zondag 1 april 2012

PvdA heft werkgroep Midden-Oosten op na schijn van partijdigheid

 

Ooit, toen ik nog lid was van GroenLinks en nog niet doorhad hoe extreem de Midden-Oosten werkgroep van die partij was, schreef ik die werkgroep een briefje met de vraag aan de volgende bijeenkomst te mogen deelnemen. Ik heb daar nooit antwoord op gekregen. Jaap Polak, lid van de PvdA en met een wat genuanceerder standpunt over Israel dan de Midden-Oosten werkgroep van die partij, kreeg op een directere manier te horen dat hij niet welkom was en liet dat er niet bij zitten. Met als resultaat dat die werkgroep nu waarschijnlijk wordt opgeheven vanwege partijdigheid. Internationaal secretaris Kirsten Meijer schreef Polak en reactie op zijn klacht:

"Door het gepolariseerde karakter van het debat over Israël en de Palestijnse Gebieden lijkt een werkgroep niet het geëigende instrument om het debat in de partij te organiseren. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de werkgroep derhalve zal worden opgeheven."

Jammer dat ik geen lid meer ben van GroenLinks om eens uit te testen hoe democratisch en open GroenLinks is wat dit betreft. Ik vrees echter dat de banden met het Palestina Komitee en andere anti-Israel organisaties dusdanig zijn dat men het probleem niet zal erkennen. 

 

RP

---------

 

PvdA heft discussiegroep M-Oosten op na schijn van partijdigheid

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/31/pvda-heft-discussiegroep-m-oosten-op-na-schijn-van-partijdigheid/

door Huib Modderkolk

 

De PvdA gaat een eigen discussiegroep over het Midden-Oosten opheffen omdat de werkgroep de schijn van partijdigheid wekt. Aanleiding voor dit besluit is het weigeren van emeritus hoogleraar Jaap Polak als lid van de werkgroep 'Recht in het Midden-Oosten'.

De werkgroep beoogt "in openheid" te discussiëren over het standpunt van de PvdA over het Midden-Oosten. Toch mocht de emeritus hoogleraar geen lid worden. De PvdA schreef Polak dat "de werkgroep niet de plek voor u is in de PvdA waar u zich op de door u gewenste manier met het onderwerp bezig kunt houden."

Dissidente standpunten

Het bestuur van de werkgroep wenste, in tegenstelling tot het doel van de werkgroep, geen open discussie over het Midden-Oosten. Zo schreef men Polak dat de werkgroep er is om "standpunten die de partij al heeft (...) met meer kracht naar voren te brengen." Op dissidente standpunten – ergo: de meer pro-Israëlische Polak – zat men niet te wachten. Polak had er in zijn mail aan de werkgroep juist voor gepleit verschillende standpunten te bediscussiëren.

De hoogleraar is ontstemd over die afwijzing:

"Het is volsterk ongepast om een lid van de partij de toegang tot een open discussie te ontzeggen. Mensen die niet het standpunt van de werkgroep delen, worden geweerd. Dit past niet bij een democratische partij."

 

Polak niet eerste die geweigerd werd

Polak deed deze week zijn beklag bij de PvdA over de gang van zaken. Internationaal Secretaris Kirsten Meijer antwoordde hem daarop dat het partijbestuur het bestuur van de werkgroep heeft aangesproken op de weigering. Zij vertelde hem ook dat er al een eerder geval van weigering is geweest.

Uit beide gevallen concludeert Meijer in haar mail aan Polak:

"Door het gepolariseerde karakter van het debat over Israël en de Palestijnse Gebieden lijkt een werkgroep niet het geëigende instrument om het debat in de partij te organiseren. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de werkgroep derhalve zal worden opgeheven."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten