zaterdag 17 april 2010

Israel als schaap tussen zeventig wolven

 
Ook Yochanan Visser heeft zich aan het misleidende stuk van Sietse Bosgra in Trouw geërgerd. Door dit soort stukken krijgen mensen een totaal vertekend beeld van de situatie ter plekke.
 
Israel is gelukkig geen schaap meer en heeft zich ontwikkeld tot een militaire macht die goed van zich af kan bijten. Dat doet echter niks af aan de intenties van Hamas, zoals het die zelf met grote regelmaat uitspreekt.
 
Yochanan haalt ook een zaak aan die volledig wordt genegeerd in de media hier: de vele hulp en het mededogen dat er in Israel wel degelijk is voor de mensen in Gaza. Per jaar worden duizenden zieken in Israel behandeld, en wanneer zij het zelf niet kunnen betalen en ook Hamas dit weigert, betaalt Israel de kosten of worden donoren gevonden. Dit staat in schril contrast met een reportage die de NOS tijdens de Gaza oorlog maakte over een Palestijnse arts die in Israel, nadat zijn dochters waren omgekomen bij een bombardement, slechts op hoon en woede kon rekenen. In werkelijkheid was er ook met hem veel mededogen en boden velen hem en andere Gazanen hun hulp aan.
 
RP
----------
 
Een schaap tussen zeventig wolven

YOCHANAN VISSER - 16 APRIL 2010

http://www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=11109
 
Sietse Bosgra, secretaris van het Nederlandse Instituut Palestina Israël, schreef onlangs dat Hamas niet "de grote boze wolf" is.

In zijn sprookje zou Hamas zou zich hebben gematigd en de twee staten oplossing omarmd hebben.

In zijn artikel beweerde hij, dat gezien de matiging bij Hamas, van Palestijnse zijde niets nieuwe vredesbesprekingen in de weg staat.  Met andere woorden de mislukte hervatting van die besprekingen is volledig de schuld van Israël.

Twee gebeurtenissen in verband met Gaza die afgelopen donderdag 15 april plaatsvonden leerden echter wie de grote boze wolf is en wie het schaap in het eindeloze conflict.

Het eerste incident liet zien hoe Hamas "bijdraagt aan de oplossing van het conflict", om met Bosgra te spreken. Het betrof de executie van twee Palestijnen in Gaza door Hamas vanwege vermeende collaboratie met Israël. De executies werden veroordeeld door mensenrechtenorganisaties en werden wereld wijd gerapporteerd in de media.

Terwijl Hamas druk was met nieuwe moorden werden ongeveer gelijktijdig twee doodzieke Palestijnse kinderen uit Gaza gehaald door Israël.

De twee kinderen lijden aan een huidziekte die dodelijk kan zijn bij gebrek aan behandeling. (Epidermolysis Bullosa) De familie Jaouzi uit Gaza verloor eerder een kind aan de zelfde ziekte.  Een maand geleden was op Arutz 10 van de Israëlische TV een reportage uit Gaza te zien waarin de familie zich wanhopig richtte op het publiek in Israël. De doktoren in Gaza hadden de ouders verteld dat slechts Allah kon helpen in hun geval. Ook de Palestijnse Autoriteit en Hamas waren niet bereid te betalen voor behandeling buiten Gaza. De reportage gisteren bij dezelfde zender liet zien hoe de kinderen aankwamen in het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv. Daar zullen zij voorlopig blijven om behandeld te worden voor hun ziekte De kosten van hun behandeling worden gedragen door een Israëlisch bedrijf en door particuliere Israëli's die reageerden op de eerste uitzending over de zieke kinderen

 

Bosgra is dus duidelijk geïnspireerd door sprookjes en door de verhalen in Amerikaanse kranten. Had hij bovendien de moeite genomen om even de website van Izzidine Al Qassam, de gewapende tak van Hamas, te bezoeken dan was hij wakker geworden in de echte wereld.

Een kleine bloemlezing uit  de woorden van de Hamasleiders op haar eigen website laten de waarheid over Hamas en haar zogenaamde matiging zien.

 Bijvoorbeeld  Hamas premier Ishmael Haniyeh op 14 december 2009 tijdens een toespraak in Gaza, waarin hij o.a. het volgende zei: "Deze beweging bevrijdde de Gaza strook, en we zeggen broeders en zusters, wij zullen geen genoegen nemen met Gaza. Hamas kijkt naar geheel Palestina, de bevrijding van de (Gaza) strook is slechts een stap in de richting van bevrijding van heel Palestina". (m.a.w. Israël)

Of deze verklaring van de Izzidine Al Qassam brigades. Een verklaring daterend van 14 december 2009.

"De bevrijding van Palestina is ons doel, het verzet ons middel, onze hoofdstad in Jeruzalem en de vluchtelingen zijn ons volk. We hebben ons verplicht aan het recht op terugkeer. Bevrijding is een topprioriteit voor ons, op deze zaken kunnen wij geen compromissen sluiten."

En deze verklaring van Aboe Marzoeq, Hamas Leider op 23 juli 2009

"I denk niet dat de twee staten oplossing succes kan bieden…..Onze plicht is om iedere nieuw compromis te voorkomen dat tegen de Palestijnse rechten is, en speciaal Jeruzalem."

Bosgra bewees met zijn artikel dat hij geen enkele notie heeft van de realiteiten in Israël en het Midden-Oosten. In zijn sprookjesboek is de wolf een schaap dat hulpeloos is en nergens verantwoording voor draagt. Israël en het Westen zijn de echte wolven die grootmoeder Hamas poetsen bakken. Wil hij weten hoe het werkelijk zit met het blokkeren van de nationale eenheidsregering van Hamas en Fatah, dan hoeft hij wederom alleen maar te kijken wat Hamas daarover schrijft op haar eigen website.

Bosgra staat echter niet alleen in het vertellen van sprookjes over Israël, het is een wereldwijde trend geworden die voor Israël gevolgen heeft die al in de Talmoed werden besproken 1500 jaar geleden.
Daar werd de relatie tussen Israël en de rest van de wereld omschreven als die van een schaap tussen zeventig wolven.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten