donderdag 16 juni 2011

Brinkhorst en Pronk betuigen steun aan Nederlandse Gazaboot

 

Terwijl de Gazavloot steeds meer achterhaald wordt door de feiten, verlenen enkele bekende politici alsnog steun aan dit initiatief. Zelfs het Turkse IHH overweegt niet mee te doen. De grens tussen de Gazastrook en Egypte is diverse keren geopend en weer gesloten door Egypte en Hamas, en het schijnt hoe dan ook lastig zijn er overheen te komen. En er zijn weer nieuwe luxe vakantie- en zwemparadijzen in Gaza geopend. Het wordt al met al met de dag duidelijker dat niet de Israelische 'blokkade' maar wanbeleid, rivaliteit en corruptie de problemen zijn in Gaza. Er is geen gebrek aan humanitaire hulp, maar aan fatsoenlijk bestuur en een goede verdeling van materiele zaken. Voor dat laatste zou Jan Pronk natuurlijk alle begrip moeten hebben, en zijn steun voor de Gazavloot valt me dan ook vies tegen. Waarom steunt zo iemand op zijn oude dag een actie die hem nodeloos in verband brengt met extremisme en organisaties als Hamas en de Moslim Broederschap? Waarom je steun betuigen aan een club die in Nederland wordt geleid door iemand met een terorristisch verleden? Jan Pronk heeft een mooie carriere om op terug te kijken, heeft veel betekend voor de PvdA en voor ontwikkelingssamenwerking. Waarom dat op deze manier bezoedelen? Ik zou daar graag een antwoord op vinden.

 

RP

----------------

 

Brinkhorst en Pronk betuigen steun aan Nederlandse Gazaboot

http://www.carelbrendel.nl/2011/06/15/brinkhorst-en-pronk-betuigen-steun-aan-nederlandse-gazaboot/

Door Carel Brendel, 15 juni 2011

Nog maar één gekozen politicus is tot dusver uit de kast gekomen als opvarende van het Freedom Flotilla, dat eind deze maand zal opstomen naar Gaza.

Deze eer komt toe aan de volstrekt onbekende Nourdin el Ouali, raadslid voor GroenLinks in de centrale gemeenteraad van Rotterdam. Twee andere deelnemers hebben meer naam gemaakt als politicus, maar dan voor extremistische groeperingen. Max van Lingen, voorman van de Internationale Socialisten, vaart mee namens het Nederlandse trotskisme. Amin Abou Rashed, grondlegger van de European Campaign to End the Siege of Gaza, vertegenwoordigt Hamas en de Moslimbroederschap.


Dat de Gazavloot een gezamenlijke onderneming is van extreemlinks en de Moslimbroeders mag onderhand genoegzaam bekend zijn bij iedereen, die zich in deze kwestie verdiept. Inmiddels is ook duidelijk dat de hulpgoederen voor de straatarme bevolking van Gaza een ondergeschikte rol spelen. Zelfs Ban Ki-moon, algemeen secretaris van de Verenigde Naties, spreekt van een provocatie. En dat zegt wat voor een organisatie die meestal niet op de hand van Israël is.

 

Desondanks is de Stichting Nederland-Gaza erin geslaagd een aantal Bekende Nederlanders te strikken als 'steunbetuigers'. Uiteraard kunnen de Gazavaarders rekenen op de steun van Gretta Duisenberg, oprichter van Stop de Bezetting, en tevens strijdster tegen de zionistische bezetting van Amsterdam-Zuid. In haar voetspoor volgen twee leden van het comité van aanbeveling van Stop de Bezetting, de 'oprijlaansocialist' Marcel van Dam, en ex-GroenLinkser Mohamed Rabbae, ondersteuner van alles wat radicaal en extremistisch is. Sympathie geniet de vaartocht ook van de schrijvers Carrie Jansen, Karin Spaink, Stan van Houcke en Thomas von der Dunk. Het fundamentalistische smaldeel wordt gevormd door de televisiemakers Esmaa Alariachi, Abdelhakim Chouaati en Salaheddine (het duo Ab & Sal). Voor de artistieke inbreng zorgen cabaretier Najib Amhali en schrijver Abdelkader Benali. En dan is er nog priester Antoine Bodar.

 

Actieve politici lopen met een grote boog om de Grettaboot heen. Maar de opvallendste slag heeft Nederland-Gaza geslagen door naast Van Dam en Rabbae nog enkele bekende oud-politici voor zich te winnen. Support uit de PvdA-hoek komt van oud-staatssecretaris Elizabeth Schmitz en van de onvermijdelijke oud-minister en bijna-partijvoorzitter Jan Pronk. De opvallendste naam op de steunlijst is die van D66'er Laurens Jan Brinkhorst – de vader van prinses Laurentien. De oud-bewindsman 'weet wat er gebeurt als je in een munitiemagazijn een sigaret opsteekt'. Dat zei hij destijds over de film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Nu draagt hij wat extra brandstof aan in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten