zondag 21 maart 2010

Hasbara voor Nederland?

 
Joden zijn een apart volkje. Ze hebben zelfs aparte woorden voor dingen die hun volk aangaan. Zo heet hun nationale beweging zionisme, de verbale verdediging daarvan hasbara, en als ze gediscrimineerd worden heet dat antisemitisme. Dat laatste woord hebben ze niet zelf verzonnen, het is een ongelukkige term die door een antisemiet verzonnen werd. Een 'semiet' bestaat eigenlijk niet, semitisch is een aanduiding voor een groep verwante talen waar het Hebreeuws en het Arabisch onder vallen en waarschijnlijk nog wel een aantal talen. 'Antisemitisme' vond die antisemiet wel modern-wetenschappelijk klinken (eind 19de eeuw) als term voor zijn Jodenhaat, die eigenlijk al duizenden jaren oud was. De term is helaas teveel ingeburgerd om hem nog te veranderen, zoals o.a. Dr. Perednik voorstelt, die liever van Judeofobie spreekt. Evenals bij islamofobie vind ik ook het woord fobie niet echt gelukkig, je hoeft er immers niet bang voor te zijn maar kunt er ook anderszins een hekel aan hebben. Islam en Jodendom zijn geen spinnen.
 
Vanwege die ongelukkige term krijgen we nu dus keer op keer, meestal van onnozelen en antisemieten, maar soms ook van verder redelijk intelligente mensen, te horen dat "Arabieren niet antisemitisch kunnen zijn, want ze zijn immers zelf ook semieten". Gaap! Al zou dat al zo zijn, er zijn zelfs - zegt men - Joodse antisemieten, dus waarom geen Arabische? Er zijn ook homo's die hun homo-zijn ontkennen en onderdrukken en ervan walgen, en vrouwen die vrouwen haatten, of die tenminste vinden dat zij hun plaats moeten kennen - achter het aanrecht en zeker niet in de politiek. Enfin, ik dwaal af.
 
Hasbarah is Hebreeuws voor 'uitleggen' o.i.d., en wordt als term gebruikt voor informatie of propaganda betreffende Israel, dat schijnbaar een en ander heeft uit te leggen aan de wereld. Dat is op zich niet zo vreemd, andere landen zitten in een andere situatie, hebben een andere taal en cultuur, en maken andere keuzes. Nederland moet steeds weer zijn softdrugsbeleid, zijn euthanasiebeleid etc. uitleggen, en tegenwoordig moeten we ook Geert Wilders uitleggen aan de verbaasde en verontruste buitenwereld.
 
Dit alles slechts ter introductie van onderstaande stukje van Ratna.
 
Wouter
_______________
 

Hasbara voor Nederland?

IMO Blog, 2010

"Geert Wilders is een gevaar voor het imago van Nederland, vindt buitenlandse zaken. Daarom wordt er op verschillende plaatsen in de wereld door speciale teams hard gewerkt om de schade te beperken. En de vraag is zelfs of dat wel genoeg is."

Aldus gratis dagblad De Pers afgelopen vrijdag. "In Cairo is een team aan de slag dat het imago van Nederland onder het publiek moet verbeteren", en ook in de rest van de Arabische wereld zou het ministerie actief zijn. In Cairo is een van de drie 'knooppunten voor publieksdiplomatie' gevestigd, die onder andere inspelen op incidenten zoals Fitna en actief gemeenschapsleiders, opiniemakers en wetenschappers benaderen om een en ander van de juiste context te voorzien. Maar het knooppunt doet meer. Zo heeft men acht Egyptische bloggers uitgenodigd naar Nederland, om een week lang geïnformeerd te worden over democratie, vrijheid van meningsuiting, en onze problemen met integratie. Zo, aldus hoopt buitenlandse zaken, zullen ze terug in Egypte een 'genuanceerd' beeld kunnen neerzetten als Wilders bij de verkiezingen de grootste wordt.

Volgens hoogleraar en specialist in diplomatie Jan Melissen redt je het niet met zo'n knooppunt, en moet de 'Wilders Damage Control' worden uitgebreid tot buiten het ministerie. Nederland moet proberen door te dringen tot de civil society, de maatschappelijke figuren die er toe doen in de landen waar Wilders de bekendste Nederlandse politicus is. Men moet meer gebruik maken van contacten die er zijn tussen Nederland en de Arabische wereld op het gebied van cultuur, het bedrijfsleven en de activiteiten van lagere overheden.
Ook buiten de Arabische wereld is Nederland actief om haar imago te verbeteren. Zo is er ook een knooppunt in Washington, waar de nadruk ligt op zaken als de abortuswetgeving hier en het homohuwelijk, en in Peking, waar de economie belangrijk is.

Tot zover De Pers. Waarom ik dit allemaal beschrijf, en/of wat er mis mee is? Ik vind hier niet principieel wat mis mee, al vind ik dat we ons niet al te krampachtig hoeven verontschuldigen voor Wilders. In de Arabische wereld roepen politici en opiniemakers met grote regelmaat hele lelijke dingen over het Westen en over Joden, en daar verontschuldigt men zich ook niet voor. Als de media in de Arabische wereld het doen voorkomen alsof Wilders de visie van de regering uitdraagt, en iedereen in Nederland ervoor is om de hoofddoek te verbieden en de moskeeën te sluiten, dan lijkt het me prima en ook nuttig als een diplomaat daar aan de bel trekt en men dat beeld probeert te corrigeren, al is het te verwachten resultaat twijfelachtig. Het lijkt misschien overdreven om bloggers naar Nederland te halen, maar er lijkt mij niks op tegen als zij waarnemen hoe het er in een Westers land aan toegaat. Ze zijn naar ik aanneem vrij om te praten met wie ze willen, en zich zo een onafhankelijk beeld te vormen van Nederland. So far so good.

Lees verder op IMO: http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000443.html

 

2 opmerkingen:

  1. Wouters woorden vind ik beneden critiek. Een dergelijke opsomming van halve en non-waarheden, van eenvoudige maar voor Israel kwetsende domheid ziet men helaas veel te vaak.
    Aangaande Wilders wil ik een lans breken voor deze zeer moedige man (maar ik besef dat moed laag aangeschreven staat in het huidige Europa) in mijn ogen de ENIGE politieke stem in zijn land die eerlijk de verontrustende situatie weergeeft. Zonder vrees voor het gevaar dat maar al te bekend is. En keer op keer wordt gemanifesteerd. Wilders probeert een Nederland te redden dat eigenlijk al niet meer bestaat. De laatste "moedige en vrije Bataven" werden een ondergrondse, ooit geheten "de illegaliteit", een tekenende term. Zij zijn een minuscule minderheid en Wilders is hun woordvoerder. Kunnen zij Nederland nog redden? Zij hebben dat gedaan in Hitler's dagen. Indien er nog een klein kansje op redding is dan zijn zij dat kansje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, er valt nog heel wat aan hasbara te doen...
    Op welke vraag is Wilders het antwoord? Voor welke kwaal biedt hij een remedie, en is die remedie niet erger dan de kwaal? Wil hij de Westerse beschaving redden door haar op te doeken? Wat is er beschaaft aan termen als 'kopvoddentax' en iedereen die hem niet bevalt voor knettergek uit te maken? Aan vrijheid van meningsuiting voor jezelf opeisen en die anderen onderwijl te ontzeggen? Bepaald geen beschaving waar ik deel van zou willen uitmaken. Wilders maakt meer kapot dan je lief is!
    Mijn stem gaat naar Job Cohen. Hmmm..., een Joodse premier, is Nederland daar klaar voor? Volgens De Pers (5-2-2008) pas de helft.

    BeantwoordenVerwijderen