donderdag 2 september 2010

Belgische Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht over de Joden

 

Karel De Gucht over de Joden:

"Onderschat bijvoorbeeld niet de Joodse lobby op Capitol Hill, het Amerikaanse parlement. Dat is de best georganiseerde lobby die daar bestaat. Onderschat met andere woorden niet de vat die de Joodse lobby heeft op de Amerikaanse politiek. Of dat nu gaat over Republikeinen of over Democraten, dat verandert daar bijzonder weinig aan.

En onderschat ook niet wat de mening is - nog los van de lobby - van de doorsnee Jood buiten Israël. Daar is inderdaad een geloof - ik kan het moeilijk anders dan zo omschrijven - bij de meeste Joden, dat zij gelijk hebben. En geloof is iets wat je moeilijk met rationele argumenten kunt bestrijden. Het gaat ook niet over al dan niet gelovige Joden, hoor. Ook vrijzinnige Joden hebben datzelfde geloof dat zij eigenlijk gelijk hebben. Het is dus niet gemakkelijk om zelfs met een gematigde Jood een gesprek te hebben met wat zich in het Midden-Oosten ontrolt. Het is een bijzonder emotionele aangelegenheid."
 
-----------
 
Aldus de Belgische Eurocommissaris voor handel op de Belgische radio donderdagochtend. Het is niet de eerste keer dat Belgen zich grof uitlaten over Joden of de Joodse gemeenschap. Op Canvas zal wel weer smalend worden gezegd dat de Joodse gemeenschap weer eens boos is, in plaats van eens te onderzoeken hoe het komt dat normaal gesproken intelligente mensen er dergelijke ideeën over Joden op na houden, en ook nog menen die te moeten uiten. In Joods Actueel de nodige kritiek op de uitspraken, maar ja, dat is natuurlijk onderdeel van de notoire Joodse lobby.
 
De Guchts uitspraken zijn niet alleen kwaadaardig, maar ook gewoon dom. Joden zijn gemiddeld niet geloviger dan andere mensen, en hun ideeën niet irrationeler dan die van katholieken, protestanten of moslims. En denkt niet iedereen van zichzelf dattie gelijk heeft? De Gucht denkt dat naar ik aanneem ook, ondanks de onzin die hij uitkraamt.
 
Veel mensen reageren emotioneel zodra het Midden-Oosten ter sprake komt, en getuige de woedende demonstraties van moslims, en de sterke toename van antisemitische incidenten wanneer de strijd in Israel-Palestina weer oplaait, zijn dat lang niet alleen Joden. Het soort generalisaties dat De Gucht maakt over een zeer diverse groep is tot slot echt volkomen passé en 'daneben'.
 
RP
----------

Teitelbaum: "uitspraken De Gucht schandalig". Reactie Karel De Gucht tegen Joods Actueel "doe geen moeite"

Donderdag 2 September 2010 19:54

http://joodsactueel.be/2010/09/02/teitelbaum-uitspraken-de-gucht-schandalig/

De Brusselse MR-politica Viviane Teitelbaum is not amused met wat zij noemt de "schandalige uitspraken" van Karel De Gucht tijdens het VRT radioprogramma de Ochtend.

"Er is een geloof – ik kan het moeilijk anders dan zo omschrijven – bij de meeste Joden, dat zij gelijk hebben. En geloof is iets wat je moeilijk met rationele argumenten kunt bestrijden. Het gaat ook niet over al dan niet gelovige Joden, hoor. Ook vrijzinnige Joden hebben datzelfde geloof dat zij eigenlijk gelijk hebben. Het is dus niet gemakkelijk om zelfs met een gematigde Jood een gesprek te hebben met wat zich in het Midden-Oosten ontrolt."
Karel De Gucht in 'de ochtend'

In een gesprek met onze redactie zei Teitelbaum dat ze het niet neemt dat De Gucht over een "Joodse lobby" spreekt. "Dat er een pro-Israëlische lobby is, net zoals er een pro-Palestijnse lobby is, dat is vanzelfsprekend maar dat is wel iets totaal anders dan een "Joodse lobby".

En dat Joden, ook buiten Israël, of ze nu religieus of vrijzinnig of gematigd Joden zijn volgens de heer De Gucht altijd gelijk willen hebben… wel  denkt Degucht soms dat hij Charles Degaulle is.  Die vond het ook nodig om dat te zeggen: "les juifs sont un peuple d'élite sur de lui et dominateur".

"Waarom zoekt De Gucht niet een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde", besloot Teitelbaum

Joods Actueel bood Karel De Gucht de gelegenheid om te reageren, het antwoord dat we kregen, "doe geen moeite, daarover ga ik niet met u in discussie".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten