woensdag 24 maart 2010

CIDI-commentaar over bouwen in Jeruzalem

 
Dit klinkt als een mooi en afgewogen commentaar, maar sommige wijken die nu Arabisch zijn waren tot 1948 gedeeltelijk of zelfs grotendeels Joods. Ik vind het wrang als Israel daar nu niet meer zou mogen bouwen. Ikzelf zie vooral een verschil tussen wijken die dicht bij de groene lijn liggen (en vooral die waar voor 1948 al Joden woonden) en Arabische wijken die verder van het centrum liggen waarmee Joden verder nooit enige binding heben gehad. Maar beide kanten moeten pijnlijke compromissen sluiten, en Naftaniel is een van de mensen die altijd een compromis heeft bepleit en ook kritiek op Israel niet schuwt. Dat hij desondanks door velen wordt gezien als extreme-Israel supporter en soms zelfs de duivel in eigen persoon zegt veel over hoe diep het Nederlandse debat over Israel-Palestina is gezonken.
 
RP
------------
 
 
CIDI-commentaar: Bouwen in Jeruzalem
ma 22-03-2010
 

Premier Netanjahu en president Obama hebben woensdagmorgen een belangrijk gesprek over de woningbouw voor Joodse Israeli's in Oost-Jeruzalem. Volgens Netanjahu moet dit kunnen. De Amerikaanse regering ziet hierin echter een ondermijning van het vredesproces. CIDI directeur Ronny Naftaniel loopt in de Israel Nieuwsbrief op het gesprek vooruit. Naftaniel is het in beginsel met Netanjahu eens, maar bepleit een compromis waarbij Israel afziet van het bouwen in de Arabische wijken van Jeruzalem.

Bouwen in Jeruzalem

 
Het gesprek dat premier Netanjahoe en president Obama deze dinsdag hebben, dient niet alleen de onderlinge verhoudingen te verbeteren, maar ook tot een hervatting van de indirecte onderhandelingen tussen Israeli's en Palestijnen te leiden. Die onderhandelingen waren afgebroken, nadat de Israelische minister van Binnenlandse Zaken, Yishai, bekend maakte dat hij 1600 woningen in de wijk Ramat Shlomo wil bouwen.

Ramat Shlomo is een stuk van Jeruzalem, dat voor 1967 tot het zogenaamde niemandsland tussen Jordanië en Israel behoorde. Yishai kondigde zijn bouwplannen aan op het moment dat de Amerikaanse vice-president Biden op bezoek was om het vredesproces vlot te trekken. Het was een blunder van de eerste orde. Premier Netanyahu heeft hiervoor excuses aan de Amerikaanse regering gemaakt.

Die excuses betroffen het moment van bekendmaking, niet het principe van bouwen in Oost-Jeruzalem. Vooraf aan zijn vertrek naar de VS zei premier Netanjahoe:
"Ons beleid voor Jeruzalem is hetzelfde als dat van alle Israelische regeringen de afgelopen jaren. Voor ons is het bouwen in Jeruzalem hetzelfde als bouwen in Tel Aviv". Daarmee legde de Israelische premier een claim op heel Jeruzalem, anders dan op de Westelijke Jordaanoever, waarvoor hij eerder een gedeeltelijke bouwstop afkondigde. Dit verschil is terecht. Per slot van rekening is Jeruzalem altijd één stad geweest en berust de deling tussen oost en west alleen op de 19 jaar, dat Jordanië het oostelijk deel onrechtmatig bezet hield. Jeruzalem was nooit onderdeel van een Palestijnse staat en is er ook nooit aan toebedeeld. Na de Jordaanse beschietingen op Israel in 1967 veroverde Israel het oostelijk stadsdeel en sedertdien verrezen er verschillende nieuwe Joodse wijken. Het is ondenkbaar dat uitgerekend Netanjahoe de aanspraken van Israel op heel Jeruzalem zal opgeven. Met een totale bouwstop zou hij bovendien Israels positie bij eventuele vredesonderhandelingen verzwakken.

Toch betekent het bovenstaande niet dat Israel bij een echte vredesregeling geen concessies over Jeruzalem zou moeten doen. In de tot dusver gevoerde vredesonderhandelingen zijn Israeli's en Palestijnen er steeds mee akkoord gegaan dat Israel de nieuwe Joodse wijken kon behouden en dat de Palestijnse autoriteit de Arabische wijken van Jeruzalem onder controle zou krijgen. Aldus kan Jeruzalem in de toekomst de hoofdstad van twee staten worden. De sleutel voor het hervatten van de afgebroken indirecte onderhandelingen komt hiermee in zicht. Dat is overeenstemming tussen Netanjahoe en Obama dat Israel stopt met het bouwen van huizen in de Arabische wijken van Jeruzalem, maar in principe wel mag doorgaan met bouwen in de Joodse wijken van die stad zonder nieuwe wijken op te richten.

R.N.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten