vrijdag 16 april 2010

Peiling: tweederde van Israeli's steunt tweestatenoplossing

 
Goed nieuws reist langzaam: deze enquete van het S. Daniel Abraham Center for Middle East Peace werd in januari gehouden, en op 29 maart op de website van Peace Now vermeld.
 
De Knesset blijkt rechtser dan het Israelische publiek, dat in tweederde meerderheid (en 63% van de Joodse Israeli's) een vredesverdrag zegt te steunen in de lijn van het Geneefse Akkoord. Dat de helft van de kiezers van Likoed en Yisrael Beiteinu voor een deling van Jeruzalem is, is opmerkelijk te noemen.
De vraagstelling was daarbij vrij algemeen: met het ruilen/behouden van de grote nederzettingenblokken, valt daaronder ook Ariel of Ma'ale Adumim?
 
Helaas is de één zijn tweestatenoplossing de ander zijn niet: onlangs gaf tweederde van de Palestijnen juist aan het ruilen van grondgebied af te wijzen. Een grote meerderheid van de Palestijnen houdt volgens eerdere peilingen vast aan het 'recht op terugkeer', en drievierde wees het delen van Jeruzalem als hoofdstad af.
In ondergenoemde peiling was voorgesteld om de Oude Stad van Jeruzalem onder gemeenschappelijk bestuur te plaatsen.
 
De uitkomsten van het onderzoek staan hier in pdf.
 
RP & WB
-------------------
 
 
TWEEDERDE VAN ISRAËLISCHE BEVOLKING STEUNT TWEESTATENOPLOSSING

BRUSSEL (KerkNet/Zenit) – Tweederde van de Israëlische bevolking is voorstander van een vredesakkoord met Palestina. 67% van de ondervraagden is bereid een Palestijnse staat te aanvaarden. Dat blijkt uit een rondvraag van het Dahafinstituut, op initiatief van het 'Centrum voor Vrede'. Opmerkelijk is dat ook bij kiezers van Likoed en Liebermann de helft de grenzen van 1967 wil aanvaarden, mits een demilitarisering van de Palestijnse staat. Het joodse deel van Jeruzalem mag Israëlisch worden en het Arabische deel Palestijns.

Tegenstanders van een mogelijk vredesakkoord kanten zich niet zozeer tegen de mogelijkheid van een Palestijnse staat, maar zij hebben er vooral geen vertrouwen in dat Palestijnen ook daadwerkelijk vrede willen.

(Kerknet)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten