vrijdag 30 maart 2012

Opstootjes in Israël tijdens jaarlijkse protesten Palestijnse Landdag (#GMJ)

 

De protesten waren georganiseerd door o.a. Iran, dat eind februari al gastheer was voor een meeting van het voorbereidend comitee. Er doen ook diverse mensen van Hamas en Hezbollah mee, en Naturei Karta, ultra orthodoxe Joden die principieel tegen de staat Israel zijn en in Iran te gast waren tijdens de holocaust conferentie. Ook antisemiet Gilad Atzmon steunt de acties. Uit Nederland doet alleen Gretta Duisenberg mee. Het doel van de acties is niet om vrede en een tweestatenoplossing een stap dichterbij te brengen, maar om via rellen Israel te provoceren en internationaal aandacht te trekken voor de Palestijnse zaak. Helaas werkt dit vaak erg goed. 

 

Zie ook: Global March to Jerusalem op IMO 

 

RP

-----------

  

http://www.metronieuws.nl/nieuws/opstootjes-in-israel-tijdens-jaarlijkse-protesten/IWIlcD!y@Y2Q5CSoh9orhjQOzYAKw/ 

 Geplaatst 2012-03-30 om 16:45 

Opstootjes in Israël tijdens jaarlijkse protesten

 

JERUZALEM - De Israëlische oproerpolitie is vrijdag opgetreden tegen Palestijnse betogers op verschillende plekken in Israël. Met de demonstraties, die elk jaar op 30 maart plaatshebben, protesteren de Palestijnen en Arabieren tegen het in hun ogen discriminerende grondbeleid van Israël. 

 

Rond het middaguur raakten duizenden betogers slaags met Israëlische veiligheidstroepen rondom Jeruzalem. De betogers gooiden stenen en de Israëliërs zetten traangas, schokgranaten en rubberkogels in. Er waren geen meldingen van serieuze verwondingen. 

 

Israëlische troepen schoten in Gaza twee mannen neer die de grens met Israël probeerden te naderen, aldus de Palestijnen. De twee, die niet dodelijk werden getroffen, namen samen met vijftienduizend anderen deel aan een door Hamas georganiseerd protest. Het Israëlische leger zei dat niet twee maar een betoger gewond raakte. 

 

Het Israëlische leger sloot vrijdagochtend de Westelijke Jordaanoever al af in verband met de verwachte demonstraties. Palestijnen van de Westoever werden alleen om dringende humanitaire redenen in Israël toegelaten. 

 

De Israëlische politie belette om veiligheidsredenen Palestijnen jonger dan 40 om te bidden bij het Tempelberg-complex. De betogers besloten daarop hun traditionele vrijdaggebed te houden waar ze zich op dat moment bevonden. In plaats van op gebedsmatten baden ze op Palestijnse vlaggen. Ze werden omringd door Israëlische veiligheidstroepen. "Israël heeft geen enkel probleem met vreedzame protesten en respecteert de rechten van mensen om vreedzaam te demonstreren", zei een Israëlische regeringswoordvoerder. 

 

Enkele tientallen Palestijnen gingen in Oost-Jeruzalem de straat op met de Palestijnse vlag. Bij de muur rondom de Oude Stad scandeerden ze 'Eén, één vaderland'. 

 

Veel Palestijnen voelen zich gesterkt door de Arabische Lente en zien massale, gecoördineerde protesten als een van de effectiefste middelen om aandacht te vragen voor hun zaak. "Na de Arabische revoluties, zijn mensen zich bewust van het belang van participatie door de bevolking", zei een van de activisten. "Dit heeft de Arabische regimes zenuwachtig gemaakt en nu is het tijd de Israëlische regering angst aan te jagen." 

 

Ook in Israëls buurlanden werden demonstraties gehouden, nabij de Israëlische grens. Deze protesten verliepen vreedzaam, in tegenstelling tot vorig jaar, toen demonstranten in Libanon en Syrië op 30 maart de Israëlische grens overstaken. Bij de gevechten die daarop volgden kwamen zeker 38 mensen om.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten