donderdag 3 mei 2012

Kort geding vanwege omstreden herdenking Duitse soldaten Vorden

 

Dit lijkt me lichtelijk overdreven, maar het maakt wel duidelijk dat het veel oroept bij mensen. Overigens ken ik deze organisatie verder niet, en heb geen idee hoeveel mensen zij vertegenwoordigen.

U kunt nog de petitie tegen het herdenken van Duitse soldaten op vier mei tekenen op: http://www.ipetitions.com/petition/vorden/  

 

------------------

 

Kort geding vanwege omstreden herdenking Vorden

donderdag 3 mei 2012 18:35

Het Federatief Joods Nederland (FJN) spant een kort geding aan tegen de Gelderse gemeente Bronckhorst. Reden hiervoor is de dodenherdenking in het plaatsje Vorden waarbij ook tien Duitse soldaten worden herdacht.

Vorden wil Duitse soldaten herdenken

Commentaar René van Rijckevorsel: Vergoelijkend SS-gedicht is ongepast op 4 mei

Het FJN hoopt de herdenking via een kort geding te kunnen tegenhouden. 'Wij beschouwen deze vorm van herdenken als een onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend,' zegt advocaat Herman Loonstein van de joodse organisatie tegen NRC.

De gemeente heeft verschillende keren aangegeven het programma niet te zullen wijzigen ondanks de vele kritiek. Eerder uitte onder meer het Simon Wiesenthal Centrum, een internationale organisatie die de herinnering aan de Holocaust levend wil houden, scherpe kritiek.

Spandoek
De Joodse belangengroep TOF, die vooral jonge joden vertegenwoordigt, noemt de herdenking van Duitse soldaten onacceptabel. De organisatie wil een vliegtuig met een spandoek boven het dorp laten vliegen. TOF wil de herdenking en de 2 minuten stilte niet verstoren.

Vorige week was er veel te doen om de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De vijftienjarige scholier Auke de Leeuw wilde een gedicht voordragen over zijn oudoom die zich heeft aangesloten bij de Waffen-SS. Na veel protest heeft het Comité 4 en 5 mei besloten de voordracht te schrappen.

 

Joodse organisatie wil herdenking Duitse militairen laten verbieden

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/05/03/joodse-organisatie-spant-kort-geding-aan-over-herdenking-duitse-militairen/ 

door Niels Posthumus

BINNENLAND 

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft een kort geding aangespannen tegen de Gelderse gemeente Bronckhorst. De joodse belangenorganisatie wil verhinderen dat het dorp Vorden, dat onder Bronckhorst valt, morgen bij de Dodenherdenking stilstaat bij de dood van enkele Duitse militairen.

Over dat plan ontstond nogal wat ophef. Een andere Joodse belangengroep (TOF, die bestaat uit "tientallen, vooral jonge joden") noemde het plan in een persbericht met de titel 'Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei' eerder vandaag al onacceptabel. TOF stelde "dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi's."

 

'DEZE VORM VAN HERDENKEN IS ONRECHTMATIGE DAAD'

Advocaat Herman Loonstein van FJN zei vandaag, op iets rustiger toon, volgens NRC-redacteur Danielle Pinedo:

"Wij beschouwen deze vorm van herdenken als een onrechtmatige daad tegenover slachtoffers, dood en levend."

Een woordvoerder van de gemeente Bronckhorst liet volgens Pinedo evenwel weten dat het programma voor de Dodenherdenking "vooralsnog ongewijzigd" is.

MOGELIJKHEID IN VORDEN OM DUITSE SOLDATEN TE HERDENKEN

In Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert.

Burgemeester Aalderink liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is om in te grijpen, ondanks boze e-mails die hij ontving. De joodse belangengroep TOF kondigde vandaag al aan tijdens de herdenking actie te willen voeren tegen het plan.

Het kort geding van FJN tegen de gemeente Bronckhorst dient morgenochtend om 10 uur in Zutphen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten