zaterdag 17 april 2010

De mythe van het beleg van Gaza

 
Het hangt er natuurlijk vanaf wat je precies als blokkade definieert: Israel laat inderdaad grote hoeveelheden humanitaire hulp toe, maar houdt allerlei andere producten (van luxere levensmiddelen tot speelgoed en lasmateriaal en kleding) tegen of laat die incidenteel en mondjesmaat door. Is dat een blokkade? Niet helemaal, maar het lijkt me duidelijk dat er aan bepaalde zaken wel degelijk een gebrek is. De vraag is wie daar verantwoordelijk voor is. Niet Israel maar Hamas voert het gezag in Gaza en is verantwoordelijk voor wat er in Gaza gebeurt.
 
Dat Israel zijn grenzen gesloten houdt met haar vijandig gezinde staten of entiteiten is overigens volledig legitiem. De grens met Libanon of Syrië kom je ook niet zomaar over. Tijdens oorlogen zijn grenzen tussen elkaar vijandig gezinde staten doorgaans gesloten.
In 1948 blokkeerden de Arabieren Jeruzalem. Konvooien met voedsel en water voor de uitgehongerde bevolking werden aangevallen, zelfs konvooien met medische hulp en gewonden werden aangevallen en de mensen vermoord.
 
Hamas is als enige gezagsvoerder geheel verantwoordelijk voor de bevolking van Gaza en haar welbevonden. Als zij het belangrijk vindt dat de bevolking weer luxe goederen krijgt dan moet ze misschien Shalit vrijlaten en stoppen met de grootschalige wapensmokkel en het plannen van aanslagen. Ze zou Israel en de akkoorden die Israel en de PLO in het verleden hebben gesloten kunnen erkennen en op die basis een eenheidsregering met Fatah vormen. Dan is die blokkade gauw afgelopen.
 
RP
--------------

De mythe van het 'beleg van Gaza'

Nauwelijks drie dagen nadat er iemand in het zuiden van Israël werd gedood door een Kassamraket bezocht Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de VN, zondagochtend de Gazastrook en verklaarde tegenover de inwoners van Gaza: 'Wij staan achter jullie.' Ban riep op om de zogenaamde blokkade van het door terroristen gecontroleerde gebied op te heffen. Je kunt je afvragen welke blokkade Ban bedoelde, als je bedenkt dat er alleen al in 2009 voor zo'n 738.576 ton aan humanitaire hulp het gebied werd binnengebracht.

Zie ook: Increased humanitarian aid to Gaza after IDF operation van 10 april 2010.]

Weekly summary of the Gaza crossings: 4-10 Apr 2010
(The crossings were closed on 5 April due to the Passover holiday.) 

  • – 479 truckloads (11,882 tons) of humanitarian aid were transferred to the Gaza Strip.
  • – 3 truckloads of carnations were exported from the Gaza Strip to Europe.
  • – 730,000 liters of heavy-duty diesel for the Gaza power station and 699 tons of cooking gas were delivered.
  • – 257 Gaza residents entered Israel for medical reasons and 68 entered Israel for other humanitarian reasons via the Erez Crossing.

Weekly summary of the Gaza crossings: 28 Mar – 3 Apr 2010
(The crossings were closed on March 29-30 due to the Passover holiday.)

  • – 477 truckloads (12,772 tons) of humanitarian aid were transferred to the Gaza Strip.
  • – 2 truckloads of carnations were exported from the Gaza Strip to Europe.
  • – 720,823 liters of heavy-duty diesel for the Gaza power station and 583 tons of cooking gas were delivered.
  • – 72 Gaza residents entered Israel for medical reasons and 24 entered Israel for other humanitarian reasons via the Erez Crossing.

Hoe is het mogelijk dat de Verenigde Naties spreken over het bestaan van een 'Belegering van Gaza'? Na afloop van een militaire operatie, die op een bevolking van 1,5 miljoen mensen (naar wordt aangenomen) 1.300 slachtoffers kostte, hebben de VN tweehonderd miljoen dollar aan de Gazastrook geschonken. Haïti, waar als gevolg van het natuurgeweld naar schatting 230.000 mensen zijn omgekomen en meer dan drie miljoen slachtoffers overleven, kreeg van de VN slechts tien miljoen dollar… Daarbij moet natuurlijk worden aangetekend dat de mensen in Haïti zich niet schuldig hadden gemaakt aan tien jaar van voortdurende aanvallen op een nabijgelegen, onschuldige burgerbevolking – en dat zij het slachtoffer werden van een natuurramp.

De internationale gemeenschap huldigt zonder blikken of blozen de leugen van een door Israël gevoerde belegering van de Gazastrook en negeert daarmee de feiten op de grond. Al vele jaren komt er in grote hoeveelheden humanitaire hulp Gaza binnen. Ook na afloop van Operatie 'Cast Lead' was dit het geval. In 2009 kwamen er 30.576 vrachtwagens met hulpgoederen het gebied in. In hetzelfde jaar werd er voor 4.883 ton aan medische materialen naar de Gazastrook gebracht. Ook nu (maart 2010) blijft dit doorgaan; in de afgelopen maand bijvoorbeeld, zat er een compleet CT-scanapparaat bij.

De Gazastrook wordt omschreven in termen als 'de grootste gevangenis ter wereld', waarbij wordt gesuggereerd dat de inwoners niet in staat zouden zijn om het gebied te verlaten. In 2009 passeerden 10.544 patiënten met hun begeleiders de grens, om vervolgens in Israëlische ziekenhuizen te worden behandeld. Alleen al in de afgelopen weken zijn er bijna vijfhonderd patiënten met hun begeleiders vanuit Gaza naar Israël gekomen voor een medische behandeling.

De VN bevorderen voortdurend de leugen van een 'belegering van Gaza', terwijl ze niet vertellen hoeveel geld zij zelf sinds Operatie 'Cast Lead' in het gebied hebben gepompt. In een rapport van de UNRWA, dat zes maanden na Operatie 'Cast Lead' de voortgang van de VN-hulp in kaart brengt, wordt gemeld dat van de geplande ruim driehonderd miljoen dollar, er dan bijna tweehonderd miljoen is overgemaakt.

Toen Ban Ki Moon een bezoek bracht aan Gaza, kwam hij juist terug van een bezoek aan het door de aardbeving verwoeste Haïti. Daar beloofde hij de burgers meer hulp en zei dat de VN de leiding hebben over een aangepast plan dat nog eens 1,4 miljard dollar aan hulp moet gaan opleveren. Dat doel is nog lang niet bereikt, maar de werkelijk gegeven hulp van de VN bedroeg eind januari 2010 slechts … tien miljoen dollar !


door Jacob Shrybman
van 23 maart 2010

Sderot Media Center: De mythe van het 'beleg van Gaza'

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten