maandag 31 mei 2010

Humanitaire missie Free Gaza Vloot mondt uit in bloedbad?

 
Ook ik schrok van het nieuws vandaag. Hoewel bekend was dat er ook moslimextremisten aan boord van de "Free Gaza Vloot" waren, domineerde - ook bij mij - toch het beeld van mijn 'oude strijdmakkers': vriendelijke idealisten, wat naief soms maar bevlogen, en gedreven door hoge idealen van een betere wereld, nog geen vlieg kwaad doend (en dus vegetariërs) en bereid zich geweldloos door ME-ers ineen te laten slaan om een bos te redden of tegen de plaatsing van kruisraketten te protesteren.
 
Ik waag me nog niet aan een eindoordeel over wat er precies is misgegaan met de "Free Gaza Vloot" en de Israelische militaire aktie ertegen.
Toch lijken een aantal zaken evident:
1. Het Israelische leger zou er geen enkel belang bij hebben om te gaan schieten op vreedzame humanitaire activisten. Het enige denkbare belang zou afschrikking kunnen zijn tegen toekomstige soortgelijke campagnes, maar dat eventuele belang verbleekt bij de politieke en diplomatieke repercussies die deze actie teweeg brengt.
2. Het was bekend - tenminste bij Israel - dat de vloot mede werd georganiseerd door radikale Turkse moslimgroepen (zelfs het NOS journaal erkende dat vanavond), dus dat de soldaten gewelddadig verzet tegenkwamen op het grootste schip (nadat de kleinere boten geweldloos waren geënterd), had ze niet mogen verrassen. Er lijkt gezien het aantal doden en gewonden dan ook wel geblunderd te zijn door de Israeli's.
3. De media, een menigte moslims en zogenaamde vredesgroepen, en in hun kielzog de internationale politiek reageerden vandaag overwegend hysterisch op de gebeurtenissen, zonder de precieze toedracht te kennen. Minister Verhagen (die ik voor het overige geheel niet moet) was nog een van de weinigen die zich redelijk beheerst en genuanceerd uitliet.
4. De Westerse activisten in de vloot (nog te zwijgen van de Europarlementariërs) getuigden van een onvoorstelbare domheid, roekeloosheid en naiviteit door (letterlijk) in zee te gaan met extremistische moslims die het geweld niet schuwen, en die aan boord al vrolijke strijdliederen zongen om de nostalgische sfeer van pogroms en slachtpartijen op te roepen. Daar zul je maar tussen zitten met je broodje vegaburger...
5. Er is nog helemaal niet bekend bij mijn weten wie de doden en gewonden aan boord van het Turkse schip waren. Hopelijk waren het alleen de gewelddadige extremisten die blijkbaar de soldaten aanvielen, en waren er geen van die domme, naieve, vegetarische meisjes bij die we bv. op het Belgische nieuws aan het woord zagen, maar zo wel, dan is dat in de eerste plaats te wijten aan hun eigen domheid en aan de onverantwoordelijkheid van de 'humanitaire' organisaties die hen aan boord haalden.
6. Als blijkt dat inderdaad alleen extremisten gesneuveld zijn die de soldaten aanvielen, waar slaan alle heisa en veroordelingen dan nog op? Gewoon het zoveelste bloedsprookje om de 'internationale jood' zwart te maken?
 
Wouter
_________________
 

Israel vs Free Gaza – Het volledige verhaal

Israëlische commando's aangevallen bij entering van schip in Free Gaza vloot

Zie eerste officiele beelden van de aanval op de Israelische commando's :

In de nacht van 30 op 31 mei 2010 enterden Israëlische commando's de schepen van de "Free Gaza" vloot die op weg waren vanuit Turkije naar Israel.
Ondanks herhaalde verzoeken aan de kapiteins van deze schepen om koers te verleggen naar Ashdod de grote haven in het zuiden van Israel bleven de schepen opstomen naar de kust van Gaza.
De organisatoren hadden eerder duidelijk gemaakt dat het doel van de missie was om de marine blokkade van Gaza (Hamas) te breken. http://www.youtube.com:80/watch?v=P6jDIQr59Sk

Israel gaf herhaaldelijk te kennen dat de marine deze actie niet zou toestaan en verzocht de leiding van de actie om de voor Gaza bestemde humanitaire goederen gewoon in Ashdod te ontschepen. Ook werd een aanbod afgewezen om de Free Gaza organisatie supervisie over de aflevering van de goederen in Gaza te geven.
Bij het vertrek van de schepen uit Turkije werden herhaaldelijk spreekkoren aangeheven zoals "Dood aan de Joden" (Yitbakh al Yahoed)
Vanaf het begin van de operatie "Free Gaza" bestond er samenwerking tussen Hamas en de organisatoren. (bron: right side news)

De entering van vijf kleinere schepen van de Free Gaza vloot verliep zonder noemenswaardig geweld. De grootste boot "Mavi Marmara" bevatte het grootste aantal activisten waaronder een groot aantal leden van de IHH een Turkse Islamistische organisatie die collaboreert met Hamas en Al Qaida. http://www.diis.dk/graphics/Publications/WP2006/DIIS%20WP%202006-7.web.pdf

Ook de leider van de extremistische Islamistische Beweging in Israel Raed Salah was aan boord van het schip.
Op het moment dat de Israëlische commando's dit schip enterden werden zij door een groep activisten met messen en ijzeren staven aangevallen, ook werd er met pistolen op de soldaten geschoten en werd een van hen van zijn wapen beroofd.
http://www.nrg.co.il:80/online/1/ART2/114/294.html?hp=1&loc=2&tmp=2454 (cirkels laten o.a. een steekaanslag zien)

http://elderofziyon.blogspot.com:80/2010/05/video-of-peace-activists-ambushing.html

In het vuurgevecht dat vervolgens ontstond kwamen 10 van de aanvallers om het leven en werden 10 commando's gewond. De gewonden werden door Israëlische legerartsen behandeld en per helikopter overgebracht naar ziekenhuizen in Israel.
De Israëlische marine heeft -op het moment van publicatie van dit rapport- nog altijd geen volledige controle over het schip Mavi Marmara, sommige activisten hebben zich verschanst in hun hutten.

De Israëlische beslissing om deze actie in internationale wateren uit te voeren was legaal volgens het internationale recht. Volgens de San Remo Manual voor het Internationale Recht voor conflict op zee is het toegestaan om "neutrale schepen op open zee aan te vallen wanneer er reden is om aan te nemen dat zij smokkelwaar vervoeren of van plan zijn een blokkade te breken. Echter niet nadat men waarschuwing had ontvangen, opzettelijk weigerde te stoppen of opzettelijk zich verzette tegen onderzoek, entering of overname van het schip.

http://www.icrc.org:80/ihl.nsf/385ec082b509e76c41256739003e636d/7694fe2016f347e1c125641f002d49ce

Zoals hierboven al werd aangegeven en aangetoond met video beelden voldeed de Israëlische marine aan deze voorwaarden. De organisatoren van de Free Gaza vloot maakten eerder bekend dat zij van plan waren door de Israëlische zee blokkade van Gaza te breken (Greta Berlin AFP 27 mei 2010).
De leider van de IHH, Bulent Yildirim, gaf een aantal interviews waarin hij aankondigde om "verzet" te plegen tegen iedere Israëlische poging om de schepen te doorzoeken.
De IHH verzekerde zich van de aanwezigheid van enige EU parlementsleden aan boord van de Mavi Marmara, hetgeen men zag als een verzekeringspolis in geval van ingrijpen door de Israëlische marine. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3896090,00.html  

 

1 opmerking:

  1. dit is echt om problemen zoeken,er gaat meer haat ontstaan, waarom dat ze dit doen?

    BeantwoordenVerwijderen