Er is weer een goed-fout discussie wat betreft de oorlog uitgebroken, iets dat in Nederland 'uiterst gevoelig' ligt, aldus diverse media en commentatoren. De aanleiding is een omstreden gedicht van de 15 jarige Auke de Leeuw, over zijn oudoom die in de oorlog 'een foute keuze maakte voor een verkeerd leger met verkeerde idealen'. Hij vluchtte voor de armoede en hoopte op een beter leven, aldus Auke, die naar eigen zeggen met zijn moeder brieven van zijn oudoom had bekeken en het gedicht daarop baseerde. Hij beschrijft hoe zijn overgrootmoeder was verscheurd door de oorlog daar vier kinderen in het verzet zaten, en zij ze allemaal even lief had. Hij besluit dat ook Dirk Siebe, zijn oudoom, niet vergeten mag worden.
Lees verder...
Nadat het gedicht van Auke de Leeuw dan met frisse tegenzin was teruggetrokken, las ik opeens het volgende:
VORDEN - 67 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog worden nu ook de tien in Vorden vlak voor het einde van de oorlog omgekomen Duitse soldaten betrokken in de dodenherdenking in Vorden.
Lees verder...
Deze vindt 4 mei plaats op de algemene begraafplaats.
Volgens Bart Hartelman van Comité 4 mei Vorden heeft de herdenking van de Duitsers een sober karakter. "Ons bereikten signalen om naast de omgekomen Britse soldaten ook deze gevallen Duitse soldaten bij de herdenking te betrekken. We hebben dit met de gemeente Bronckhorst overlegd."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten