zaterdag 14 januari 2012

Ook Palestijnen bezorgd om nucleair Iran

 
Hamas en de PA zijn het ondanks eerdere berichten nog steeds niet eens. Hamas krijgt steunt van de ayatollahs en Achmadinejad, die nogal expliciet op de vernietiging van Israel uit zijn. Atoomraketten op Israel zouden makkelijk ook talloze Palestijnen kunnen treffen, dus er is meer dan één reden voor de PA om zich van Iran te distanciëren. Fayyad zegt hieronder duidelijk dat de PA niet uit is op de vernietiging van Israel. Dat is mooi, kunnen we ze daaraan houden? In het bijzonder: geldt dat ook voor een 'geweldloze vernietiging' van Israel door de toevloed van miljoenen Palestijnen die een recht op terugkeer claimen?
 
Wouter
_____________


PA shares Israel's nuclear Iran fears

By Stephen Pollard

Created 12 Jan 2012 - 12:14pm

The Prime Minister of the Palestinian Authority, Salam Fayyad, has attacked the behaviour of Iranian President, Mahmoud Ahmadinejad and said that he shares Western - and Israeli - concerns with the Iranians' nuclear project.

Speaking in his Ramallah headquarters, Prime Minister Fayyad said that the Palestinians were "greatly harmed" by the Iranian leader's conduct.

President Ahmadinejad, he said, should stop acting as a supposed spokesman for the Palestinians. The Iranian president was concerned only with increasing Iranian influence in the region.

This is the first time that a Palestinian leader has been so explicit in condemning Iranian involvement in the conflict. Iran funds and supplies both Hizbollah and Hamas, the main opposition to Prime Minister Fayyad's Fatah party.

The Iranian leader's involvement, he said, made an already bad situation far worse: "We are greatly harmed by President Ahmadinejad projecting himself as a spokesman for the Palestinians. He seeks the destruction of Israel. We do not. We are deeply troubled by Iran's interventions and we suffer from them."

Prime Minister Fayyad also said that he was concerned about the Iranian regime developing a nuclear weapon, and contrasted Iran with the Palestinian state he was seeking to build, which would be "secular, open and culturally sensitive".

He said that he was "not sanguine" about Turkey "beginning to throw its weight around". Turkey has traditionally had good relations with both the Palestinians and Israel, but its relations with Israel have collapsed in recent months and it is widely seen as trying to establish itself as a regional power.

The Palestinian PM, who is regarded by Israel and the West as a moderate who should be supported, also said that there was little prospect of unity talks between Hamas and Fatah succeeding: "Hamas's actions are not consistent with reconciliation." Last Friday a Fatah delegation was barred from entering Gaza for talks.

The main precondition for any unity agreement between the two organisations was for Hamas "formally to accept non-violence. But they won't change their platform." In addition, Hamas's acceptance of a timetable for elections in Gaza was "a bellwether test for serious reconciliation".


Source URL: http://www.thejc.com/news/world-news/61829/pa-shares-israels-nuclear-iran-fears

 

 

Blackwashing Israel (IMO Blog)

 
Vanwege een aanval door antizionistische hackers was IMO Blog en de website waarop hij staat drie weken onbereikbaar. Gelukkig zijn de problemen nu (grotendeels) opgelost. Mijn posts van die periode heb ik ook daar alsnog geplaatst. Voorlopig zullen ze op beide websites verschijnen.
 
---------------------
 
IMO Blog


Tel Aviv werd afgelopen week verkozen tot Best Gay City van 2011, maar toch deugt er niets van, volgens onze progressieve media.

Er is zelfs een aparte term voor: Pinkwashing. Het betekent dat Israel de -relatief- goede positie van homo's en lesbo's in het land misbruikt voor propagandadoeleinden. Het woord wordt niet alleen gebruikt door notoire Israelhaters als Anja Meulenbelt, maar is ook doorgedrongen tot de mainstream media. Zo had De Pers er niet lang geleden een stuk over, en NRC Next, dat op 20 december kopte: 'met roze sopje een slecht imago te lijf'. 'Israel kampt met een imagoprobleem', aldus de Next, en 'Pinkwashing moet dat veranderen, maar met homorechten is het in Israel niet best gesteld'. Een Israelische professor verduidelijkt het in het artikel nog eens: 'Israel gebruikt homorechten als vijgenblad voor gebreken in de Israelische democratie en mensenrechtenschendingen door Israel'.

Het is waar dat Israel in haar 'public diplomacy' de homorechten benadrukt, naast andere onderdelen van de Israelische samenleving die gunstig afsteken bij de omliggende Arabische staten, zoals democratie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie en vrouwenrechten. In al deze zaken is Israel niet perfect, en gebeuren soms dingen waar ik me zorgen over maak en waarover ook in Israel zelf fel wordt gedebatteerd. Vergeleken bij de omliggende landen is Israel echter een walhalla in deze opzichten. Vraag een willekeurig iemand, zelfs een Palestijn, of hij liever in Israel of Syrië in de gevangenis zit en liever door Israelische of Egyptische agenten van zijn bed wordt gelicht.

Die vergelijking mag Israel van het verlichte journaille en mensenrechtenactivisten echter niet maken; ze zou hiermee slechts goedkoop willen scoren. Maar waarom niet? Israel heeft wel met deze landen te maken, wordt erdoor bedreigd, moet haar grenzen ermee bewaken en regelingen treffen voor bijvoorbeeld grensverkeer. En in het conflict met de Palestijnen en de Arabische landen geven steeds meer mensen Israel de schuld, en vergroten Israelische fouten uit, terwijl de situatie in Arabische landen en onder de PA onbesproken blijft. Het is niet meer dan logisch dat Israel en mensen die met Israel sympathiseren daar tegenin gaan. Dit kun je op zijn best eenzijdig noemen, maar 'pinkwashing' veronderstelt een kwaadaardigheid die er simpelweg niet is. Nederland, ieder land, benadrukt zijn sterke kanten naar buiten toe, en doet tegenwoordig aan 'branding' van zijn imago. Het benadrukken wat positief is is net zo legitiem als het geven van kritiek. Elder of Ziyon, die het fenomeen ook besprak op zijn blog, wijst wat dit betreft ook op de vele negatieve berichten naar aanleiding van Israels hulp voor Haïti en in andere rampgebieden. Telkens wanneer Israel iets goed doet wordt dat in een verdachte hoek geplaatst en in het negatieve getrokken. EoZ schrijft:

Strident critics of Israel look at the state through a single lens: one that shows Israel to be a purely evil entity whose entire raison d'etre is the subjugation and oppression of innocent Arabs. There are no shades of grey, no other issues at play – everything Israel does is somehow connected to its inherently evil nature. (Shulman's "proof" is that homophobia still exists in Israel, as if there is anywhere on the planet that it has been eradicated.)

Since the critics define Israel this way, they assume that Israel defines itself this way as well. If Israel exhibits any whiff of charity, or liberalism, or kindness – it is nothing more than a smokescreen to cover for its genocidal, racist ways. The idea that Israel has both good and bad parts, or that different Israelis (outside the enlightened anti-Zionist variety) can ever do something different or orthogonal to their real goal of oppressing Arabs, is simply not possible. If some Israelis start a charitable organization it is not because they actually want to help people, but because they want to cover up their constant crimes. Kindness and morality are not possible, so any examples must really be sophisticated manifestations of Israel's inherent evil.

Kortom: wanneer Israel iets goeds doet of iets in Israel goed geregeld is, dan doet men dat uit propaganda-oogpunt, om misdaden te verdoezelen en ons goyim zand in de ogen te strooien. Maar, zo zullen sommigen zeggen, Israel gebruikt het wel heel opvallend in haar public diplomacy en ondertussen valt op die homorechten nog wel wat af te dingen. De Israelische professor in het NRC artikel wijst erop dat homo's in Israel niet kunnen trouwen, de adoptiewetgeving discrimineert en homostellen in Jeruzalem niet hand in had durven lopen. Het is inderdaad niet perfect in Israel, net zomin als in Nederland overigens, en in Amsterdam durven homo's ook al niet meer hand in hand te lopen vanwege de bedreigingen en pesterijen van vooral Marokkanen. Het homohuwelijk dat wij kennen is vrij uitzonderlijk. Ik ben er trots op, maar dat geldt voor lang niet iedere Nederlander. Ik heb zo de indruk dat homo's het in Oosteuropese en Zuideuropese landen moeilijker hebben dan in Noord-West Europa. Het is waar dat de huidige Israelische regering meer zou kunnen doen tegen homodiscriminatie en voor homorechten, maar ook dat geldt voor veel landen waaronder Nederland.

Wanneer Israel iets goed doet en gunstig afsteekt bij niet alleen de Arabische landen en de Palestijnen, maar bij een groot deel van de wereld, zijn er verschillende manieren om dat in een kwaad daglicht te plaatsen. 'Pinkwashing' is daar een goed voorbeeld van, net als de idiote verhalen van Israelische hulpteams die eigenlijk in Haïti waren om de organen van die arme slachtoffers te stelen en te gebruiken voor Joden, of in een gematigder versie daar ook hun slechte imago zaten af te wassen. Wanneer Israel vluchtelingen opneemt, Palestijnse kinderen opereert aan ernstige hartziektes, kennis over goede landbouwmethoden en waterbesparing deelt met derde wereldlanden etc. etc. dan doet het dat allemaal slechts om van dat rottige imago af te komen, niet uit humanitaire overwegingen.

Een ander voorbeeld is het walgelijke artikel in Trouw over de te goede prenatale zorg in Israel. Deze is zo goed, dat kan niet deugen, en dus zit er vast wederom een duister motief achter: men wil perfecte baby's hebben want het 'Uitverkoren Volk' moet perfect zijn. Vandaar de vele testen en onderzoeken en de grote bezorgdheid om het ongeboren kind. De schrijfster, voormalig webredacteur van de Volkskrant, beviel in Israel van een gezonde baby maar schreef een grote klaagzang tegen de prenatale zorg in Israel.

Wanneer Israel iets goeds doet dan is het ofwel uit propagandamotieven of anders zit er wel een Holocaust trauma achter, of de zucht naar werelddominantie, en dit alles is natuurlijk overgoten met de superioriteitsgevoelens van het Uitverkoren Volk. Het is een meesterlijke truc om alles wat Israel doet in het negatieve te trekken. En het werkt, vooral omdat kwaliteitskranten en journalisten er grif aan meewerken.

Ratna Pelle

 

Palestijns-Libanese historica over de "Protocollen van de Wijzen van Zion"

 
De Protocollen van de Wijzen van Zion werden rond 1900 verzonnen door de geheime politie van de Russische Tsaar, als excuus voor een hetze en pogroms tegen de Joden. Geheime politieagenten hebben doorgaans niet zoveel fantasie en creativiteit, dus ze schreven deels de tekst over van een Frans toneelstuk van enkele decennia eerder dat gericht was tegen Napoleon III.
 
Antisemieten en andere geschifte samenzwerings-gelovigen in het Westen menen nog steeds dat de Protocollen echt zijn, maar in de Arabische wereld zijn ze zelfs als authentiek document een serieuze bron van studie voor wat daar voor "wetenschap" doorgaat. Onderstaande Palestijns-Libanese tante is zeker niet de eerste, en zal helaas ook niet de laatste zijn.
 
 
NB: op de blog van Elder of Ziyon (what's in a name?) staan een komisch muziekfilmpje over de 'Protocollen'.
 
Wouter
________________
 

 

Palestinian-Lebanese historian says "Protocols" describes Judaism perfectly

http://elderofziyon.blogspot.com/2012/01/palestinian-lebanese-historian-says.html

 

From MEMRI:

On December 27, 2011, the Palestinian-Lebanese historian Bayan Nuwayhed Al-Hout published an article in the Lebanese daily Al-Akhbar, which dealt, among other things, with The Protocols of the Elders of Zion and their connection to Judaism, the Zionist movement and the state of Israel.

In her article, Al-Hout claims that the Protocols are an exact reflection of the Zionist idea and Jewish thought, and that their true essence is a Jewish aspiration to rule the world by various means. Therefore, "the question of the Protocols' authenticity is no longer relevant."

Al-Hout writes: "Those who judge the Protocols by the literal text might find that they [resemble] an imaginary and impractical tale more than a political program. However, those who judge the Protocols by their general spirit and essence will find that they are an exact reproduction of statements and writings by Zionist leaders past and present, and of the principles of the Zionist movement."

According to Al-Hout, "The Zionist idea and the Zionist plans up until the time of Herzl, let alone those that followed, such as [the plans of] Ben Gurion and Begin, are permeated with the spirit of the Protocols and their general essence. Harming democracy and praising dictatorship are cornerstones of the state [envisioned by] Herzl; use of money for political purposes is [this country's] only method. The media, or "the press" in the language of the Protocols, was utilized by Herzl and Zionism, just as [the Protocols instruct]... Western media, and particularly the American media, which is currently controlled by Zionism, is proof of this."

Regarding the link between Judaism and the Protocols, Al-Hout writes: "[The Protocols] completely correspond to [the words of] the great Rabbis throughout the ages, and to the Talmud itself. The Chosen People is a basic Talmudic concept, meaning the people who were chosen to rule and dictate."


The idea that Palestinian Lebanese are anti-semitic is nothing particularly new

What is notable is that this same newspaper's English edition hosts columns by Max Blumenthal, Antony Loewenstein and Ben White

Think any of them will protest their newspaper publishing anti-semitism - or applaud it?  

 
 


Anyway, this gives me the opportunity to display a great video on the topic that I haven't shown since 2006, when my readership was a bit smaller than now.


(h/t CHA)

 

Pogingen om Israelische soldaten te ontvoeren

 
Sinds de Shalit deal is het ontvoeren van Israelische soldaten populair. Ook als burger, toerist, journalist of zelfs linkse activist moet je echter uitkijken in sommige gebieden. Bij de gevallen binnen Israel zelf is overigens de vraag of het om Palestijnse terroristen gaat; ze zouden hun gevangene dan wel een end moeten smokkelen, door checkpoints en wat al niet meer.
 
Het IDF geeft ook instructies hoe te handelen als je dreigt ontvoerd te worden
 
Wouter
__________
 

 

Four Attempts to Abduct Soldiers in 12 Days

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151688#.Tw-68m_mmrw 

 

11 failed attempts to abduct soldiers took place in 2011, says IDF.

By Gil Ronen

First Publish: 1/12/2012, 8:50 PM

 

Unknown people tried to abduct soldiers four times in less than two weeks since the year 2012 began, the IDF said Thursday.

In the course of the year 2011, the IDF verified 11 complaints about attempts to abduct soldiers. Other complaints were found to be false.

The verified attempts took place at the Jalameh junction in northern Samaria, the Hadera Central Bus Station, Yahud, Herzliya and the Tel Aviv Central Bus Station, among other locations.

An IDF source told Army Radio that the military does not know who is behind the attempted abductions, and that in some cases there is no clue to the identity of the would-be kidnappers. However, the overriding suspicion is that the cases are acts of Arab terrorism, and attempts to abduct a soldier in order to bargain for his freedom. Other cases are believed to be attempts to steal the soldiers' gun, and yet others are believed to be attempted rapes.

The IDF has decided to launch a consciousness-raising campaign among soldiers and parents to alert them to the danger of abduction. Once a month, for a week,military police in disguise will offer soldiers rides to see if they are willing to climb aboard. Those who do so will be punished. In addition, parents will be alerted to the dangers of hitchhiking.

Hoeveel Palestijnen zijn in 2011 door Israel gearresteerd?

 
Er zijn twee conclusies mogelijk:
1. Israel arresteert zoveel Palestijnen dat het niet bij te houden is.
2. Palestijnse beweringen en aantijgingen zijn notoir onbetrouwbaar.
 
Gezien de meest absurde beschuldigingen die regelmatig uit de Palestijnse media en van woordvoerders tot Arafat ("er was nooit een Joodse tempel in Jeruzalem") aan toe komen, houd ik het dan op nr. 2....
 
Wouter
______________
 

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/12/palestinian-arabs-fabricating-facts-on.html

 

From Ma'an:

A report published on Monday has found that over 3,000 Palestinians were arrested by Israel's military in 2011.

Researcher on prisoner affairs Abdul Nasser Ferwaneh said that the average number of arrests in 2011 numbered 276 per month, or around nine a day.

A total of 3,312 Palestinians were arrested by Israeli authorities in 2011, 113 of whom were prisoners released in the October exchange deal between Hamas and Israel. 

The detainees represented a cross section of Palestinian society, Ferwaneh said.

The number of annual arrests has actually decreased, Ferwaneh added, noting that in 2007 a total of 7,612 people were arrested by Israel military forces.

 

Sounds authoritative, doesn't it? Such specific numbers! And Ferwaneh even has an entire website dedicated to his passion of documenting prisoners with the very impartial name of "Palestine Behind Bars." 

Only one problem. PCHR also counts all of the people arrested by Israel, and their numbers don't come close. According to PCHR, since October only around 249 have been arrested; Ferwana claims nearly 700 in that time period.

PCHR documents each arrest; Ferwana does not.

But the Ma'an article gets even more ridiculous:

Ramallah based prisoner group Addameer said in early December that Israel had detained nearly the same number of Palestinians they had freed in the first stage of a prisoner exchange deal.

Israeli forces detained nearly 470 Palestinians since the Oct. 18 release of 477 prisoners from Israeli jail in exchange for captured Israeli soldier Gilad Shalit, Ramallah-based rights group Addameer said. 

"This wave of arrests reveals that the exchange deal has not deterred Israel’s policy of detention of Palestinians; rather, Israeli prisons are being refilled with almost the exact number of Palestinians that were released in October," the prisoners group had said.

 

As I have documented, Addameer literally makes things up. According to Addammeer, Israel has arrested over 800,000 Palestinian Arabs since 1967 - and some have said even 900,000. These numbers are absurd and yet they grow by about 100,000 every year. Yet even Goldstone believed them

Now, let's look at Addameer's claim that Israel has imprisoned as many people as it released since October 18th and see if its record of lies continues.

B'Tselem keeps track of the number of prisoners in Israeli prisons. At the end of September there were 5,269, after the October prisoner release it was 4,772, and on November 30 it was at 4,803 - a lot less than 5,269.

Has Israel gone on a mad rush of arrests since December 1?  PCHR counts 105 arrests since then, so even if every single one of those went to prison - which never happens - Addameer's numbers are again shown to be complete fabrications.

 

vrijdag 13 januari 2012

Hamas leider blijft bij geweld - NRC blijft oostindisch doof

 

Kort geleden stond in allerlei kranten dat Hamas zich nu meer op het niet gewelddadige verzet wou richten, en de NRC kwam weer met de oude riedel dat Hamas nu pragmatisch was geworden en bereid zou zijn de pre-1967 ‘grenzen’ te accepteren. Dit soort berichten wordt meestal al snel weersproken door de nieuwste toespraak van Haniyeh of Mesjaal of uitspraken van andere Hamas woordvoerders die er niet om liegen. Die halen dan natuurlijk niet de pers.

 

RP

--------

 

Hamas leader lays out his plan to destroy Israel; Egypt honors him

http://elderofziyon.blogspot.com/2011/12/hamas-leader-lays-out-his-plan-to.html

 

There have been scattered reports on bits and pieces of Hamas leader Ismail Haniyeh's speech at Hamas' 24th anniversary rally on December 14th, but Palestinian Media Watch put it all together. It is a must-read for every Western politician and Middle East pundit - who will of course ignore and/or excuse what he says as just rhetoric.

We say today, explicitly, so it cannot be explained otherwise, that the armed resistance and the armed struggle are the path and the strategic choice for liberating the Palestinian land, from the [Mediterranean] sea to the [Jordan] river, and for the expulsion of the invaders and usurpers [Israel] from the blessed land of Palestine. The Hamas movement will lead Intifada after Intifada until we liberate Palestine - all of Palestine, Allah willing. Allah Akbar and praise Allah. We say with transparency and in a clear manner, that Palestinian reconciliation - and all sides must know this - cannot come at the expense of [our] principles, at the expense of the resistance. These principles are absolute and cannot be disputed: Palestine - all of Palestine - is from the sea to the river. We won't relinquish one inch of the land of Palestine. The involvement of Hamas at any stage with the interim objective of liberation of [only] Gaza, the West Bank, or Jerusalem, does not replace its strategic view concerning Palestine and the land of Palestine.


This would-be genocidal terrorist has just left Gaza for the first time in years, and his first stop is in Egypt, where he was greeted with street banners and crowds of adoring Muslim Brotherhood fans:  

 

 

 

 

Honest Reporting over Trouw: "Het uitverkoren volk moet perfect zijn"

 

Het walgelijke artikel in Trouw vorige week over de verdacht goede prenatale zorg in Israel heeft nu ook Honest Reporting bereikt, waarvoor Yochanan Visser soms bijdrages levert.

 

The writer, Ilse van Heusden, gave birth to a healthy baby boy while temporarily living in Israel. She succeeded in portraying the prenatal care in Israel as a government instigated ‘military operation’ aimed at the production of babies as perfect as possible. Apart from distortions and lies the article contained many accusations and insinuations which are reminiscent of classic anti-Semitic rants.

Het lijkt wel alsof bijna niks wat Israel betreft besproken kan worden zonder dat de holocaust of de idee van de Joden als Uitverkoren Volk erbij wordt gehaald. Vaak heeft dit een semitische ondertoon, en impliciet worden de Joden ervan beschuldigd zichzelf als superieur te zien en een perfect ras te willen voortbrengen. En dat alles alleen maar omdat er iets meer onderzoeken werden gedaan dan volgens de schrijfster nodig was, iets wat door andere vrouwen wordt weersproken die juist erg te spreken zijn over de prenatale zorg in Israel die zij hebben genoten.

RP
------------
 

Dutch Daily: “The Chosen People Have to be Perfect”

http://honestreporting.com/dutch-daily-the-chosen-people-have-to-be-perfect/

JANUARY 12, 2012 14:33BY MANAGINGTEAM

This is a guest post by Yochanan Visser of Missing Peace.

 

Last week the Dutch Christian daily ‘Trouw’ reached a new low when it published avicious article about prenatal care in Israel entitled: “The chosen people have to be perfect”.

The writer, Ilse van Heusden, gave birth to a healthy baby boy while temporarily living in Israel.

She succeeded in portraying the prenatal care in Israel as a government instigated ‘military operation’ aimed at the production of babies as perfect as possible.

Apart from distortions and lies the article contained many accusations and insinuations which are reminiscent of classic anti-Semitic rants.

Requests

After the publication of the article we [Missing Peace] contacted ‘Trouw’ with a request to allow the publication of an op-ed in which we could debunk the false claims and lies in Van Heusden’s article.

‘Trouw’ did not even bother to respond, nor did the editors respond to a similar request by the Dutch branch of the Likud party.

Examples

Here is a prime example of the anti-Semitic content of the article:

Van Heusden:

To be pregnant in Israel is comparable to a military operation. Countless echos and blood tests should produce the perfect baby, nothing can be left to the luck of the draw. The state demands healthy babies and a lot of them too.

This was later followed by an outrageous lie about child allowances in Israel.

Van Heusden:

What makes things even more emotionally charged is the Israeli demand to produce many children. The state promotes the birth of children by supplying, among other things, a considerable child allowance.

To support these outrageous claims, she misused a quote made by former Minister of the Interior Shlomo Benizri in 2002. At the time Benizri declared: “the fear of losing Israel’s unique character obligates us to take action so as not to become a minority in our own country.”

Of course Van Heusden knew very well that Benizri was not talking about more Jewish babies, but about the influx of illegal immigrants and foreign workers.

She then suggested that the way Israel promotes having children is comparable to Arafat’s policy of using the womb of Palestinian women as a weapon.

Child allowance

It is of course a lie that Israel ‘demands’ many or ‘perfect’ babies. The state does not interfere in the decision to have children; that is something Israelis decide for themselves.

It is also a lie that the state promotes child birth with considerable child allowances.

In fact, since 2002, the Israeli government has considerably reduced the level of child allowances. This reduction rose to as high as 70% for a family with 8 children.

An average child now receives 35 Euros ($44) per month.

That is far below the Netherlands where child allowance is an average of 120 Euro ($152) per month for children born before 1995, and roughly 75 Euro ($95) for children born since then.

Furthermore, this summer thousands of Israelis demonstrated against the fact that parents themselves had to pay for daycare of their children up till the age of five years (The Israeli government recently reduced the age to three years).

Racist state

After writing that she was diagnosed with the Cytomegalovirus (CMV) virus and as a result was requested to conduct an additional test, Van Heusden exclaimed:

I was surprised about the spasmodic attitude about this test and the previous one. After all children are loved and honored here and Israel is a paradise when it comes to having children … But the flipside of the story is that having children is a demand and a discussion about that demand is not possible.

In actual fact, the prenatal program in Israel consists of recommendations only; a woman can refuse to conduct any test at all stages of pregnancy.

Van Heusden then compared the Israeli prenatal care to the Dutch system which she holds in high esteem:

Every time I had to undergo such a test (diabetes blood test) it caused distress. In the Netherlands my first pregnancy was without problems and it was dealt with by the obstetrician accordingly. I was boring but ‘boring was good’, explained the obstetrician.

I am healthy and not in the category of the Ashkenazi Jews … yet I had to experience twelve echo tests and four blood tests”.

 

Writing about the birth of her son Van Heusden said:

finally we held this little baby boy in our arms that went through all those tests. When we admired his little fingers and toes we saw that one of his toes was too small. His personal revenge on the Israeli health system.

It is obvious that Van Heusden twisted everything that was done to safeguard her health and that of her child into an attempt to prove that Israel is a racist state which has a system to produce perfect babies.

Her claims are so outrageous that rebuttal seems beyond the pale.

Basic facts

However to understand the viciousness of the claims in her article it is nevertheless useful to provide some basic facts about Israeli prenatal care and the health system in general.

First of all, prenatal care in Israel is organized according to World Health Organization recommendations and is now on a higher level than that in the Netherlands.

Furthermore, Van Leusden was diagnosed with the CMV virus, which is the sole explanation for the many tests she had to undergo. In her article she admits that CMV can cause severe damage to the fetus.

Several Israeli women wrote us that on an average, 4 to 5 echo (ultrasound) tests are usual and not 12 as in the case of Van Leusden. Another woman from northern Israel claimed that her twins owed their lives to these echo tests.

Van Leusden’s criticism about the diabetes blood test is completely unjustified. This test – standard procedure in all modern medical systems – is designed to detect gestational diabetes; a disorder which can have serious and even fatal consequences for mother and child.

Mortality rate

Through this type of advanced prenatal care, Israel has managed over the last 35 years to reducethe infant mortality rate by almost 70% (24.6 per 1000 infants in 1973 compared to 3.8 per 1000 in 2008).

A similar figure was reached among the Arab population in Gaza and the West Bank (now the lowest in the entire Middle East: 11 per 1000 compared to 58 in 1968 and 61 in Iraq nowadays).

It is also the reason Israel now has a lower infant mortality rate than the Netherlands, which has one of the worst rates in Western Europe.

High quality care

The high quality of Israeli health care is in part due to prevention programs such as prenatal care. There are nationwide population examinations for breast and colon cancer. Blood tests are almost standard during visits to a doctor.

As a result people are living longer (81.6 years in Israel compared with an average of 79.5 in the OECD). Israel has one of the highest cancer survival rates in the world (84% breast cancer survival rate in 2009). The same applies to the survival rate after a stroke (CVA) and Myocardial Infarction.

All this was achieved with a health budget which is approximately 60% lower than in the Netherlands ($2,165 per person per year compared with $5144 in the Netherlands) and a number of hospital beds that is far below the OECD average (2 per 1000 compared with 3.5 in OECD countries).

Eugenics

Of course all of this data was also at Van Heusden’s disposal.

However, she chose to write a libelous article where care for an unborn child in Israel was deliberately presented as a military operation and as a political weapon born out racist motives.

When an Israeli caretaker finally had enough of her complaints about the excellent prenatal care in Israel and made a sarcastic joke about the need for ‘the chosen people to be perfect’, she used it to make her point.

One ‘Trouw’ reader summarized the article as follows:

Subtle article by the way, it even manages to bring good infant care in Israel in the vicinity of “eugenics” and thus comparing it to Nazism.

Indeed such articles can normally be found on the websites of white supremacists such as David Duke or on anti-Semitic sites such as Jew Watch.

The fact that a Dutch Christian mainstream paper published it should sound alarms in The Netherlands.

The paper should issue an apology and dissociate itself from writers like Ilse van Heusden.

Trouw’s article deserves to be exposed to a wider non-Dutch speaking audience. Here’s your chance to let Trouw know how appalling this is. Send your considered comments to Trouw’s editorial team – redactie@trouw.nl

 

Apartheid in het Midden-Oosten (video)

 

Een Palestijnse vluchtelinge heeft kanker, maar kan geen medicijnen krijgen, want Palestijnen hebben geen toegang tot de gezondheidszorg. Er mag geen bouwmateriaal het kamp in, en wie het land verlaat, kan niet terugkeren. De toegang tot de arbeidsmarkt is zeer beperkt, en kinderen voelen al op jonge leeftijd dat ze niet gewenst zijn. "we don't have any rights in this country" verzucht een vluchteling. En: "we have no dreams anymore".

Over welk land gaat dit? Welk land voert een waar apartheidsbewind ten aanzien van de Palestijnse vluchtelingen, en houdt ze in kampen die worden bewaakt door het leger? Juist ja, Libanon. Maar ook in Syrië hebben ze niet veel rechten.

 

Voormalig UNRWA directeur Alexander Galloway (1951-1952) zei: "The Arab nations do not want to solve the Arab refugee problem. They want to keep it as an open sore, as a weapon against Israel".

In 1959 nam de Arabische Liga resolutie 1457 aan: "The Arab countries will not grant citizenship to applicants of Palestinian origin in order to prevent their assimilation into the host countries".  

 

Over apartheid gesproken..... 

 

RP 

 

Apartheid in the Middle East (video)


 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TlrYVB8XzQQ

donderdag 12 januari 2012

Egypte wil geen joodse bedevaart in Sinai

 

Het lijkt in Egypte helemaal de verkeerde kant op te gaan, en daar is bijzonder weinig aandacht voor. Zie ook dit artikel van Missing Peace.

 

-----------

 

Egypte wil geen joodse bedevaart

ANP − 11/01/12, 13:44

 

Een bedevaart van joden naar het graf van een rabbijn uit de negentiende eeuw in de Nijldelta stuit in Egypte op verzet. Een coalitie van 31 partijen en organisaties, waaronder de Moslim Broederschap, heeft aangekondigd de bedevaart te zullen verhinderen. Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zou Israël al twee maanden geleden hebben laten weten dat de bedevaart dit jaar niet door kan gaan.

Sinds Egypte en Israël in 1979 een vredesakkoord sloten gaan duizenden joden uit vooral Marokko, Israël en Frankrijk elk jaar in januari op bedevaart naar het graf van de Marokkaanse rabbijn en mysticus Yaakov Abu Hatzira in het dorp Daymouta, 180 kilometer ten noorden van Caïro. Abu Hatzira overleed in 1879 op weg naar het heilige land in Egypte. Sommige joden dichten hem het vermogen toe om wonderen te verrichten.

Sinds 2001 is de bedevaart twee keer door een Egyptische rechter verboden en de pelgrims stuiten jaarlijks op protesten. Gamal Heshmat van de Moslim Broederschap noemde de bedevaart vandaag 'een zelfmoordmissie'.

'Normalisering van de betrekkingen met Israël is het volk opgelegd en ook de bedevaarten druisen in tegen de wil van het volk', zei Heshmat, die onlangs in het parlement werd gekozen.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles beschuldigde de Moslim Broederschap er dinsdag van de religieuze vrijheid van joden te willen inperken. Een ambtenaar van het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zei vandaag dat Israël twee maanden geleden is meegedeeld dat het gezien de politieke situatie en de gebrekkige veiligheid in het land dit jaar niet verantwoord is om de bedevaart te houden.

Egypte had ooit een bloeiende joodse gemeenschap, die ten tijde van de eerste van vier oorlogen met Israël, in 1948, zo'n tachtigduizend leden telde. Nu wonen er volgens de Israëlische ambassade nog ongeveer zestig joden in het land.