zaterdag 4 september 2010

Europees commissaris De Gucht 'excuseert' zich voor antisemitische uitspraken

 
Het is een 'excuus' van niks (vandaar dat Joods Actueel ook helemaal niet van een excuus spreekt; zie tweede artikel), want hij suggereert dat het probleem slechts de interpretatie van zijn woorden is door Joodse organisaties (die, maar dat zei hij er wijselijk niet bij, natuurlijk overgevoelig reageren op kritiek en overal de Holocaust bijhalen). De Gucht had het niet alleen over de machtige Joodse lobby in Amerika die de vredesbesprekingen zou bemoeilijken, maar beweerde ook dat met Joden niet te praten is over het Midden-Oosten, dat ze onredelijk en irrationeel en gelijkhebberig zouden zijn. Ik begrijp niet echt wat je daar verkeerd aan kunt interpreteren.
 
En wat betreft de krachten die het vredesproces proberen te doen mislukken: laat hij eens kijken naar allerlei Palestijnse groeperingen, Hezbollah en Iran. Zij hebben allen reeds luid van zich doen horen. De meeste Joodse organisaties daarentegen steunen de onderhandelingen en zijn voor vrede en een tweestatenoplossing.
 
Ik ben blij dat ministers in Nederland nog niet zover gaan, al zou oud-minister van buitenlandse zaken Van den Broek in de buurt kunnen komen.
 
RP
-----------
 

De Gucht excuseert zich voor "antisemitische uitspraken"

14:53 Het Europees Joods Congres (EJC) is kwaad op Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht. Die hekelde gisteren in het Radio 1-programma 'De Ochtend' de rol van "de joodse lobby in de Verenigde Staten" in het huidige vredesproces. Het EJC eiste dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken zich excuseerde voor die "antisemitische" uitspraken en die laatste heeft dat inmiddels ook gedaan.

Tijdens het radioprogramma werd er gepeild naar de mening van De Gucht over de gesprekken tussen de Israëlische premier Netanyahu, de Palestijnse president Abbas, de Jordaanse koning Abdullah en de Egyptische president Hosni Moebarak.

De EU-commissaris vertelde dat hij niet overtuigd is van de slaagkansen van de gesprekken. Zelfs met "gematigde joden" is het volgens hem niet mogelijk om een rationeel gesprek te hebben over de toestand in het Midden-Oosten omdat die nog altijd verbonden zijn met Israël. Bovendien zijn joden, "gelovige of vrijzinnige", volgens De Gucht altijd overtuigd van hun eigen gelijk.

"Joodse lobby"

Daarnaast gaf De Gucht zijn mening over de rol van de Verenigde Staten in het vredesproces. "Het siert Obama dat hij het Midden-Oosten al in het begin van zijn eerste ambtstermijn hoog op de agenda zet", zegt de EU-commissaris. "Zijn voorgangers lieten de kwestie telkens liggen tot op het einde van de tweede ambtstermijn."

"Maar onderschat de rol van de joodse lobby op Capitol Hill, het Amerikaanse congres, niet. Dat is de best georganiseerde lobby die daar bestaat en die heeft dus een vat op de Amerikaanse politiek, of dat nu gaat over Republikeinen of Democraten", aldus De Gucht.

"Antisemitische karikaturen aangepast"

Vooral die laatste zin is in het verkeerde keelgat geschoten bij de EJC. In de Jerusalem Post reageert EJC-voorzitter Moshe Kantor erg kwaad. "Dit is een deel van een gevaarlijke aansporende trend tegen joden en Israël in Europa. Die trend moet meteen worden uitgeroeid. De oude antisemitische karikaturen worden aangepast aan de 21e eeuw", zegt hij.

"Voor de zoveelste keer horen we schandalig antisemitisme uit de mond van een belangrijke Europese functionaris komen", gaat Kantor verder. "De joodse macht belasteren wordt blijkbaar aanvaard in de hoogste regionen van de Europese Unie. En op een of andere manier wordt het ook aanvaard dat joden worden aangevallen door kritiek te hebben op Israël. Dit zou iedereen die een tolerant Europa wil moeten verontrusten", aldus de voorzitter van het EJC.

Ook het Forum der Joodse Organisaties in België eiste onmiddelijk excuses van De Gucht voor wat zij "stigmatiserende uitspraken" noemen.

"Geen plaats voor antisemitisme"

De EU-commissaris bood donderdag dan ook meteen zijn verontschuldigingen aan. "Ik wil duidelijk maken dat antisemitisme geen plaats heeft in de wereld van vandaag en dat dat fundamenteel tegen onze Europese waarden is", zei hij.

"De opmerkingen zijn op een manier geïnterpreteerd die ik niet bedoeld heb. Ik had geenszins de bedoeling de Joodse gemeenschap te beledigen of te stigmatiseren", aldus De Gucht.

-------------

EU-Commissaris Karel De Gucht verstuurt bericht over zijn omstreden uitspraken

Vrijdag 3 September 2010 15:45

 

Karel De Gucht, de Europese Commissaris voor Handel, was gisteren duidelijk niet van plan om enig commentaar te leveren naar aanleiding van zijn  omstreden uitspraken tijdens zijn VRT- radio-optreden  en zei woordelijk tegen onze redactie:  "Doe u geen moeite".

Wij van onze kant doen ons wel de moeite om het persbericht dat de heer De Gucht  vandaag de wereld instuurt hieronder  te plaatsen.

Personal Statement of Karel de Gucht "I gave an interview yesterday to the Flemish radio. I was also asked about the Middle East peace talks. I gave my personal point of view. I regret that the comments that I made have been interpreted in a sense that I did not intend. I did not mean in any possible way to cause offense or stigmatise the Jewish Community. I want to make clear that anti-Semitism has no place in today's world and is fundamentally against our European values."

Volgens onze bronnen  is het op dit ogenblik niet duidelijk of het European Jewish Congress  (EJC) dat  er op aandringt dat De Gucht zijn uitspraken terugtrekt genoegen zal nemen met het feit dat hij verklaart ten persoonlijke titel te spreken terwijl hij voor het VRT-interview  wel degelijk werd geïntroduceerd  als Europees Commissaris van Handel.  Het wordt dus wachten op een reactie van Moshe Kantor, de voorzitter van het EJC.

Een journalist die aan de woordvoerder van De Gucht vroeg hoe een persoonlijke mening van een commissaris racistische trekjes  kan vertonen kreeg daarop een onduidelijk antwoord.  We citeren letterlijk: "Commissioners are foremost politicians. They of course express the view of the Commission and sometimes they also express personal views". "There is a difference between the two". " De Gucht's comments were "personal views".

Het CCOJB (de koepelorganisatie van de Franstalige Joodse verenigingen in België) gaat ook  niet in  op het statement van De Gucht en laat in een communiqué weten dat het aandringt op overleg met het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding over  "het antisemitische discours " van EU- commissaris  Karel De Gucht.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten