woensdag 14 april 2010

PVV-kandidaat Markuszower uit Raad Joodse Gemeente Amsterdam

 
De PVV-kandidatuur van pro-Israel activisten (om ze maar zo samen te vatten) Gidi Markusower en Wim Kortenoeven lijkt het nieuws van de week in Nederlandse pro- en anti-Israel kringen. Zoals Ratna al schreef: "de anti-Israellobby springt er schuimbekkend bovenop".
 
De "pro-Israel lobby" anderzijds is er verdeeld over: sommigen adviseren op Kortenoeven te stemmen, sommigen houden zich op de vlakte en benadrukken ieders vrije keuze, en anderen distanciëren zich nadrukkelijk van de PVV en haar standpunten. Onderstaande Raad van de Joodse Gemeente Amsterdam lijkt dan ook een uitspraak van Markusower als excuus te hebben aangegrepen om hem uit het bestuur te zetten.
 
 
In de generaliserende manier waarop de PVV zich uitlaat over de islam en de moslimgemeenschap herkennen velen van de Joodse gemeenschap zich niet. Integendeel. De grootste vijanden van de Joodse gemeenschap zijn altijd die stromingen geweest die geen onderscheid wensten te maken tussen mogelijke misstanden die individuen veroorzaken, net zoals binnen iedere gemeenschap van mensen, en de grote groepering daarom heen. Het klassieke antisemitisme is daar een voorbeeld van. De Joodse gemeenschap weet maar al te goed waartoe dat kan leiden.
 
De goede man is orthodox-joods rabbijn en fractievoorzitter van het CDA in de stadsdeelraad Zuideramstel-Amsterdam. -- Zo zie je maar dat zelfs jodendom en christendom samen kunnen gaan.
 
Wouter
___________
 

PVV-kandidaat uit Raad Joodse Gemeente Amsterdam

http://www.nrc.nl/binnenland/article2524395.ece/Vraagtekens_bij_kandidatenlijst_van_de_PVV

Gepubliceerd: 14 april 2010 16:32 | Gewijzigd: 14 april 2010 16:59

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 14 april. Gidi Markuszower, nummer 5 op de PVV-lijst voor de Tweede Kamer, is per direct opgestapt uit de Raad van de Joodse Gemeente Amsterdam. Dat bevestigt Ronnie Eisenmann, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS).

Aanleiding zijn uitlatingen van Markuszower waarin hij zegt dat joden die publiekelijk kritiek hebben op het Israëlische optreden tijdens de Gaza-oorlog, uit de joodse gemeenschap verbannen zouden moeten worden. Dagblad De Pers meldde dit vanochtend.

PVV-leider Geert Wilders probeerde het de afgelopen jaren koste wat kost te voorkomen: problemen met zijn Kamerleden en kandidaten. Een paar dagen na de publicatie van zijn kandidatenlijst blijkt dit hem niet gelukt.

Eerder bleek al dat Markuszower op 7 mei 2008 is opgepakt met een vuurwapen op zak. Dat was bij viering van het 60-jarig bestaan van de staat Israël in het Amsterdamse congrescentrum. Markuszower maakte als beveiliger deel uit van Bij Leven en Welzijn, een organisatie die synagogen en joodse feesten bewaakt. Tegenover het weekblad Vrij Nederland heeft Markuszower bevestigd dat hij is opgepakt. Hij zegt dat hij een wapenvergunning had, maar dat hij vervoersrestricties had overtreden. De zaak is geseponeerd. Wilders zegt dat Markuszower, die betrokken was bij de joodse organisatie Likud Nederland, zich „natuurlijk aan de regels had moeten houden".

Markuszower is niet de enige PVV-kandidaat waarover opvallende feiten bekend zijn geworden.

De PVV zag zich gisteren genoodzaakt een vermelding op haar website over de nummer negen, Mellony van Hemert, te wijzigen. Maandag meldde de PVV nog over haar: „Gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling." Die fout is inmiddels verwijderd. Volgens Wilders lag de schuld bij de partij. De PVV meldt wel dat Van Hemert psycholoog en gezinstherapeut is. Zij staat echter niet in het officiële BIG-register voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, en is evenmin bekend bij de verenigingen voor psychologen en gezinstherapeuten. Psycholoog en gezinstherapeut zijn overigens geen beschermde titels.

Ondernemer Arjan Brogt, (nummer 34), blijkt volgens een publicatie in het blad Folia van de Universiteit van Amsterdam zijn vergoeding als lid van de studentenraad van de economische faculteit op last van de rechter te hebben moeten terugbetalen, omdat hij nooit kwam.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten