zaterdag 18 juni 2011

Hoeveel onjuistheden kan een NOS artikel over Israel bevatten?

 

Hoeveel onjuistheden kan een NOS artikel over Israel bevatten?

IMO Blog, 18 juni 2011

In een artikel op de website van de NOS weet men bijzonder veel onjuistheden bij elkaar te zetten. Door weglaten van cruciale informatie wordt het misleidende beeld nog versterkt. Het verbaast eigenlijk niet meer, maar het blijft schandalig dat een organisatie die uit de publieke middelen wordt betaald zulk broddelwerk aflevert.

Men schrijft:

In de tweede helft van vorig jaar was bijna de helft van de Palestijnen in de Gazastrook werkloos. Dat staat in een rapport van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA.

Ruim 45 procent van de Palestijnen zat zonder werk en dat is één van de hoogste percentages ter wereld.


Men citeert vervolgens UNRWA hoofd Chris Gunness die natuurlijk Israel de schuld geeft, dat een 'moedwillig beleid voert om mensen te verarmen' en de import en export vrijwel onmogelijk maakt. Hij vervolgt: 'Honderdduizenden productieve mensen worden hierdoor veroordeeld tot hulpbehoevendheid', waarna de NOS meldt dat: 'Vooral de privé-sector is getroffen door de Israëlische maatregelen. Daarin verdwenen 8000 banen, waardoor de werkloosheid met bijna 8 procent steeg in vergelijking met de eerste helft van 2010.' Tot slot wordt gemeld dat Israel de Gaza blokkade in 2006 begon en na de machtsovername van Hamas in 2007 verscherpte.

Hoeveel onjuistheden en omissies zitten er in dit artikeltje?

1. De werkloosheid is volgens het Palestijnse Buro voor Statistiek 30,8%. Dat is nog steeds veel, maar toch wat minder dan de 45% van de UNRWA. Volgens het IMF was er afgelopen jaar een economische groei van ruim 15%, vanwege de versoepeling van de blokkade. UNRWA is natuurlijk geen neutrale bron, maar een radicaal pro-Palestijnse organisatie waar voornamelijk Palestijnen werken, en met banden met Hamas. UNRWA heeft in het verleden onjuiste informatie gegeven, bijvoorbeeld over het zogenaamde Israelische bombardement van een UNRWA school tijdens de Gaza oorlog. De NOS (en ook andere media) geeft de informatie van UNRWA echter weer alsof het een volkomen betrouwbare bron is, geen partij in het conflict met een belang bij het voorstellen van de zaken op een bepaalde manier.

2. De Gaza blokkade is na het incident met de Mavi Marmara vorig jaar versoepeld. Ook daarvoor kwamen er al dagelijks meer dan honderd vrachtwagens met humanitaire goederen binnen, maar daarna is zowel de import als de export verder versoepeld en zijn de lijsten met toegestane producten afgeschaft. Daarvoor in de plaats kwam een lijst met verboden zaken. Daaronder vallen met name zaken die voor de fabricage van wapens gebruikt kunnen worden of anderszins strategische waarde hebben.

3. Niet alleen Israel is verantwoordelijk voor de blokkade, ook Egypte. Egypte heeft haar grens met Gaza onlangs open gesteld, al had het ook direct restricties gesteld en waren er klachten van Palestijnen over lange wachttijden of dat ze uberhaupt niet werden binnen gelaten. Ook Egypte heeft blijkbaar behoefte aan enige controle.

4. Hamas heeft de grens met Egypte recentelijk gesloten, uit woede over de Egyptische restricties (maar mogelijk ook om de handel via de tunnels te beschermen).

5. Er worden geregeld wapens gevonden die men van Egypte naar Gaza smokkelt, zoals dit bericht op Nieuws.nl laat zien. Israels vrees voor wapensmokkel is dus reeël. Hamas smokkelt steeds betere wapens de Gazastrook in, zoals raketten die tot Tel Aviv rijken en antitank raketten. Deze wapens vergroten de kans op een hernieuwd conflict. Kortom: Israel voert geen 'moedwillig beleid om de bevolking te verarmen' maar probeert terecht deze smokkel waar mogelijk tegen te gaan.

6. Steeds maar weer lezen we dat nieuwe luxe winkelcentra, vakantie- en zwemparadijzen hun deuren openen in de Gazastrook. Daar profiteert natuurlijk niet iedereen van, maar blijkbaar is er genoeg geld, cement en andere bouwmaterialen voor deze zeer luxe gebouwen. Zonder enige import van materiaal zou dit uiteraard onmogelijk zijn.

7. Als het verlies van 8000 banen een stijging van de werkloosheid met 8% betekent, dan bestaat het deel van de bevolking dat kan werken blijkbaar maar uit 100.000 mensen. Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk op een bevolking van anderhalf miljoen mensen. In de zin ervoor wordt bovendien gesproken van "Honderdduizenden productieve mensen" die "worden veroordeeld tot hulpbehoevendheid". Ofwel men heeft zich vertypt ofwel ze zitten daar bij de NOS echt vreselijk te suffen.

Het is triest dat de publieke omroep, die wordt betaald uit de algemene middelen, keer op keer dit soort broddelwerk aflevert.

Donderdag had de NOS bovendien weer eens een lekker gekleurde reportage. Het zinde verslaggever Sander van Hoorn niet dat Maxime Verhagen niet van plan is een eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat te erkennen, en 'eenzijdige stappen zei af te wijzen'.
'Zo'n staat kan alleen de uitkomst zijn van onderhandelingen met Israel' zo verklaarde Verhagen, en ook dat hij voor een tweestatenoplossing is. Van Hoorn onderbrak hem met de mededeling dat er de afgelopen twee jaar niks is gebeurd, er zijn alleen maar meer nederzettingen bij gekomen.

Er is inderdaad weinig vooruitgang geboekt, maar een neutrale verslaggever had eerder gevraagd wat de minister denkt te kunnen doen aan die impasse zonder zelf al een oordeel te geven over de schuldige partij. Het is Van Hoorn kennelijk ontgaan dat Abbas de onderhandelingen heeft afgebroken (nadat hij na lang treuzelen er met de haren bij was gesleept door de VS) en met steeds nieuwe eisen kwam. Er zijn overigens geen nieuwe nederzettingen bij gekomen, wel nieuwe huizen maar dat alleen binnen de reeds bestaande gemeentegrenzen. Ik vind dat ook geen geweldig gebaar van Israel, maar de hakken in het zand strategie van de Palestijnen is niet bepaald bemoedigend. Bovendien weigert de 'gematigde' PA van Abbas om Israel onomwonden (als Joodse staat) te erkennen en ook te verklaren dat een tweestatenoplossing niet samengaat met het zogenaamde recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en vooral hun miljoenen nakomelingen. Ook weigert Abbas een einde te maken aan de verheerlijking van 'martelaren' ofwel terroristen zoals Dalal Mughrabi, die achter een buskaping zat met tientallen doden, waaronder meer dan tien kinderen.

Maar laten we niet moeilijk doen, de nederzettingen zijn het enige obstakel en de Palestijnen willen niets lever dan vrede en een staat naast Israel. Onze regering echter is slap en loopt als een schoothondje achter de VS aan, in plaats van dat ze de ballen heeft om voor Palestijnse rechten op te komen. Dat is immers wat de mensen willen horen en de publieke omroep dus moet leveren, toch?

Ratna Pelle

 

Joden en Nazi's als "een pot nat" bestempeld in huis-aan-huis blad Knokke

 

Ik begrijp niet dat een huis aan huis krant zoiets publiceert. Wat bezielt ze daar?? We leven toch niet in het Derde Rijk? Sommige Vlamingen lijken wel erg stuurloos, na een jaar zonder regering....

 

Wil je klagen of je ongenoegen uiten over dit walgelijke artikel? Schrijf of mail dan naar de uitgever. Joods Actueel heeft dat reeds gedaan, maar zonder veel succes:

 

============ 

Kwade wil uitgever
Wij namen ook contact op met de verantwoordelijke uitgever, Guy Poelvoorde, met de vraag of Joods Actueel een recht van antwoord kon krijgen in de volgende editie. In eerste instantie leek hij daarmee in te stemmen maar toen we hem vroegen om dat ook per kerende e-mail aan onze redactie te bevestigen, veranderde zijn toon en gooide hij de telefoon neer.

Zelf reageren
De verantwoordelijke uitgever, Guy Poelvoorde,  kan u contacteren voor een reactie
GSM  0475 / 39 34 98, of per email naar 
guy.poelvoorde@telenet.be -  gewone brief naar G. Poelvoorde, Pitsenbosdreef 7, 8200 Brugge

============ 

Joden en Nazi's als "een pot nat" bestempeld

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1279575/2011/06/16/Ophef-over-antisemitisch-artikel-in-De-Zwinkrant.dhtml

Er is grote ophef ontstaan over een artikel in De Zwinkrant waarin Joden en Nazi's als "een pot nat" worden bestempeld. De anonieme schrijver van het artikel zegt dat de Joden niet meer welkom zijn aan de Kust. Joods Actueel ontving al een pak verontwaardigde reacties. Burgemeester Lippens van Knokke, waar De Zwinkrant onder meer wordt verdeeld, reageert geschokt en zegt dat aan de Kust juist iedereen welkom is.

De Zwinkrant is een gratis regionale uitgave die tweemaandelijks wordt verdeeld in de regio's Knokke-Heist, Sluis, Cadzand, Aardenburg, Oostburg, Damme en Brugge. De krant beweert  dat het er is voor iedereen die de Zwinstreek een warm hart toedraagt en voegt eraan toe: "De Zwinkrant is volledig onafhankelijk en niet politiek, godsdienstig of ideologisch gekleurd."

Dat blijkt niet uit de rubriek 'Schuinschrift' waar de schrijver zich wel heel racistisch en antisemitisch uitlaat. Enkele passages uit de column die wel heel ver gaat en heel wat stof doet opwaaien, vooral in Joodse kringen. 

"Grijze eekhoorns"
Over de Palestijnse kwestie: "Kindjes gooien wat stenen, er wordt al eens een vooroorlogse bom richting Zion geschoten, voor de rest annexeren die grijze eekhoorns met hun keppeltjes steeds meer grond ten koste van de Palestijnen. Zijn die Joden immers niet het uitverkoren volk? En zegden die Ariërs toevallig niet krek hetzelfde? Smousen (een scheldwoord voor Joden, nvdr.) en Nazi's, een pot nat. Übermenschen, het zal wat."

"Diaspora aan kust"
En dan specifiek over het zogenaamde probleem aaan de kust. "Al eens in mei op de Knokse zeedijk proberen te wandelen? Het lijkt wel of de hele diaspora dan daar samentroept. Mannen met pijpenkrullen, rare schortjes en zwarte hoeden, vrouwen met pruiken en lange kousen, de hele wereld behoort hen toe. Uit de weg gaan? Ho maar, wij zijn het uitverkoren volk, mijnheer. En dan zijn ze verwonderd dat we hen niet echt mogen."

Lippens geschokt

De politie heeft geen weet van ook maar een klacht over problemen met Joden aan de kust . Graaf Leopold Lippens van Knokke reageert zwaar geschokt. "Wat is dat voor onzin? Aan de kust is iedereen welkom, we zijn allen Belgen, dit kan niet, maar gelukkig wordt de Zwinkrant nauwelijks bekeken of gelezen."

 

16/06/11 15u21

--------

 

Knokke haalt Zwinkrant uit de rekken

http://joodsactueel.be/2011/06/17/knokke-haalt-zwinkrant-met-hatelijkheden-tegen-joden-uit-de-rekken/

Vrijdag 17 Juni 2011 11:30

 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft met onmiddellijke ingang besloten om alle edities van De Zwinkrant uit de rekken te halen bij de toeristische kantoren en bibliotheken van de kustgemeente. Dat heeft Joods Actueel vernomen van verschillende bronnen. Het nieuws werd ook bevestigd aan onze redactie door Eerste Schepen Maxim Willems (GBL) van Knokke.

"Alle exemplaren zijn reeds verwijderd", aldus de schepen die verantwoordelijk is voor Toerisme en voor de bibliotheken in de gemeente. "En ik kan u zeggen dat burgemeester Lippens en al mijn collega schepenen op hun ziel getrapt zijn door de beweringen die de Zwinkrant over onze Joodse landgenoten publiceerde. Ik ben daardoor diep geraakt en ik ben NIET-Jood voor alle duidelijkheid " aldus de schepen.

 

Eigen initiatief
De schepen zegt ook dat de actie om de Zwinkrant uit de rekken te halen op eigen initiatief van het gemeentebestuur is gekomen en niet op vraag van Joodse organisaties of Joods Actueel. Willems voegt er aan: "Knokke-Heist heeft nog nooit één probleem zelfs niet met één enkele Jood gehad en ik weet waarover ik spreek want ik ben geboren en getogen in Knokke-Heist."

 

Grond van waarheid
Vandaag lezen we trouwens in de krant De Morgen dat de hoofdredacteur van de Zwinkrant Guido Deville blijft volharden. Hij wil niets weten van het wettelijke recht van antwoord voor de Joodse gemeenschap en stelt, "ik neem niets terug van mijn woorden, het gaat over satire, maar dan wel over satire met een grond van waarheid". Ter herinnering, de krant schreef dat het geen wonder is dat we niet van Joden houden, ze wanen zich Übermenschen, nazi's en Joden één pot nat.

 

Adverteerders
Volgens één van de adverteerders, die liever niet bij naam genoemd wil worden, zou hij het niet meer dan correct vinden om het bedrag dat hij voor zijn advertentie in de Zwinkrant betaalde terug op zijn rekening te zien. "En als ze nog steeds blijven weigeren om in te zien dat dit pure laster is aan het adres van de Joodse gemeenschap dan hebben ze mij in elk geval gezien als adverteerder en ik denk dat ik niet de enige handelaar ben die niet met dit soort praktijken niet wil geassocieerd worden."

Het lijkt er ook op dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist  ook toekomstige edities van De Zwinkrant zal weren als de redactie het recht van antwoord van de Joodse gemeenschap niet zal publiceren.

 

vrijdag 17 juni 2011

Aftocht van Antoine Bodar uit "Free Gaza vloot" is onvermijdelijk

 

In Knevel en van den Brink vertelde de priester Antoine Bodar dat hij de Gazavloot steunt omdat hij de situatie op de Westbank en in de Gazastrook in de aandacht van de media wil houden. Op de vraag of het middel, een vloot waar vorig jaar ook radikale en gewapende activisten op zaten, wel geëigend is, antwoordde Bodar: 'maar ik ben nu toch uitgenodigd', waarop Van den Brink zei: 'we zijn er dus ingeluisd'. Hij zei het met een lachje, maar het klopt in feite wel, en daarmee werken zij wel mee aan dit soort propaganda, al waren ze wel redelijk kritisch.

 

Antoine Bodar is naar eigen zeggen omgeturnd door een reis met het pro-Palestijnse United Civilians for Peace, dat echter weinig met vrede te maken heeft en in feite een propaganda instituut voor de Palestijnen is. Op dergelijke reizen krijgen de deelnemers alleen de Palestijnse kant te zien, en wordt alleen met Palestijnen en anti-Israel organisaties gesproken. Nergens wordt twijfel gezaaid, de complexiteit duidelijk gemaakt, getoond dat beide kanten soms terechte claims en grieven hebben. Steevast verschijnen deelnemers na zo'n reis in de media om nog eens luidruchtig kond te doen van hun ervaringen en nieuwe inzichten, vooral wanneer het bekende mensen betreft. Je coming out als sympathisant van de Palestijnen is het blijkbaar helemaal nu, bij voorkeur in de nadagen van je politieke (of religieuze) carriere.

 

Zie ook:

Het zwart-wit beeld van vredesreizen naar Palestina (IMO)

Brinkhorst en Pronk betuigen steun aan Nederlandse Gazaboot

"Free Gaza vloot" activisten riskeren hun leven tegen schietgrage Israeli's

 

RP

---------

 

Aftocht van Antoine Bodar uit Gazavloot is onvermijdelijk

http://www.carelbrendel.nl/2011/06/16/aftocht-van-antoine-bodar-uit-gazavloot-is-onvermijdelijk/#more-385

Door Carel Brendel, 16 juni 2011


D66-ikoon Laurens Jan Brinkhorst, schoonvader van Prins Constantijn, is ongetwijfeld het opvallendste lid van het steuncomité voor de Nederlandse boot naar Gaza. De eerste steunbetuiger met media-aandacht was priester Antoine Bodar. Hij mocht gisteren bij Knevel & Van den Brink vertellen waarom hij achter de internationale 'vredesvloot' staat, die eind deze maand zal opstomen naar de kust van Gaza.

Bodar is de Palestijnse zaak toegedaan sinds hij in december 2010 met drie andere schrijvers een reis maakte door Israël en de Palestijnse gebieden. De priester/schrijver deed in het Nederlands Dagblad uitgebreid verslag van zijn bezoek aan het Heilig Land. Bodar is voor geweldloze actie. Hij vindt het vooral van belang dat de toestand op de Westbank en in de Gazastrook – "ik vind het een openluchtgevangenis" – in de aandacht van de media blijft. Bodar zou eventueel zelf mee willen varen. "Je kunt niet alle Palestijnen afdoen als terrorist. Er zitten daar heel veel onschuldige mensen."

 

"De Palestijnse zaak is verziekt in Nederland door een bepaalde mevrouw die steeds in het nieuws komt", zuchtte Bodar, doelend op Gretta Duisenberg van Stop de Bezetting, die overigens lid is van de zelfde steungroep. "Stel u voor dat u zou horen dat deze vloot wordt gesteund door mensen van Hamas en de Moslimbroederschap," vroeg interviewer Andries Knevel, "zou u dan uw steun intrekken?" "Ik denk het wel," antwoordde Bodar. "Vind u akelig om te horen dat bijna al is aangetoond dat Hamas en de Moslimbroeders betrokken zijn?" ging Knevel verder. Bodar: "Als het zover is, zullen we dat horen."

 

Knevel had in dit verband het woord 'bijna' gerust kunnen weglaten. De Amerikaanse onderzoeker Steven Merley, expert op het gebied van de internationale Moslimbroederschap, schreef dit voorjaar een uitgebreid en gedocumenteerd rapport over de bemoeienis van deze beweging met de Freedom Flotillas. Daarin is veel aandacht voor de rol van de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), volgens toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst, de Europese organisatie van de Moslimbroederschap. Dit werd nog eens bevestigd door haar opvolger Piet Hein Donner in een overzicht van de activiteiten van de Nederlandse Moslimbroeders. De AIVD meldt hierin zwart op wit dat de FION, tot voor kort de Nederlandse afdeling van de FIOE, betrokken is bij de organisatie van de vredesvloot naar Gaza. De FION en de met de Moslimbroederschap gelieerde Stichting ISRAA staan trouwens op de lijst van deelnemers aan de Nederlandse Gaza-coalitie.

 

De Telegraaf legde onlangs de hand op de notulen van de Stichting Nederland-Gaza. Daaruit blijkt dat Amin Abou Rashed, die wordt gezien als een internationaal fondsenwerver voor Hamas (de Moslimbroederschap in Palestina), een hoofdrol speelt in de organisatie. Abou Rashed is oprichter van de European Campaign to End the Siege of Gaza, meldt ook de website van de Egyptische Moslimbroeders. Voor Bodar, die achter Israël zegt te staan, moet het ook slecht nieuws zijn dat Bulent Yildirim, voorzitter van de Turkse hulporganisatie IHH – de eigenaar van het flotielje-vlaggenschip Mavi Marmara – onlangs het zionisme als een virus betitelde, dat de mensheid heeft aangetast.

 

Bodar had natuurlijk kunnen zeggen, dat de Moslimbroeders in Nederland brave oppassende burgers zijn, die zich ver houden van geweld en alleen vanwege hun mogelijke belemmering van de integratie op de langere termijn door de AIVD worden gevolgd. Hij had kunnen zeggen – à la Bertus Hendriks – dat de Moslimbroederschap ook hervormingsgezinde stromingen telt; dat deze beweging in de toekomst wellicht de smaak van de democratie te pakken zal krijgen. Bodar deed het niet. Hij zegt dat hij zich terugtrekt als mensen van de Moslimbroederschap aantoonbaar aan de Gazavloot meedoen. Het wachten is nu op de brief waarin Bodar zich terugtrekt.

 

"Free Gaza vloot" activisten riskeren hun leven tegen schietgrage Israeli's


Ook Anja Meulenbelt sprak op haar blog over de enorme moed die nodig is om aan de Gazavloot deel te nemen. Natuurlijk komt er wel wat bij kijken, maar het is inderdaad absurd om, zoals in onderstaand artikel, te doen alsof je je leven in de waagschaal stelt.

Als mensen echt hun leven in gevaar willen brengen, en als ze werkelijk onrecht aan de kaak willen stellen, kunnen ze beter naar Syrië gaan, waar regeringstroepen werkelijk zomaar, zonder enige reden, op ongewapende demonstranten schieten, en al zo'n 1200 burgers gedood hebben. Geen oorlog, geen raketten, geen aanslagen, alleen demonstraties en de roep om vrijheid en hervormingen waren de reden hiervoor.

Ik hoop dat de eventuele berichten in Nederlandse kranten hierover wat minder gekleurd zullen zijn dan onderstaand bericht van een Australisch persburo.

 

Zie ook: Brinkhorst en Pronk betuigen steun aan Nederlandse Gazaboot

 

RP

---------

 

Joke of the day: "Flotilla activists putting their lives on the line"

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/06/joke-of-day-flotilla-activists-putting.html

 

From the Australian Associated Press:

 

Three Australians will be putting their lives on the line when they board a boat hoping to stop the Israeli naval blockade of Gaza, the NSW Greens say.

"(They) are putting their welfare on the line to take part in a peaceful humanitarian mission to bring aid to the people of Gaza," said the party's leader David Shoebridge.

Last year nine activists were killed when Israeli marines stormed the flagship of an international aid flotilla bound for Gaza.

One of the Australians taking part, former Greens MP Sylvia Hale, said she hoped for a "more moderate" response when she takes part in the Freedom Flotilla 2.

"The Israeli government has shown by its past actions that it's prepared to shoot first and ask questions later," she said.
"We don't expect gentle handling."

The threat of violence, however, has only encouraged activists with over 500,000 applying to be part of the flotilla.
"Violence encourages further acts of resistance, the flotilla last time was comprised of six ships this time I understand there are 12," Ms Hale said.

The trio, which also includes youth worker Michael Coleman and Vivienne Porzsolt of Jews Against Occupation, has called on the Australian government to protect them.

Mr Coleman said the passengers on board the boat would be acting "completely lawfully".
"We will give Israeli forces no pretext for any assault."

 

Putting their lives on the line? Please. If they were interested in danger, they'd be volunteering to work in Afghanistan. Or Syria.

Everyone knows that the only people putting themselves in danger on this latest exercise in political theatre are the ones stupid enough to attack trained, armed soldiers who are doing their jobs. The reporter knows it, the Israelis know it and the flotilla fools know it quite well. After all, the people on last year's ships that were not on the "Mavi Marmara" - and didn't have jihadist, martyrdom seeking Turks wildly waving metal bars and knives* on deck - seem to have somehow made it home in one piece. How is that possible when everyone knows the IDF "shoots first and ask questions later"?

And note how this "news" article swallows the absurd statistic that 500,000 people volunteered for the flotilla. Oh, really? Where is the list? Who even made such a claim? Where are the Facebook groups of people who were denied access, and what was the reason given? Can we see the form letter of denial?

This isn't a news article; it is a press release for the Free Gaza idiots.

 *I noticed today that the UN report on the flotilla claimed, in footnote 69: "The Mission has found no evidence of knives being taken on board by passengers except for one traditional ceremonial knife."

The report was published over three months after Hurriyet published photos showing "peace activists" with hunting knives - knives that 
Reuters cropped out of the photos initially and then republished after there was an outcry.

How could the crack investigators at the UN miss that when hundreds of thousands of people saw the photos? A real mystery, I tell ya.

 

Libanese moefti heeft het gehad met Palestijnen

 

Hartverwarmende woorden van de Libanese broeders, maar niet heus. Palestijnen worden in Libanon zwaar gediscrimineerd en zitten er veelal opgesloten in vluchtelingenkampen. Een paar jaar geleden heeft het Libanese leger flink huisgehouden in een van die kampen, omdat zich er extremisten ophielden. Een groot deel van het kamp werd plat gebombardeerd, met honderden doden en tienduizenden vluchtelingen tot gevolg. Maar daar hoorde je de zogenaamde sympathisanten van de Palestijnen niet over....

 

RP

-----------

 

Palestinians no longer welcome, says Lebanese Mufti

http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225297

 
 


"You're trash, you'll never be victorious," Sheikh Qabbani tells stunned Palestinians reps.

 The mufti of Lebanon, Sheikh Mohammed Rashid Qabbani, was quoted this week as saying that Palestinians are no longer welcome in his country. He also condemned Palestinians as "trash," and said that he's not afraid of their weapons.

Sheikh Qabbani's remarks were made during a meeting he held in his office in Beirut with a Palestinian delegation, representing refugees and various Palestinian factions in Lebanon.
The furious mufti later kicked the Palestinian representatives out of his office.

More than 400,000 Palestinians live in Lebanon, most of them in extremely harsh conditions in refugee camps.

The meeting was called to discuss Palestinian "assaults" on state-owned and Islamic Wakf lands in Lebanon.
"We've hosted you and no longer want you," the mufti told stunned members of the Palestinian delegation.
Accusing Palestinians of "usurping" Wakf lands to build houses, Qabbani told hisvisitors: "I will defend Wakf lands – even if that costs me all what I have."

Attempts by the Palestinian representatives to muzzle the mufti further enraged the top religious official, who at one point shouted at them: "You are trash. You [Palestinians] will never be victorious. Nor will your cause. I'm no longer afraid of your weapons."

The Palestinian delegates said they were extremely shocked by the mufti's abusive language and threats.
"He called us trash," one of them said. "He didn't even give us time to respond to his allegations."

Samir Abu Afash, Secretary- General of the PLO in Beirut, said he sent a report to Palestinian Authority President Mahmoud Abbas about the mufti's remarks.
Abbas instructed the Palestinian representatives to refrain from a confrontation with Qabbani out of fear that such a move would escalate tensions between the two sides.

Former Lebanese prime minister Fuad Saniora later phoned Fathi Abu al-Aradat to apologize on behalf of the mufti.

The mufti lost his temper following complaints that Palestinians living in refuge camps in Lebanon had illegally seized lands belonging to the state and the Islamic Wakf Trust.

Sheikh Tayseer Tamimi, former head of the PA religious courts, strongly condemned the mufti of Lebanon, saying his statements were unsuitable for a man of his status.
He said Qabbani had a long history of instigating sectarian strife between various communities in Lebanon, and demanded that he apologize to all Palestinians.

 

 

IHH vaart niet mee met "Free Gaza vloot"


Dit wil absoluut niet zeggen dat de IHH er niet meer bij betrokken is, zoals ook blijkt uit dit bericht op FacebookBovendien speelt de Moslim Broederschap een grote rol in de internationale organisatie. Het is wel een teken dat het niet zo goed gaat met de Gazavloot: eerder al lukte het Frankrijk niet voor een eigen schip te zorgen, en ook Nederland zou oorspronkelijk met een eigen schip varen maar kreeg dat niet rond. Steeds meer mensen vragen zich af wat het nut nog is van die boten nu Israel alles doorlaat en bovendien Egypte de grens ook heeft geopend. Er is bijna geen blokkade meer, er is geen humanitaire crisis, en er is zat geld en bouwmateriaal voor grote luxe vakantieparken en zwemparadijzen. Ondertussen worden in Syrië demonstranten en onschuldige bewoners opgejaagd en afgeranseld, en kunnen de mensen daar wel wat steun gebruiken.
 
RP
 
---------------
 
IHH bails out of Gaza flotilla

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4083485,00.html

Turkish group cites 'technical reasons' for decision not to partake in next Strip-bound sail. Other vessels to sail as scheduled

Aviel Magnezi

Published: 06.17.11

 

The Turkey-based IHH group, considered the driving force behind the Gaza flotilla announced Friday its ship the Mavi Marmara will not be taking part in the Strip-bound sail.

 

IHH Chairman Bolant Yilderim called a press conference and told reporters that "due to technical problems, the Mavi Marmara will not sail this time and we are deeply sorry for that."

  

The international vessel convoy, which currently consists of 10 ships, will sail to Gaza nonetheless, he added, saying that the fact that the sail will be devoid of the Marmara would negate the notion that the flotilla was an "Islamist idea by Turkey."

 

The planned flotilla has been hit by setbacks as organizers have been finding it hard to meet their goal in regards to the number of ships participating in the sail; as well as calls from the UN and the Turkish government to cancel or postpone the planned sail.

 

The IHH, which organized the first Gaza flotilla, is heavily involved in the second sail, alongside the "Free Gaza" Movement" and the "European Campaign." These three are joined by several smaller groups, which are trying to stage a united international front.

 

Israeli expatriate Dror Feiler, who is a spokesman for the organizers' European base, also said that the rest of the fleet will sail as planned.

 

"We aim to reach Gaza. We have no violent intentions. We just want to lift the illegal blockade of Gaza once and for all."

 

On Wednesday, the Turkish newspaper "Hurriyet" reported that the IHH is considering canceling the flotilla following "regional developments," particularly in Syria.

 

"We think we can achieve our goals regardless of whether we send the Marmara ship to Gaza or not."

 

 

Verslag WAAR symposium 'Boycot van Israel: weg naar vrede?'

 
De titel van het symposium (al weer 2 weken terug) was retorisch, want voor sprekers en toehoorders stond het antwoord al vast, en ging het vooral om de analyse, argumenten en achtergronden, en om middels onderling contact en een gezamelijke slotverklaring duidelijk stelling te nemen tegen de campagnes die tot een boycot van Israel oproepen. Zoals gevreesd hadden de media er vrijwel nul belangstelling voor. Er was één radio-journalist die opnames maakte van de toespraken en Hans van Baalen interviewde. Voor zover op internet te vinden besteedde alleen het Reformatorisch Dagblad er een artikel aan, zie onderaan.
 
Ratna schreef haar eigen verslag op IMO Blog, zie hieronder, en Ben Kok plaatste een terugblik op het Vrije Volk. Mogelijk komt er nog een officieel verslag op de website van WAAR. In elk geval was het een interessante en leerzame dag.
 
Wouter
___________
 

Verslag WAAR symposium 1: boycot Israelische Apartheid?

Op de vrijdag na Hemelvaart organiseerde de werkgroep WAAR een symposium over de boycot-Israël (BDS) beweging en wat daar mis mee is. Verschillende sprekers belichtten het onderwerp vanuit hun deskundigheid. Daarna droegen zij elk een stelling voor die het publiek moest aanvallen, en als afsluiting werd een slotverklaring opgesteld.

Het was een interessante dag, al vond ik om eerlijk te zijn dat sommige sprekers zich er een ietsje te makkelijk vanaf hadden gemaakt. Misschien was het het mooie weer, het feit dat WAAR ze geen dure honoraria kon bieden of het feit dat voor de deelnemers en de sprekers zo duidelijk is dat de Israël boycots een kwalijke zaak zijn, dat men dat niet meer precies hoeft uit te leggen. Het geeft soms ook wat meer 'vuurwerk' wanneer ook een spreker van de andere kant wordt uitgenodigd, of op zijn minst iemand die een wat kritischer geluid laat horen. Nu waren alle sprekers wel erg voor de volle 100% pro-Israël, zonder een enkele kritische noot. Anderzijds was het doel om juist een tegengeluid te laten horen, om de boycots aan de kaak te stellen en duidelijk te maken dat ze niet deugen. En natuurlijk is het ook fijn elkaar een hart onder de riem te steken, bekenden te ontmoeten en plannen te maken. Ondanks de wat afgelegen locatie waren er toch bijna 100 mensen gekomen.
Lees verder...

Verslag WAAR symposium 2: het internationaal recht en Israel

Internationale-rechtelijke aspecten
Na Hans Jansen was Matthijs de Blois aan de beurt. Ik had hem al eens eerder gehoord en een deel van zijn verhaal bestond uit een herhaling daarvan, waarna er voor het nieuwe deel te weinig tijd over was. Ook ging hij nogal uitgebreid in op de vraag of je wel van bezette gebieden kon spreken. Voor iemand met zijn ervaring vond ik dat om eerlijk te zijn wat knullig. Ik neem aan dat zo iemand van tevoren oefent en weet hoe lang hij nodig heeft. Maar inhoudelijk was zijn verhaal goed, en wie weet is hij bereid het laatste stukje op schrift te stellen?
Lees verder...

Verslag WAAR symposium 3: boycot Israel, media en Europa

Houding media en politiek inzake boycot
De derde spreker was Zwi Marx, een rabbijn van Amerikaanse komaf. Hij verontschuldigde zich voor zijn imperfecte Nederlands, en gaf ook meteen aan geen expert te zijn op het onderwerp waarover hij was gevraagd te spreken, en dat was wel jammer. Hij zou spreken over de rol van de media, en dat vind ik een erg belangrijk onderwerp, maar het was duidelijk dat we hier met een rabbijn van doen hadden die liever predikt, met de nodige humor overigens, dan een wetenschappelijk betoog houdt. Hij bulderde in de microfoon dat antisemitisme aan de boycots, vaak gesteund door de media, ten grondslag ligt. Hij gaf voorbeelden van dit antisemitisme, wat me altijd weer boos maakt al zou ik inmiddels beter moeten weten, en beschuldigde de boycotters van selectieve verontwaardiging. Daarna poneerde hij de stelling dat het Israëlische leger tussen Israël en de 2e Holocaust in staat. Zulke oneliners wilden er wel in bij het publiek. Hij sprak over twee houdingen tegenover Israël: die van afwijzing en juist bewondering, en gaf voorbeelden uit de Bijbel. Joden worden zowel gedemoniseerd als verheerlijkt, en beide kunnen antisemitisch zijn. Interessant, maar niet echt het onderwerp waar het over zou gaan. Leuk was dat hij daarna mijn onderzoek naar NRC Handelsblad aanhaalde, en een paar cijfers daaruit noemde waaruit de vooringenomenheid van de krant bleek. Hij zei ook dat veel mensen hun abonnement hebben opgezegd vanwege de gekleurde berichtgeving.
Lees verder...

Verslag WAAR symposium 4: slotverklaring over boycot van Israel

Het symposium eindigde met het aannemen van een slotverklaring, mede gebaseerd op de stellingen van de sprekers.
Ik geeft de verklaring hieronder geheel weer met daaronder nog wat over de discussie rond de totstandkoming en mijn eigen visie.
Lees verder...

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

NIJKERK – Overdreven liefde ten opzichte van Israël in plaats van een nuchtere houding is ook een vorm van antisemitisme. Die stelling poneerde rabbijn Zvi Marx vrijdag op een symposium in Nijkerk over de wereldwijde anti-Israëlcampagne die gaande is. „We kunnen ook uit liefde worden gewurgd."

Het feit dat veel media en politici voor een boycot van Israël zijn, komt volgens Marx voort uit diep gewortelde anti-Joodse gevoelens. „Als ik met Pasen de Messiah van Bach beluister, hoor ik: „Die Juden. Die Juden." Veel mensen zijn het zich misschien niet bewust, maar antisemitisme is stevig verankerd in de westerse samenleving."

Marx heeft voorbeelden te over om het gelijk van zijn stelling aan te tonen. „Wat zegt het Van Dalewoordenboek over farizeëers, die de helden van mijn traditie zijn? Dat het hypocrieten en leugenaars zijn. Wat zegt een theoloog als Karl Barth? Dat hij vaak een afkeer voelt van de Joden, ook al spijt het hem. Waarom steunt de PKN Sabeel (een organisatie die zich inzet voor de Palestijns-christelijke gemeenschap in de Palestijnse gebieden, red.)?"

Israël zit volgens Marx zo in de knel vanwege twee sterke stromingen: die van verheerlijking van het Jodendom enerzijds en die van demonisering anderzijds. „Die twee lijnen zie je in jullie Bijbel al terug. Zo zijn er mensen die Joden verheerlijken omdat ze een heilig volk zijn. Maar ze vergeten dan dat dit nog geen werkelijkheid is, maar Gods droom."

Apartheidsbewind

Elke vergelijking die wordt gemaakt tussen Israël en het apartheidsbewind van de blanken in Zuid-Afrika gaat volkomen mank, stelt dr. Hans Jansen, hoogleraar aan het Simon Wiesenthal Instituut in Brussel, in zijn lezing over Israël. „Israël kent geen rassenwetten. Arabische burgers hebben dezelfde politieke rechten als Joodse Israëliërs."

Hans van Baalen, VVD-leider in het Europees Parlement, krijgt tijdens zijn betoog meermalen de handen op elkaar voor zijn steunbetuigingen aan Israël. „Dit kabinet is pro-Israël en dat zal het ook blijven", zo belooft de liberaal zijn gehoor. Toch kan niemand gerustgesteld achterover leunen: „Twee derde van het Europees Parlement is anti-Israëlisch of staat er neutraal tegenover. In de Tweede Kamer ligt dat fiftyfifty. We moeten eraan blijven werken dat mensen meer over Israël weten. Dat is niet vanzelfsprekend meer. De Israëlische Arbeidspartij heeft geen banden meer met de PvdA en ook het CDA heeft geen natuurlijk aanspreekpunt meer in Israël. We zouden veel meer ten gunste van Israël moeten lobbyen."

Om positiever over Israël te denken, is het volgens Van Baalen goed als mensen een keer in Israël zijn geweest. „En je zou eigenlijk een keer met Arabische leiders moeten spreken. Dat geneest een eenzijdige kijk op het conflict het allerbeste. Ik heb met de moslimbroederschap in Egypte gesproken. Het was een prima gesprek, tot ik de naam Israël liet vallen. Toen veranderde de atmosfeer. Of zij het bestaansrecht van de Joodse staat Israël willen erkennen? Geen denken aan."

www.waarnet.nl voor meer informatie over anti-Israëlberichtgeving.

 

Open brief aan Leonard Nimoy over Israel en Peace Now

 
Peace Now heeft in Israel niet meer de grote aanhang waar het in de jaren '80 en '90 op kon bogen; die werd helaas aan flarden geschoten door de Tweede Intifada, en ik vind ze vaak wat eenzijdig wijzen op de vredesobstakels aan eigen kant, te weten de nederzettingen. Daarvan wordt zo dankbaar gebruik wordt gemaakt door de anti-Israel meute dat zelfs anti-zionistische weblogs nog vaak naar deze in principe zionistische organisatie linken.
 
Toch ben ik het niet met onderstaande open brief van elder of Ziyon eens: ik geloof dat vrede zoniet mogelijk, dan toch noodzakelijk is, en daarvoor ook een min-of-meer deling van Jeruzalem. Dat Israel c.q. de Israelische bevolking niet onder druk gezet mag worden om consessies te doen die men niet ziet zitten, kan ik ook niet helemaal onderschrijven. Ik vind juist dat beide partijen onder druk gezet moeten worden, want zonder druk van buitenaf lijkt men zeker niet in staat om tot een overeenkomst te komen. Zoals mede-oprichter van Peace Now Amos Oz zei: "Help us divorce".
 
Maar wat me het meeste in het verkeerde keelgat schiet, is dat Elder suggereert dat veel overtuigde kolonisten de beste patriotten zijn en Peace Now haat en verdeeldheid zaait: ik hoef maar te denken aan de aanvallen door radikale kolonisten op Palestijnse dorpen, onder mee als wraak nadat de IDF kleine buitenposten ontruimde, het uitmaken van de regering Sharon voor "Judenrat" tijdens de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook, en de even smakeloze en fatale haatcampagne die in de jaren '90 tijdens de Oslo Akkoorden tegen Rabin en zijn regering werd gevoerd. Fortuynisten zouden dat "demonisering" noemen, en ook toen al leidde dat tot een politieke moord...
 
Wouter
_____________
 
 

An open letter to Leonard Nimoy

 

Dear Mr. Nimoy,

I am a fan of your work (well, most of it) and as such I read your letter of support for Peace Now with sadness. It appears that you have not researched the issues as thoroughly as one would hope. Americans for Peace Now, the organization you are asking everyone to donate to, is not quite what it appears. 

Peace Now is now a marginal organization in Israel. It is not mainstream and its positions do not reflect what most of the Israeli public wants.

That is not to say that Israelis are warmongers; far from it. Every Jew in Israel yearns for peace. Most Israelis support a two-state solution. In fact, even the current Israeli government publicly supports a two-state solution.

The difference is that most Israelis want to ensure that the solution will truly promote peace. They do not want to barrel headfirst into an agreement that could jeopardize their security; they want to ensure that any Palestinian Arab state will not one day turn into an Iranian satellite the way we saw Gaza and southern Lebanon become.

Gaza is instructive. Israel withdrew from the entire territory, yet it did not bring peace. On the contrary, it led to a war, and tens of thousands of Israeli citizens had to live under constant threat of rocket attack. Moreover, thousands of Israelis were uprooted from their homes in order to even bring a chance for peace.

At the time of the withdrawal, Gaza was ruled by the very same Palestinian Authority that Peace Now wants to force Israel to make an agreement "now" with. Yet they could not even control their own territory and Hamas violently took over Gaza.

The Gaza model is exactly what Peace Now demands from Israel, today. They have not learned a thing from that huge failure. Fortunately, the rest of the Israeli public learned the lesson that eludes Peace Now, and Israelis are now far more careful before jumping into any further concessions.

It is not like the Israeli leadership needs outside help in giving up concrete assets for peace. Here you can see how much Israeli governments - especially the "hawkish, far right" Likud - have given up in the often vain hope for peace:

Beschrijving: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8Fb4piLCopmigowN0Ar2bYmiBT1tSnW5Z7EH-OiAH7FjoH6qh0OfhTEy2zvhSoTBMD7fOWGPhCjYVHfu4irpNVaZVT2TgkgLhhErQGKsKRPNrTTdRhJOQA1xPwEMh_rl4rdfXVx8GnsQ/s400/land+for+peace.jpg

 

Americans for Peace Now want America to pressure Israel to make concessions that the people are not ready to make, with a partner who is not willing to compromise and which even today routinely refers to Israel as "the enemy." This cynical use of American politics, and their recruiting of spokespeople like you, indicate that they have failed to get their agenda taken seriously by the Israeli people and are instead trying to use outside pressure to convince Israelis "what is really good for them."

 

This is not showing a love of Israel; it instead shows that they do not respect the Israeli public. It is not as if there isn't robust debate in Israel itself on how a peace plan would work and what compromises are necessary - the subject is a national obsession. The idea that an American actor, no matter how respected, should be used to convince Americans to give money to a movement that cannot gain any traction in the free-wheeling world of Israeli politics is, frankly, insulting to the intelligence of Israelis. 

 

There are other problems with the organization you have chosen to identify with. For example, Peace Now supports the division of Jerusalem, something that is simply not tenable and would increase the misery of Jew and Arab alike.

 

Moreover, no organization has worked harder to demonize a significant percentage of the Israeli population than Peace Now. I am speaking about the so-called "settlers" who Peace Now believes are the biggest single impediment to peace. In fact, the Jews who choose to return to the Biblical Land of Israel are among the most patriotic members of Israeli society, serving with pride in the IDF and showing a love of Israel that is difficult to match. Peace Now, however, spends a huge amount of time and money specifically to battle their fellow Israelis who live on the "wrong" side of a mythical line that was never, ever a border between two countries, and was never even meant to be one. 

 

It is legitimate to question the tactics and life choices of the Jews who live in Judea and Samaria, as it is legitimate to criticize any group of people out of love. Peace Now, however, has spent the bulk of its time treating their fellow Jews as the enemy. I think you could agree, Mr. Nimoy, that there are few enough Jews as it is that we cannot afford the baseless hatred that  Peace Now exhibits towards those they disagree with.

 

Most Israelis agree that a great majority of these communities across the Green Line will remain a part of Israel, yet this is simply not compatible with how Peace Now acts towards these people. Peace Now actually encourages boycotts and other sanctions against their fellow Israelis and against the wishes of most Israelis altogether. 

 

This year on Jerusalem Day, a remarkable thing happened. For the first time since Israel reunified Jerusalem, Kohanim ascended to the Temple Mount and blessed the Jews who visited their holiest site. They positioned their hands in a way you are most familiar with, as it is the one that you copied as the Vulcan greeting in Star Trek. 

 

Jews must have free access to their holiest places - not only in Jerusalem but in Bethlehem, Hebron and elsewhere. Peace Now is against this. It should not be unusual for Jews to be able to ascend to their holiest spot and to be able to pray freely there. 

 

Your letter refers a number of times to Star Trek, the television show that made you famous. If I may, I would like to mention something else from that show - the Prime Directive. As you no doubt know, this was the most important order that your character and his coworkers had to adhere to - the rule not to interfere in other cultures, even for the best of reasons. 

 

Israel is not a banana republic, and Israelis are well aware of the dangers they face as well as the necessity for peace. When famous actors deign to tell Israelis what is best for them it is not only a violation of this rule, but it is an insult to the entire country, implying that somehow a person in Hollywood knows better than Israelis do of how they should think and act. 

 

I hope that you come to realize the wisdom in the mythical Starfleet General Order #1, and show your love for Israel by supporting everyone who is honorable enough to live there, not by supporting division and hate.

 

May we all live long and prosper.

 

 

Elder of Ziyon

 

Bob Dylan in comics & Israel: It Ain't Me Babe (over een curieuze antisemitisme strip)

 
Komende maandag treed Bob Dylan op in het Ramat Gan Stadium in Tel Aviv; aanleiding om dit stukje te plaatsen dat eerder op mijn Sittard Web Log verscheen.
Ik weet niet of er nog entreekaartjes verkrijgbaar zijn, want de website waarnaar wordt verwezen om die te bestellen is alleen in het Hebreeuws: http://leaan.co.il/
Daar zijn overigens tevens kaartjes te bestellen voor mijn andere idool Paul Simon, die in juli Israel aandoet.
 
Wouter
_____________
 

Bob Dylan in comics: It Ain't Me Babe

http://sittard.blogspot.com/2011/05/bob-dylan-in-comics-it-aint-me-babe.html

 
Van mijn dierbare broer mocht ik weer een internet-tip ontvangen: ter ere van Bob Dylan's 70ste verjaardag heeft Brian Cronin 70 verwijzingen naar Bob Dylan in Amerikaanse comics bijeen gezocht. Het leverde vooral veel strip-afleveringen op die "The Times They Are A-Changing" of "All Along the Watchtower" als titel hadden, maar bovenstaande feministische comic-mijlpaal uit 1970 van Trina Robbins (waarnaar ik al eerder verwees) ontbrak helaas in het lijstje.
 
Hier de 70 Bob Dylan verwijzingen die wel de lijst haalden:
 
De meest dubieuze en opmerkelijke verwijzigingen vond ik twee satirische covers uit de National Lampoon (voor zover ik weet een soort MAD Magazine, maar dan harder en politieker) uit de jaren '70, waar in de eerste (okt. 1972, zie deel 2) Bob als IDF-piloot met keppeltje wordt afgebeeld naast een legerjet terwijl op de achtergrond een Arabische stad explodeert, en in de tweede (mei 1974, zie deel 3) slaat hij (weer met keppeltje) met zijn gitaar in op een "super-Jezus" in een Romeinse arena met Davidsterren, met op de achtergrond Moshe Dayan en Golda Meir die enthousiast hun duimen omlaag wijzen; daaronder fanatieke orthodoxe Joden en een slanke IDF-soldate met open hemd. Satire???
 
Extra verontrustend was nog de naam van mijn idool Neal Adams bij de covers, en na wat googelen bleek dat hij bijbehorende verhalen in de National Lampoon getekend had. Scans van de eerste comic zijn hier te vinden en de tweede hier en hier (met wat achtergrond). Deze -behoorlijk absurdistische- verhalen staan bol van de antisemitische stereotypes, en naar ik op internet las hadden ze juist tot doel vooroordelen en stereotypes ter discussie te stellen, in een tijd dat de term 'politieke correctheid' nog niet bestond en provoceren de alternatieve norm was. Ik vrees echter eerder dat, zoals vaker bij dit soort satires, een aantal lezers gedacht zal hebben "dit is absurd natuurlijk, maar hier en daar zit er toch wat waars in...". Neal zegt trouwens zelf dat hij de meeste van die verwijzingen in de tekst zelf niet eens begreep. Spreekt dat voor hem?
 
De covers zelf lijken zonder de verhalen en de context puur smakeloze antisemitische cartoons, die op de websites van Hamas, de AEL of Stop de Bezetting niet uit de toon zouden vallen. Het Bob Dylan verhaal bij de eerste (niet door Adams getekende) cover gaat overigens helemaal niet over Israel, en het tweede verhaal (waarin Dylan pas op de laatste pagina verschijnt) hoort in een serie van dezelfde makers over die super-Jezus ("Son-o'-God", die het ook tegen de katholieke kerk, de islam en satan zelf opneemt).
 
Ik zou niet weten of Bob Dylan zich in die tijd ooit openlijk over Israel uitliet, of zelfs over zijn eigen Joodse afkomst (hij schijnt wel destijds overwogen te hebben in een kibboetz te gaan wonen, en ging in de jaren '80 het jodendom bestuderen). Israelische bombardementen in 1972 zijn me ook niet bekend, al zou je denken dat er iets geweest is gezien die cover; op Wikipedia is hierover niets te vinden. Tien jaar later zou Dylan "Neighbourhood Bully" opnemen, een nogal overtrokken pro-Israel song, en dat kort na de desastreuze eerste Libanon Oorlog, maar daarvan was in 1972 dus geen sprake.
 
Tot slot kan ik melden dat Dylan komende maand voor het eerst in 18 jaar weer in Israel zal optreden, overigens in juli gevolgd door mijn andere idool Paul Simon (eveneens Joodse wortels, en heeft eveneens over Jezus gezongen). Het gaat in elk geval slecht met de Israel-boycot beweging :-)!
 
Wouter Brassé
 

donderdag 16 juni 2011

Arabische journalist: Gaza's probleem is niet Israel


Dit is een gedeeltelijk antwoord op mijn eerdere vragen, maar het is de waarneming van een persoon. Nader onderzoek hiernaar zou zeer gewenst zijn.
 
Al-Houl interviewed political activist Mustafa Ibrahim, who noted that around 20 percent of Gazans control nearly all the wealth in the territory, and nearly all of them are affiliated closely with the ruling Hamas movement. The wealthy Gazans invest heavily in the leisure industry and spend lavishly, while charging outrageous fees for basic luxuries like visiting local beaches.
Among the rest of the population, unemployment is approximately 45 percent, and those are the Gazans constantly featured by the Western media as the products of so-called "Israeli oppression."
The world's reaction to those media reports is to flood Gaza with even more humanitarian aid, which goes through the hands of the wealthy, and ultimately just makes them richer, while the poor get poorer.
 
-------------
 
Arab journalist: Gaza's problem is not Israel

 

 

A journalist for Egypt's Al-Ahram daily newspaper confirmed what a small handful of Western reporters have had the integrity to reveal of late: that Gaza really isn't under siege, and that any oppression felt by local Palestinians is caused by fellow Arabs, and not Israel.

 

In stark contrast to regular Western media reports of widespread deprivation and destitution in Gaza, Ashraf Abu al-Houl reported that "a sense of absolute prosperity prevails, as manifested by the grand resorts along and near Gaza's coast."

 

Al-Houl also wrote that "the sight of the merchandise and luxuries filling Gaza shops amazed me." Not only that, but al-Houl quickly discovered that most goods can be bought in Gaza for much cheaper than in Egypt because in Gaza "supply is much greater than demand."

 

As a select few Western journalists have dared to report, that fact brought al-Houl to the realization that Israel's limited embargo against the Hamas-ruled Gaza Strip "is formal or political, not economic." In other words, Israel is not causing an economic or humanitarian crisis in Gaza.

 

However, there is widespread poverty in Gaza, but it is the product of corruption and a wide gap between the "haves" and "have-nots."

 

Al-Houl interviewed political activist Mustafa Ibrahim, who noted that around 20 percent of Gazans control nearly all the wealth in the territory, and nearly all of them are affiliated closely with the ruling Hamas movement. The wealthy Gazans invest heavily in the leisure industry and spend lavishly, while charging outrageous fees for basic luxuries like visiting local beaches.

 

Among the rest of the population, unemployment is approximately 45 percent, and those are the Gazans constantly featured by the Western media as the products of so-called "Israeli oppression."

 

The world's reaction to those media reports is to flood Gaza with even more humanitarian aid, which goes through the hands of the wealthy, and ultimately just makes them richer, while the poor get poorer.

 

Israeli officials have alluded to this situation in the past when they warned that while there is no humanitarian crisis in Gaza today, the international community may actually create one by playing into the hands of the territory's corrupt elite class.

 

Translation of the article was provided by the Middle East Media Research Institute (MEMRI).