donderdag 15 november 2012

Liveblog onrust Israël: 3 doden en 70 gewonden in Israël, raket op Tel Aviv

 

Klik op onderstaande link voor het laatste nieuws over de escalatie in Israel en Gaza. Er is nu een raket in Tel Aviv gevallen. Een Israelische reactie zal niet lang op zich laten wachten. 

 

RP

------- 

Liveblog onrust Israël: 3 doden en 70 gewonden in Israël

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/liveblog_onrust_israel_3_doden_en_70_gewonden_in_israel_1_691376

15-11-2012 11:45 | gewijzigd 15-11-2012 16:30 | Redactie digitale media

  

 

JERUZALEM – Met de operatie Pillar of Defense heeft Israël frontaal de aanval op de Palestijnse Hamasbeweging ingezet. De operatie begon woensdagmiddag met de liquidatie van de militaire commandant van Hamas, Jabari. Hamas noemde dit een regelrechte oorlogsverklaring. Lees in dit liveblog alles over de dreigende oorlog rond Gaza.

16.20 uur: Raket op Tel Aviv –Persbureau AP meldt dat een raket het zuiden van Tel Aviv heeft getroffen. Er zouden geen gewonden zijn.

15.54 uur: Reservisten opgeroepen – De aanvraag van minister van Defensie Barak om reservisten in te roepen, is ingewilligd. Dat meldt Jerusalem Post.

15.48 uur: Luchtalarm – RD-correspondent Alfred Muller meldt dat volgens Israel TV het luchtalarm in Rishon LeTsion afgaat.

15.44 uur: Palestijnen beschikken over gewone raketten" – De drie Israëli's die donderdag om het leven kwamen in de plaats Kyriat Malachi, werden gedood door een „conventionele Grad-raket". Sommige Israëli's vreesden dat de Palestijnse belagers over meer geavanceerde raketten beschikken, maar „die vrees is ongegrond", aldus majoor Arye Shalicor van het Israëlische leger. „Het ging om een gewone raket die toevallig precies in een woning landde. Dit soort raketten worden al jaren vanuit Gaza afgevuurd." Maar bij die aanvallen vallen zelden doden.

15.01 uur: Reactie Netanyahu – Premier Netanyahu van Israël zegt er alles aan te doen om de inwoners van Israël te verdedigen.

14.30 uur: Interview inwoonster Sdrot – RD-journalist Richard Donk sprak Odelia ben Porat uit Sderot. Haar leven speelt zich momenteel meer in de schuilkelder dan bovengronds af. Toch blijft ze. „Ik moet getraumatiseerde mensen helpen. Ik vlucht niet."

13.59 uur: Reactie William Hague – De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelt het „spervuur van raketten die afgevuurd wordt op Israël". De raketten zorgen voor een „onhoudbare situatie voor burgers in het zuiden van Israël".

13.40 uur: Stand.nl over Israël – Nederland moet Israël voluit blijven steunen, is de stelling op stand.nl donderdag. De stemverhouding is na bijna 1900 uitgebrachte stemmen exact 50/50. Van der Staaij (SGP) zei in de uitzending op radio 1 dat Nederland Israël voluit moet blijven steunen.

13.30 uur: Interview met ooggetuige – RD-journalist Richard Donk sprak met Johan van der Ham, voorzitter van de raad van bestuur van zorginstelling Leliegroep. Hij was woensdag bij de burgemeester van Sderot op bezoek toen de gevechten begonnen. „We zijn op bezoek geweest in kibboets Kfar Aza. Daar zagen we de kraters van de inslagen en beschadigde huizen. Kort daarop maakten we ook zelf twee inslagen mee. De burgemeester was voortdurend in gesprek met Jeruzalem. Daaruit concludeerden we dat er iets stond te gebeuren. Toen we uit het gebied wegreden zagen we de straaljagers van de Israëlische luchtmacht al overvliegen en hoorden we de eerste explosies."

13.20 uur: Er volgen moeilijke dagen" – De woordvoerder van het Israëlische leger zegt in de krant Yediot Ahronot dat er moeilijke dagen zullen volgen. „Deze operatie heeft geen tijdslimiet".

13.10 uur: Protest in Egypte – De Egyptische Moslimbroederschap roept op tot massaal protest op donderdagmiddag om 3 uur bij de grote moskeeën in het land.

12.44 uur: Palestijnen gedood door aanval op Gaza – Twee Palestijnen komen om door een Israëlische raketaanval op het noorden van de Gazastrook, meldt Jerusalem Post.

12.20 uur: Analyse – Of operatie Wolkkolom tot een grootschalige oorlog zal leiden zoals in 2008-2009, staat te bezien. Maar Israël heeft niet alleen te kampen met een militaire dreiging, het moet ook bij elk optreden tegen zijn vijanden een complete mediaoorlog uitvechten. En dat is een conflict waarin Israël vaak het onderspit delft. Dat schrijft RD-journalist Richard Donk in een analyse.

12.10 uur: 70 Israëliërs gewond – Volgens Jersusalem Post zijn er inmiddels 70 gewonden vallen aan Israëlische zijde.

12.01 uur: Pamfletten – RD-correspondent Alfred Muller laat vanuit Israël weten dat er pamfletten worden uitgestrooid boven de Gazastrook. Er wordt opgeroepen om uit de buurt te blijven van leden en faciliteiten van Hamas en andere organisaties.

11.50 uur: Abbas terug naar Westoever – De Palestijnse president Mahmoud Abbas haast zich terug naar de Westoever. Abbas had ontmoetingen in Zwitserland op zijn agenda staan, maar heeft die afgezegd. Dit heeft de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat donderdag gezegd.

11.28 uur: Egypte woedend – Egypte vraagt de VN-Veiligheidsraad „de Israëlische agressie" in de Gazastrook te bespreken. De verwachting is dat Egyptenaren gaan betogen tegen Israël. Ook eist Egypte van de Verenigde Staten actie.

11.15 uur: Egypte haalt ambassadeur terug – Egypte roept zijn ambassadeur terug uit Israël. In een verklaring die werd voorgelezen op de Egyptische staatstelevisie staat dat de Egyptische president Mohammed Morsi de ambassadeur heeft teruggeroepen. Ook heeft hij de Arabische Liga gevraagd om een spoedoverleg in verband met de ontwikkelingen in de Gazastrook.

11.00 uur: Palestijnen in rouw – Duizenden Palestijnen zijn bijeen in Gaza-stad voor de bijzetting van de woensdag door Israël gedode Ahmed al-Jabari, een leider van de islamitische verzetsbeweging Hamas. De Palestijnen begeven zich in een rouwstoet naar de Al-Omarimoskee, waar voor de dode werd gebeden. Al-Jabari zou daarna worden bijgezet.

10.30 uur: Luchtalarm – RD-correspondent Alfred Muller meldt vanuit Israël dat het luchtalarm klinkt in onder meer de Israëlische plaatsen Be'er Sheva en Ashdod.

10.00 uur: VS steunen Israël – De regering van de Amerikaanse president Obama spreekt haar steun uit voor de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. In een verklaring veroordeelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het afvuren van raketten vanuit Gaza op Israël door opstandelingen van Hamas en anderen. De Verenigde Staten steunen Israëls recht op zelfbescherming, aldus Mark Toner van het ministerie.

9.00 uur: Scholen gesloten – Israël voert de veiligheidsmaatregelen in de buurt van de Gazastrook op. Alle scholen die binnen 40 kilometer van het Palestijnse gebied liggen zijn gesloten. Mensen die op minder dan 7 kilometer van het gebied wonen, is geadviseerd niet naar hun werk te gaan.

8.50 uur: Drie activisten Hamas gedood – Volgens Palestijnse artsen zijn er drie activisten van Hamas gedood bij een raketaanval op de plaats Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Daarmee is het totaal aantal Palestijnen dat sinds de aanslag op Jaabari door Israëlische luchtacties is omgekomen, tot 11 gestegen. Daarnaast zijn 115 inwoners van de Gazastrook gewond geraakt.

8.17 uur: Drie doden door raket op Israël – Een raket vanuit de Gazastrook treft een appartementencomplex in het zuiden van Israël. Volgens Israëlische media zijn daarbij drie doden gevallen. De raket trof Kiryat Malahi, een stad met ongeveer 20.000 inwoners ten noorden van de Gazastrook. Het is de eerste keer dat een raketaanval vanuit het Palestijnse gebied tot doden in Israël leidt sinds Israël deze week begon met bombardementen op de Gazastrook.

8.00 uur: Veiligheidsraad: einde aan geweld – De Veiligheidsraad roept op een einde te maken aan het geweld. Arabische landen willen dat de raad Israël veroordeelt.


Lees ook:

·        Inwoner Sderot: De nachtmerrie is weer terug

·        Analyse: Israël poogt machtsevenwicht te herstellen

·        Doden door raketaanval op zuiden Israël

·        Veiligheidsraad snel bijeen over Gaza

·        Timmermans bezorgd over geweld Gaza

·        Nieuwe oorlog rond Gaza dreigt

·        Israël overweegt opnieuw leiders Hamas te liquideren

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten