vrijdag 16 april 2010

Trouw: Sietse Bosgra ziet geen obstakels van Palestijnse zijde?

 
Er komt geen einde aan de reeks opinieartikelen waarin wordt gepleit voor praten met Hamas, wordt betoogd dat Hamas toch heel democratisch de Palestijnse verkiezingen heeft gewonnen (de bloedige coup anderhalf jaar later wordt doorgaans verzwegen) en men beweert dat Hamas pragmatisch en redelijk is geworden en bereid zou zijn onder alleszins redelijke voorwaarden om Israel te erkennen. Iets almaar blijven herhalen maakt het natuurlijk niet waar, en al deze artikelen en uitspraken van politici en deskundologen van vergelijkbare strekking maken Hamas er geen milimeter minder gewelddadig en antisemitisch op.
 
RP
------------
 
Sietse Bosgra (Trouw) ziet geen obstakels van Palestijnse zijde?

Hamas logo

Volgens Sietse Bosgra in Trouw Podium van 8 april is Hamas een redelijke en legitieme beweging en staat "van Palestijnse zijde niets vredesonderhandelingen in de weg." Was dat maar waar. Tegenover de dubbelzinnige en vage hints van Hamas dat het eventueel ooit onder bepaalde voorwaarden zou kunnen instemmen met een vredesverdrag met Israël, staan vele duidelijke uitspraken dat vrede met Israël onmogelijk is en men Israël nooit zal erkennen. Die uitspraken wordt kracht bijgezet door het afschieten van raketten, het plannen van aanslagen en de bewapening van de Gazastrook met Iraanse steun (vandaar die blokkade). Op het Hamas TV station worden zelfs de kleintjes geregeld opgeroepen tot een heilige oorlog om de Al Aqsa Moskee te bevrijden en de eer van Palestina te herstellen. Op zomerkampen wordt hen al jong geleerd hoe een en ander in de praktijk te brengen.

Bosgra spreekt vreemd genoeg van een 'Israëlische blokkade' van de vredesbesprekingen terwijl nota bene de Palestijnen al een jaar lang weigeren op Israëls uitnodiging tot directe onderhandelingen in te gaan. Terwijl de Palestijnen tijdens het Oslo vredesproces en ook tijdens de regering-Olmert met Israël hebben onderhandeld ondanks voortgaande bouw in Oost-Jeruzalem (waar diverse wijken onder vallen die al voor 1948 Joods waren), is dat nu opeens een breekpunt. Daarnaast hebben zij nog aanvullende eisen gesteld zoals een verklaring vooraf dat de groene lijn uitgangspunt is voor de te bepalen grens en dat binnen twee jaar een onafhankelijke Palestijnse staat een feit moet zijn. Intussen weigeren de Palestijnen Israël te erkennen als Joodse staat of te verklaren dat ook Joden rechten hebben in Jeruzalem.

De neiging bij sommige mensen om alles wat de Palestijnen doen door een roze bril te bekijken neemt in Nederland onderhand groteske vormen aan. Kritiek op Israël is terecht en noodzakelijk, maar dat pleit de Palestijnen niet vrij van hun verantwoordelijkheid voor het voortduren van het conflict. Terwijl de wereld woedend was over de aankondiging van Israël om over een paar jaar 1600 huizen in een ultra-orthodoxe wijk net over de groene lijn te bouwen, was er nauwelijks enige aandacht voor de vernoeming van een plein in Ramallah naar een Palestijnse terroriste.
Anders dan Bosgra suggereert, is Fatah volgens opiniepeilingen al jaren stukken populairder dan Hamas. De verkiezingszege van Hamas had vooral te maken had met de interne verdeeldheid van Fatah waardoor meerdere kandidaten tegenover één Hamas kandidaat stonden. Anderhalf jaar later greep Hamas de macht in Gaza met bruut wapengeweld en werden de Fatah functionarissen vermoord of verdreven. Fatah leden vluchtten zelfs naar Israël en verklaarden dat dit erger was dan wat Israël hen had aangedaan. Onder Hamasbestuur is de vrijheid flink beknot, vooral voor vrouwen, worden journalisten opgepakt en staat de christelijke minderheid in Gaza zwaar onder druk.

De boycot van Hamas door het Westen, overigens veelvuldig geschonden, is gebaseerd op het principe dat we geen zaken doen met een organisatie die met geweld een islamitische staat wil stichten op het gehele grondgebied van Israël, de Westoever en Gazastrook en bovendien in haar handvest oproept tot het doden van alle Joden. Onlangs vertelde de vice minister van religieuze zaken van Hamas op TV hoe hij over de Joden denkt:

"The Jews, the brothers of apes and pigs, have gathered from all corners of the world, in order to defile the Al-Aqsa Mosque. They have come to rob it of its purity, and they replaced it with their impurity, their filth, and their abomination. The Al-Aqsa Mosque… Along come the criminal Zionists, and open the so-called Hurva ("destruction") synagogue. May Allah bring their homes down on them. (...)The Jews have violated all the treaties and accords. They slayed the prophets in the past, and showed no respect for any prophet or messenger. The Koran says: "They slayed the prophets unjustly." Only a madman, who does not understand a thing, can possibly think that the Jews are human and should be treated as such, while their treatment of us is characterized by death, blood, and siege. (...) The Jews, just like a cancer, operate via dormant cells, until the body collapses. We must stop this swelling, criminal, Zionist cancer."

Middels een stevige en daadwerkelijk nageleefde boycot en het actief tegengaan van de wapensmokkel dient Hamas verder verzwakt en geïsoleerd te worden. Hamas moet voor een duidelijke keuze te worden gesteld: als guerrilla onder Iraanse invloed doorgaan met de gewapende strijd tegen Israël of met Westerse steun als politieke partij of beweging deelnemen aan het vredesproces.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten