woensdag 1 september 2010

Verlengt Netanyahu wel of niet bouwstop in Israelische nederzettingen?

 
Verschillende kranten brachten gisteren het volgende bericht van het ANP:
 

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft partijgenoten verzekerd de Amerikaanse president Barack Obama niets te hebben beloofd over het stilleggen van de kolonisatie van de bezette gebieden. We hebben niet voorgesteld de bevriezing van de uitbreiding van de nederzettingen langer te laten duren, zei Netanyahu zondag tegen ministers van zijn partij Likud. Dit berichtte maandag de krant Haaretz.

,, We hebben gezegd (tegen de Amerikanen) dat de toekomst van de gemeenschappen wordt besproken als een van de elementen van een uiteindelijke regeling (..), we hebben op dit punt de Amerikanen niets beloofd'', aldus Netanyahu.

Dinsdag gaat de premier naar Washington. Woensdag spreekt Obama met Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas over een hervatting van directe onderhandelingen tussen de Israëli's en de Palestijnen. Die zouden donderdag in Washington moeten beginnen.

Het is een door en door eenzijdig verhaal. In Israelische kranten wordt alom gespeculeerd dat een compromis zal worden gevonden waarbij alleen nog in de grote blokken zal worden gebouwd, en niet in de nederzettingen oostelijk van het hek. Ook bronnen van de regering hebben zich in dergelijke bewoordingen uitgelaten.

Bovendien wordt zo wederom de suggestie gewekt dat Israel de onderhandelingen op scherp zet en dreigt te laten mislukken, terwijl de Palestijnse eis dat de bouwstop wordt verlengd daarvoor natuurlijk verantwoordelijk is. Na negen maanden niks te hebben gedaan eist men op hoge toon dat Israel de bouwstop verlengt. Ondertussen doet Israel verdere concessies aan de Palestijnen om het 'klimaat voor de vredesbesprekingen' te verbeteren, maar dat wordt door ANP en de kranten blijkbaar niet opgemerkt.

RP

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten