zaterdag 10 oktober 2015

Golf van Palestijnse aanvallen met steekwapens in Israel (IMO)

 

Premier Netanyahu en veiligheidsminister Gilad Erdan bezoeken

in het ziekenhuis Adele Banita, die haar man Aharon verloor bij

een aanval in de oude stad van Jeruzalem op 3 oktober

(foto Kobi Gideon/GPO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/10/10/golf-van-palestijnse-aanvallen-met-steekwapens-in-israel/  

= IMO Blog = 

Het is al weken onrustig, maar afgelopen week escaleerde het geweld tussen Israel en de Palestijnen verder. Dagelijks proberen Palestijnen Israeli’s dood te steken, te schieten, of met stenen te bekogelen. Zelfs een schroevendraaier bleek een effectief wapen tegen Israelische burgers. Omdat deze aanvallen maar weinig aandacht krijgen in de media, volgt hieronder een opsomming van de belangrijkste.

De incidenten

Het CIDI geeft een samenvatting van de aanvallen van afgelopen woensdag alleen:

Woensdagmiddag stak een Palestijnse vrouw een Joodse dertiger neer in de Oude Stad van Jeruzalem. De man raakte licht gewond maar wist zijn wapen te trekken en schoot zijn aanvaller neer. Daarna viel een Palestijn aan op een soldaat in Kiryat Gat, in Zuid-Israel. Hij maakte zich meester van het wapen van zijn slachtoffer. Deze aanvaller werd later doodgeschoten door de politie. Woensdagavond stak een Palestijn uit Hebron een Israelische twintiger neer bij de ingang van een winkelcentrum in Petach Tikva, in Centraal Israel. Hij arriveerde met de bus en begon meteen om zich heen te steken. Het slachtoffer werd licht gewond, de aanvaller werd overmeesterd door omstanders en gearresteerd. Diezelfde avond viel een 15-jarige Palestijn met een mes politiemannen aan toen die hem wilden ondervragen, omdat zij vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Hij werd overmeesterd en gearresteerd. Dit gebeurde in Abu Tor, Jeruzalem. Naast deze individuele aanslagen waren er op verschillende plaatsen rellen en geweldsincidenten. De eerste gewonde woensdag was een Israelische vrouw die in haar auto met stenen werd bekogeld op een weg in de buurt van Jeruzalem. Zij raakte licht gewond.

Ook donderdag waren er diverse aanvallen. Israel Today somt op:

Donderdagmiddag werd in Jeruzalem, bij de tramhalte Ammunition Hill, nabij het hoofdkwartier van de politie, een 25 jaar oude Joodse religieuze student neergestoken door een 19-jarige Arabier. Elite-eenheden van de politie waren snel ter plaatse en grepen in. Het slachtoffer werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht, volgens ooggetuigen met het mes nog in zijn nek.  De politie zei dat de aanvaller uit Oost-Jeruzalem onschadelijk werd gemaakt. Hij wordt op dit moment ondervraagd. De jonge Arabier heeft waarschijnlijk eerst geprobeerd om het geweer van een veiligheidsbeambte van de sneltram te stelen. Toen dit mislukte, draaide hij zich om en stak in op de yeshivastudent.

In de nederzetting Kiryat Arba, nabij Hebron, is donderdagmiddag een 25-jarige inwoner ernstig gewond geraakt toen hij in een benzinestation in de rug werd gestoken, volgens de media door een Palestijn. De man sloeg op de vlucht en wordt gezocht door het Israëlische leger.

In Tel Aviv, nabij het ministerie van Defensie en het hoofdkwartier van het leger, werden een soldate en vier andere Israëli’s door een Palestijn verwond met een schroevendraaier. Hij verwondde de soldate aan haar hoofd en probeerde tevergeefs haar wapen te grijpen. Op de vlucht verwondde hij de vier andere mensen. De man wist eerst ontsnappen, maar werd toen door veiligheidstroepen doodgeschoten bij de Menachem-Begin straat.  Dit was de achtste in de reeks terroristische aanvallen sinds woensdag.

De lijst is echter langer, zoals blijkt uit de Israelische media. Nog een voorbeeld van afgelopen woensdag:

In Kiryat Gat, a Palestinian terrorist stabbed a soldier, lightly wounding him, then stole his rifle and fled, police said. The attacker, who Israel Police named as Amjad al-Jundi, 20 from Yatah in the West Bank, then burst into the home of a Kiryat Gat woman and tried to stab her with a knife from her kitchen. The woman, Liat Ohana, told reporters she saw her life pass before her eyes when al-Jundi burst into her apartment. Ohana told Channel 2 that she had stood up to close her front door and an Arab man with an assault rifle pushed his way in and began shouting at her in Arabic. “Right away I understood this is a terrorist,” Ohana said. The attacker realized the gun he stole didn’t have a magazine and then made his way into her kitchen to grab a knife, she said. By then Ohana and her mother had rushed out of the apartment with the attacker in close pursuit. The terrorist grabbed her and tried to stab her, but she broke free and he then ran back to the apartment. “We just kept running. I looked death in the eye and thought I’m not going to make it out alive”, Ohana said in the television interview.

Ook vrijdag weer verschillende incidenten:

In de noordelijke Israëlische stad Afula probeerde een Arabische vrouw uit Nazareth bij het busstation in te steken op de veiligheidstroepen. Ze werd echter neergeschoten voordat ze onheil kon aanrichten, en werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Ook in Jeruzalem en Kiryat Arba werden Israeli’s met messen gestoken. De dader uit Jeruzalem werd later aangehouden, die in Kiryat Arba doodgeschoten nadat hij probeerde het wapen van een officier te grijpen.

En ook zaterdag ging het geweld door: ’s ochtends werden twee ultra-orthodoxe Joden door een Palestijn gestoken toen ze van de synagoge naar huis liepen. De Palestijn werd door soldaten die te hulp schoten doodgeschoten. En ’s middags raakten drie politiemannen gewond bij een aanval van een Palestijn, die even later werd doodgeschoten. Daarnaast waren er rellen in andere plaatsen waaronder Hebron en bij de grens met Gaza, waar een dag eerder zo’n 300 Palestijnen naar de grenspost Erez trokken, ondertussen stenen gooiend en brand stichtend. Bij confrontaties met het leger kwamen 7 Palestijnen om.

Met de aanvallen van zaterdag erbij zijn er volgens The Times of Israel in de afgelopen 8 dagen 13 aanvallen met steekwapens geweest van Palestijnen of Israelische Arabieren tegen Joden; er is een aanval geweest van een Jood tegen Arabieren in Israel. Daarnaast zijn er tientallen incidenten geweest waarbij Palestijnen auto’s en mensen met stenen bekogelden, en er autobanden en andere spullen in brand werden gestoken. Ook kolonisten gooien soms met stenen naar Palestijnen. De meeste Palestijnse aanvallers zijn door Israelische veiligheidstroepen of politie direct doodgeschoten; sommigen zijn later gearresteerd. Bij deze arrestaties gaat het er niet altijd even zachtzinnig aan toe, en soms worden een aantal mensen gearresteerd die mogelijk iets met een aanval te maken hebben.

De media: geweld en incidenten over en weer

Naast deze incidenten zijn er een veelvoud aan pogingen tot aanslagen en steekpartijen die worden voorkomen door de oplettendheid van Israelische bewakers of het leger. Vrijdag vond ook – voor het eerst in weken van geweld – een steekpartij plaats door een Israeli, die zich wilde wreken en daarom op vier Israelische Arabieren instak. Opvallend genoeg kreeg juist dit incident veel aandacht bij bijvoorbeeld de NOS, en werd nadrukkelijk gesteld dat het geweld ook van die kant kwam.

Ook werd de Israelische reactie soms voor de Palestijnse daad genoemd. Trouw schrijft:

In de Israëlische plaats Afula schoten Israëlische veiligheidstroepen een Arabische vrouw dood, die volgens de politie een mes trok en van plan was een militair neer te steken. De afgelopen dagen waren er meer steekincidenten in Israël. Donderdag raakten onder anderen vijf mensen in Tel Aviv gewond door een man die hen met een schroevendraaier aanviel. Hij werd door een militair doodgeschoten.

Uit deze beschrijving valt niet op te maken wie de daders van al die schietincidenten waren en dat die ‘vijf mensen’ Israelische Joden waren en de ‘man met de schroevendraaier’ een Palestijn die illegaal Israel was binnengedrongen. En terwijl het zeker is dat Israelische veiligheidsdiensten een Arabische vrouw doodschoten, is het nog maar de vraag of zij inderdaad iemand wilde neersteken. Dat beweert de politie, maar ja, die beweert wel meer… Op deze manier wordt de boel zo gedraaid dat er over en weer incidenten zijn, en het verschil tussen dader en slachtoffer vervaagd.

De NOS schrijft:

In de Israëlische stad Tel Aviv heeft een militair een man doodgeschoten die kort daarvoor vier mensen had neergestoken. De vier, onder wie een militair, raakten lichtgewond.

De dader, volgens de politie een Palestijn, gebruikte een schroevendraaier als steekwapen.

Wederom wordt eerst de Israelische reactie gemeld, en is niet duidelijk wie hier nou de dader is, de militair of ‘een man’, en wat voor man dat dan wel was. Wanneer Israel Palestijnen doodt, wordt dat wel altijd direct en duidelijk vermeld, zonder twijfel te scheppen door woorden als ‘volgens …’. Ook worden bij Israelische aanvallen altijd direct aantallen slachtoffers vermeld, en die worden bij iedere volgende aanval herhaald: ‘In totaal zijn de afgelopen week … Palestijnen omgekomen’. Wanneer er een serie Palestijnse aanvallen plaatsvindt, zoals nu, wordt dit verdoezeld door eufemistisch van ‘verschillende steekincidenten’ of iets dergelijks te spreken, zonder dat duidelijk is van wie de agressie uitgaat.

Het AD gaat nog verder en suggereert dat Israel zomaar een onschuldige Palestijn heeft doodgeschoten. Pas op het allerlaatst wordt even aan de eerdere moord op een Israelisch echtpaar verwezen, waar die Palestijn wellicht wat mee te maken had.

Ook Nu.nl draaide de volgorde om. Onder de kop: ‘Man doodgeschoten na verwonden vijf Israëliërs in Tel Aviv’ schrijft men:

Een man is donderdag doodgeschoten in Tel Aviv nadat hij vijf Israëliërs had neergestoken met een schroevendraaier, onderwie een Israëlische soldaat.

De afgelopen week werden vier Israëli’s en twee Palestijnen gedood bij diverse incidenten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Israël denkt dat die incidenten in de hand zijn gewerkt door de gevechten op de Tempelberg tussen het Israëlische leger en Palestijnen.

De Israeli’s werden belaagd door Palestijnen met steekwapens; de Palestijnen werden in reactie daarop, en om te voorkomen dat nog meer slachtoffers werden gemaakt, doodgeschoten. Voor Nu.nl maakt dat echter niet uit en worden de doden als gelijkwaardig aan elkaar gepresenteerd. Door het neutrale begrip ‘incidenten’ (in plaats van bijvoorbeeld: ‘het geweld tegen Israelische burgers’) wordt dit beeld versterkt. Het is weer eens hommeles in Israel door geweld en incidenten over en weer. Dat is het beeld dat de verschillende media gaven van de golf van Palestijnse aanvallen afgelopen week. De lijst van voorbeelden is overigens veel langer; wordt ongetwijfeld vervolgd.

Intifada

Ondertussen loopt iedereen in Israel gevaar, is een mogelijk doelwit, en kan overal, zelfs in zijn of haar eigen huis, worden belaagd en neergestoken of geschoten worden door een Palestijn. Daarin lijkt de golf van aanvallen op de eerdere intifada’s, waarbij soms meerdere dodelijke aanslagen per dag plaatsvonden, met op zijn ‘hoogtepunt’ vele tientallen doden per week. Uiteraard vielen er bij de acties van het Israelische leger in reactie hierop, ook veel Palestijnse doden. Pas na jaren doofde het geweld langzaam uit. In Israelische media wordt er druk over gespeculeerd of dit het begin is van een nieuwe intifada. Israel zelf spreekt dit tegen, en wijst erop dat er wel vaker geweld is rondom Joodse feestdagen. Het is de afgelopen tijd ook al vaker onrustig geweest rond de Tempelberg, en dit geweld lijkt nu verder te escaleren. Nederlandse media wijzen de brandstichting van eind juli wel als oorzaak aan; Palestijnen zouden zich hiervoor willen wreken. Het lijkt echter raar dat men dan zo lang heeft gewacht. Daarbij heeft Israel hier direct actie op ondernomen en toonden velen hun verontwaardiging en woede over deze brute daad. Ook wordt de slecht lopende Palestijnse economie wel aangewezen als oorzaak; ook bij het uitbreken van eerdere intifada’s speelde die een rol, samen met een gevoel van frustratie en uitzichtloosheid. Dat lijkt mij een plausibeler verklaring. Overigens heeft Hamas openlijk de intifada uitgeroepen en opgeroepen tot meer geweld. Haniyeh zei vrijdag: “We are calling for the strengthening and increasing of the intifada… It is the only path that will lead to liberation,”. Hamas heeft daarnaast walgelijke en zeer expliciete filmpjes verspreid waarop nagespeeld wordt hoe een Palestijn Joden doodsteekt.

Vrede lijkt op het moment verder weg dan ooit en er wordt al jaren niet meer onderhandeld. De posities aan beide kanten hebben zich verhard, en nadat Abbas in 2014 voor de zoveelste keer van de onderhandelingstafel wegliep en met extra eisen kwam, was alle vertrouwen aan Israels kant weg. Netanyahu werd herkozen en vormde een nog rechtsere regering, die niet meer bereid is tot compromissen zoals een beperkte bouwstop in de nederzettingen of het vrijlaten van Palestijnse gevangenen. De tweestatenoplossing wordt weliswaar nog met de lippen beleden aan beide kanten, maar de retoriek is feller en nationalistischer en vooral onverzoenlijker dan in het verleden. Netanyahu staat onder druk van de rechtse ministers in zijn regering, en een groot deel van het volk, om hard op te treden. En Abbas staat onder druk van Hamas en een groot deel van zijn volk, om de Palestijnse ‘opstand’ te steunen, en de samenwerking met Israel te staken.

Israeli’s voelen zich al jaren onbegrepen door een steeds kritischer buitenwereld en lijken daarom in toenemende mate immuun voor de overbekende kritiek en oproepen om vooral terughoudend te reageren, weer te gaan onderhandelen en concessies te doen. En de Palestijnen weten zich ook ditmaal verzekerd van de sympathie van de VN en de Arabische landen; de EU en de VS zullen wellicht spoedig volgen, op zijn laatst wanneer Israels tegenmaatregelen hun tol gaan eisen en er meer Palestijnse doden vallen.

Opruiing

Geweld tegen Israeli’s wordt in Palestijnse media al jaren goedgekeurd en zelfs aangemoedigd, en terroristen gelden als helden die navolging verdienen. Ook voor Abbas en zijn regering zijn de gevangenen heilig, vandaar dat de vrijlating door Israel van honderden gevangenen zo belangrijk was. De afgelopen weken werd in Palestijnse media en ook door Fatah en PLO functionarissen eindeloos herhaald dat Israel de Al Aqsa Moskee in gevaar brengt. Er verschenen cartoons waarop deze moskee werd verkracht of vermoord door als vreselijke monsters getekende Joden. Deze opruiing en de heldenstatus van de plegers van gewelddaden tegen Joden wordt in de Nederlandse media volkomen genegeerd. Het ligt echter voor de hand dat wanneer mensen, jonge kinderen al, via videoclips, kinderprogramma’s, lessen op school, zomerkampen, cartoons en columns in de krant en natuurlijk de sociale media keer op keer lezen en horen dat het een nationale plicht is om Al Aqsa te beschermen tegen de smerige Joden, om Palestina te bevrijden, om je op alle manieren die je hebt te ‘verzetten’ tegen de bezetting (ook die van Jaffa en Tel Aviv), dat zijn uitwerking niet mist.

President Abbas speelt daarbij als gewoonlijk een dubbel spel. Met één mond zegt hij dat hij geen escalatie wil en roept hij zijn veiligheidsdiensten ertoe op de boel te kalmeren, aan de andere kant zei hij een paar weken geleden

“We bless every drop of blood that has been spilled for Jerusalem, which is clean and pure blood, blood spilled for Allah, Allah willing. Every Martyr (Shahid) will reach Paradise, and everyone wounded will be rewarded by Allah.”

En nadat Abbas had gezegd geen verdere confrontatie te willen, zei de PLO in een statement dat het verzet van de Palestijnen tegen de bezetting steunt en riep de Palestijnen op zich te verenigen in een ‘act of national defence’. Abbas kreeg dit keer overigens geen duidelijke veroordeling van het Palestijnse geweld over zijn lippen, zelfs niet voor de bühne, zoals Palestijnse leiders dat in het verleden wel deden.

Naar aanleiding van een van de steekpartijen van afgelopen week waarbij twee Israeli’s werden gedood, zei een PLO executive, gevraagd wie de aanval had uitgevoerd:

“There is no need to return to the argument and dispute about who carried out the operation…there is no need to announce it and boast of having done it. One fulfills his national duty voluntarily, as best as one can,” said Ismail.

Hoewel inmiddels duidelijk is dat Hamas erachter zat, werd hij ook geclaimd door Fatah, zo trots is men blijkbaar op zo’n daad. Overigens werden sommige aanvallen door Palestijnen gevierd door het uitdelen van snoepjes of het afsteken van vuurwerk. Ook op sociale media vieren Palestijnen de aanvallen en worden de beelden van de dode Israeli’s (lees: Joden) trots gedeeld. Een slachtoffer van het dodelijke steekincident in de oude stad van Jeruzalem vorige week vertelde hoe Arabische omstanders en winkeliers erbij stonden en in plaats van haar te helpen klapten, spuugden en haar vernederden:

Banita said Palestinian youths who saw the attack laughed and cursed at her as she yelled for help.

She said that one of them slapped her and another laughed in her face and told her to “drop dead” when she told him she’d give him a million shekels if he helped her get away with her two babies.

Israel heeft de man die op Arabieren instak in Dimona opgepakt. Net als bij de brandstichting van een paar maanden geleden, verafschuwen de meeste Israeli’s dergelijk geweld tegen Palestijnse burgers en werd de daad door Netanyahu fel veroordeeld. Terroristen en strijders mag men van velen hard aanpakken, maar in het wilde weg Arabische burgers neersteken of hun huizen in brand steken worden alom veroordeeld. Het is triest en hoogst misleidend dat de media dit cruciale onderscheid tussen de Israelische en Palestijnse samenleving niet onderkennen en benoemen.

Ratna Pelle

 

vrijdag 9 oktober 2015

Palestijnen door Hamas aangezet om Joden aan te vallen (video's)

 

Volgens Yochanan Visser van Missing Peace is vooral de opruiing door Hamas de oorzaak van de vele aanvallen en aanslagen van de afgelopen week. In video’s die niet veel aan de verbeelding overlaten, laat Hamas zien hoe je je kunt wreken op Israelische soldaten of burgers nadat Palestijnen zijn ‘vernederd’ of getreiterd door hen. Men laat zien dat je aan een scherp mes genoeg hebt om iemand te doden. Ondertussen verspreiden alle Palestijnse media de leugen dat Israel de Al Aqsa Moskee wil vernietigen om er hun derde Tempel te bouwen, en dat daarom Arabieren er worden geweerd. Met deze libel hitste de mufti in de jaren ’20 en ’30 de Arabieren op tegen de Joden, met vele doden tot gevolg. Wat dat betreft is er weinig veranderd in de afgelopen eeuw.

 

RP

-----------

WATCH: Arabs Incited To Stage Terror Attacks Against Jews

http://www.westernjournalism.com/watch-arabs-incited-to-stage-terror-attacks-against-jews/

He can be seen stabbing one "Jew" and slitting the throat of another...

The current wave of violence by Arabs against Jews in Israel is characterized by attacks with knives, rocks and firebombs. The shooting attacks and suicide bombings that characterized the Second Intifada that started in September 2000 are not as frequent, although an Israeli couple was murdered in a drive-by shooting and Islamic Jihad threatened to resume the suicide bombings last week.

It is no coincidence that Arabs now use knives, rocks and firebombs to attack Jews.

First, the price of rifles and pistols have skyrocketed in the West Bank (Judea and Samaria). For example, an AK-47 assault rifle now sells for more than $2,000.

Secondly, the IDF and the Israeli Security Service Shin Beth have succeeded in dismantling much of the terror infrastructure that was built in the West Bank by Hamas since the Second Intifada.

But there are other reasons why the Arabs now prefer stabbing above shooting attacks.

The current wave of terror attacks is chiefly executed by lone-wolf terrorists who only have to buy a sharp knife. That’s why virtually every Arab now can stage his own terrorist attack.

 

They are encouraged to do so by Hamas. The Palestinian terror group produced several videos in which Hamas incites hatred and violence against Jews and Israel. The central theme is that the “Al-Aqsa Mosque is in danger because of Israeli aggression.”

This week, Hamas published a staged, propaganda video in which two Arabs disguise as Jews and walk the streets of what is supposed to be the Old City of Jerusalem. One of the “Jews” harasses an Arab youth who falls on the ground. A young Arab is watching the scene and decides to act. He can be seen stabbing one “Jew” and slitting the throat of another.

 

(warning graphic images)

 

In a second video, Israeli security forces in the Old City of Jerusalem can be seen battling the now banned Islamist female group Murabitat. This group used to harass Jews in the Old City and on the Temple Mount in Jerusalem.

 

Scenes of Murabitat members who confront Israeli police officers and arrests of members of Murabitat are followed by images of a young Arab male who grabs a knife. After new real-time footage of disturbances between Arabs and the Israeli police, staged images of Palestinian terrorists with a pistol and a drive-by shooting follow. Historic footage of Hamas terror attacks against Israeli targets are shown next.The video ends with more footage of attacks against Israeli security forces and staged images of a speeding car, a terrorist who wields a knife, kindles a Molotov cocktail and shoots at a window.


 

The images are accompanied by a song about the Al-Aqsa Mosque and the duty to defend the shrine with knives, firebombs, pistols and vehicular attacks.

These kind of attacks are precisely what’s happening in Israel. Palestinian Arabs are using knives, firebombs, cars and pistols to terrorize Israelis. At 4 PM local time, more than thirty attacks were reported, some of which were carried out with knives.

The Islamic Jihad terrorist who killed two Jewish men and wounded a woman and a two-year-old child in the Old City of Jerusalem last week was strongly influenced by the Murabitat video. He referred on his Facebook page to the humiliation of Palestinian Arab women and predicted that the Palestinians would rise up:

 

“According to what I see, the Third Intifada has erupted. What is happening to al-Aqsa (Mosque) is what is happening to our holy sites, and what is happening to the women of al-Aqsa is what is happening to our mothers and women. I don’t believe that our people will succumb to humiliation. The people will indeed rise up.”

 

 

Geweldsgolf Israel bereikt Kiryat Gat en Petah Tikva

 

Niet alleen op de Westbank en in Jeruzalem, maar ook in Israel zelf worden willekeurige burgers aangevallen. In Kiryat Gat drong een terrorist met een gestolen geweer een willekeurig huis binnen en viel de aanwezige vrouw aan. Het pistool werkte niet, dus stal hij een mes uit de keuken. Iedereen in Israel kan dus zomaar worden belaagd, zelfs in je eigen huis. Het heeft niks meer met nederzettingen en dergelijke te maken, al wordt dat in het nieuws over de incidenten vaak wel gesuggereerd.

 

The woman, Liat Ohana, told reporters she saw her life pass before her eyes when al-Jundi burst into her apartment.
Ohana told Channel 2 that she had stood up to close her front door and an Arab man with an assault rifle pushed his way in and began shouting at her in Arabic.
“Right away I understood this is a terrorist,” Ohana said.
The attacker realized the gun he stole didn’t have a magazine and then made his way into her kitchen to grab a knife, she said.

By then Ohana and her mother had rushed out of the apartment with the attacker in close pursuit. The terrorist grabbed her and tried to stab her, but she broke free and he then ran back to the apartment.
“We just kept running. I looked death in the eye and thought I’m not going to make it out alive”, Ohana said in the television interview.

Special patrol officer “M” said that he and two other members of his unit were driving home from a training exercise when they received a call about an attack in process.
When they made it to the third floor they found an apartment with its door open and M said they called out to the attacker who told them “get away” in a thick Arabic accent.

M said that one of the other two officers saw that the man was armed and the officer then waited on the stairwell with his gun trained on the door. M said the attacker opened the door and pointed his gun at him, at which point he shot al-Jundi, who later died of his wounds.
Al-Jundi did not have a permit to be in Israel legally, police said.

----------------

 

Wave of violence reaches Kiryat Gat, Petah Tikva

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Initial-Report-Suspected-terror-stabbing-in-Petah-Tikva-421185

 

Palestinian terrorists attacked Israelis across the country on Wednesday, jarring residents from Kiryat Gat to Petah Tikva, and wounding close to a dozen people.

An Israeli man was stabbed and badly wounded in Petah Tikva in the first stabbing attack in the Gush Dan area since the recent wave of violence began.

The Shin Bet said 25-yearold Tamer Yunes Ahmed Varidat, a resident of Dahariya in the West Bank, got off a bus and stabbed a 25-yearold Israeli man before he was apprehended by bystanders.

Varidat had no prior arrests or security record, the Shin Bet said. He was taken into custody for questioning by security authorities.

The Israeli victim suffered moderate injuries and was taken to the nearby Rabin Medical Center - Beilinson Campus in Petah Tikva for treatment.

Video taken of the incident shows the attacker standing on the sidewalk pacing back and forth after stabbing the Israeli, before passersby tackled and held him down until police arrived.

The attack took place in the early evening outside the Kenyon Hagadol – the city’s largest shopping mall, on Jabotinsky Street, one of the busiest thoroughfares in central Israel.

It was the sixth attack in the country of the day.

It was soon followed by an attempt to run down border policemen at the a-Zaim security checkpoint near Ma’aleh Adumim. One of the troops shot the driver, a Palestinian man, wounding him moderately.

He was treated for his injuries at Shaare Zedek Medical Center in Jerusalem.

Two Israelis wounded in the incident were taken to Hadassah-University Medical Center on Jerusalem’s Mount Scopus.

In yet another incident, a Jewish Israeli man was listed in stable condition after being stabbed in the back of his neck by a female terrorist near Jerusalem’s Lion’s Gate in the Old City. The Israeli shot and wounded his assailant.

Police spokesman Micky Rosenfeld said surveillance footage showed the 18-yearold woman following the 35-year-old man as he entered the Old City via Damascus gate at approximately 10:30 a.m.

“She closely followed him, and when she had the opportunity, the footage shows her stabbing him in the neck from behind,” said Rosenfeld.

“He was armed, and was able to draw his weapon and shoot the female terrorist at close range.”

Rosenfeld said Border Police officers stationed some 20 yards away rushed to the scene to assist the man and cordon off the area, before both the victim and assailant were treated by Magen David Adom paramedics.

“The man was admitted to Hadassah-University Medical Center in Ein Kerem in stable condition, and the terrorist was in critical condition, but will likely live,” said Rosenfeld.

In Jerusalem’s Abu-Tor neighborhood, a 15-year-old Arab boy was arrested after attempting to stab police on patrol. No one was wounded in the incident, Rosenfeld said.

In Kiryat Gat, a Palestinian terrorist stabbed a soldier, lightly wounding him, then stole his rifle and fled, police said. The attacker, who Israel Police named as Amjad al-Jundi, 20 from Yatah in the West Bank, then burst into the home of a Kiryat Gat woman and tried to stab her with a knife from her kitchen.

The woman, Liat Ohana, told reporters she saw her life pass before her eyes when al-Jundi burst into her apartment.

Ohana told Channel 2 that she had stood up to close her front door and an Arab man with an assault rifle pushed his way in and began shouting at her in Arabic.

“Right away I understood this is a terrorist,” Ohana said.

The attacker realized the gun he stole didn’t have a magazine and then made his way into her kitchen to grab a knife, she said.

By then Ohana and her mother had rushed out of the apartment with the attacker in close pursuit. The terrorist grabbed her and tried to stab her, but she broke free and he then ran back to the apartment.

“We just kept running. I looked death in the eye and thought I’m not going to make it out alive”, Ohana said in the television interview.

Special patrol officer “M” said that he and two other members of his unit were driving home from a training exercise when they received a call about an attack in process.

When they made it to the third floor they found an apartment with its door open and M said they called out to the attacker who told them “get away” in a thick Arabic accent.

M said that one of the other two officers saw that the man was armed and the officer then waited on the stairwell with his gun trained on the door. M said the attacker opened the door and pointed his gun at him, at which point he shot al-Jundi, who later died of his wounds.

Al-Jundi did not have a permit to be in Israel legally, police said.

Late Tuesday night, police seized 15 firebombs found on the roof of an Arab residence in the Jerusalem neighborhood of A-Tur.

“This is an important find of firebombs that can endanger our forces,” said Aviad Katafi, the chief superintendent and commander for Jerusalem’s Border Police, in a statement after the arsenal was found and its owner arrested.

Rosenfeld said police remain on heightened alert in and around the Old City, and throughout the capital.

“Security assessments were made this afternoon, and further police operations are taking place in the Old City, including extra units and patrols stationed in different Arab neighborhoods in Jerusalem,” Rosenfeld said.

Israeli Arabs protested and rioted across the country on Wednesday night after a day full of terrorist attacks. In Umm al-Fahm, dozens demonstrated, with some youths throwing firebombs. Police arrested seven suspects.

Dozens of residents of the central city of Lod protested at Palmah Square on Wednesday, with some of them throwing stones at police. An officer was lightly wounded by stones, police said, but the protest was dispersed and five people were arrested.

In Jaffa, police arrested two youths after they threw stones at a bus, causing damage.

No one was hurt.

In Upper Nazareth, a stone was thrown at a bus, causing minor damage. No one was injured. Police were searching for suspects.

Also on Wednesday evening, dozens of Jews protested in Kiryat Gat, Petah Tikva, and Bat Yam in reaction to the terrorism wave, Channel 2 reported.

donderdag 8 oktober 2015

Golf van Palestijns geweld: is de derde intifada een feit?

 

Het Palestijnse geweld gaat maar door, het aantal incidenten, steekpartijen, stenengooipraktijken en wat al niet meer, zijn niet meer te tellen. Een aantal daders doen dit op eigen initiatief, zogenaamde ‘lone wolfs’, reden waarom Israel vooralsnog niet van een nieuwe intifada spreekt. Het geweld wordt echter wel aangemoedigd in Palestijnse media en door Hamas. Abbas speelt wat dit betreft een dubbel spel. Enerzijds beweert hij de escalatie te willen stoppen, iets wat de Nederlandse media massaal oppikten. Anderzijds heeft hij ook opgeroepen tot bijvoorbeeld het verdedigen van de Al Aqsa Moskee en sprak van Joden die hem met hun vieze voeten bevuilden. Ook andere PA en Fatah activisten hebben zich zeer ‘strijdlustig’ uitgelaten.

 

Het is de vraag of de geest nog terug kan in de fles, en beide leiders de rust kunnen doen wederkeren. Abbas is niet erg populair onder de Palestijnse bevolking, en Netanyahu staat onder druk van zijn rechtse regering en achterban om hard op te treden tegen het geweld. Israeli’s voelen zich al jaren onbegrepen door een steeds kritischer buitenwereld, en lijken daarom in toenemende mate immuun voor de overbekende kritiek en oproepen om vooral terughoudend te reageren, weer te gaan onderhandelen en concessies te doen.

 

Ratna Pelle

--------------------

Golf van Palestijns geweld: is de derde intifada een feit?

http://www.cidi.nl/golf-van-palestijns-geweld-is-de-derde-intifada-een-feit/

IN ISRAEL / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 08/10/2015 OM 12:20

 

Zojuist is in Jeruzalem weer een Israeli neergestoken door een 19-jarige Palestijn. De 25-jarige Jesjiewestudent stond bij de halte van de sneltram. Hij is zwaar gewond: de achtste gewonde in even zoveel dagen. De dader is gearresteerd.

Woensdag was een dag vol aanslagen op Israeli’s in heel Israel, door Palestijnen die zo te zien individueel opereerden. Tussen 1 en 7 oktober zijn er zeven Israeli’s gewond, van wie vier dodelijk. Daarnaast waren er rellen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, waarbij twee Palestijnse tieners werden gedood. Woensdagavond verbood premier Netanyahu zijn ministers de Tempelberg te bezoeken en zei Abbas dat zijn veiligheidstroepen opdracht hadden verdere escalaties te voorkomen. Beide leiders worden in eigen kring bekritiseerd om hun reacties op het geweld. Netanyahu heeft een bezoek aan Duitsland uitgesteld.

Woensdag: 1 dag, vier aanslagen met messen

Woensdagmiddag stak een Palestijnse vrouw een Joodse dertiger neer in de Oude Stad van Jeruzalem. De man raakte licht gewond maar wist zijn wapen te trekken en schoot zijn aanvaller neer.
Daarna viel een Palestijn aan op een soldaat in Kiryat Gat, in Zuid-Israel. Hij maakte zich meester van het wapen van zijn slachtoffer. Deze aanvaller werd later doodgeschoten door de politie.
Woensdagavond stak een Palestijn uit Hebron een Israelische twintiger neer bij de ingang van een winkelcentrum in Petach Tikva, in Centraal Israel. Hij arriveerde met de bus en begon meteen om zich heen te steken. Het slachtoffer werd licht gewond, de aanvaller werd overmeesterd door omstanders en gearresteerd.
Diezelfde avond viel een 15-jarige Palestijn met een mes politiemannen aan toen die hem wilden ondervragen, omdat zij vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Hij werd overmeesterd en gearresteerd. Dit gebeurde in Abu Tor, Jeruzalem.
Naast deze individuele aanslagen waren er op verschillende plaatsen rellen en geweldsincidenten. De eerste gewonde woensdag was een Israelische vrouw die in haar auto met stenen werd bekogeld op een weg in de buurt van Jeruzalem. Zij raakte licht gewond.  

Eerste overleg IDF/PA sinds de start van het geweld

Woensdagavond spraken Israelische legerofficieren met hun Palestijnse tegenhangers, zo te zien in een poging een eind te maken aan het geweld. Dit was het eerste overleg sinds de start van de huidige geweldsgolf, die balanceert op het randje van een intifada. De geweldsopleving begon rond Joods nieuwjaar. Tijdens het Loofhuttenfeest werden de aanslagen frequenter en bloediger. Verschillende Palestijnse organisaties hadden gedreigd met een derde intifada tijdens dit feest.

Acht Israeli’s gewond in 8 dagen, waarvan zes door ‘lone wolves’

De zojuist neergestoken Jesjiewestudent was het achtste slachtoffer van een steekpartij in even zoveel dagen. Tussen 1 en 7 oktober zijn er zeven Israeli’s gewond door vijf Palestijnse terreuraanvallen, waarbij ook dodelijke slachtoffers vielen. De aanslag op een jong Israelisch echtpaar, dat donderdag voor de ogen van hun kinderen werd vermoord, werd uitgevoerd door vijf mannen. Hij is opgeëist door Hamas en de Islamitische Jihad. De daders zijn opgepakt.
De aanslagen daarna werden uitgevoerd door individueel opererende Palestijnen die geen lid waren van een terroristische organisatie. Zaterdag waren er twee individuele aanslagen met messen in de Oude Stad. Eerst viel een Palestijn aan op een gezin. Hij stad de vader neer, pakte zijn wapen en begon om zich heen te schieten. Hij verwondde de moeder van het gezin en hun twee-jarig kind. De vader stierf aan zijn verwondingen, evenals een Israeli die het gezin te hulp schoot en werd neergestoken. De dader werd doodgeschoten. Later die avond stak een Palestijn een 15-jarige Israelische jongen neer.

Westoever

In diezelfde tijd waren er 64 rellen waarbij het Israelische leger slaags raakte met Palestijnen op de Westoever. Op 5 oktober protesteerden er naar schatting 300 Palestijnen bij de graftombe van Rachel bij Bethlehem. Zij gooiden stenen en pijpbommen naar de soldaten. De 13-jarige Palestijnse jongen Abdel-Rahman Abeidallah werd daarbij gedood. Volgens de IDF was het een ongeluk en werd de tiener getroffen door een terugketsende kogel. Op 4 oktober werd er een andere Palestijn neergeschoten bij Tulkarm. Daar raakten ongeveer 150 demonstranten, volgens het leger Hamas-aanhangers, slaags met het leger. Zij gooiden met stenen en molotovcocktails. Het leger schoot (volgens de instructies) met scherp op drie mannen die molotovcocktails gooiden; een van de drie werd getroffen en overleed later. De IDF onderzoekt dit nog.
Ook inwoners van de nederzettingen roeren zich, vooral na aanslagen. Zij demonstreren en vallen Palestijnen aan. Palestijnse inwoners en bewoners van nederzettingen beschuldigen elkaar over en weer van voortdurend geweld, tegen mensen en hun bezittingen. Palestijnen klagen dat het leger gewelddadige settlers in bescherming neemt.

Maatregelen

Gisteravond verklaarde PA-president Abbas in Ramalla tegen het Uitvoerend Comité van de PLO dat hij zijn veiligheidsdiensten opdracht had gegeven verdere escalatie te voorkomen. Hij gaf Israel de schuld voor de golf van geweld en zei: “Wij willen geen escalatie, maar wij willen ons verdedigen.”
Bij de ingangen naar de Oude Stad en op verschillende andere plaatsen zijn metaaldetectoren opgesteld om messen op te sporen.
Netanyahu verbood zijn ministers de Tempelberg te bezoeken om verdere escalatie daar te voorkomen. Hij stelde een bezoek aan Duitsland uit in verband met de onrust.
Netanyahu en minister Ya’alon van Defensie bezochten de plaats waar het echtpaar Henkin donderdag is vermoord. Zij benadrukten tegen de boze mensen daar dat geweld geen antwoord is op dit geweld en legden uit dat het leger zich concentreert op het beveiligen van wegen. Extra bouw in de nederzettingen brengt de afspraken met de VS (na de ‘Irandeal’) in gevaar, zei hij.
Het leger probeert onderscheid te maken tussen de plaatselijke bevolking van de Westoever en terroristen. Mensen die in Israel werken of zaken doen kunnen het land normaal binnengaan. Ook dit is een poging escalatie te voorkomen.

‘Geen intifada’

Ondanks de nieuwe golf van geweld is er volgens het Israelische leger geen sprake van een intifada. Daarvoor worden de volgende argumenten aangevoerd. Het geweld is niet georganiseerd. Er zijn altijd extra aanslagen tijdens de Joodse feestdagen en uit voorzorg wordt de toegang tot de Tempelberg op die dagen altijd beperkt tot vrouwen en mannen boven de 50. Tijdens de tweede intifada en daarna waren er elke keer veel soldaten nodig als het leger Palestijnse steden in ging. Nu kunnen er kleine eenheden binnengaan om verdachten op te pakken. Dit gebeurt vrijwel dagelijks en meestal vallen er geen gewonden.

Foto: Na de aanslag van vandaag in Jeruzalem. screenshot Israelische TV2

 

dinsdag 6 oktober 2015

Hamas prijst leden die aanslag pleegden in Jeruzalem

 

De daders hadden de vier kinderen ook willen doodschieten, maar een van de terroristen schoot per ongeluk op een andere en toen ging men snel medische hulp voor hem halen. Zo bleven de kinderen gespaard, die nu waarschijnlijk door hun grootouders zullen worden verzorgd.

Vaak wordt gezegd dat Hamas zich heeft gematigd en pragmatisch is geworden. Het zou ook niet langer naar de vernietiging van Israel streven, en inzien dat een vorm van kalmte beter is voor beide partijen. Dat de werkelijkheid een heel andere is, bleek afgelopen weekend weer eens, maar ook daar zullen deze mensen wel weer een antwoord op hebben. Was het niet allemaal de schuld van Israel, omdat dat toestaat dat er weleens Joden op de Tempelberg komen, waar ook de voor Joden meest heilige plaats zich bevindt?

 

RP

--------

http://www.timesofisrael.com/hamas-members-arrests-in-henkin-murders-honorable-for-us/

Hamas: Members’ arrests in Henkin murders ‘honorable’ for us

Terror group avoids direct claim of responsibility for West Bank killings but vows more of its terror cells will carry out attacks

    October 6, 2015, 1:14 am 

 

Hamas spokesman Sami Abu Zuhri. (AP/Hatem Moussa)

·          

Hamas welcomed on Monday the Israeli announcement that five members of its organization were arrested for murdering Naama and Eitam Henkin in the West Bank on Thursday — and again praised the terror attack, vowing there would be more.

In a statement issued Monday night after the Shin Bet security service revealed the arrest of a five-member Hamas cell in Nablus, the terror group did not explicitly take responsibility for the attack that left the couple dead in front of their young children, but promised that “this cell is not the first and will not be the last.”

“The occupation’s announcement of the arrest of the Nablus cell is an honorable announcement for our people and their resistance,” Hamas spokesman Sami Abu Zuhri said.

Zuhri added that Israel’s newly announced measuresto crack down on the recent wave of terror in Jerusalem and the West Bank “will not succeed in extinguishing the popular uprising [in the West Bank]… The march of resistance carries on, God willing.”

 

Eitam Henkin and Naama Henkin of Neria, who were murdered in a drive-by terror attack near Nablus on Thursday, October 1, 2015. (screen capture: Channel 2)

Earlier Monday, the Shin Bet revealed that, in an operation with the Israel Defense Forces and Israel Police, security forces arrested the Palestinian terror cell that killed the Henkins.

The suspects had been taken in for questioning by the Shin Bet and had admitted their involvement in the attack, a Shin Bet statement said, adding that the five cell members are Hamas members from Nablus.

The Israeli couple, both in their 30s, were driving in their car with their four children when they came under attack from Palestinian gunmen. The two were shot dead in front of their children; the children, all boys, were unharmed.

The investigation has so far revealed that the five cell members each had a specific role, the Shin Bet said. One person was responsible for clearing the way for the car that contained a driver and two gunmen. The fifth member of the cell, its commander, was not in the car.

A number of other people were arrested on suspicion of providing assistance to the cell, the Shin Bet said.

The car in which Israeli couple Naama and Eitam Henkin were shot dead in a terror attack near the West Bank settlement of Itamar on Thursday, October 1, 2015. (Courtesy: United Hatzalah)

The video below shows the arrest of one of the suspects at a hospital in Nablus, Channel 2 television said Monday night. The TV report said the attack was likely curtailed when one of the five was accidentally shot by another cell member and the gunmen sped away in order to seek medical assistance for him. That may be why the four Henkin children — aged 9, 7, 4 and 4 months — were not harmed.

The Shin Bet named the cell leader as Ragheb Ahmad Muhammad Aliwi, a previously jailed Hamas fighter from Nablus, who recruited the other four terrorists, instructed them how to carry out attacks and provided them with their weapons.

The other four were named as Yahia Muhammad Naif Abdullah Hajj Hamad, who carried out the shooting itself; Samir Zahir Ibrahim Kusah, the driver of the car who is linked to previous terror attacks; Karem Lufti Fatahi Razek, the gunman who was wounded by gunfire from one of his fellow cell members during the attack; and Zir Ziad Jamal Amar, who cleared the way for the car to carry out the attack.

All four are Hamas members from Nablus.

Razek was arrested in a hospital in Nablus by an undercover police unit. The other suspects were arrested at their homes and other locations.

The Abdel Qader al-Husseini Brigades, a group affiliated with Fatah’s al-Aqsa Martyrs’ Brigades, had claimed on Friday that it carried out the terror attack. In fact, said the Shin Bet, Hamas was to blame. It was not clear whether the killing was organized higher up the Hamas hierarchy.

Channel 2 said the suspects claimed to have carried out the killing in revenge for the firebombing of a Palestinian home in Duma two months ago, in which three members of the Dawabsha family were killed. That attack was allegedly the work of Jewish terrorists.

 

Vergeefs hulpgeroep van slachtoffer steekpartij Jeruzalem

 

Het is niet te bevatten dat Arabische omstanders geen enkel medelijden met de slachtoffers van deze vreselijke steekpartij hadden. Je kunt het nog zo oneens zijn over de toekomst van het land, je stad, de heilige plaatsen, maar op zo’n moment gaat het om menselijkheid. Zoals Israelische ziekenhuizen ook gewonde Palestijnen behandelen, zelfs terroristen, zo had men nu moeten proberen de daders te stoppen. Wanneer er op dit niveau geen medemenselijkheid meer is, geen mededogen met iemand in nood, los van zijn nationaliteit of religie, dan ziet de toekomst er donker uit.

 

RP

-----

 

http://www.timesofisrael.com/i-yelled-for-help-and-they-spit-at-me-says-victim-of-jerusalem-attack/

 

'The terrorist lunged at us, started stabbing my husband, then me. I tried to take away the knife, but I failed'

‘I yelled for help and they spat at me,’ says victim of Jerusalem attack

Adele Banita gives harrowing account of terror assault in which her husband Aharon and Old City resident Nehemia Lavi were murdered, and she was badly wounded

  October 4, 2015, 6:25 pm

 

Israeli police outside the scene where a stabbing attack took place in the Old City of Jerusalem on October 3, 2015. (Yonatan Sindel/Flash90)

 

Adele Banita, one of the victims of Saturday night’s terror attack in Jerusalem Old City, gave a harrowing account of how the deadly stabbing assault unfolded and how her cries for help were ignored as her husband lay fatally wounded on the floor and she herself was stabbed.

“I yelled ‘please help me!’ and they just spat at me,” said Banita of the surrounding Palestinian shopkeepers whom she said looked on and did nothing as Palestinian terrorist Muhannad Halabi attacked her and her family in an alleyway near Lion’s Gate in the Old City.

The Banitas’ two-year-old son was also lightly injured in the attack. Their infant girl was unharmed.

Banita was taken in serious condition to Hadassah Hospital Ein Kerem in Jerusalem where she underwent emergency surgery overnight Saturday-Sunday. She regained consciousness on Sunday. Her husband died of his wounds at Shaare Zedek Hospital shortly after the attack.

Muhannad Halabi, 19, the terrorist who killed two Israelis on October 3, 2015 in a stabbing attack in Jerusalem’s Old City. (Israel Police)

“When we got back from the Western Wall, we felt that something wasn’t right,” she told Ynet from her hospital bed Sunday.

“We started walking fast but the terrorist emerged from one of the stores and lunged at us and started stabbing my husband. My husband is a strong man and started fighting him, he punched him in the face. At that point, the terrorist started stabbing me. Then he went back to my husband and stabbed him again and again. I also fought him, I tried to take away the knife, but I failed,” she recounted.

The victims of the fatal stabbing attack in Jerusalem on Saturday October 3, 2015 were named as Nehemia Lavi, 41 (left) from Jerusalem, and Aharon Banita, 22 (right) from Beitar Illit. (Courtesy)

Banita said Palestinian youths who saw the attack laughed and cursed at her as she yelled for help.

She said that one of them slapped her and another laughed in her face and told her to “drop dead” when she told him she’d give him a million shekels if he helped her get away with her two babies.

“They saw that we were with two baby carriages,” she said.

Prime Minister Benjamin Netanyahu and Minister of Public Security Gilad Erdan visit Adele Banita, whose husband Aharon was stabbed to death in a terror attack in Jerusalem’s Old City on October 3, 2015, at Hadassah EIn Kerem hospital in Jerusalem on October 5, 2015. (Photo by Kobi Gideon/GPO)

Banita — stabbed, bleeding and losing consciousness fast — said she used her last ounces of energy to run toward security forces for help.

“I said ‘I’m hurt, my husband is stabbed and my two babies are there alone,’ then I lost consciousness,” she said.

Nehemia Lavi, 41, an Old City resident who heard the screams, came to help and he too was stabbed and killed by the terrorist.

Friends and family carry the body of Aharon Banita during his funeral at Har HaMenuhot Cemetery in Jerusalem on October 4, 2015. Banita was stabbed to death by a Palestinian youth in a terror attack in the Old City, October 3. (Photo by Yonatan Sindel/Flash90)

Lavi and Banita were laid to rest Sunday at the Givat Shaul cemetery in Jerusalem.

THe wife of Nehamia Lavi is seen at his funeral at Har HaMenuhot Cemetery in Jerusalem on October 4, 2015. Lavi was killed as he tried to help Jews stabbed in a terror attack by a Palestinian in the Old City. (Hadas Parush/Flash90)

In video footage that emerged from the attack, Halabi, a 19-year-old resident of al-Bireh near Ramallah, can briefly be seen lunging at one of his victims — it’s not clear who — and wrestling him to the ground. Adele’s screams can be heard as well as a baby’s wails. The video ends with the sound of gunshots. Throughout, shopkeepers and people can be seen either looking on or running away.

At the end of the video, one man nonchalantly takes a sip of his soft drink as he looks on.

The terrorist was shot dead by security forces at the scene.