zaterdag 4 september 2010

Hamas gaat door met 'verzet tegen bezetting'

 
Niet alleen Trouw, ook de Telegraaf spreekt van de 'islamitische verzetsbeweging Hamas' en van 'verzet tegen de bezetting'. Wat Hamas doet zijn aanslagen tegen burgers, zowel in Israel als op de Westoever. Sinds wanneer heet dat 'verzet'?? Ik dacht dat dat terrorisme heette, net als de aanslagen die we in Europa hebben gehad op onschuldige burgers door radikaal islamitische groeperingen en net als de acties van de Taliban in Pakistan waarbij vandaag wederom meer dan 50 doden izjn gevallen. Is dat soms ook 'verzet' tegen de regering die volgens de Taliban een te Westerse koers vaart? Zijn de Taliban en Al Qaida ook 'verzetsbewegingen'?
 
RP
-----------
 
 
Hamas gaat door met verzet tegen bezetting
GAZA-STAD/JERUZALEM -  De Islamitische Verzetsbeweging Hamas heeft donderdag laten weten door te gaan met acties tegen de bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zei dat het verzet doorgaat ondanks de maatregelen tegen sympathisanten van Hamas die zijn genomen na het doodschieten van vier Israëlische kolonisten dinsdag op de Westoever.
 
De bezettingsmacht en Fatah kunnen het verzet niet dwarsbomen, aldus de zegsman die doelde op de Israëlische bezettingsmacht en de milities van Fatah, de partij die een aantal Palestijnse enclaves op de bezette Westoever domineert. Die zijn in staat van verhoogde waakzaamheid na het doodschieten van de vier kolonisten en een schietpartij woensdag waarbij twee Israëli's op de Westelijke Jordaanoever gewond raakten. Hamas claimt daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Hamas stelt donderdag dat al vijfhonderd van haar leden op de Westelijke Jordaanoever zijn opgepakt naar aanleiding van de aanslagen. Een Israëlische woordvoerder sprak van honderden arrestaties en een Palestijnse zegsman van 150 aanhoudingen. De Israëlische zegsman loofde de samenwerking met de Palestijnse veiligheidstroepen in de enclaves. Volgens hem is de samenwerking sinds de Israëlisch-Palestijnse akkoorden van Oslo (1993) niet zo goed geweest.

Aangenomen wordt dat de aanslagen verband houden met de nieuwe rechtstreekse onderhandelingen in Washington tussen Israëli's en Palestijnen. Daarbij spreekt de Palestijnse president Mahmoud Abbas, een van de oprichters van Fatah, met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De onderhandelingen beginnen donderdag onder auspiciën van de Amerikaanse president Barack Obama. Hamas, de radicale beweging die in 2006 de laatste Palestijnse parlementsverkiezingen won, is opnieuw niet aanwezig bij de wederom door de VS aangestuurde Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten