zaterdag 30 april 2011

Tweede Kamer fel tegen 'dwaze provocatie' Gazavloot

 
Elsevier is een rechts blaadje waar ik verder niet zoveel van moet hebben, maar ze geven wel een wat waarheidsgetrouwer beeld van de gebeurtenissen op de vorige Gazavloot dan Nieuws.NL.
 
Als GroenLinks lid had ik het moeten weten, maar ik was toch teleurgesteld een reactie van Kamerlid Mariko Peters te zien; ik dacht eigenlijk dat ze na de vorige verkiezingen uit de Kamer was vertrokken, maar de wens was blijkbaar de vader van de gedachte. Op Nu.NL verkoopt ze onzin als: "'De vloot is een varende demonstratie en hulpactie en zegt vreedzaam te willen handelen. Volgens het zeeoorlogsrecht mag dat en mag je die vloot niet tegenhouden.'' "
Gelukkig wist minister Rosenthal beter: "Volgens hem is er feitelijk sprake van een gewapend conflict met Hamas, de Palestijnse beweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook. Daarom geldt het zeeoorlogsrecht en op grond daarvan mag Israël schepen op volle zee controleren, mede om wapensmokkel tegen te gaan."
 
Wouter
____________
 

Tweede Kamer fel tegen 'dwaze provocatie' Gazavloot

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/295823/Tweede-Kamer-fel-tegen-dwaze-provocatie-Gazavloot.htm

donderdag 28 april 2011 13:41

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich donderdag uitgesproken tegen de tweede Gazavloot. Deze vertrekt naar verwachting over twee weken met als doel de 'illegale blokkade' van de Gazastrook te doorbreken.

Vredesactivist of martelaar?
Bij een eerdere poging van de 'Freedom Flotilla' om de blokkade te doorbreken, braken gevechten uit tussen Israëlische militairen, die de schepen wilden doorzoeken, en opvarenden. Negen activisten vonden de dood. Sommige activisten, zo bleek later, wilden sterven als martelaar.

VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP (samen 83 zetels) zijn tegenstander van de internationale vloot, waaraan ook Nederlanders zullen meedoen. De partijen spreken van een 'pure' en 'dwaze' provocatie.

Volgens de VVD is de actie vooral bedoeld om de Israëlische zeeblokkade te tarten en niet zozeer om hulpgoederen af te leveren, zoals de actiegroepen beweren.

Conflict
De partijen steunen de oproep van minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) aan Nederlandse organisaties om niet deel te nemen aan de vloot van vijftien schepen.

'Deze actie levert allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict,' zei de minister eerder deze week.

Teleurgesteld
Tijdens het debat over de kwestie donderdag maakte Rosenthal opnieuw duidelijk dat hij geen juridische middelen heeft om een Nederlands schip of opvarenden te verhinderen uit te varen.

Mariko Peters, Tweede Kamer-lid namens GroenLinks, reageert tegenover nu.nl teleurgesteld over de houding van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP.

'In een democratie beoordeel je mensen niet op hun intenties, maar op hun daden. De Gaza-hulpvloot is nog niet eens vertrokken en de PVV en de christelijke partijen lopen al te hoop.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten