dinsdag 6 december 2016

Staat New York zet vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens boycot van Israel

 

Of alle bedrijven terecht op deze boycotlijst staan is nog de vraag. Royal Haskoning heeft zich in 2013 teruggetrokken uit één project, betreffende waterzuivering in de Kidron vallei, die buiten de Groene Lijn ligt. Het bedrijf heeft nog steeds een kantoor in Israel (Netanya), dus ‘Israel boycotters’ wil ik ze niet noemen.

 

Wouter

____________________

Staat New York zet vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens boycot van Israel

IN ANDER NIEUWS / BY PAUL / ON 06/12/2016 AT 14:53 / TAGS: BDS, CIDI, VS

http://www.cidi.nl/staat-new-york-zet-vier-nederlandse-bedrijven-op-de-zwarte-lijst-wegens-boycot-van-israel/

 

De Amerikaanse staat New York heeft een lijst gepubliceerd van 13 bedrijven die zich schuldig zouden maken aan tegen Israel gerichte boycot-, desinvesterings- en sanctieactiviteiten (BDS).

Foto: Kevin P. Coughlin/Office of Governor Andrew M. Cuomo

 

Op de lijst ‘Institutions or Companies Determined to participate in Boycott, Divestment, or Sanctions Activity Targeting Israel’ staan ook de volgende Nederlandse bedrijven:

·         ASN Bank NV

·         Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV

·         Triodos bank

·         Waterbedrijf Vitens NV

Haskoning, dat ook een kantoor heeft in Israel, heeft zich in 2013 op aanwijzing van het ministerie van het Nederlandse Buitenlandse Zaken uit een project in Jeruzalem teruggetrokken.

Op de lijst ontbreekt het pensioenfonds PGGM, dat in 2014 zijn investeringen uit Israel terugtrok.

Op 15 juni 2016 ondertekende de Gouverneur van New York, Andrew Cuomo, een ‘executive order’ waarin hij bedrijven die Israel boycotten zelf een boycot in het vooruitzicht stelt. In dat kader verplichtte de gouverneur zichzelf om binnen 180 dagen een zwarte lijst op te laten stellen met bedrijven die Israel boycotten.

Vanaf de publicatiedatum van de zwarte lijst hebben de daarin genoemde bedrijven 90 dagen de tijd om te bewijzen dat zij zich niet aan boycotacties tegen Israel schuldig maken. Als zij dat niet willen of kunnen, zullen zij vanaf dat moment door een volledige boycot van de Staat New York getroffen worden.

New York is de eerste staat die deze stap neemt. In de meeste andere Amerikaanse staten worden vergelijkbare maatregelen voorbereid tegen bedrijven die de Joodse staat boycotten. 

CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israel, zal in de toekomst scherp in de gaten blijven houden welke Nederlandse bedrijven tot BDS-activiteiten overgaan. Het CIDI zal niet aarzelen deze bedrijven publiekelijk ter verantwoording te roepen en breed aandacht voor hun handelen, ook bij de Amerikaanse autoriteiten, te vragen.

 

Bronnen:

Institutions or Companies Determined to Participate In Boycott, Divestment, or Sanctions Activity Targeting Israel, list of 2 December 2016:

Executive order van 15 juni 2016:

Nieuwsbericht op site gouverneur met Executive order van 15 juni 2016

 

Brandstichting in Israel (IMO)

 

 

http://www.israel-palestina.info/actueel/2016/12/05/brandstichting-in-israel/

 

= IMO Blog =  

Zoals gezegd was er in Nederlandse media wel aandacht voor het feit dat de recente branden in Israel gedeeltelijk aangestoken waren, maar soms toch weer met een bepaalde ondertoon. Het bleef er vaak bij dat dit volgens Israel het geval was (maar dus niet bewezen) of dat de zaak nog werd onderzocht. Dat klopt natuurlijk ook, maar de aanwijzingen zijn met 1773 branden in een week tijd terwijl in de omliggende landen nauwelijks brand was, natuurlijk wel heel groot. Dat de enorme uitbarsting van vreugde op sociale media en ook de oproepen tot brandstichting een rol hebben gespeeld, lijkt ook vrij evident. Daarnaast zijn er veel concrete aanwijzingen geweest. Ik citeer er een paar uit de liveblog van de Haaretz:

On Saturday, four Palestinians were arrested in relation to the fires. One was arrested near Umm Rehan, after a drone spotted a group of Palestinians setting fire in the area. Troops pursued the group and apprehended one of them. Near Ariel, three Palestinians were arrested after they were spotted trying to set fire in an open field.

Over ten arson suspects have been arrested in investigations into the fires across Israel over the last few days, according to the Israeli army. The suspects have been handed over to the Shin Bet for questioning.

According to the army, Israeli soldiers arrested three of the suspects overnight near the West Bank town of Dayr Qadis near Modi’in. The three were in a car where soldiers also found an empty bottle of gasoline along with two full ones, a bag filled with cloth, gloves and lighters.

Israeli soldiers, alongside police officers, later took another suspect into custody after an employee of the Israel Nature and Parks Authority saw him trying to set fire to brush near the West Bank town of Battir, near Jerusalem. The suspect is also a resident of Battir. (Gili Cohen and Almog Ben Zikri)

Another blaze broke out near the town of Beit Meir, in the Judean Hills, west of Jerusalem. According to fire officials, arsonists were seen fleeing the area.

En zo gaat het nog een tijdje door. Concrete aanwijzingen, soms met bewijs zoals brandbare spullen of aanstekers, en verschillende daders op heterdaad betrapt. In geen enkel Nederlands artikel ben ik dergelijke concrete voorbeelden tegengekomen. Het bleef bij ‘beweringen van Israelische politici’. En waar het vertrouwen in onze eigen politici al niet erg hoog is, heb ik geen hooggespannen verwachtingen van het vertrouwen in Israelische politici, die immers door onze media stelselmatig als haviken en nationalisten worden afgeschilderd.

NRC

Op 25 november schreef Derk Walters dat “nu bosbranden in Israël grotendeels onder controle zijn, het vingerwijzen in volle gang is”, en “wat nog niet voorbij is, is de blame game”. Oftewel: het staat nog allerminst vast dat er inderdaad sprake was van brandstichting, ondanks de duidelijke aanwijzingen wat dit betreft en de arrestatie van verdachten. Daarop werden direct twee vergaande uitspraken van politici (Benett en Netanyahu, die – aldus NRC – natuurlijk niet voor Benett wou onderdoen in het doen van stevige uitspraken) aangehaald om te laten zien hoe havikachtig Israel wel niet is. Feitelijke uitspraken van brandweermannen of medewerkers van nationale parken die brandstichters hebben gezien werden uiteraard niet vermeld. Palestijnse politici werden heel wat redelijker neergezet:

Palestijnse Knesset-leden stelden dat het te vroeg is om schuldigen aan te wijzen. Leider Ayman Odeh van de Verenigde Lijst, zelf woonachtig in Haifa, vond dat het eerst zaak was om de stad te redden. Wel zei hij dat eventuele Arabische daders streng moeten worden gestraft.

Juist ja. De meest zuivere reactie die je kunt geven. Dat is nog eens andere koek dan het nationalistisch bieden en overbieden van de rechts-Israelische politici. Uitspraken van Israelische politici worden subtiel ontkracht:

Minister Erdan (Openbare Veiligheid, Likud) schatte dat ongeveer de helft van de branden aangestoken is. Ook in Palestijns gebied woedde op sommige plekken brand. Feit is dat het ongewoon droog is in Israël. Op sommige plekken heeft het al sinds het voorjaar niet geregend.

Ja, op sommige plekken ja. Niet op vele honderden plekken. Niet opeens tientallen branden vlakbij elkaar. En in Libanon en Jordanië woedden nauwelijks branden ondanks vergelijkbare weersomstandigheden. Israelische bronnen meldden dat de branden aanvankelijk een natuurlijke oorzaak hadden, maar er gaandeweg steeds meer werden aangestoken, dus dat past binnen het gegeven dat ook in Palestijns gebied branden woedden (overigens vaak bij Joodse nederzettingen). Maar voor die nuance lijkt in de NRC geen plaats.

Walters lijkt zijn informatie grotendeels uit Ha’aretz te hebben, maar dan vrij selectief uitgekozen. Minster Erdan  beweerde niet zomaar iets, maar baseerde zich op deskundigen. Volgens Ha’aretz: “The statements about the arson are statements that are backed up by professional sources from the Fire and Rescue Authority. But it must be understood that the efforts of the last two days are not investigations but life-saving efforts – and so we need to remember that these are initial evaluations”, en: “… evidence has been found that the initial fire that broke out in Zikron Ya’akov and burned 30 homes was the result of arson. ‘We found gasoline in Zikron,’ Erdan told Army radio in an interview. ‘At the moment we are focused on saving lives, there’s no time to completely investigate all of the incidents. However, rescue and fire workers have decades of experience … and the consencus is that this is arson’.”

In de laatste alinea, onder het kopje ‘Hulp van Palestijnse bluswagens’ wordt dan eindelijk kort aangestipt dat in de Arabische wereld de branden werden toegejuicht:

In de Arabische wereld werden de branden in Israël door sommigen met gejuich ontvangen. Op sociale media ging de hashtag Israelisburning rond. Toch was er ook sprake van verbroedering: acht Palestijnse bluswagens met in totaal veertig brandweerlieden hielpen, onder Israëlisch militair toezicht, mee aan het bestrijden van de branden die Haifa bedreigden. Ook buurlanden Jordanië en Egypte, waarmee Israël officieel vrede heeft gesloten maar waarmee het vaak op gespannen voet leeft, hebben hun hulp toegezegd.

Vooral niet te lang op iets ingaan dat de moraal van je verhaal tegenspreekt. De teneur is duidelijk: Israel wordt door het noodlot getroffen, maar in plaats van aan te pakken en het probleem op te lossen wijzen Israelische politici liever meteen naar de Palestijnen als de boosdoeners. Palestijnse politici op hun beurt blijven zakelijk en correct en helpen de branden blussen. Feiten die dit verhaal tegenspreken (zie mijn vorige blog, zie de vele voorbeelden van verdachten in het liveblog van de Haaretz, zie vele andere Israelische bronnen) worden genegeerd of zo summier of vervormd weergegeven dat ze niet overtuigend overkomen.

Door selectief met feiten om te gaan kun je een compleet andere draai aan een verhaal geven. In plaats van aan het begin op de vele juichende reacties in de Arabische wereld te wijzen en ook het oproepen tot brandstichting (ook onder Palestijnen zoals de zoon van een leider van de islamitische beweging in Israel, die beweerde dat zijn oproep sarcastisch bedoeld was),  heeft men een voorbeeldige reactie van een Arabisch politicus gevonden en suggereert dat dit staat voor hoe zij reageren. En in plaats van brandweerlieden of anderen te citeren die met kennis van zaken kunnen vertellen dat er niet alleen natuurlijke oorzaken waren, wordt de rechtse nationalist Benett direct van stal gehaald.

Politie en brandweer bevestigden enkele dagen later dat – inderdaad – zo’n 40 tot 50% van de branden zou zijn aangestoken.

Ratna Pelle

 

Watertekort in Gaza steeds nijpender

 

Ontziltingsinstallaties zijn een deel van de oplossing voor het watertekort in Gaza, maar kosten handenvol geld en toezeggingen van de Arabische wereld bleken in het verleden vaak loze beloften. De bevolkingsgroei (naar schatting 2,9% per jaar) leidt tot meer problemen, zoals werkloosheid en ruimtegebrek op de kleine strook, en het draagt ook bij aan het geweld. Geboortebeperking zou een zegen zijn voor de inwoners van Gaza.

 

Wouter

_____________

 

Water situation in Gaza growing worse

With the Palestinian population approaching two million, a new World Bank report says that if no measures are taken by 2020, Gaza will no longer have usable water; While Israel provides technical support and advice, new wastewater plants are needed.

 

The Media Line|Published:  03.12.16 , 23:37

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4887813,00.html

 

As the Palestinian population in the Gaza Strip approaches two million people, the water crisis is growing more serious. A new report by the World Bank finds that if no measures are taken by 2020, Gaza will no longer have usable water.

  

Currently, most of Gaza’s water comes from the underground aquifer that runs below Israel, Egypt, and Gaza. But over-pumping has led to high levels of salinity and nitrates in the water that make drinking it dangerous.

 

Photo: AFP

 

“I would say that 96.5 percent of the water in Gaza is far from international standards,” Rebhy al-Sheikh, Deputy Head of the Palestinian Water Authority in Gaza, told The Media Line. “A safe yield from the aquifer is 55 – 60 million cubic meters per year, while the demand for both domestic and agricultural use is 200 million cubic meters per year. We over-extract the aquifer and that affects the water quality.”

 

Most Palestinians in Gaza, he said, do not trust the water quality from their taps and so buy water from tankers, a solution that is expensive and has its own health risks.

 

“There are some 150 operators who provide some kind of desalinated water that has been filtered to make it acceptable for drinking and for cooking,” Adnan Ghosheh, a senior water and sanitation specialist with the World Bank told the Media Line. “It’s more expensive and not an improved source of water, according to our definitions of water clean enough to drink.”

 

That water can have bacteria, Al-Sheikh says, and the bacteria can grow as the water sits in people’s homes.

 

“It can affect their digestive systems,” he said. “Sometimes people go to the hospital and they don’t even know what caused their illness.”

Part of the problem is political. Under the 1993 Oslo accords, Israel agreed to supply a certain quantity of water to Gaza.

  

But the population in Gaza has grown significantly, and the Israeli-Palestinian Joint Water Committee has not met in years. Israeli officials say the Palestinians are not interested in meeting, while Palestinian officials say they will not approve more water for Jewish communities inside the West Bank, which already receive large allocations.

 

The situation is further complicated by the Islamist Hamas movement, which both the US and Israel see as a terrorist organization.

 

Palestinians in Gaza say the solution must be both desalination plants and wastewater treatment facilities. There are already three small desalination plants in Gaza under construction that will supply 13 million cubic meters of water per year, which will bridge the gap short-term.

 

 

“The priority is to secure resources and supply, and of course improve wastewater management,” Ghosheh of the World Bank said. “We have a wastewater treatment project in North Gaza. It started as an emergency response project, but is currently working on a long term solution where the treated water will be used for irrigation, saving potable water for drinking and other uses.”

 

Israel is one of the world’s leaders in using treated wastewater for agriculture and al-Sheikh says that Israel has provided technical support and advice.

 

Ghosheh says that a wastewater treatment plant will benefit Israel as well as the Palestinians.

 

“Everyone agrees that environment does not have boundaries,” he said. “When a wastewater treatment plant is developed, this will serve the interests of all parties because otherwise the wastewater is going to flow to the other side.”

 

The long-term solution, both agree, is for a large desalination plant to be built in Gaza, called the Central Gaza Desalination Plant. It will cost half a billion dollars, and Arab states have already given a commitment to cover half of the cost. Israel will also have to give its approval to allow the necessary construction materials into the Strip.

 

Article written by Linda Gradstein

 

Reprinted with permission from The Media Line

 

maandag 5 december 2016

Twee Arabische tieners aangeklaagd voor brandstichting bij Akko

 

Naar schatting van de brandweer werd 40 tot 50% van de recente golf bosbranden in Israel moedwillig aangestoken, een behoorlijk aantal.

________________

 

2 Israeli Arab youth indicted for arson in case of wildfire near Acre

Fire causes estimated 12,000 shekels ($3,100) in damage • 15 trees damaged • Youths hail from Judeida-Makr near Acre • Indictment says motive nationalistic • Israel Fire and Rescue Service estimates 40-50% of recent wildfires caused by arson.

Daniel Siryoti and Israel Hayom Staff

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=38511

 

Bushes burn in the wave of wildfires near Haifa last week. | Photo credit: KOKO

The Haifa District Attorney's Office on Friday indicted two 17-year-olds Israeli Arabs from Judeida-Makr, a village near Acre, on charges of arson.

According to the indictment, on Nov. 27, the accused lit matches in a grove next to Moshav Ahihud, which borders their village, and threw them on a pile of dry leaves and twigs. This sparked a fire that spread and destroyed nearby vegetation and damaged 15 trees. The fire caused an estimated 12,000 shekels ($3,100) in damages before it was extinguished by the Israel Fire and Rescue Services with the help of two firefighting aircraft.

The indictment, filed by Attorney Muhammad Mula in the Haifa Juvenile District Court, says the motive behind the act was nationalistic.

Many fires broke out in various parts of the country in the few days prior to the teens' arrest, the indictment said. These wildfires ravaged entire regions of brush and forest and severely damaged property.

This is the first indictment since last week's wildfires raged nationwide. The Israel Fire and Rescue Service estimates that 40-50% of the fires were the result of arson.