vrijdag 4 mei 2012

'Actie vanuit de lucht' tegen herdenking Duitsers in Vorden

 
Zoals ik al als opmerking plaatste: het is eigenlijk vrij simpel: de dodenherdenking op 4 mei is bedoeld om de (Nederlandse) slachtoffers van de nazi-terreur en degenen die vochten tegen het nazi-regime te herdenken; niet degenen die vochten VOOR het nazi-regime, ook al waren lang niet alle Duitse soldaten overtuigde nazi's.
 
In de media-hype vliegen de misvattingen intussen over en weer. De ondergenoemde Joodse belangengroep zet de letters SS in de kop van haar persbericht, terwijl het hier niet om SS'ers gaat. De burgemeester-in-vredestijd van Bronckhorst beweert doodleuk (no pun intended) dat het om jonge dienstplichtige soldaten gaat die ook geen keus hadden dan hun 'land te dienen'. De foto van hun grafsteen verraadt nochthans dat sommigen ruim in de dertig waren; en wat deden die vliegers in maart 1945 boven Vorden? Zeker geen voedselpakketten droppen. De slechts geïnformeerde reactie op onze site (die heb ik gewist) stelde zelfs dat het 'Duitse soldaten waren die vluchtten voor het leger'. Als ze iets deden dan was het minimaal proberen te voorkomen dat Nederland bevrijd zou worden...
 
Wouter
____________
 
'Actie vanuit de lucht' tegen herdenking Duitsers in Vorden 

door David Haakman

BINNENLAND 

Een joodse belangengroep wil actie voeren tegen het plan van het Comité 4 mei om bij de dodenherdenking in het Gelderse Vorden ook stil te staan bij de dood van enkele Duitse militairen. De groep, genaamd TOF, wil "actie vanuit de lucht" voeren, voorafgaand aan de herdenking.

In Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert. Burgemeester Aalderink liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is om in te grijpen, ondanks boze e-mails die hij ontving.

Dennis Pekel, woordvoerder van TOF, wil niet concreet noemen op welke manier de belangengroep actie gaat voeren, uit angst dat deze anders verboden wordt. Hij zegt desgevraagd tegenover NRC-redacteur Danielle Pinedo:

"De actie wordt vanuit de lucht gevoerd. Heel Vorden zal zien dat we ze fout vinden."

 

'GEEN MOFFEN HERDENKEN OP 4 MEI'

De belangengroep, die bestaat uit "tientallen, vooral jonge joden",  noemt het in een persbericht met de titel 'Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei' "onacceptabel dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi's". Uit het persbericht:

Burgemeester en Gemeenteraad van Vorden zien voorts geen bezwaar in het zingen van een vriendschapslied voor de gevallen nazi soldaten. Nazi soldaten die direct verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van ondermeer 6 miljoen Joden in de periode 1939-1945. Het Comité 4/5 mei Vorden luistert liever naar een lied voor deze nazi-misdadigers dan ze stilstaan bij de reden waarom Nederland op 4 mei 2 minuten stil is.

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) zegt in een reactie tegenover NRC dat "iedereen recht heeft op de vrijheid van meningsuiting".

OPHEF OVER GEDICHT TIJDENS DODENHERDENKING OP DE DAM

Het is niet de eerste keer deze maand dat er commotie is over een dodenherdenking.

·        Eind vorige maand trok het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht dat voorgedragen zou worden tijdens de dodenherdenking op de Dam terug. De 15-jarige Auke de Leeuw zou tijdens de dodenherdenking op de Dam het gedicht 'Foute keuze' voordragen over zijn oudoom die zich aansloot bij de SS. Dit stuitte op felle kritiek van het Nederlands Auschwitz Comité en het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

·        Op Texel is ophef ontstaan omdat de zoon van de NSB-burgemeester komt spreken tijdens de dodenherdenking. Twee leden van het lokale organisatiecomité zijn uit protest opgestapt. In de Texelse Courant verschenen diverse ingezonden brieven. Eenderde van de bewoners sprak zich in een internetpeiling uit tegen de komst van de zoon van de oorlogsburgemeester.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten