zaterdag 21 december 2013

Hoe Hamas de overstroming van Gaza aan Israel toeschrijft

 

Zover als Hamas hoef je niet te gaan voor onzinverhalen over Israel dat ‘dammen open zet’ waardoor de overstromingen in de Gazastrook verergerd wordt. Serieuze Nederlandse media schijnen deze nonsens gelukkig te negeren, maar er zijn websites als het Vlaamse ‘Noord-Zuid portaal’ 11.be, die alle Arabische samenzweringstheorieën voor zoete koek slikken. Ik hoop niet dat deze idioten representatief zijn voor de Vlaamse Noord-Zuid beweging.

 

Wouter

_____________

How Hamas used the weather to defame Israel

Islamic government falsely claims Israel flooded Gaza, by opening dams that don’t exist

http://www.timesofisrael.com/how-hamas-used-the-weather-to-defame-israel/

  December 18, 2013, 2:03 pm 83

Palestinians take a boat through flooded streets in Gaza City, December 17, 2013 (photo credit: Wissam Nassar/Flash90)

 

Even the weather is fair game in Hamas’s war of words against Israel. A fabricated claim that Israel intentionally flooded the Gaza Strip during the worst storm to hit the region in decades has made headlines in Middle Eastern and international media over the past week.

The Gaza Strip was one of the areas most affected by the storm Alexa. Torrential rain caused widespread flooding, forcing some 40,000 residents to evacuate their homes as rescuers used rowboats to assist stranded civilians. UNRWA, a UN agency tasked with assisting Palestinian refugees, described parts of northern Gaza Strip as a disaster zone.

Rainfall of 260 millimeters (10.23 inches) was documented in the Gaza area between December 11 and 13, comprising a staggering 60 percent of the annual average for the region. According to Israel’s Water Authority, the flow in Shikma River — emanating in the Hebron hills and pouring into the Mediterranean Sea north of the Gaza Strip — broke a 50-year record.

But force majeure would not suffice for Gaza’s Hamas authorities as an explanation for the population’s suffering. Hamas’s Disaster Response Committee chairman Yasser Shanti told journalists on Friday that Israel opened dams just east of the Gaza Strip, causing a flood in the area of Moghraqa near the town of Deir El-Balah.

A variation on that claim was made by Civil Defense spokesman Muhammad Al-Maidana, who told the Palestinian daily Al-Quds that Israel had opened sewage canals east of the Gaza Strip, “exacerbating the crisis and raising the water level, causing homes to be submerged.”

Al-Majd, a Palestinian security-oriented website, went so far as to claim that Israel opened the dams in order to expose Hamas tunnels leading into Israel and impose an unbearable financial burden on Gaza’s government. “For Gaza to drown is an old Zionist dream,” the site wrote in a report.

Israel denied Hamas’s claims out of hand.

“The allegation of [Israel] opening dams and flooding the Gaza Strip is baseless and false,” Uri Schor, a spokesman for Israel’s Water Authority told The Times of Israel in an email correspondence Wednesday. No dams even exist in the area, he added, noting that water reservoirs have overflowed across the country, causing flooding.

“The opposite is true: due to the damage caused by the storm — which affected all neighboring countries and not only the Palestinian Authority — Israel responded to a special appeal conveyed through the UN, transferring four high-power pumps to the Gaza Strip intended to help residents remove water from flooded areas.”

But Hamas’s false reports had already run their course. Articles claiming Israel intentionally flooded Gaza went viral on news channels, blogs, and social media.

 

 

Vitens zegt samenwerking met Mekorot Israël op (IPI)

 

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2013/12/21/vitens-zegt-samenwerking-met-mekorot-israel-op/

 

~ door: Ratna & Wouter ~   

Op 10 december berichtten diverse media over het opzeggen door waterbedrijf Vitens van een pas begin november gesloten overeenkomst met het Israëlische zusterbedrijf Mekorot. Een week eerder had Harry van Bommel Kamervragen gesteld over deze overeenkomst, en een dag eerder had GroenLinks in de provincie Overijssel (een van de aandeelhouders van Vitens) hetzelfde gedaan. Een zware delegatie van de Nederlandse regering en bedrijfsleven had juist een bezoek gebracht aan Israël en de Westoever.

Als motivatie voor het opzeggen van de samenwerking schreef Vitens dat men neutraal wilde blijven en niet bij het Palestijnse conflict betrokken raken. Ook verwees Vitens naar een gesprek dat men had gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘over het ontmoedigingsbeleid in relatie tot de samenwerkingsovereenkomst van Vitens met het Israëlisch waterbedrijf Mekorot’. Dit heeft de nodige reacties losgemaakt. Israël heeft de ambassadeur op het matje geroepen, verschillende partijen hebben Kamervragen gesteld en ook diverse gemeenten lieten van zich horen. Daarnaast kwamen er ook steunbetuigingen van enkele linkse politici en Israël-kritische organisaties. De BDS-beweging viert het als weer een overwinning in haar boycotcampagne tegen de enige Joodse staat.

De regering stelt dat men zich neutraal wil opstellen in het conflict en geen van beide partijen voortrekken, maar dat lijkt niet erg te lukken. Ondanks de ontkenning door minister Timmermans lijkt het besluit van Vitens voort te vloeien uit de nieuwe richtlijnen waarin handel met instellingen en bedrijven die ook op een of andere manier met de nederzettingen te maken hebben, wordt ontraden. Eerder dit jaar heeft om dezelfde reden Royal Haskoning zich teruggetrokken uit een waterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem, waar ook de Palestijnen van zouden profiteren.

In antwoord op Kamervragen zei minister Timmermans: “In een telefoongesprek heeft het ministerie – op verzoek van Vitens – het Nederlandse ontmoedigingsbeleid toegelicht en uitgelegd geen bezwaar te zien in samenwerking met Mekorot, voor zover die samenwerking betrekking heeft op activiteiten binnen de Groene Lijn of op activiteiten buiten Israël die niet ten gunste van nederzettingen komen.”

Mekorot is een nationaal bedrijf, dat tevens water levert aan Palestijnen op de Westoever en samenwerkt met de PA, Jordanië en de Wereldbank. De overeenkomst met Vitens was bedoeld voor “onderzoek en innovatie, vooral gericht op informatievoorziening aan de klant” (citaat uit de Kamervragen van de VVD). Dat is niet op te splitsen in een deel binnen de Groene Lijn en een deel voor de nederzettingen waarin men niet wenst samen te werken. En dus heeft die samenwerking, als je het ruim neemt, zeker ook betrekking op activiteiten buiten de Groene Lijn die ten gunste van de nederzettingen komen. De verbeterde informatievoorziening aan de klant zal immers hoogstwaarschijnlijk ook daar worden toegepast. En dus zag de regering waarschijnlijk wel degelijk bezwaar in de samenwerking met Mekorot, en dat is Vitens ook met zoveel woorden duidelijk gemaakt.

Vitens verwijst zelf op haar website naar het ministerie en ook naar een afgezegd bezoek van minister Ploumen aan Mekorot tijdens de recente handelsmissie naar Israël. Die afzegging had natuurlijk met hetzelfde ontmoedigingsbeleid te maken, al ging Timmermans daar verder niet op in. (Op 4 december had hij overigens al ontkend dat Ploumen Mekorot zou bezoeken.)

De onvrede met de voortgaande bouw door Israël in de nederzettingen is alleszins begrijpelijk. Maar wanneer een nationaal waterbedrijf wordt buitengesloten omdat het ook water aan de kolonisten levert, schiet je je doel voorbij. Het zou onredelijk zijn te verwachten dat Mekorot onmiddellijk stopt met het leveren van water aan kolonisten. Zij zijn Israëlische staatsburgers en maken als zodanig aanspraak op dezelfde voorzieningen als Israëli’s binnen de Groene Lijn. De toekomst van de nederzettingen en de kolonisten moet in een vredesverdrag worden geregeld. Tot het zover is kunnen er afspraken worden gemaakt over de bouw van nieuwe woningen binnen nederzettingen, maar hebben kolonisten in bestaande nederzettingen recht op water, stroom, vervoer, onderwijs, onderhouden van wegen etc. Daarom is het nieuwe ontmoedigingsbeleid in de praktijk onredelijk: Israëlische bedrijven worden immers gestraft voor alle diensten en activiteiten over de Groene Lijn.

Dat er nu geen (beperkte) bouwstop is, ligt mede aan de Palestijnen. Zij eisten als voorwaarde voor de momenteel lopende onderhandelingen de vrijlating van meer dan 100 gevangenen die stuk voor stuk dodelijke aanslagen hebben gepleegd of gepland. Israël is met veel pijn en moeite overstag gegaan, en probeert de interne kritiek hierop te sussen met nieuwe bouwplannen. Dit is wat je noemt een verlies-verlies situatie: tientallen terroristen zijn inmiddels op vrije voeten, door de Palestijnen en president Abbas als helden onthaald, de wonden bij de nabestaanden in Israël nog eens opengereten. En ondertussen worden er absurde aantallen nieuwe woningen aangekondigd om de zeer rechtse coalitiepartners tevreden te houden. Hoeveel van die woningen daadwerkelijk gebouwd zullen worden valt nog te bezien, en het is duidelijk dat alleen de aankondiging al Israël internationaal veel schade berokkent. Ondertussen is het wantrouwen aan beide kanten verder toegenomen en lijkt John Kerry’s belofte dat er eind april een akkoord ligt meer dan onwaarschijnlijk.

Het Nederlandse ontmoedigingsbeleid zet de verhouding met Israël daarbij onnodig onder druk zonder dat de vrede er een stap dichterbij door komt.

 

vrijdag 20 december 2013

De mythe van de Gaza blokkade (EoZ)

 

Steeds maar weer wordt over de Israelische blokkade van de Gazastrook gesproken, en wordt die als oorzaak gezien van de problemen daar. Dat is onterecht, zoals wederom blijkt. Er zijn nauwelijks nog beperkingen in de im- en export van de Gazastrook, afgezien van een aantal specifieke producten die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. De enige blokkade die nog intakt is, is via de zee.

 

Besides a small list of "dual use" materials, Israel imposes no restrictions on Gaza imports. Even some of the "dual use" materials can be imported under certain conditions - for example, international NGOs can import construction materials. Israel allows potentally dual use items, such as CO2, to be imported on a case by case basis as well.

Some said that Gaza did not have adequate pumps to handle the flooding because of Israeli restrictions. Nonsense. I asked specifically if water pumps are a "dual use" item and they are not. This was Gaza's government not being prepared, and nothing to do with the "blockade."

 

RP

---------

 

The biggest Gaza myth of all

http://elderofziyon.blogspot.nl/2013/12/the-biggest-gaza-myth-of-all.html

 

WAFA reports:

 

Quartet Representative Tony Blair Monday expressed deep concern regarding the grave humanitarian situation in the Gaza Strip, worsened by the recent storm, urging immediate intervention to avoid a humanitarian catastrophe....

Blair urged all parties to act promptly to find a lasting solution to the ongoing energy crisis and encouraged the Israeli government to take the necessary steps to reopen the crossings and allow the movement of goods and people in order to rehabilitate the Gaza economy.


On Wednesday, I visited both the Erez and Kerem Shalom crossings and spoke to Israeli officials there.

I spend a lot of time reading about Gaza from Arabic and English news sources, but I learned a great deal from my meetings that I was unaware of. I hope to blog much more about it as I find time.

But there is one crucial fact about Gaza that has never been reported anywhere, as far as I can tell. And clearly, Tony Blair is unaware of this fact as well.

 

There is no reason whatsoever to "reopen the crossings" because Kerem Shalom can handle all of Gaza's import and export needs. 

In fact, Kerem Shalom can handle more goods than all of the closed crossings ever could - combined. 

Crossings such as Nahal Oz and Karni were closed over the years because they weren't secure. Those crossings were a tempting target for terrorists to attack. They can never re-open.

But Kerem Shalom - a hugely expansive and extraordinarily impressive feat of engineering and logistics - was sized to handle all of Gaza's needs if necessary. And it can do it without risking any Israeli lives (a forthcoming post will go into more detail.)

Here are all the limits of imports and exports to and from Gaza from what I learned today:

Besides a small list of "dual use" materials, Israel imposes no restrictions on Gaza imports. Even some of the "dual use" materials can be imported under certain conditions - for example, international NGOs can import construction materials. Israel allows potentally dual use items, such as CO2, to be imported on a case by case basis as well.

Some said that Gaza did not have adequate pumps to handle the flooding because of Israeli restrictions. Nonsense. I asked specifically if water pumps are a "dual use" item and they are not. This was Gaza's government not being prepared, and nothing to do with the "blockade."

If needed, Kerem Shalom can run on three shifts, 24/7. But today there isn't the demand. 

All Gaza imports are arranged between Gaza businessmen and NGOs, and Israeli or other suppliers. If Gazans needs more, they can buy it. There are no practical limits on how much Gaza can import even if its economy grew dramatically. No limits on fuel. No limits on raw materials for factories (again, except dual use materials.)

Kerem Shalom is building new pipelines for fuel, and increasing capacity of existing pipelines, in anticipation of a potential dramatic increase of demand as a result of Egypt's closure of Gaza. Right now, because of Hamas and PA infighting, the demand is not there and Kerem Shalom is not using close to its full capacity for fuel.

There are also no limits imposed by Israel on how much Gaza can export. Really.

After Hamas took over Gaza, Israel decided not to import goods from Gaza anymore - for good reason. Israel also limits exports to PA administered areas before the peace process gets moving again. But if Gazans can find markets in Europe and the US and the Arab world for goods, Israel is not stopping them at all. On the contrary, Israel is helping Gaza farmers export goods. 

There have been some limited attempts to export furniture, clothing and other goods from Gaza. Right now Gaza farmers and manufacturers are dependent on Israeli exporters and must follow international rules for exports, so there are some regulatory hurdles that must be overcome, just as with any exporter. But there is no practical limit on how much Gaza can export. (Recently, Gaza exported potatoes to Jordan, but Jordan does not want them to protect its own domestic market.)

Yes, Israel has a naval blockade on Gaza, and the laws of a legal blockade is that there can be no distinction between types of ships allowed. If Israel wants to block Gaza from getting weapons - and there have been attempts to ship large amounts of weapons to Gaza by sea - then Israel must also ban commercial ships. That's the way it is, and it cannot be changed without allowing Francops andKarine-A's filled with weapons to be sent to Gaza.

But Gaza does not need to import goods from the sea - because Kerem Shalom is large enough to handle all of Gaza's needs, even if the current construction material limits are lifted.

Every single time an NGO or government calls for Israel to "lift the blockade," they are ignoring the facts.

 

UNRWA geeft alle schuld stormschade Gazastrook aan Israel

 

Onderstaande kritiek mag wat eenzijdig zijn, maar dat is de andere kant minstens zo zeer. De Israelische (en Egyptische) restricties op import en export van de Gazastrook dragen zeker ook bij aan de ellende, alleen al doordat Hamas erdoor wordt gedwongen (verkeerde) prioriteiten te stellen, maar de kritiek van UNRWA, Amnesty e.a. neigt ertoe om alles alleen maar aan Israel te wijten, terwijl de Palestijnen en met name Hamas eerst verantwoordelijke zijn – óók voor die restricties zelf.

 

Wouter

_____________

 

 

UNRWA official uses sarcasm to falsely blame Israel alone for Gaza woes

http://elderofziyon.blogspot.nl/2013/12/unrwa-official-uses-sarcasm-to-falsely.html

 

Chris Gunness, UNRWA's liar-in-chief, continues to blame Israel for Gaza's lack of fuel and lack of infrastructure to handle the flooding.

As with Amnesty and others, UNRWA is using Gaza as an excuse to blame Israel for everything. The word "Hamas" and "Egypt" and "PA" hardly ever pass through these people's lips - the entire purpose for these NGOs to be in the Middle East is to blame Israel.

 

As thousands in the Gaza Strip remain displaced and streets across the coastal enclave are still flooded Tuesday, it is increasingly clear that the devastation caused by storm Alexa was not a purely natural phenomenon

Emergency response crews have been crippled by a lack of electricity to pump water and a lack of fuel to operate generators. But these conditions of scarcity are not a result of the storm. They were a fact of life even before the rain started falling, due to the Israeli-led siege and the severe limitations placed by Israel on imports and exports.

The severity of the storm’s effects and the seven years of siege the region has endured are connected by a near-total economic blockade that has led to a slow but steady collapse of infrastructure as well as a deeply weakened capacity for emergency response, a United Nations official charged Sunday. 

"Long term de-development of Gaza is the context in which (the storm) occurred," Chris Gunness of the UN's Palestine refugee agency UNRWA said in an interview.

"Before the rains, there was sewage flooding in the streets because sewage pumps did not have electricity to pump waste water," Gunness said, referring to a number of incidents in recent weeks.

"You don't have to be a rocket scientist to figure out who's responsible for that."

 

UNRWA knows as well as anyone the reason Gaza was without power for the past six weeks and it was not at all because of Israel.  I would also tend to doubt that Israel has had any restrictions on water pumps for Gaza since 2009. Hamas doesn't know how to run a statelet and it doesn't know how to plan for emergencies.

If UNRWA had a shred of integrity, it would fire Gunness for his obvious bias and hate towards Israel. However, an organization that is built on lies - to support a group or "refugees" who are 99% non-refugees - is not bothered at all. 

 

 

 

donderdag 19 december 2013

Rapporteur VN Mensenrechtenraad Richard Falk over Israel in TV interview

 

Argument nummer 6899 waarom de VN mensenrechtenraad een aanfluiting is en niks van doen heeft met mensenrechten maar alles met een selectieve agenda en het bashen van een zeker land....

 

-------------

Israel is ‘genocidal,’ says UN’s Richard Falk in TV interview

http://blogs.timesofisrael.com/israel-is-genocidal-says-uns-richard-falk-in-tv-interview/

 

DECEMBER 17, 2013, 2:19 AM 25

Hillel Neuer is executive director of UN Watch, a non-governmental human rights organization in Geneva, Switzerland.

 

MORE IN THIS BLOG

·                                 UN political litmus test discriminates against pro-Israeli job applicants

·                                 Why the UK should expel UN official Richard Falk

·                                 Rare victory: Israel’s admission to UN Regional Group is a milestone moment

·                                 Reports that Israel joined the UN Human Rights Council’s Western group are premature

·                                 UN condemns Israel 6 times, declares ‘Year of Palestine’

He’s done it again: Richard Falk, whom the United Nations ranks as a top official, has accused Israel of targeting Palestinians with “genocidal intent.”

Falk is the UN Human Rights Council’s permanent investigator of “Israel’s violations of the principles and bases of international law.”

Here is the transcript from the scurrilous programbroadcast multiple times on Sunday and Monday by Russia Today to a global TV audience, and now being played on the Internet:

RT: “The UN’s special rapporteur on human rights warns ‘the world is slouching towards nothing less than a Palestinian Holocaust.’ Professor Richard Falk thank you very much for joining us. Why is this behavior actually genocidal?”

Professor Richard Falk, UN human rights rapporteur:“When you target a group, an ethnic group, and inflict this kind of punishment upon them, you are in effect nurturing a kind of criminal intention that is genocidal.”

Falk uses his imprimatur as a UN official to make the grievously false accusation that Israel is acting with “genocidal intent” and perpetrating a “Holocaust.”

If Israel really is “genocidal,” it only follows logically that Falk will justify violence against Israelis, as he did in a recent blog post, berating “demands by Israel that Palestinians renounce violence” while Israel “sustains a structure of occupation and oppression.”

It’s time for the the U.S. to at least attempt to remove the 9/11 conspiracy theorist and Hamas supporter from his post—and to eliminate his prejudicial and outdated Human Rights Council mandate.

UN Watch today sent a letter to UN Secretary-General Ban Ki-moon urging him to condemn Falk. When the name of the world body is misused to promote specious canards—and as an odious warrant for terrorism—the UN chief has a moral duty to speak out.

But the truth is that Falk, like other Human Rights Council appointees, answers only to the U.S. and the 46 other member states of the UNHRC. In this case, the buck does not stop with Ban Ki-moon; it stops with Samantha Power, U.S. ambassador to the UN. That is why I have urged her, in a UN Watch letter sent today, to take action.

(You can do it too, by clicking here to send Ambassador Power a message.)

And because the Obama Administration—more than any other country, and even more than the UN itself—has forcefully promoted the narrative that the UNHRC has been made credible, effective, and authoritative, the U.S. bears a special responsibility to initiate the removal of Falk.

Recall that only a few years ago, as revealed by Wikileaks, it was the Palestinians themselves who tried to remove Richard Falk.

In reacting to previous outrages by Falk, the U.S. merely asked the former academic to voluntarily resign; he refused. The U.S. must now take action to remove him.

This it can do by formally endorsing the draft resolution prepared by UN Watch.

Moreover, the U.S. should act to eliminate the mandate itself: the UNHRC’s permanent investigation of Israel, unchanged after 20 years, which examines the actions of only one side, and presumes guilt in advance.

In 2014, we will finally see some movement against inequality: Israel will finally be accepted into one of the council’s regional groups, the Western group, and EU and other Western countries have agreed not to participate in the hateful day against Israel that is held at every council session.

It will be equally fitting if, after 20 years of investigating ”Israel’s violations of the principles and bases of international law,” 2014 is also the year when this unjust, one-sided and prejudicial mandate is removed as well.

Gaza tunnels storten in door overstromingen

 

Dit heb ik niet in de media gezien: de vele tunnels die Hamas onder huizen heeft gebouwd, hebben geleid tot het instorten van woningen tijdens de stortregens van afgelopen week.

 

RP

---------

 

Gaza floods cause terror tunnels to collapse

http://elderofziyon.blogspot.nl/2013/12/gaza-floods-cause-terror-tunnels-to.html

 

Palestine Press Agency reports that a Gaza family's house is uninhabitable because it was damaged during the flooding in Gaza last week.

 


 

However, the damage wasn't directly from the rain or flooding. It was because under the house, unbeknownst to the family, was a Hamas terror tunnel that collapsed.

The house, which housed 45 members of an extended family including 20 children, saw parts of its ground floor fall a meter and a half into the ground.

Engineers hired by the family confirmed that there was a tunnel underneath the house. But when they complained to Hamas, the terror group held them financially responsible for tearing the house down.

This wasn't the only tunnel uncovered by the rain. Today I spoke with the person in charge of the Kerem Shalom crossing, and he told us that there were several visible tunnel collapses in the area from the rain. (More details of that interview to come.)

 

 

woensdag 18 december 2013

Gemeenten boos op Vitens na afblazen project in Israël (RD)

 

De actie van Vitens heeft het nodige losgemaakt. Israel heeft de ambassadeur op het matje geroepen, verschillende partijen hebben kamervragen gesteld en nu laten ook gemeenten van zich horen. De regering zegt dat men zich neutraal wil opstellen in het conflict, en geen van beide partijen voortrekken, maar dat lijkt tot nu toe niet erg te lukken (ondanks de ontkenning van de regering lijkt het besluit van Vitens voort te vloeien uit de nieuwe richtlijnen waarin handel met instellingen en bedrijven die ook op een of andere manier met de nederzettingen te maken hebben, wordt ontraden).

 

De onvrede met het maar door blijven bouwen van Israel kan ik wel begrijpen, maar wanneer een nationaal waterbedrijf wordt buitengesloten omdat het ook water aan de kolonisten levert, schiet je je doel voorbij. Het zou onredelijk zijn te verwachten dat Mekorot onmiddellijk stopt met de levering van water aan kolonisten. Zij wonen daar, hebben daar hun leven en ook recht op voorzieningen. De toekomst van die gebieden, en dus de nederzettingen, moet in een vredesverdrag worden geregeld. Tot het zover is kunnen er afspraken worden gemaakt over de bouw van nieuwe nederzettingen, maar hebben kolonisten in bestaande nederzettingen recht op water, stroom, vervoer, onderwijs, onderhouden wegen etc.

 

Dat er nu geen bouwstop of beperking is, ligt mede aan de Palestijnen. Zij eisten de vrijlating van meer dan 100 gevangenen die stuk voor stuk dodelijke aanslagen hebben gepleegd of gepland. Israel is met heel veel pijn en moeite overstag gegaan, en compenseert de pijn nu door juist meer bij te bouwen. Dit is wat je noemt een verlies-verlies situatie: tientallen terroristen zijn inmiddels op vrije voeten, door de Palestijnen en president Abbas als helden onthaald, de wonden bij de nabestaanden in Israel nog eens opengereten. En ondertussen worden er absurde aantallen nieuwe woningen aangekondigd om de zeer rechtse coalitiepartners tevreden te houden. Wat er daadwerkelijk van die woningen terecht komt is een tweede, en het is duidelijk dat ze (alleen de aankondiging al) Israel internationaal veel schade berokkenen. Ondertussen is het wantrouwen aan beide kanten verder toegenomen en lijkt Kerry’s belofte dat er eind april een akkoord ligt meer dan onwaarschijnlijk.

 

RP

----------

 

Gemeenten boos op Vitens na afblazen project in Israël

http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/gemeenten_boos_op_vitens_na_afblazen_project_in_israel_1_791645

14-12-2013 08:03 | Redactie binnenland

beeld EPA

 

Diverse gemeenten in het land zijn totaal niet te spreken over het Israëlbeleid van waterbedrijf Vitens, waarvan zij aandeelhouder zijn.

Dat blijkt uit een rondgang langs enkele gemeenten waar Vitens de enige waterleverancier is.

Gemeenten bezitten, samen met provincies, alle aandelen van Vitens en hebben daarmee een rechtsbasis om het bedrijf aan te spreken op het handelen.

Het bedrijf kwam deze week onder vuur te liggen omdat het de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot heeft verbroken, ondanks dat het ministerie Vitens liet weten geen bezwaren te zien. Tegelijk nam Vitens wel deel aan een handelsmissie in de Palestijnse gebieden.

„We gaan kijken of we Vitens hier een brief over kunnen sturen. De ophef hierover is zeer terecht”, zegt CU-fractievoorzitter A. Woord van Urk, waar de ChristenUnie de grootste partij is. „Feitelijk maakt Vitens een politiek statement en ik ga kijken in hoeverre we daar invloed op kunnen hebben. We willen gewoon schoon drinkwater; ik vind dat Vitens zich sowieso niet bezig moet houden met politieke kwesties.”

Ook in andere gemeenten waar de confessionele partijen een stevige basis hebben, wordt kritisch gereageerd. „Dit gaat ons de komende tijd wel bezighouden”, zegt fractievoorzitter K. Slager van de grootste partij in Staphorst, de SGP. „We houden de vinger nauwlettend aan de pols.”

Mogelijk vraagt de SGP het college een kritische brief te sturen aan het waterleidingbedrijf. Veel andere mogelijkheden ziet hij niet. „Vitens heeft nu eenmaal het monopolie.”

De fractievoorzitter van de grootste partij in Renswoude, CDA-raadslid A. Schimmel, gaat volgende week mogelijk vragen stellen over de kwestie. „Dit moeten we kritisch volgen. Het dossier Israël is een gevoelig dossier.”

Ook in de Provinciale Staten leven er vragen over het beleid van Vitens. Fractievoorzitter Klein van de SGP in Gelderland suggereerde donderdag op Twitter al dat de aandeelhouders van Vitens hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen ten aanzien van de „anti-Israëlhouding” van het bedrijf.

dinsdag 17 december 2013

Timmermans: 'Geen enkel bezwaar tegen samenwerking Mekorot-Vitens'

 

De regering ontkent zoals eerder aangegeven dat zij Vitens er toe hebben aangezet om de samenwerking met Mekorot te beëndigen. Maar is dat ook zo? In antwoord op kamervragen zei minister Timmermans

 

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door Vitens geconsulteerd over de samenwerking met Mekorot. In een telefoongesprek heeft het ministerie – op verzoek van Vitens – het Nederlandse ontmoedigingsbeleid toegelicht en uitgelegd geen bezwaar te zien in samenwerking met Mekorot, voor zover die samenwerking betrekking heeft op activiteiten binnen de Groene Lijn of op activiteiten buiten Israël die niet ten gunste van nederzettingen komen. Zo was Mekorot aanwezig op de door de overheid gesteunde International Water Week afgelopen november, waarbij Vitens desbetreffende samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf tekende. Ook werkt Nederland samen met Mekorot in het kader van MEDRC (Middle-East rasalination Research Center), op het gebied van training van Jordaanse en Palestijnse watertechnici.”

Was er nu wel of niet bezwaar? Of het gecursiveerde deel van toepassing was op de verbroken samenwerking van Vitens met Mekorot, blijft ter beoordeling van de lezer. 

“voor zover die samenwerking betrekking heeft op activiteiten binnen de Groene Lijn of op activiteiten buiten Israël die niet ten gunste van nederzettingen komen.” Mekorot is een nationaal bedrijf, en de samenwerking was gericht op “onderzoek en innovatie, vooral gericht op informatievoorziening aan de klant” (citaat kamervragen). Dat is niet op te splitsen in een deel voor de groene lijn en een deel voor de nederzettingen waarin men niet wenst samen te werken. En dus heeft die samenwerking, als je het ruim neemt, zeker ook betrekking op activiteiten buiten de groene lijn die ten gunste van de nederzettingen komen. De verbeterde informatievoorziening aan de klant zal immers hoogstwaarschijnlijk ook daar worden toegepast. En dus zag de regering waarschijnlijk wel degelijk bezwaar in de samenwerking met Mekorot, en dat is Vitens ook met zoveel woorden duidelijk gemaakt. Vitens zelf schrijft erover op haar website:  

 

Vitens heeft uitvoerig gesproken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over het ontmoedigingsbeleid in relatie tot de samenwerkingsovereenkomst van Vitens met het Israëlisch waterbedrijf Mekorot. Aanleiding voor dit gesprek was het afzeggen van minister Ploumen van een ontmoeting met het Israëlisch waterbedrijf.

 

Die afzegging was ook niet voor niets. Timmermans ging daar verder niet op in, maar dat heeft natuurlijk met hetzelfde ontmoedigingsbeleid te maken.

 

RP

----------

Timmermans: ‘Geen enkel bezwaar tegen samenwerking Mekorot-Vitens’

http://www.cidi.nl/timmermans-geen-enkel-bezwaar-tegen-samenwerking-mekorot-vitens/

 

IN NEDERLAND / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 13/12/2013 OM 12:17 / TAGS: BDS, ISRAEL, NEDERZETTINGEN

 

Het Nederlandse waterbedrijf Vitens had de samenwerking met zijn Israelische collegabedrijf Mekorot niet hoeven verbreken: “De Nederlandse regering heeft geen enkel bezwaar tegen de samenwerking tussen Mekorot en Vitens en dat hebben we ook op verzoek van Vitens aan Vitens laten weten,” zegt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken nu duidelijk in een donderdag gehouden vraaggesprek met Novum.

De plotselinge beslissing van Vitens om de samenwerking te verbreken ‘om neutraal te blijven’, terwijl het bedrijf wel samenwerkt met Palestijnse bedrijven, riep deze week veel vragen op. SGP, VVD, PVV en CU wilden onder meer van de minister weten of zijn ministerie hier de hand in had gehad. Hun kamervragen werden donderdag in recordtempo beantwoord. Mogelijk gebeurde dit zo uitzonderlijk snel omdat Israel de Nederlandse ambassadeur had ontboden over deze zelfde kwestie. De Nederlandse regering ‘draagt met vage verklaringen bij aan het ontstaan van een boycotsfeer’, stelde Israel, waarin bedrijven bang worden voor samenwerkingen met Israelische bedrijven. Israel vroeg de Nederlandse ambassadeur om opheldering over het standpunt van de Nederlandse regering over samenwerking met Mekorot en Israelische bedrijven in het algemeen.

Die ‘vaagheid’ was er in de snel gegeven antwoorden nog steeds. Op vraag 1, “Hoe beoordeelt u deze stap van dit semipublieke bedrijf?” kwam het diplomatiek-ontwijkende antwoord: “De regering treedt niet in de besluiten van individuele bedrijven.” Het antwoord op vraag 2, “Is het ministerie betrokken geweest bij dit besluit van Vitens of heeft uw ministerie op enigerlei wijze aanbevolen om deze samenwerking te beëindigen?” was langer en het leek duidelijk, maar was dat niet echt (cursivering van ons, red.):

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken is door Vitens geconsulteerd over de samenwerking met Mekorot. In een telefoongesprek heeft het ministerie – op verzoek van Vitens – het Nederlandse ontmoedigingsbeleid toegelicht en uitgelegd geen bezwaar te zien in samenwerking met Mekorot, voor zover die samenwerking betrekking heeft op activiteiten binnen de Groene Lijn of op activiteiten buiten Israël die niet ten gunste van nederzettingen komen. Zo was Mekorot aanwezig op de door de overheid gesteunde International Water Week afgelopen november, waarbij Vitens desbetreffende samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf tekende. Ook werkt Nederland samen met Mekorot in het kader van MEDRC (Middle-East Desalination Research Center), op het gebied van training van Jordaanse en Palestijnse watertechnici.”

Was er nu wel of niet bezwaar? Of het gecursiveerde deel van toepassing was op de verbroken samenwerking van Vitens met Mekorot, blijft ter beoordeling van de lezer. 
De minister geeft ook geen antwoord op de vraag van Novum waarom het geplande bezoek aan Mekorot van de minister en zijn collega Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking is afgezegd: “De vraag is nu niet waar we wel of niet geweest zijn, de vraag is heeft de NL regering een positie over de samenwerking tussen Mekorot en Vitens,” zegt hij. Over die laatste vraag is hij in deze video wel duidelijk:  “Het antwoord daarop is dat de Nederlandse regering geen enkel bezwaar ziet in deze samenwerking, sterker nog: we hebben die samenwerking ook gestimuleerd toen Mekorot hier in NL was op een waterbeurs in de RAI.”

 

zondag 15 december 2013

Watersnood in Gazastrook

 

Water is schaars in het Midden-Oosten, dus bij een dergelijke stortvloed vraag ik me steeds af of niet meer hiervan kan worden opgeslagen voordat het de zee in stroomt.

 

Intussen in Nederland trok Vitens zich terug uit een samenwerkingsovereenkomst met de Israelische watermaatschappij Mekorot; Vitens huilde daarbij over zware druk van Amnesty en parlementariers in Nederland, althans dat zouden ze volgens minister Shalom verklaard hebben; ik kan mij daar weinig bij voorstellen.

 

Wouter

___________

 

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4465069,00.html

Israel transfers water pumps to Gaza due to flooding

Coordinator of Government Activities in Territories authorizes transfer of water pumps to Gaza Strip due to heavy flooding. State sets up joint command center with Palestinian security in West Bank

Yoav Zitun

Published: 

12.13.13, 20:24 / Israel News

Israel set up a joint command center with Palestinian security in the West Bank to handle storm-related traffic and electricity problems.

Coordinator of Government Activities in the Territories verified a Mekorot transfer of water pumps to the Gaza Strip due to heavy flooding across the strip.

Related stories:

Pumps were transferred through the Kerem Shalom crossing following UN request.  


Flooding in Gaza (Photo: Reuters)

 


Photo: Reuters

 


Photo: Reuters

 


Photo: Reuters

 


Photo: Reuters

 


Photo: Reuters

 

Flurries of snow surprised residents in the Gaza Strip, but heavy rain also hit the Palestinian territory, making many roads impassable. Emergency workers used fishing boats to evacuate 700 people from their homes and provide food, blankets and torches to hundreds of others caught in high water.

 

Ismail Haniyeh, prime minister of the Hamas administration, called for fuel to be allowed into the coastal enclave.

"Gaza survived two wars (against Israel) and it will walk out of this," he said while touring affected areas overnight.

 

Fuel shortages have plagued Gaza's sole power plant in recent weeks, causing 12-hour blackouts and disrupting hospitals, sewage treatment facilities and businesses.

 

The IDF said on Friday it had opened a crossing with Gaza in response to a UN appeal to let in aid supplies.

UN relief teams offered emergency services to the worst-hit communities in the West Bank and Gaza.

 

In Gaza, which was experiencing its first snow in a decade, more than 500 people were evacuated from their homes, according to Hamas spokesman Ihab Ghussein.

Reuters contributed to this report