vrijdag 16 oktober 2015

De halve waarheden van 'kwaliteitsmedia' over Israël

http://www.israel-palestina.info/actueel/2015/10/16/de-halve-waarheden-van-kwaliteitsmedia-over-israel/  

‘Eenzijdige en misleidende berichtgeving’

ThePostOnline, Opinie | 16-10-2015, 15:19
Ratna Pelle

 

Hoe verbaasd moeten we nog zijn over de totaal eenzijdige en misleidende berichtgeving betreffende de geweldsescalatie in Israel? Zelfs toen een landelijk tv-journaal donderdag berichtte over de propaganda van Abbas over de ‘executie van een Palestijnse jongen’ (het was geen executie; hij werd uitgeschakeld nadat hijzelf een Joodse jongen had neergestoken en ligt nu in een Israelisch ziekenhuis), concludeerde men relativerend en misleidend: “Beide partijen verspreiden geruchten en halve waarheden”.

De website van een grote landelijke kwaliteitskrant kopte afgelopen zondag: Zwangere vrouw en dochtertje gedood bij Israëlische aanval, en meldde even later:

“Het is de laatste dagen bijzonder onrustig in Israël. Zo werden zaterdag twee Palestijnse jongens doodgeschoten door Israëlische soldaten. In totaal zouden in twaalf dagen vier Israëliërs en 22 Palestijnen zijn gedood bij steekpartijen en andere onlusten.”

Om ermee te eindigen dat Abbas ‘opriep tot kalmte’…

‘Zomaar’ een Palestijnse jongen gedood

In een reportage in de papieren versie van dezelfde krant werd bericht over het vluchtelingenkamp Aida nabij Bethlehem. De vader van een zojuist omgekomen tiener verzuchte: 

“‘Het moest er wel van komen, na bijna 7 decennia bezetting’. Hij heeft ook begrip voor de stenengooiende jongeren, en hoopt dat ze sterker worden.”

Ook een andere landelijke kwaliteitskrant was in Aida langs geweest, en ook in deze krant een verhaal over wanhoop en onrecht: van het machtige Israel tegenover zielige, onschuldige Palestijnen, die niks anders kunnen doen dan met stenen gaan gooien en met messen steken. Israel knijpt de Palestijnse economie af, Abbas doet alles om het geweld te beteugelen en Israel heeft ‘zomaar’ een onschuldige Palestijnse jongen in het kamp gedood; dus logisch dat men kwaad is.

Het begint al veeltekenend met de kop:

“Er is geen hoop, dus vechten ze”

“Israël en Palestina zitten in een greep van geweld. Er kwamen al 26 Palestijnen en vier Israëliërs om.”

Je zou met evenveel of zelfs meer recht kunnen zeggen: ze vechten en daarom is er geen hoop. Bijna de helft van die 26 omgekomen Palestijnen waren terroristen die met messen of ander wapentuig Israeli’s doodden of dat probeerden, en de anderen kwamen om in schermutselingen bij het hek rond Gaza of elders. Geen enkele onschuldige Palestijn is moedwillig door de Israeli’s gedood, puur omdat hij een Palestijn is, terwijl alle Israelische doden en gewonden moedwillig en willekeurig werden aangevallen. Het is een cruciaal verschil dat de media stelselmatig weglaten of verdoezelen in de berichtgeving.

Ook maakt men vaak überhaupt niet duidelijk wie de dader is wanneer Palestijnen Israeli’s aanvallen. Zo berichtte een landelijk persbureau afgelopen week:

“Door een steekincident in Israël zijn donderdag vijf mensen gewond geraakt. Ze werden aangevallen door een man in Tel Aviv. Een militair schoot de dader dood.”

En na een vreselijke steekpartij waarbij een Palestijn wild om zich heen stak en daarbij twee Israeli’s doodde en twee andere verwondde, kopte een populaire Nederlandse nieuwssite:

“Doden en gewonden bij steekincident Jeruzalem”

In de eerste alinea lezen we vervolgens dat “twee personen de bus zouden hebben betreden” en even later dat “een persoon met een auto is ingereden op een groep Israeliërs die bij een bushalte stonden. Vijf personen raakten gewond, waarvan een later overleed aan zijn verwondingen”.

In een ander artikel luidde de kop:

“Opnieuw man doodgeschoten na steekpartij Jeruzalem”

“Er is een man doodgeschoten nadat hij een andere man had neergestoken”

Een genuanceerd landelijk dagblad is ook nogal cryptisch over wie nu wie aanvalt:

“Bij twee nieuwe steekpartijen in Jeruzalem zijn minstens drie mensen gedood en twintig anderen gewond geraakt. Ook in de centraal gelegen stad Raanana vonden twee steekincidenten plaats.”

Waarna men vervolgt:

“In Jeruzalem schoten en staken twee personen buspassagiers neer. Beiden werden aangehouden, een van hen werd gedood, schrijft persbureau AP. Bijna tegelijkertijd vond er een steekpartij plaats bij een bushalte in een ander deel van de stad.”

‘Mensen’ werden gedood nadat ‘personen’ schoten en staken, waarna één van die ‘personen’ zelf werd gedood. Knappe kop die hier nog wat van snapt.

Palestijnen zijn niet cryptisch

De Palestijnen zelf zijn heel wat minder cryptisch. De uit Rafah afkomstige geestelijke Mohammed Salah zei een paar weken geleden in een gebedsdienst:

“Mijn broeders op de Westelijke Jordaanoever: steek! Steek de mythes van de Talmoed in hun geesten. Steek de mythes over de Tempel in hun harten. (….) Broeders op de Westelijke Jordaanoever, vorm steekploegen. Val met drie of vier aan. Sommigen houden het slachtoffer in bedwang terwijl anderen hem met bijlen en slachtmessen te lijf gaan. Val ze in groepen aan en snijd ze aan stukken.”

Op 9 oktober zei Hamas woordvoerder Mushir Al Masri voor een jubelende menigte:

“We moeten ons nu allemaal in de Jeruzalem Intifada verenigen, alle facties. Werd het zuivere bloed niet gezegend? Werden de trotse wapens niet gezegend? Werden de heilige stenen niet gezegend? Werden de messen niet gezegend? Vandaag zeggen we tegen Netanyahu en de andere leiders van de bezetting: dat is onze keuze. Het mes is onze keuze! Het mes symboliseert de slag om de Westoever en om Jeruzalem.”

Abbas zelf zei vorige maand op de Palestijnse tv:

“Wij zegenen iedere druppel bloed die voor Jeruzalem is gevloeid, omdat het schoon en puur bloed is, bloed dat voor Allah is gevloeid, als Allah het wil. Iedere martelaar zal in het paradijs komen, en iedereen die gewond is zal worden beloond door Allah. De Al Aqsa Moskee is van ons, de Heilige Grafkerk is van ons, en zij hebben geen recht die te ontheiligen met hun smerige voeten. Dat zullen we niet toestaan, en we zullen alles in onze macht doen om Jeruzalem te beschermen.”

Opruiende Palestijnen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een voortdurende stroom aan opruiende toespraken, mediaberichten en cartoons, waarin telkens dezelfde boodschap klinkt: de aanvallen op Joodse burgers worden geprezen en als heilige plicht of heilige strijd voor Allah voorgesteld. Na aanvallen jubelen Palestijnen en wordt vuurwerk afgestoken of snoep uitgedeeld. Nergens in Palestijnse media of door Palestijnse organisaties is een duidelijke afkeuring van dit brute geweld tegen burgers te bespeuren. Ook Abbas kreeg geen enkele veroordeling over zijn lippen, iets wat bij eerdere Palestijnse aanslagen, hoe ongemeend ook, wel gebruikelijk was.

Gevraagd naar de reden van het plotselinge Palestijnse geweld wijzen commentatoren graag op de ‘uitzichtloze situatie’ waarin de Palestijnen zitten. Ze beweren dat er ‘meer Joden op de Tempelberg komen’ en zich ‘provocatief gedragen’, en dat de Palestijnen bang zijn hun rechten daar te verliezen. Het afgelopen jaar kwamen er 12.000 Joden naar de Tempelberg tegenover 200.000 christenen en 4 miljoen moslims (aldus Leon de Winter in Elsevier).

Of men wijst op de slecht lopende Palestijnse economie of de bezetting in het algemeen. Slechts één correspondent heb ik (op de Belgische tv) horen wijzen op de totaal ongefundeerde geruchten, verspreid door Palestijnen en Arabieren in Israel, dat Israel de Al Aqsa Moskee zou willen vernietigen om er de Derde Tempel te bouwen. Het is een oud gerucht waarmee al voor de stichting van Israel door de toenmalige moefti van Jeruzalem de Arabieren succesvol tegen de Joden werden opgehitst, met vele doden en gewonden tot gevolg.

Toenemende haat tegen Israel

Waar het Israel betreft informeren de media nauwelijks, maar misleiden met, jawel, halve waarheden. Met als gevolg dat de haat tegen Israeli’s en Joden toeneemt. Wat weer als gevolg heeft dat we stedenbanden met Moskou, Peking, Casablanca of Istanboel prima vinden, maar met het open en progressieve Tel Aviv niet. Dat Israelische theatervoorstellingen worden verstoord, en het op sociale media bon ton is om Joden te beledigen en te bedreigen, en Joodse instellingen zwaar moeten worden beveiligd.

Het is gemakzuchtig alleen de allochtonen of ‘de linkse kerk’ hiervan de schuld te geven; onze eigen voornamelijk door ‘blanken’ volgeschreven zogenaamde ‘kwaliteitsmedia’ spelen hier ook een kwalijke rol in, zowel ter linker- als ter rechterzijde.

 

Israël vreest nieuwe terreur op 'Dag van Woede'

 

Het is de eerste keer sinds de oplaaiing van het geweld dat Abbas Palestijns geweld veroordeelt. Chapeau, al klinkt 'onverantwoordelijk' nog wat matjes. Hij kwam trouwens ook terug op de aantijging dat Israel de 13 jarige jongen die een Israeli eerder zwaar verwondde met een mes, had doodgeschoten. Hij had de verkeerde informatie gekregen net voor zijn speech in Ramallah. Na de vele foto's en zelfs een interview met de ouders van de jongen had hij ook niet echt een andere keuze.

 

In de buurt van Hebron viel een als persfotograaf vermomde Palestijn een Israelische soldaat aan. Ondertussen beschuldigen antizionisten Israel er altijd graag van dat het journalisten op de Westbank zou aanvallen. Maar verwacht geen veroordeling van deze aanval, die de veiligheid van journalisten niet ten goede zal komen.

 

RP

-------

 

Israël vreest nieuwe terreur op 'Dag van Woede'

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/27583/language/nl-NL/Default.aspx

vrijdag 16 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

·          

·          

• Brand gesticht in Graf van Jozef in Nabloes
• Hamas roept weer een 'Dag van Woede' uit
• Relschoppers en Hamasleden opgepakt
• Rellen verwacht in Oost-Jeruzalem, Westbank en Gaza
• Politiehond ontdekt bom bij controlepost

 

Palestijnen hebben in de vroege uren van vrijdag brandbommen tegen het graf van de Joodse patriarch Jozef in Nabloes gegooid. Delen van het gebied stonden in brand. Deze werd geblust door de Palestijnse veiligheidsdiensten, die ook tegen de relschoppers optraden.
De Palestijnse president Machmoud Abbas veroordeelde de brandstichting als 'onverantwoordelijk' en maakte bekend dat een onderzoekscommissie het incident zal ophelderen. Daarnaast zal hij er voor zorgen dat de brandschade wordt hersteld.

 

Het blijft onduidelijk hoe groot de schade aan het graf van Jozef is. Videobeelden tonen een meter hoge vlammen op het terrein. Nabloes, het Bijbelse Sichem, wordt beschouwd als een bolwerk van islamitische terreur tegen Israël.

Rechtse ministers en Joodse groepen riepen de regering op om het graf van Jozef geheel onder Israëlische soevereiniteit te plaatsen. Minister van Landbouw Uri Ariel wees er op, dat de Palestijnen klagen over de bedreiging van de islamitische Al-Aqsa moskee door de Joden, en vervolgens Joodse heiligdommen in brand steken.

De Israëlische veiligheidstroepen zijn deze vrijdag in alarmtoestand, nadat de radicaal-islamitische Hamas weer tot een 'dag van woede' heeft opgeroepen.
Vrijdag in alle vroegte heeft het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden 13 van rellen verdachte Palestijnen gearresteerd.
De Palestijnse Autoriteit arresteerde 19 mannen die zouden samenwerken met Hamas.

Voor het komende weekeinde worden opnieuw rellen gevreesd in Ramallah, Bethlehem, Hebron en Nabloes. Een ander brandpunt is het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem. 
Hamas heeft ook opgeroepen tot massale betogingen in de Gazastrook, die op de grens met Israël moeten worden gehouden. 
Het Israëlische leger heeft honderden militairen gestationeerd in de regio's, die worden beschouwd als bijzonder kwetsbaar. 
De toegang tot de Tempelberg in Jeruzalem werd opnieuw beperkt. Alleen moslims die ouder zijn dan 40 jaar ​mogen het gebied betreden.

Vrijdagochtend sloeg een politiehond alarm bij een van de controleposten tussen Oost-Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale: er was een bom geplaatst. Specialisten maakte de gevaarlijke bom onschadelijk. De politiehond heeft onschuldige levens gered, aldus de politie.

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen in een spoedzitting. Een woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon beschuldigde Israël van 'buitensporig gebruik van geweld'. 
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is van plan een nieuw bezoek aan het Midden-Oosten te brengen om te bemiddelen tussen Israëli's en Palestijnen.

 

In het ziekenhuis zien daders en slachtoffers elkaar

 

In het Israelische Hadassaziekenhuis liggen daders en slachtoffers van de steekpartijen in Israel soms naast elkaar. Daarvoor is bij de slachtoffers niet altijd begrip, maar men houdt vast aan het principe dat iedere gewonde naar beste kunnen wordt behandeld. Jammer dat hier never nooit aandacht voor is in onze media.

 

Het Hadassah-ziekenhuis beroemt zich er echter op dat het zowel Palestijnse daders als Joodse slachtoffers op dezelfde manier behandelt. Maar de steriele muren houden de spanningen niet volledig tegen, en niet zelden komt het tot botsingen tussen leden van beide zijden, waardoor de gewonden vaak nog meer getraumatiseerd raken.

(...)

In de ogen van de patiënten ziet de situatie er echter wat anders uit. De 22-jarige Adele Bennett werd het ziekenhuis binnengebracht nadat een Palestijnse aanvaller haar man had neergestoken en haar en haar tweejarige zoon zwaar had verwond. Toen zij hoorde dat slechts twee kamers verderop een Palestijnse werd behandeld die net enkele dagen daarvoor een Israëliër in de Oude Stad had gestoken, begon zij te trillen en kreeg een paniekaanval.

 

Dit is een uitzonderlijke situatie die van uitzonderlijke menselijkheid getuigt. Zelfs in tijden van strijd en wanneer je aangevallen wordt diegenen die jou kwaad willen doen behandelen, ook als dat betekent dat ze weer kunnen aanvallen.

 

RP

-------------

In het ziekenhuis zien daders en slachtoffers elkaar

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/27577/language/nl-NL/Default.aspx

donderdag 15 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

·          

 

Op de afdeling spoedeisende hulp van het Jeruzalemse Hadassaziekenhuis hadden artsen en verpleging de afgelopen dagen de handen vol. Het grote ziekenhuis in het stadsdeel Ein Karem heeft de grootste afdeling spoedeisende hulp van de hele hoofdstad.

 

Daar werkt niet alleen Joods en Arabisch personeel samen, maar er worden ook Joden en Arabieren tegelijk behandeld. Wat in tijden van vrede probleemloos functioneert, stoot nu op zijn beperkingen. Daders en slachtoffers van de jongste terreurgolf zijn niet zelden verrast elkaar bij de behandeling in het ziekenhuis tegen te komen. 
Het Hadassah-ziekenhuis beroemt zich er echter op dat het zowel Palestijnse daders als Joodse slachtoffers op dezelfde manier behandelt. Maar de steriele muren houden de spanningen niet volledig tegen, en niet zelden komt het tot botsingen tussen leden van beide zijden, waardoor de gewonden vaak nog meer getraumatiseerd raken.

Het omgaan met conflicten is voor het ziekenhuis niets nieuws. Meer da 20 personeelsleden werden het afgelopen decennium in de Palestijnse opstanden gedood of hebben naaste verwanten verloren. De artsen zijn gewend om bij het werk in het ziekenhuis de eigen gevoelens buiten de deur te laten.

'Het doet er niet toe of je een slachtoffer of een gewonde aanvaller aantreft', aldus Daniel Weiss, een chirurg van het ziekenhuis. '„Wij hebben patiënten van iedere afkomst. Het maakt niet uit wie ze zijn. Wij behandelen ze allemaal. Joden en Arabieren werken samen en liggen naast elkaar in het ziekenhuis. Dat is surrealistisch, maar zo zijn wij nu eenmaal.'

Achmed Eid, hoofdchirurg van het ziekenhuis, is een Arabier met Israëlische nationaliteit. Maandag redde hij het leven van de 13-jarige jongen die in Pisgat Ze’ev was gestoken. Toen hij binnengebracht werd, had hij bijna geen polsslag meer en had hij veel bloed verloren. 'Dat is de situatie, en dat is routine voor ons,' aldus Eid: 'Wat er ook in het land gebeurt, het raakt ons allemaal, maar het beïnvloed ons werk hier in het ziekenhuis niet. Hadassah is gewoon een heel bijzondere plek.' Ook de 13-jarige dader, die door de politie werd neergeschoten, wordt in het Hadassaziekenhuis behandeld (foto). Hij is de jongen, waarvan de Palestijnse predident Abbas in zijn televisietoespraak beweerde dat Israël hem had 'terechtgesteld'.Volgens de ziekenhuisleiding is hij aan de beterende hand en kan hij wellicht binnenkort naar huis.

 

In de ogen van de patiënten ziet de situatie er echter wat anders uit. De 22-jarige Adele Bennett werd het ziekenhuis binnengebracht nadat een Palestijnse aanvaller haar man had neergestoken en haar en haar tweejarige zoon zwaar had verwond. Toen zij hoorde dat slechts twee kamers verderop een Palestijnse werd behandeld die net enkele dagen daarvoor een Israëliër in de Oude Stad had gestoken, begon zij te trillen en kreeg een paniekaanval.

Het is héél erg moeilijk als slachtoffer naast een dader te liggen, verklaarde zij in haar ziekenhuisbed tegenover journalisten. De jonge moeder moet elf steekwonden te boven komen. 'Ik weet dat het ziekenhuis hen moet behandelen. Maar waarom gebeurt dat niet in de gevangenis?' Haar moeder was minder diplomatiek en eiste dat de 18-jarige dader naar een andere afdeling zou worden overgebracht. Het ziekenhuis ging akkoord en verhuisde de terroriste totdat ze aan de politie zou worden uitgeleverd.

Het moderne ziekenhuis houdt ook in tijden van crisis vast aan zijn basisprincipes: 'Het is hier een eiland van rust en redelijkheid,' bevestigt Barbara Sofer, de woordvoerster van het ziekenhuis: 'Het conflict komt het ziekenhuis binnen, maar wij mogen niet toestaan dat onze ethische uitgangspunten daardoor worden overheerst.'

 

Abbas in TV-rede: 'Israël executeert onze tieners'

 

Terwijl onze media schrijven dat Abbas tot kalmte oproept en doet wat hij kan, herhaalt Abbas zijn idiote aantijging dat Israel de status quo op de Tempelberg wil veranderen, en de leugen dat het zomaar Palestijnse jongetjes executeert. In een woord: walgelijk. Juist vandaag doken beelden op van een 13 jarige zogenaamd door Israel geëxecuteerde jongen die in een ziekenhuis in Israel wordt behandeld en waarschijnlijk over enkele dagen weer op de been is. Het getuigt juist van uitzonderlijke menselijkheid dat een jongen, die zojuist twee Israeli’s zwaar had verwond, in een Israelisch ziekenhuis wordt behandeld in plaats van doodgeschoten. Abbas zou hier zijn respect voor moeten uitspreken in plaats van met dit soort leugens aan te komen.

 

RP

------------

 

Abbas in TV-rede: Israël executeert onze tieners

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/27576/language/nl-NL/Default.aspx

donderdag 15 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

·          

·          

VERWANTE ARTIKELEN

§  Nieuw Palestijns beleid: Diplomatie en terreur

§  Netanyahu onder toenemende druk door terreurgolf

§  Israëli opgepakt na steken van vier Arabieren

 

De Palestijnse president Abbas heeft woensdagavond in Ramallah een tevoren grootscheeps aangekondigde tv-toespraak gehouden. Daarin zag hij volledig af van een oproep tot de-escalatie.

 

De 80-jarige trachtte niet de verhitte gemoederen te kalmeren. In plaats daarvan herhaalde hij zijn bewering, dat Israël probeert de status quo op de Tempelberg te veranderen. Bovendien verweet hij de Israëliërs Palestijnse tieners te executeren.

'De Israëlische aanval op ons volk, ons land en onze heilige plaatsen bedreigt de vrede en de stabiliteit,' onderstreepte de Palestijnse president. Bovendien waarschuwde hij dat de huidige escalatie tot een heilige oorlog kan leiden die 'alleen maar as achterlaat'”. Een dergelijk religieus conflict zou wereldwijd zijn en de internationale gemeenschap zou moeten ingrijpen voordat het te laat is.

Met geen enkel woord veroordeelde Abbas de aanslagen op Israëli's van de afgelopen dagen. Dit onderwerp liet hij volledig buiten beschouwing. In plaats daarvan sprak hij in zijn rede over de Al-Aqsa moskee: 'Wij zij duidelijk geweest. Wij zullen een verandering in de status quo niet accepteren. Wij tolereren geen aantasting van haar heiligheid of haar karakter.'

Abbas benadrukte dat de Palestijnen niet iedere 'Israëlische agressie tegen het Palestijnse volk, hun heiligdommen, hun huizen en de executie van kinderen zoals Achmed Mansara zullen accepteren.' 
Deze tiener was samen met zijn neefje in Pisgat Ze’ev als messenstekers onderweg en werd door Israëlische veiligheidsmensen neergeschoten.

Abbas voegde toe dat het 'ons recht is om door te gaan met onze vreedzame strijd, teneinde onze onafhankelijkheid te bereiken. De overwinning zal komen.' Hij wil vasthouden aan het strafproces tegen Israël voor het Strafhof in Den Haag. 'Ieder die bang is voor het internationale recht en strafvervolging vreest, zou gewoon moeten ophouden misdaden te begaan,' waarschuwde Abbas.

Israëls premier Benjamin Netanyahu noemde Abbas’ rede 'leugen en hetze'. 'De 13-jarige Achmed Mansara is niet dood, maar wordt in een ziekenhuis in Jeruzalem behandeld, hoewel hij een Joods kind had gestoken dat op de fiets onderweg was.' Netanaju benadrukte dat Abbas religie gebruikt om tot verdere terreuracties aan te zetten.

dinsdag 13 oktober 2015

Israel en de Palestijnen glijder dieper af in conflict


Ook vandaag waren er weer schiet- en steekincidenten in Israel, waarbij drie mensen omkwamen (naast één of meer van de aanvallers).

Een aantal factoren spelen mee in het opgelaaide geweld van de laatste weken:

Er is al tijden geen uitzicht op hervatting van het vredesoverleg. Tegelijkertijd neemt het aantal Israelische kolonisten op de Westoever nog steeds langzaam toe, en (naar ik vermoed) ook het aantal incidenten met geweld en vernielingen over en weer.

Radikale religieuze Joden roepen de laatste jaren steeds luider om toegang tot de Tempelberg om daar te mogen bidden en voeren daar ook aktie voor; soms met ideeën om de Derde Tempel te bouwen. Het is een kleine maar luidruchtige groep.

De Palestijnen, inclusief de PA van Abbas, slaan alarm omdat de Al Aqsa moskee hierdoor bedreigd zou worden (hoewel Netanyahu vorig jaar nog eens duidelijk verklaarde dat de bestaande regeling niet veranderd zal worden). Er is meermaals opgeroepen ‘Al Aqsa te verdedigen’. Het is te betwijfelen of de PA echt geloofd in die bedreiging, of hiermee de aandacht wil afleiden van andere problemen (zoals de kwakkelende economie) of haar (tanende) populariteit wil opkrikken.

Hamas roept op tot geweld tegen Joden, o.a. door een promotie-filmpje voor steekpartijen zoals we die de afgelopen weken zien, en verklaarde al dat de ‘Derde Intifada’ is begonnen.

- De huidige Israelische regering is –naar men steeds weer benadrukt- de meest rechtse ooit, waarin sommige ministers zich explicieter dan voorheen anti-Palestijns uitlaten. De veiligheidscoördinatie met de PA verloopt mede daardoor een stuk stroever, zoals onderstaande analyse meldt.

Tot zover mijn eigen analyse en inschatting. De huidige geweldgolf veroorzaakt veel angst en onzekerheid in Israel. Als de situatie niet snel verbetert, zullen Joden en Palestijnen nog meer dan voorheen tegenover elkaar komen te staan...

Wouter
______________

Israel and the Palestinians slide deeper into conflict

Stabbing attacks are multiplying, PA security forces are shrinking away in the West Bank, the IDF is getting more deeply involved and more Palestinians are joining the clashes  October 9, 2015, 4:39 pm 


The events of the last few days show a deeply alarming trend: Three or more Palestinians, mostly East Jerusalemites, are daily attacking Israelis — knowing that they are likely to die in the attempt. These are a kind of suicide attacks. They are far less devastating than the bus and restaurant and market bombings of the Second Intifada, but they are motivated by the assailants’ desire to become martyrs. The upsurge of these kinds of attacks is all the more disquieting given that the overwhelming majority of them are not organized by a terror group or known orchestrator, but rather are carried out by “lone wolf” terrorists.
This simply didn’t happen at this kind of rate during the Second Intifada. At its height, in the spring of 2002, that strategic onslaught of terrorism was producing horrific suicide bombings every few days. But today, we have entered an almost surreal reality of attack after attack every day, mostly carried out by young Palestinians (mostly, but not only male) with no known previous involvement in terrorism, willing to kill and to die “for Jerusalem” and “for al-Aqsa.”
Is the day drawing near when one of the terrorist organizations will try to initiate a Second Intifada-style suicide bombing inside Israel? For now, at least, there is no intelligence information indicating this. But that does not mean no such plans exist.
Hamas does not want to declare all-out war against Israel, and to completely destroy its relations with the Palestinian Authority. Therefore, it apparently will not initiate this kind of attack. The same can be said of Fatah’s well-armed Tanzim forces. But it may well be that within Islamic Jihad, with the encouragement of the Iranians, there may be those who will — if only to “steal the show” and show up the “paralysis” of the rival terror groups.
Even without these kinds of bombings, the relentless daily attacks are sowing fear and deep disquiet among Israelis. This is a kind of assault not previously encountered. The closest precedent was a rash of knifings in 1990, on a much smaller scale, also motivated by concern for ostensible threats to the al-Aqsa Mosque.
Part of Israelis’ concerns stem from uncertainty: what exactly are we facing, and how is it going to develop? It’s not (yet) a popular uprising. In the Palestinian twittersphere, some are calling it the “al-Quds Intifada” — the Jerusalem uprising — much like the al-Aqsa Intifada of 15 years ago. But that’s just what would-be opinion-shapers are branding it. Are we truly entering a Third Intifada? It’s still hard to say with any certainty. Something has clearly shifted, however, and things are unlikely to revert to the way they were. The status quo that has prevailed since 2007, rooted in close coordination between the Israeli and PA security hierarchies, is coming to an end.

Uncomfortable meetingThe crack, or possibly the rift, in security ties between Israel and the PA is not official, and may not be irreversible. Nobody on the Palestinian side has formally declared that coordination is over. Quite the opposite. PA President Mahmoud Abbas is ostensibly maintaining it. His security chiefs met with their Israeli counterparts this week, despite all the problematics and sensitivities of such a meeting at a time like this.
Word of the meeting leaked out, and the PA promptly denied that it had taken place, claiming that it had rebuffed an Israeli invitation to meet. In fact, according to an Israeli source, PA officials — including Nidal Abu-Dahan, the head of PA National Security, Intelligence chief Majed Faraj and Preventive Security chief Ziad Habalreeh — discussed ways to calm the situation with their Israeli counterparts. The PA officials emphatically did not announce an end to the coordination, or any plans for such a rupture.
In fact, earlier this week, PA security officials safely extracted Israeli soldiers who had entered PA territory by mistake, and also carried out a series of more than 20 arrests among Hamas activists.
But the PA security chiefs did, nonetheless, convey a sense of disquiet to the Israelis. What they were wondering was, what happens next? As in, if they help calm the situation, and thwart the upsurge in attacks, what will the Israeli government do for the PA? Faraj, who is regarded as particularly close to Abbas, was one of the officials making this concern clear, the source said.
Israeli suggestions to withdraw forces from certain areas, and allow the PA to deploy there, were met with hesitancy. For instance, there was talk of the PA placing forces at the northern entrance to Ramallah, across from the IDF’s Judea and Samaria HQ. The Israelis pointed out that it was an affront to the PA for Palestinian youths, including Hamas supporters, to be running riot so close to the PA’s own West Bank capital. But the PA officials were disinclined to act decisively to completely douse a fire they feel was started by Prime Minister Benjamin Netanyahu and his ministers surrounding al-Aqsa.
There was also talk of encouraging a greater Jordanian role regarding the contested holy site, specifically for King Abdullah to reassert a more direct role in the oversight of the Muslim holy places there. Such a move, it was thought, might constitute another de-escalating step, to follow up on Netanyahu’s ban on MKs and ministers, Jewish and Muslim, from visiting the site.
In truth, however, another reason for the PA security chiefs’ hesitation was that most of the demonstrations taking place in West Bank cities in recent days and weeks have been organized by Fatah activists, not senior Fatah officials directed by Abbas, but Fatah and Tanzim figures some of whom are close to the leadership and some of whom directly work in the Fatah bureaucracy. The PA security apparatuses have no interest in entering into confrontations with these people. And the absence of the PA forces was indeed conspicuous this week during clashes in Bethlehem, Tulkarem and Ramallah.
This may also explain the dramatic rise in the numbers participating in these protests and clashes. Now, hundreds are gathering — 10 times as many as was the case a mere two or three weeks ago.
Fatah wants to play a role in the confrontation against Israel, in part so as no to lose more of the Palestinian street to Hamas. All this unsurprisingly hinders Israeli-PA security coordination. And that’s not about to change.
The bottom line: The PA forces no longer can, and no longer want to, do what they were doing a few short weeks ago.
A case in point: Three days ago, gunmen from Ramallah opened fire at an IDF command post in Beit El. These were Fatah-Tanzim gunmen. The PA security forces told them to desist, but it is unlikely that this order will be heeded for long.

Abbas’s thinkingIt may be that the current situation has its perceived benefits for Abbas. He’s not ripping up relations with Israel altogether, and he is not directly responsible for the deteriorating situation. But the escalation is producing so much anxiety in Israel that, Abbas may be calculating, Netanyahu may resort to widening his coalition, to bring in the center-left National Union, and perhaps even freezing settlement construction.
In this context, Abbas’s insistent refusal to condemn the terror attacks is telling. In the past, he did condemn all attacks and bloodshed. This time, he has been silent, and his Fatah colleagues have been hailing and praising the attacks.
The breach between Israel and Abbas, as reflected in his speech to the UN General Assembly last week, was followed, predictably, by the planned dispatch by Abbas of a delegation to Gaza to discuss a unity government with Hamas, except that Hamas refused to host Abbas’s emissaries.
Again, it is not impossible that this new wave of terror will be calmed for a while. But the fundamental causes will remain. The coals will keep burning unless or until there is a substantive diplomatic process — even in the highly unlikely event that the specific issue of al-Aqsa is effectively addressed.
For now, the cycle of violence is well and truly in motion: Palestinian attacks, in some cases bringing Jewish “revenge” attacks, and more Palestinian attacks, and wider Palestinian demonstrations, with a rising insistence by Fatah that it play a role. The PA security forces shrink away. The IDF has to intervene more directly — as in this week’s operation by undercover forces near Beit El. And the deterioration accelerates.
Last weekend, after the terror attack near Itamar in which Naama and Eitam Henkin were gunned down in front of their children, some 40 incidents of Jewish attacks on Palestinians were reported. That constitutes a portent of what could unfold during the olive-picking season, which is now getting under way. Each week’s Friday prayers constitute another event that potentially widens Palestinian participation in protest and violence in Jerusalem and the West Bank.
In a classic Catch-22, each new Palestinian terror attack prompts pressure on the government to cancel work permits for tens of thousands of West Bank Palestinians in Israel and for the imposition of a closure on the territories — as Zionist Union’s Isaac Herzog, of all people, urged on Thursday. Such a step would likely be disastrous, and would probably mean that rather than 3,000 Palestinians participating in West Bank protests against the IDF, we would see 30,000 or more.
At which point, any attempt to halt a popular uprising would become almost impossible.