y@Y2Q5CSoh9orhjQOzYAKw/ 

 Geplaatst 2012-03-30 om 16:45 

Opstootjes in Israël tijdens jaarlijkse protesten

 

JERUZALEM - De Israëlische oproerpolitie is vrijdag opgetreden tegen Palestijnse betogers op verschillende plekken in Israël. Met de demonstraties, die elk jaar op 30 maart plaatshebben, protesteren de Palestijnen en Arabieren tegen het in hun ogen discriminerende grondbeleid van Israël. 

 

Rond het middaguur raakten duizenden betogers slaags met Israëlische veiligheidstroepen rondom Jeruzalem. De betogers gooiden stenen en de Israëliërs zetten traangas, schokgranaten en rubberkogels in. Er waren geen meldingen van serieuze verwondingen. 

 

Israëlische troepen schoten in Gaza twee mannen neer die de grens met Israël probeerden te naderen, aldus de Palestijnen. De twee, die niet dodelijk werden getroffen, namen samen met vijftienduizend anderen deel aan een door Hamas georganiseerd protest. Het Israëlische leger zei dat niet twee maar een betoger gewond raakte. 

 

Het Israëlische leger sloot vrijdagochtend de Westelijke Jordaanoever al af in verband met de verwachte demonstraties. Palestijnen van de Westoever werden alleen om dringende humanitaire redenen in Israël toegelaten. 

 

De Israëlische politie belette om veiligheidsredenen Palestijnen jonger dan 40 om te bidden bij het Tempelberg-complex. De betogers besloten daarop hun traditionele vrijdaggebed te houden waar ze zich op dat moment bevonden. In plaats van op gebedsmatten baden ze op Palestijnse vlaggen. Ze werden omringd door Israëlische veiligheidstroepen. "Israël heeft geen enkel probleem met vreedzame protesten en respecteert de rechten van mensen om vreedzaam te demonstreren", zei een Israëlische regeringswoordvoerder. 

 

Enkele tientallen Palestijnen gingen in Oost-Jeruzalem de straat op met de Palestijnse vlag. Bij de muur rondom de Oude Stad scandeerden ze 'Eén, één vaderland'. 

 

Veel Palestijnen voelen zich gesterkt door de Arabische Lente en zien massale, gecoördineerde protesten als een van de effectiefste middelen om aandacht te vragen voor hun zaak. "Na de Arabische revoluties, zijn mensen zich bewust van het belang van participatie door de bevolking", zei een van de activisten. "Dit heeft de Arabische regimes zenuwachtig gemaakt en nu is het tijd de Israëlische regering angst aan te jagen." 

 

Ook in Israëls buurlanden werden demonstraties gehouden, nabij de Israëlische grens. Deze protesten verliepen vreedzaam, in tegenstelling tot vorig jaar, toen demonstranten in Libanon en Syrië op 30 maart de Israëlische grens overstaken. Bij de gevechten die daarop volgden kwamen zeker 38 mensen om.

 

Israël voorbereid op Internationale Mars naar Jeruzalem

 

 

------------- 

 

Israël voorbereid op mars naar Jeruzalem

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/israel_voorbereid_op_mars_naar_jeruzalem_1_632993

29-03-2012 10:08 | Van onze correspondent

 

JERUZALEM – Het Israëlische veiligheidsapparaat is voor­bereid op de zogenoemde wereldwijde mars naar Jeruzalem, die vrijdag moet plaatshebben. Politie en leger wachten de demonstranten op. 

 

De mars is een internationaal evenement om solidariteit met de Palestijnen te tonen en Jeruzalem te beschermen, aldus de website van de mars. De organisatoren zeggen in een per­sbericht dat er „vreedzame, niet-gewelddadige demonstraties in Palestina en de omringende landen" worden georganiseerd. Ze spreken over betogingen bij de grenzen tussen Israël en Jordanië, militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever, bij de grensovergang Erez/Gaza en in Jeruzalem. 

 

Demonstranten zijn van plan naar Jeruzalem te lopen of de stad zo dicht mogelijk te benaderen. Volgens een adviserende raad vormen de pogingen van de Israëlische regering om „de Arabische en culturele identiteit van de stad te veranderen een misdaad tegen de mensheid." 

 

Tot het adviserend comité behoren onder anderen de anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, filosoof Cornel West, sjeik Reed Salah van de islamitische beweging in Israël en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Atallah Hanna in Jeruzalem.

De demonstranten zouden afkomstig zijn uit Zuidoost-Azië, de Arabische landen en andere staen. Een adviseur van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft in Zuid-Libanon de grens met Israël bezocht, mogelijk met het doel een demonstratie voor te bereiden. Libanon heeft betogingen aan de grens met Israël echter verboden, maar Israëlische bronnen houden er rekening mee dat een aantal demonstranten toch zal proberen tot het grensgebied door te dringen. 

 

Bovendien heeft de Palestijnse leider Marwan Barghuti een oproep gedaan tot „een grootschalige volksopstand." Israël heeft Barghuti veroordeeld tot levenslang vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op vier Israëliërs en een Grieks-orthodoxe priester. Hij is echter zeer populair onder de Palestijnen en wordt gezien als mogelijk opvolger van de Palestijnse president Abbas, als hij vrijgelaten zou worden. 

 

Woordvoerder Micky Rosenfeld van de Israëlische politie zegt dat agenten voor morgen in samenwerking met het leger, de grenspolitie en andere veiligheidsinstanties dezelfde voorbereidingen treffen als voor grote demonstraties in de afgelopen jaren.

De politie houdt ook rekening met betogingen in Galilea en de Negev. Israëlische Arabieren plannen grote marsen in Arabeh in Galilea. Zaterdag houden ze een grote rally in Jaffa (ten zuiden van Tel Aviv). In de Negev willen bedoeïenen demonstreren tegen pogingen van Israël hen in bestaande steden te huisvesten. Ook in andere plaatsen in Israël zijn demonstraties op touw gezet. 

 

Israël is niet van plan de demonstranten toe te laten. Legerwoordvoerder kapitein Arye Sharuz Shalicar zegt dat het de verantwoordelijkheid van het leger is om de grenzen van het land het hele jaar door te beveiligen. „Het doet er niet toe op welke dag of welk uur. We houden onze ogen steeds open." 

 

De mars heeft plaats op de zogeheten landdag. Op 30 maart 1976 vielen er zes doden en tientallen gewonden onder Israëlische Arabieren bij botsingen met Israëlische veiligheids­troepen. De Arabieren demonstreerden tegen landonteigeningen.

Pogingen om naar Jeruzalem te marcheren zijn geen recent verschijnsel. Vorig jaar bestonden er eveneens plannen om Israël en Jeruzalem te bereiken. Er kwam toen weinig van terecht. Op 15 mei (op de zogenaamde Nakba- of Catastrofedag) werden demonstranten bij de grens met Libanon tegenhouden door het Libanese leger en Israëlische soldaten. Het aantal doden liep op tot zeker tien. 

 

Alleen op de de Golan­hoogvlakte bij het plaatsje Majdal Shams slaagden ruim honderd Palestijnen er vorig jaar in de grens van Syrië en Israël over te steken. Later op de dag keerden ze weer terug. Vier Palestijnen verloren het leven. Het Israëlische leger heeft nadien het hekwerk aan de grens versterkt. 

 

De situatie morgen wordt mogelijk ernstiger dan op landdagen in voorgaande jaren. Pro-Palestijnse activisten bereiden zich ook voor op acties in april en mei. 

 

As Global March to J'lem nears, press war rages

http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?ID=263833&R=R1&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

By OREN KESSLER

03/28/2012 19:46

Organizers try to present Friday's border march as legitimate, nonviolent response to Israel's "occupation."

 

 

 

Organizers of Friday's "Global March to Jerusalem" launched a press offensive this week, penning op-eds in mainstream news outlets aiming to present the initiative as a legitimate, nonviolent response to what they described as Israel's "occupation."

Friday marks the 36th anniversary of Land Day, when Israeli Arabs in the Galilee and Negev protest government policies they say infringe on their land rights. Palestinians in the West Bank, Gaza and elsewhere have traditionally rallied in solidarity, but this year organizers hope to see a multi-pronged rush on the Israeli frontiers of Syria, Lebanon, Egypt and Jordan as well as marches in the Palestinian Authority, Gaza and east Jerusalem. 

Writing in The Huffington Post on Tuesday, GMJ organizers Paul Larudee, Feroze Mithiborwala and Ali Mallah insisted the march is not an attempt to delegitimize Israel.

"It is a grave mistake to think that such initiatives are the cause of Israel's delegitimization. Rather, it is Israel's actions and policies that create its image as a practitioner of ethnic cleansing and an abuser of human rights," they wrote.

Larudee, an American, is a founder of the "Free Gaza" and "Free Palestine" initiatives and the International Solidarity Movement, and participated in the 2008 and 2010 flotillas to the Gaza Strip.

Sarah Colborne, director of the UK's "Palestine Solidarity Campaign and a passenger on the 2010 Gaza flotilla, wrote Tuesday on The Guardian website that life for Arab residents of Jerusalem is becoming increasingly restricted.

"Jerusalem, the traditional center of Palestinian social, religious and economic life, is increasingly being isolated and restricted by Israeli policies," Colborne wrote in the website's "Comment is Free" op-ed forum.

"The struggle for Palestinian rights is at the core of the global movement for social and economic justice, for liberation, for equality, and against racism. The Global March to Jerusalem is continuing in that tradition, organizing a nonviolent response to Israel's violations of international law," she wrote.

Pro-Israel pundits quickly struck back. A grassroots initiative called "Exposing the truth about the Global March to Jerusalem" said in a statement that organizers hope to wage a sufficiently large rush on Israel's borders to launch a "third intifada."

The group noted that last year's border processions on Nakba and Naksa Day (commemorating the 1948 and 1967 Arab-Israeli wars respectively) resulted in dozens of deaths and injuries after IDF soldiers fired on marchers trying to breach Israel's borders.

Jonathan Schanzer, vice president of research for the US-based Foundation for Defense of Democracies, wrote in a blog post for The Weekly Standard that the risk of violence at Friday's march should not be discounted.

"Should the organizers have their way, this will be a messy affair. If Israel fires upon the marchers, it will be a public relations victory. The organizers already know this is likely," he wrote.

Schanzer noted that senior Hamas figures sit on the GMJ central committee and have discussed the march with counterparts from Hezbollah, and that the Muslim Brotherhood has sent delegations from at least five countries to participate. Media in Iran have reported that Iranian parliamentarian Hussein Sheikholeslam is GMJ's secretary of the board.

"The need for early intervention is compelling. The region is already on tilt, thanks to multiple Arab protest movements, and ongoing tensions over the Iranian nuclear program. The last thing we need now is a new conflict in the Palestinian territories," Schanzer wrote.

"A new uprising would be all the more dangerous if outsiders, with no ties to the land they'd be dragging to war, sparked it," he added. "They would pay no price for violence, and create untold unrest in a region that already has its fair share."

Marwan Barghouti roept Palestijnen op tot verzet

 

Marwan Barghouti, die drie keer levenslang uitzit voor de organisatie van dodelijke aanslagen in Israel, heeft opgeroepen tot verzet tegen Israel ("het Palestijnse volk heeft het recht om zich met alle middelen te verzetten tegen de bezetting van de gebieden in 1967"), het verbreken van alle banden met Israel en een boycot in te stellen. De Palestijnen moeten niet langer via onderhandelingen proberen een eigen staat te verkrijgen, aldus Barghouti. Hij deed deze opruiiende uitspraken vanwege de jaarlijkse Palestijnse landdag op 30 maart, waarbij dit jaar ook is opgeroepen aan Arabieren om in grote getalen naar de grenzen met Israel te komen om te protesteren. 

 

RP

-------- 

 

Barghouti roept op tot verzet

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Barghouti-roept-op-tot-verzet.html

DI 27-03-2012 

 

Vrijdag 30 maart is de zgn Landdag, waarop jaarlijks duizenden mensen met protesten en geweld herdenken dat op 30 maart 1976 zes Palestijnen werden doodgeschoten. Barghouti roept uit zijn cel op tot deelname. 

 

De protesten in 1976 vonden plaats door heel Israel, van dorpen in het noorden van Galilea tot en met dorpen in de Negev in zuidelijk Israel, en waren gericht tegen het onteigenen van land door de Israelische overheid om nederzettingen te kunnen bouwen.

 

Gisteren heeft Marwan Barghouti vanuit zijn Israelische cel, in de Haradarim gevangenis, de Palestijnen opgeroepen om alle banden met Israel te verbreken, een economische en diplomatieke boycott in te stellen en volksverzet te plegen. Andere Arabische landen riep hij op een diplomatieke boycott in te stellen tegen Israel en vooral Palestijnse producten te kopen. De oud Fatah leider zit, sinds 2002, een meermalen levenslange gevangenisstraf uit voor zijn rol in de tweede Intifada.

 

Barghouti zei: "Het moet duidelijk zijn dat Israel geen partner is voor vrede en de nederzettingen blijven groeien", en, "het Palestijnse volk heeft het recht om zich met alle middelen te verzetten tegen de bezetting van de gebieden in 1967". Bovendien heeft hij commentaar op de inspanningen van de Palestijnse Autoriteit om erkend te worden door de Verenigde Naties. Hij vind dat deze inspanningen vruchteloos blijken. Barghouti: "Stop met het propageren van het idee dat er een mogelijkheid tot beëindiging van de bezetting, en het bereiken van een eigen staat door middel van onderhandelingen, is". Met zijn opjuttende taalgebruik lijkt Barghouti een aanzet te willen geven voor een onrustige Landdag. 

 

 

 

Analysis: Barghouti's message challenges PA

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?ID=263700&R=R1

By KHALED ABU TOAMEH

03/27/2012 22:26 

Palestinian prisoner's message to PA leadership not so different than those made by Abbas's critics, rivals in Hamas.  

Marwan Barghouti's message to the Palestinians on the 10th anniversary of his incarceration is directed more against the Palestinian Authority leadership in Ramallah than Israel.

Apart from calling for a large-scale "popular resistance" against Israel, Barghouti's message included a call to the PA leadership to cut off security and economic ties with Israel, to combat financial corruption and renew its efforts to achieve unilateral recognition of a Palestinian state at the UN. 

In many ways, Barghouti's message to the PA leadership is not different from similar demands made by PA President Mahmoud Abbas's critics and rivals in Hamas.

The PA has come under sharp criticism from many Palestinians for its continued security coordination with Israel and failure to fight against icons of corruption among the top brass of the Palestinian leadership.

The PA has also been criticized for "succumbing" to Israeli and US pressure to abandon plans to seek UN recognition of a Palestinian state.

Barghouti's criticism of the PA leadership could mark the beginning of a revolt against Abbas and the old-guard in Fatah.

Barghouti is viewed as a representative of Fatah's young guard - the grassroots leaders from the West Bank and Gaza Strip - while Abbas represents veteran PLO leaders who moved from Tunisia to the West Bank and Gaza Strip after the signing of the Oslo Accords in 1993.

Barghouti and his young guard colleagues have long been complaining that the "Tunisians" have taken control over the PA, denying them high positions and a say in decision-making.

But Barghouti's criticism of the PA leadership also reflects his growing frustration with Abbas's for not doing enough [or anything] to secure his release from Israeli prison.

The feeling among many of Barghouti's supporters is that the PA leadership would in fact prefer to see Barghouti remain behind bars because of the challenge he may pose to Abbas's exclusive control over the PA.

Reflecting these sentiments, Barghouti's wife, Fadwa, recently complained that the PA leadership had instructed its media outlets to ignore news about the popular Fatah leader.

It remains now to be seen whether Barghouti's open challenge to the PA leadership would gain momentum. Judging from the reactions of many Fatah members in the West Bank, Barghouti's criticism do not seem to have fallen on deaf ears.

dinsdag 27 maart 2012

Franse Joden emigreren steeds meer naar Israel

 

Berichten over Europese Joden die vanwege het oplevende antisemitisme naar Israel emigreren duiken van tijd tot tijd op. Een jaar of twee geleden betrof het België, en bleek het in de praktijk om erg kleine aantallen te gaan. Vanuit Frankrijk, een van de grootste Joodse gemeenschappen in hedendaags Europa, is er wel al jaren een migratie naar Israel. Soms gaat het om deeltijd-migranten, die een tweede woning in Israel kopen maar hun hoofdverblijf vooralsnog in Frankrijk houden. De groeiende invloed van moslims in Frankrijk is een hoofdreden dat ze niet meer gerust zijn op een veilig leven daar.

 

Wouter

____________

 

Fears of Anti-Semitism

More and More French Jews Emigrating to Israel

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,822928,00.html

93/22/2012

By Gil Yaron in Tel Aviv

More and more French Jews are buying homes in Israel amid fears of rising anti-Semitism in France. Many complain of being harrassed in public and feel the country is no longer a safe place to raise their children. In the wake of the Toulouse attacks, the wave of emigration is only likely to increase.

Many must have been reminded of the treatment of Jews under the Third Reich. Shortly after the attack on a Jewish school in the southern French city of Toulouse on Monday, school principals in the city walked into classrooms and asked the Jewish pupils to come forward. "We ask you to leave the class and join the other Jewish children, who are in a locked and safe location."

It was intended as a precaution in response to a request from the Jewish community. But it also highlights the degree to which many Jews in France feel that they are a threatened and increasingly excluded minority. Every year, these feelings prompt thousands to take a dramatic decision, namely, to pack their belongings and move to a crisis zone: Israel. They feel safer there.

Five years ago, Linda moved from Paris to Canada and then to the Israeli port city of Ashdod. Only a week ago, she, her husband and their two sons faced a hail of rockets from the Gaza Strip. Nevertheless, Linda, who doesn't want to be identified by her last name, is delighted to be living in France no longer. "It's much safer here than in France," she says.

"Anti-Semitism has become unbearable there," she says. "Children are harassed on their way to school just because they're Jews." She adds that she was also the victim of such harassment in the middle of the Champs-Élysées in Paris. "I was wearing a necklace with a Star of David attached to it," she recalls. "Someone barged into me. I said to him: 'You ought to excuse yourself!' All he said was that he didn't apologize to Jews."

According to the Israeli Ministry of Immigrant Absorption, about 2,000 French Jews are currently resettling in Israel each year, and a total of 100,000 have already made the move. The Israeli government is very happy to receive the new arrivals, who are generally well-off and highly educated. In 2004, then-Prime Minister Ariel Sharon's open call to French Jews to emigrate triggered outrage in Paris and led to a cooling of relations between the two countries. But the wave of immigration continues unabated.

Fears for the Future

"It's not yet a mass flight from anti-Semitism," Avi Zana, the director of Ami, an organization that provides assistance to newly arrived French Jews, told SPIEGEL ONLINE. According to Zana, Jews are also immigrating for religious reasons or to find a Jewish bride. Nevertheless, in light of the precarious situation in France, says Zana, many have concluded that "the future of Jewish children is no longer safe there." According to a 2004 study, one in four of France's 500,000 Jews was considering emigration to Israel -- out of fear of anti-Semitism.

This fear came to a head in 2006 after a high-profile case in which a gang whose members held anti-Semitic beliefs held 24-year-old Ilan Halimi captive for three weeks, during which time he was tortured, resulting in his death. After the incident, immigration figures from France shot up by about 50 percent.

Daniel Ben-Simon, a member of the Israeli parliament, the Knesset, examined the phenomenon of Jewish emigration in his book "French Bite." "Jews in France fear the day when the Muslims become a determining factor in French domestic politics," Ben-Simon told SPIEGEL ONLINE. "They fear that the country will no longer be safe for them at that point."

Even today, there are already "hundreds of anti-Semitic incidents" a year, committed mainly by Arab immigrants, says Zana. "This creates a great deal of pressure. How long can Jewish communities protect themselves from attacks with surveillance cameras?"

Threatening Atmosphere

Tel Aviv real estate agent Yitzhak Touitou confirms this trend. "About a third of my customers are Jews from France," says Touitou. It isn't just the very rich who are buying second homes in Israel. "Every French Jew who can somehow come up with the money is buying an apartment here," says Touitou.

Ben-Simon estimates that "almost one in two French Jews maintains a residence in Israel. It's a sort of insurance policy, just in case the situation in France gets even worse."

Touitou hears hair-raising stories from his clients when he's showing them property. "The atmosphere in France has become very threatening," he explains. "People no longer wear the kippah when they go out in public. They're afraid of being harassed."

There was a tragic irony to the Toulouse killings, says Touitou, whose mother-in-law is married to the founder of the Ozar Hatorah school where the murders took place. "I know the teacher who was shot dead," he explains. "He lived here in Israel until recently. It took them a long time to persuade him to go to Toulouse to teach Hebrew and religion there. And then he leaves the troubled Middle East and is murdered in France with his two children."

Responding to the attack, Vice Prime Minister Silvan Shalom has, like Sharon in 2004, invited France's Jews to move to Israel, but this time he couched the appeal in more cautious terms. Nevertheless, says Ben-Simon, the Israeli call could be successful. "If it emerges that the incident was indeed deliberately targeted against Jews, Israel can expect to see a wave of French Jews fleeing the country."

Translated from the German by Christopher Sultan

 

'Mensenrechtenraad' VN blijft geobsedeerd door Israel

 

Vanavond meldde het journaal dat Israel niet meewerkt met het nieuwe onderzoek van de VN ‘mensenrechten’ raad en de onderzoekers niet zal binnenlaten. Deze raad is natuurlijk een farce met leden als het onlangs toegelaten Syrië en haar mooie woorden voor de mensenrechten van Libië onder Ghadaffi. Maar de media blijven deze club serieus nemen en schilderen Israel af als recalcitrant.

 

RP

----------

 

The UNHRC keeps its obsession with Israel going

 

From UN Watch:

 

The 47-nation UN Human Rights Council today adopted five resolutions condemning Israel, including one that creates a new “fact-finding mission” into alleged Israeli violations relating to settlements, a mandate the UN estimates will cost hundreds of thousands of dollars. For full texts and voting results click here.

 

“On the same day that the UN Human Rights Council severely watered-down a text allowing Sri Lanka to determine what advice it receives from the UN—and after the council ignored our own proposed resolutions for victims of abuses in China, Cuba, Saudi Arabia and Zimbabwe—the session directed half of all its condemnatory resolutions against one single state, Israel,” said Hillel Neuer, executive director of UN Watch.

“Sadly, the council remains partisan, selective and politicized, and is failing its founding mission to defend the world’s victims of human rights violations.”

 

“The council’s new fact-finding mission on settlements–whose co-sponsors include Syria and Iran–is a fraud, with the guilty verdict determined in advance. The egregiously one-sided resolution omits any mention of officially-sanctioned Palestinian terrorism, rocket fire targeting civilians and incitement to hatred, anti-Semitism and genocide.”

 

“The PA and the Arab and Islamic states sponsoring the text know full well that Israel will not legitimize this latest kangaroo court, and are therefore acting with the intent to subvert, rather than advance, any prospect of a bilateral negotiated peace agreement and mutual reconciliation.”

 

Yes, fully half of the resolutions passed were condemning only Israel. But hey - they finally did decide to pass a resolution condemning Syria, which has killed more Arabs in a year than Israel has in two decades through two wars and an intifada.

 

'Moslims, kijk nou eens in de spiegel'

 

Een goed artikel waarin een moslima kritisch naar de eigen gemeenschap en religie kijkt.

 

Ten eerste moet het hardnekkige antisemitisme binnen de islam stoppen. Moslims die dit wijten aan het voortdurende Israëlisch-Palestijnse conflict zien de essentie van het probleem niet. De afkeer van Joden is al ver voor dat conflict te vinden in het Midden-Oosten. We moeten onze religie niet laten kapen door een conflict dat niet zo zwart-wit is als het wordt voorgesteld en dat leuzen als 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' niet rechtvaardigt. Het is belangrijk te begrijpen dat niemand aan tafel wil zitten met een partij die Israël van de kaart wil vegen. Ja, ik weet het, dat is een simplificatie, maar dat is precies wat de radicalen doen. De islam moet dit beeld van antisemitisme van zich afschudden, anders is er geen reden te praten over liefde, vrede of vergiffenis. Dat zijn dan loze kreten.

 

Dat antisemitisme is helaas niet alleen onder de radikalen te vinden, maar zit diep in de Arabische wereld, waar Mein Kampf een bestseller is en de media vol zitten met stereotype beelden over Joden en complottheoriën over hun almacht welig tieren. Het is belangrijk dat Arabieren zelf dit aan de kaak stellen, maar er zal nog veel nodig zijn om dat te veranderen, en pas dan zal vrede mogelijk zijn.

 

RP

-----------

 

'Moslims, kijk nou eens in de spiegel'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3230016/2012/03/23/Moslims-kijk-nou-eens-in-de-spiegel.dhtml

OPINIE - Nauman Janjua − 23/03/12, 12:00

 

VK OPINIE Voor een succesvolle hervorming van de islam moet er een einde komen aan het antisemitisme, de homohaat en de intellectuele dictatuur van sjeiks en imams. Dat betoogt Nauman Pervez Janjua.

Het hardnekkige antisemitisme binnen de islam moet ophouden

Ik maak me zorgen. Ik zie de radicalisering van jonge moslims in een schrikbarend tempo toenemen. Duidelijk signaal was de uitnodiging van sjeik Haitham al-Haddad door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam.

In alle ophef over het bezoek van deze 'haatimam' is de rol van die studentenvereniging onderbelicht gebleven. Duidelijk is wel dat zij de visie van Al-Haddad op de islam lijkt te delen. Die visie mag gerust radicaal worden genoemd, aangezien de sjeik herhaaldelijk pleitte voor vrouwen achter het aanrecht en het stenigen van afvalligen.

Het wordt tijd dat de gematigde moslims een front gaan vormen tegen deze kaping van onze religie en duidelijk hun afkeer gaan uiten van de radicalen. Het wordt tijd dat we Irshad Manji gaan omarmen. Manji is een dappere lesbische moslima die pleit voor een zodanige hervorming van de islam dat deze past binnen de realiteit van de 21ste eeuw. Voor een succesvolle hervorming moeten er drie dingen gebeuren.

Ten eerste moet het hardnekkige antisemitisme binnen de islam stoppen. Moslims die dit wijten aan het voortdurende Israëlisch-Palestijnse conflict zien de essentie van het probleem niet. De afkeer van Joden is al ver voor dat conflict te vinden in het Midden-Oosten. We moeten onze religie niet laten kapen door een conflict dat niet zo zwart-wit is als het wordt voorgesteld en dat leuzen als 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas' niet rechtvaardigt. Het is belangrijk te begrijpen dat niemand aan tafel wil zitten met een partij die Israël van de kaart wil vegen. Ja, ik weet het, dat is een simplificatie, maar dat is precies wat de radicalen doen. De islam moet dit beeld van antisemitisme van zich afschudden, anders is er geen reden te praten over liefde, vrede of vergiffenis. Dat zijn dan loze kreten.

Seksuele geaardheid
Ten tweede moeten de haat en doodswensen ten opzichte van de homogemeenschap onmiddellijk ophouden. Ik schaam me diep als ik hoor dat in het Midden-Oosten homo's worden gestenigd om hun seksuele geaardheid en als Marokkaanse jongeren een homostel in Amsterdam mishandelen. Is dit wat onze religie ons leert ? Hoe zeker kunnen we er van zijn dat Allah homo's niet lief heeft als de Koran zelf zegt dat alles wat 'Allah creëert perfect is'?

Manji is dapper genoeg geweest om haar liefde voor Allah te combineren met haar seksuele geaardheid. Waarom kunnen wij dit als moslims niet aanvaarden en omarmen? Het wordt tijd dat moslims de homo's als gelijken zien en behandelen. Ook moslims die willen uitkomen voor hun seksuele geaardheid moeten we actief helpen en hun angst voor afkeer van de moslimgemeenschap wegnemen.

Als laatste is het belangrijk dat we de intellectuele dictatuur van de sjeiks en imams stoppen. Hun letterlijke en selectieve interpretatie van de Koran is de bron van veel problemen en de kern van de radicalisering.

Manji vraagt zich af: Wanneer zijn we gestopt met denken? Er was een tijd dat de moslimwereld goed presteerde op het gebied van algebra en geneeskunde. De grote islamitische geleerden van die tijd spraken zich uit voor het kritisch denken, en voor het kritisch lezen van de Koran. Waarom doen we dat nu niet meer?

Kudde makke lammeren
Elke gemeenschap die ophoudt met kritisch denken en als een kudde makke lammeren mensen als Al-Haddad achterna loopt, is gedoemd te verliezen. Het wordt tijd dat we afstand nemen van deze 'geleerden' en dat we de Koran werkelijk zelf gaan lezen.

Het wordt tijd dat we als moslim-gemeenschap terugkeren naar de realiteit. We kunnen niet iedereen blijven beschuldigen van islamofobie. Misschien wordt het tijd dat we als moslims eens in de spiegel kijken en onszelf afvragen of de schuld toch niet deels bij onszelf ligt.

Nauman Janjua is student internationale relaties aan de Universiteit Leiden.

 

Prof. Reuven Hazan: Israël gaat interessante zomer tegemoet

 

In het Reformatorisch Dagblad stond vorige week een interview met een Israelische hoogleraar politicologie die eens niet alleen kritisch naar Israel zelf is zoals de deskundigen die bij de NRC zo geliefd zijn. Een verademing. Jammer dat zo’n interview alleen te lezen is in een vrij marginale krant als het RD.

 

RP

-----------

 

Prof. Reuven Hazan: Israël gaat interessante zomer tegemoet

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/prof_reuven_hazan_israel_gaat_interessante_zomer_tegemoet_1_630383

17-03-2012 16:00 | mr. Richard Donk

 

De spanning in Israël loopt op. Recent geweld in de Gazastrook, een dreigende oorlog met Iran en interne sociale verdeeldheid. Prof. Reuven Hazan: „We gaan een interessante zomer tegemoet.”

Begin 2009 won Benyamin Netanyahu met zijn Likudpartij de Israëlische verkiezingen. De politieke verhoudingen van dat moment dwongen de door de wol geverfde politicus een coalitie met rechtse partijen te vormen. De religieuze Shas en de Yisrael Beiteinupartij van Avigdor Lieberman werden aan boord gehaald, waardoor een van de meest rechtse kabinetten in de geschiedenis van de Joodse staat ontstond.

Analisten voorspelden dat deze regering geen lang leven beschoren was. Netanyahu zou immers maar heel weinig manoeuvreerruimte hebben, vooral als het ging om het vooruithelpen van het vredesproces met de Palestijnen. De ultrarechtse coalitieleden zouden elke vorm van concessie boycotten, waardoor de coalitie in feite in een wurggreep werd gehouden.

Drie jaar later zit Netanyahu echter steviger in het zadel dan ooit. Zijn Likudpartij doet het uitstekend in de peilingen en voor de positie van premier van Israël lijkt momenteel geen enkele andere kandidaat serieus in beeld te zijn.

„Op het institutionele vlak is het in Israël op dit moment erg kalm”, meent prof. Reuven Hazan, hoogleraar politicologie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. In zijn werkkamer op de Scopusberg analyseert de wetenschapper de politieke verhoudingen in de Joodse staat.

„Ik kan me geen Israëlische premier herinneren die er na drie jaar zo comfortabel voor staat”, zegt Hazan. „De coalitieleden hebben het prima naar hun zin met elkaar. Netanyahu heeft in de peilingen van niemand serieuze concurrentie te duchten. Zolang er niets bijzonders gebeurt, is hij momenteel de enige die als leider van Israël kan fungeren.”

Dat geldt op het institutionele vlak. Maar hoe is het op sociaal gebied met Israël gesteld?

„Er zijn diverse kwesties die gemakkelijk kunnen overkoken. We hebben onlangs grootschalige demonstraties voor sociale hervormingen gehad. Onze eigen versie van de Arabische lente, zeg maar. De grote vraag is of we het daarmee hebben gehad, of dat die onvrede opnieuw aan de oppervlakte zal komen – en dan in verhevigde mate.

Een ander belangrijk probleem vormt de groeiende tegenstelling tussen ultraorthodoxe Joden en de rest van Israël. Met de discussie rond het al dan niet verlengen van de Talwet, die ultraorthodoxe jongeren van dienstplicht in het leger vrijstelt, heeft de regering een doos van Pandora opengetrokken. Als ik die twee kwesties combineer, gaan we nog een interessante zomer tegemoet. Los daarvan hangt boven alles nog de dreiging van Iran.”

Na de verkiezingen van 2009 bestond de vrees dat Lieberman deze coalitie zou kapen. Is die vrees terecht gebleken?

„Dat valt wel mee. Toen Ariel Sharon eind 2005 de centrumrechtse Kadima oprichtte, bleef in Likud de rechtse harde kern over. Die kon zich in grote lijnen prima identificeren met de ideeën van Lieberman en zijn Yisrael Beiteinupartij. Zelfs als Lieberman antidemocratische wetsvoorstellen indient, kan hij vaak op de steun van Likud rekenen.”

Hoe verklaart u die ruk naar rechts in Israël?

„Daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Als je Kadima buiten beschouwing laat, is de hele linkervleugel van het politieke spectrum zo goed als ingestort. En ondanks zijn rechtse uitstraling is Likud op een aantal terreinen toch gematigder geworden, waardoor de partij meer Israëliërs aanspreekt. Netanyahu is de eerste Likudpremier die het woord Palestijnse staat in de mond heeft genomen. Er is echter helaas geen serieuze gesprekspartner aan Palestijnse kant.”

Zal die er ooit komen?

„Dat is een goede vraag. Hamas wil en zal niet met Israël praten. De positie van Abu Mazen (Mahmud Abbas, RD) is te zwak. Electoraal gezien loont het in Israël momenteel totaal niet om je in te zetten voor het vredesproces. De situatie in de landen om ons heen is op het ogenblik ook niet erg rooskleurig om vrede met de Palestijnen te bewerkstelligen. Jordanië wil geen brugfunctie vervullen. Libanon is geen serieus land. En in Syrië is een bloedbad aan de gang. De grootmachten in de regio –Turkije en Iran– winnen alleen maar aan kracht.”

Wat zijn uw verwachtingen met betrekking tot Iran?

„Ik zie dat Israël en de Verenigde Staten steeds nader tot elkaar komen in hun mening over wat er met Iran moet gebeuren. De laatste ontmoeting tussen Obama en Netanyahu spreekt wat dat betreft boekdelen. Netanyahu maakte de Amerikaanse president duidelijk dat Israël zich het recht voorbehoudt zijn eigen lot te bepalen.

Obama zei vorige week tijdens een toespraak op de Aipac-conferentie op zijn beurt dat de VS geen beleid van beheersing voeren. We mogen dan over de aanpak van Iran van mening verschillen, maar we zijn het erover eens dat nucleaire wapens in de handen van Teheran geen optie is. Punt uit. Bovendien verklaarde Obama dat Israël in zijn ogen de mogelijkheid moet hebben om zelf met de Iraanse dreiging af te rekenen. Dat impliceert naar mijn idee Amerikaanse militaire hulp. Niet voor niets liet Netanyahu zich direct na de speech zeer lovend over Obama uit. Ze zijn echt dichter tot elkaar gekomen, ondanks de vermeende persoonlijke moeite die ze met elkaar hebben.”

Kan Israël zich wel een aanval op Iran veroorloven, gezien de mogelijke regionale consequenties?

„We hebben twee keer eerder een land aangevallen dat nucleaire capaciteit dreigde te verwerven: Irak en Syrië. In beide gevallen is er niets gebeurd.”

Maar Iran is toch van een andere orde?

„De vraag is hoe verschillend Iran is. Natuurlijk is er het doemscenario waarin het hele Midden-Oosten in brand komt te staan. Aanvallen van Hezbollah en Hamas op Israël en raketbeschietingen vanuit Iran zelf – al dan niet met conventionele wapens. Maar een offensief tegen Iran zou voor hetzelfde geld een ineenstorting van het Iraanse regime kunnen betekenen. Eerdere opstanden zijn weliswaar bloedig neergeslagen, maar lieten wel zien wat er onder de oppervlakte aan onvrede bij de bevolking leeft.”

Wat vindt u van al het wapengekletter van de afgelopen maanden rond Iran?

„Dat hoort bij het Midden-Oosten. Obama bekijkt dit conflict door een westerse, liberale bril. Dan kom je al snel bij diplomatie, onderhandelingen en strafmaatregelen terecht.

In het Midden-Oosten werkt het anders. Daar moet je voortdurend je spierballen laten zien. Iran praat op exact dezelfde manier: Israël van de kaart vegen, de zionistische entiteit vernietigen, ga zo maar door. Israël moet dezelfde taal spreken. Daarom staat elke dag in de kranten dat we klaar voor oorlog zijn. Daarom zeggen onze generaals in interviews dat ze binnen tien dagen een aanval op de Iraanse kerninstallaties kunnen uitvoeren. In Amerika kan de legertop achter de schermen allerlei tactische plannen uitwerken en in één keer toeslaan. Israël moet steeds openlijk tonen dat het er klaar voor is.”

Dichter bij huis speelt nog altijd het conflict met de Palestijnen. Critici stellen dat de tijd voor een tweestatenoplossing eigenlijk al voorbij is. Wat vindt u?

„Dat zeggen vooral de mensen die voor een eenstaatoplossing zijn, en dat zal niet gebeuren. Ik denk dat een tweestatenoplossing nog steeds mogelijk is als de politieke wil maar aanwezig is.

Als we alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever willen handhaven, is er geen leefbare Palestijnse staat mogelijk. Maar als we bereid zijn concessies te doen, is het nog steeds een optie. We moeten misschien 10 procent van de nederzettingen opgeven en hier en daar met grenzen schuiven. Een veel groter probleem is wat er in de Gazastrook moet gebeuren.”

Hoe beoordeelt u tot nu toe de revoluties in de Arabische wereld?

„Er wordt alom van de Arabische lente gesproken, maar de vraag is of er niet eerder sprake is van een Arabische winter. Hier beoordelen we de ontwikkelingen in de eerste plaats op de vraag wat de gevolgen voor Israël zouden kunnen zijn. Wij zijn niet in de eerste plaats geïnteresseerd in het verkrijgen van democratie en meer rechten in onze buurlanden. Wij kijken eerst en vooral naar onze eigen veiligheid.

Wat dat betreft is het veiligheidsperspectief voor Israël het afgelopen jaar volledig veranderd. Wij zien ons momenteel omringd door een aantal landen dat door de Arabische revolutie fundamenteel is veranderd. Egypte is militair gezien een sterk land. In Syrië is de uitkomst van de opstand nog onzeker.

Voor de korte termijn heeft de Arabische lente de situatie voor Israël alleen maar verslechterd, om het kort door de bocht te zeggen. Als dit alles op de lange termijn tot een wisseling van de wacht in Iran leidt, zou de uitkomst toch nog positief kunnen uitpakken. Maar dat is op dit moment volstrekt hypothetisch.”

 

Raketten uit Gaza bedreiging voor Palestijnse bevolking

 

Van de vijf Palestijnse burgerdoden tijdens het recente geweld in Gaza en Zuid-Israel bleken er drie niet door Israelisch maar door Palestijns vuur te zijn omgekomen. Daarover hoor je niemand, terwijl het wel groot in de media stond toen Israel een 12 jarige jongen had gedood. Ook blijkt dat veel raketten vanuit dichtbevolkt gebied zijn afgevuurd, waardoor de kans werd vergroot dat er vervolgens burgerdoden en gewonden vallen bij Israelische tegenaanvallen.

 

Zie over de eenzijdige en soms ronduit onjuiste berichtgeving over de escalatie ook:

Samenvatting onderzoek berichtgeving Gaza escalatie 9-17 maart 2012

 

RP

---------

 

Details on recent Gaza fighting show disregard for civilian lives

http://elderofziyon.blogspot.com/2012/03/details-on-recent-gaza-fighting-show.html

 

GANSO released its report for the first half of the month, which includes most of the rocket fire and Israeli airstrikes from earlier this month. Here are some highlights:

  • 16 of the Qassams fell short or exploded prematurely. 
  • 4 rockets from Gaza fell on and damaged homes in Gaza. 2 were injured.
  • There was an increase in rockets being fired from urban, civilian areas compared to previous flare-ups.
  • The increased number of Grads means that they can be fired from areas of Gaza that had not seen rocket launches before.
  • They counted 105 Grads, 152 Qassam-type rockets, and 42 mortars being shot from Gaza. They also counted 50 Israeli airstrikes.
  • "A number of the Grads were fired from in and around Gaza City itself, including the Rimal and beachfront areas, where many NGOs have offices and residences."
  • "3 civilians were killed, including 1 child, as a result of bullets fired during funeral processions."


Are any "human rights" organizations commenting on how Gaza terror groups are putting the lives of civilians in danger?