vrijdag 16 oktober 2015

Israël vreest nieuwe terreur op 'Dag van Woede'

 

Het is de eerste keer sinds de oplaaiing van het geweld dat Abbas Palestijns geweld veroordeelt. Chapeau, al klinkt 'onverantwoordelijk' nog wat matjes. Hij kwam trouwens ook terug op de aantijging dat Israel de 13 jarige jongen die een Israeli eerder zwaar verwondde met een mes, had doodgeschoten. Hij had de verkeerde informatie gekregen net voor zijn speech in Ramallah. Na de vele foto's en zelfs een interview met de ouders van de jongen had hij ook niet echt een andere keuze.

 

In de buurt van Hebron viel een als persfotograaf vermomde Palestijn een Israelische soldaat aan. Ondertussen beschuldigen antizionisten Israel er altijd graag van dat het journalisten op de Westbank zou aanvallen. Maar verwacht geen veroordeling van deze aanval, die de veiligheid van journalisten niet ten goede zal komen.

 

RP

-------

 

Israël vreest nieuwe terreur op 'Dag van Woede'

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/27583/language/nl-NL/Default.aspx

vrijdag 16 oktober 2015 |  Redactie Israel Today

·          

·          

• Brand gesticht in Graf van Jozef in Nabloes
• Hamas roept weer een 'Dag van Woede' uit
• Relschoppers en Hamasleden opgepakt
• Rellen verwacht in Oost-Jeruzalem, Westbank en Gaza
• Politiehond ontdekt bom bij controlepost

 

Palestijnen hebben in de vroege uren van vrijdag brandbommen tegen het graf van de Joodse patriarch Jozef in Nabloes gegooid. Delen van het gebied stonden in brand. Deze werd geblust door de Palestijnse veiligheidsdiensten, die ook tegen de relschoppers optraden.
De Palestijnse president Machmoud Abbas veroordeelde de brandstichting als 'onverantwoordelijk' en maakte bekend dat een onderzoekscommissie het incident zal ophelderen. Daarnaast zal hij er voor zorgen dat de brandschade wordt hersteld.

 

Het blijft onduidelijk hoe groot de schade aan het graf van Jozef is. Videobeelden tonen een meter hoge vlammen op het terrein. Nabloes, het Bijbelse Sichem, wordt beschouwd als een bolwerk van islamitische terreur tegen Israël.

Rechtse ministers en Joodse groepen riepen de regering op om het graf van Jozef geheel onder Israëlische soevereiniteit te plaatsen. Minister van Landbouw Uri Ariel wees er op, dat de Palestijnen klagen over de bedreiging van de islamitische Al-Aqsa moskee door de Joden, en vervolgens Joodse heiligdommen in brand steken.

De Israëlische veiligheidstroepen zijn deze vrijdag in alarmtoestand, nadat de radicaal-islamitische Hamas weer tot een 'dag van woede' heeft opgeroepen.
Vrijdag in alle vroegte heeft het Israëlische leger in de Palestijnse gebieden 13 van rellen verdachte Palestijnen gearresteerd.
De Palestijnse Autoriteit arresteerde 19 mannen die zouden samenwerken met Hamas.

Voor het komende weekeinde worden opnieuw rellen gevreesd in Ramallah, Bethlehem, Hebron en Nabloes. Een ander brandpunt is het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem. 
Hamas heeft ook opgeroepen tot massale betogingen in de Gazastrook, die op de grens met Israël moeten worden gehouden. 
Het Israëlische leger heeft honderden militairen gestationeerd in de regio's, die worden beschouwd als bijzonder kwetsbaar. 
De toegang tot de Tempelberg in Jeruzalem werd opnieuw beperkt. Alleen moslims die ouder zijn dan 40 jaar ​mogen het gebied betreden.

Vrijdagochtend sloeg een politiehond alarm bij een van de controleposten tussen Oost-Jeruzalem en de nederzetting Ma'ale: er was een bom geplaatst. Specialisten maakte de gevaarlijke bom onschadelijk. De politiehond heeft onschuldige levens gered, aldus de politie.

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen in een spoedzitting. Een woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon beschuldigde Israël van 'buitensporig gebruik van geweld'. 
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is van plan een nieuw bezoek aan het Midden-Oosten te brengen om te bemiddelen tussen Israëli's en Palestijnen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten