woensdag 14 april 2010

PVV-kandidatuur medewerker CIDI mag


Er mag veel, en de anti-Israellobby springt er schuimbekkend bovenop, maar een beetje vreemd is het misschien wel: het CIDI staat voor dialoog, tolerantie, antiracisme en het compromis. Het mag zo zijn dat er verschillende politieke visies zijn vertegenwoordigd binnen het CIDI, maar je mag er toch vanuit gaan dat alle medewerkers achter de doelstellingen van de organisatie staan. Die doelstellingen zijn niet om de 'islamisering' tegen te gaan of de moslims in de verdomhoek te zetten. Het CIDI laat juist zien dat steun voor Israel niet gepaard hoeft te gaan met een anti-islam visie, en dat steun voor Israel niet rechts is maar met verschillende stromingen te rijmen is.
 
Hij is ook niet bang dat mensen de standpunten van PVV en CIDI met elkaar vermengen. Wat zijn centrum beoogt, is volgens hem glashelder, temeer daar politieke uitspraken altijd door de directeur of het bestuur worden gedaan. Volgens Naftaniel zijn er ,,natuurlijk'' veel herkenningspunten met de PVV, ,,maar dat hebben we wel met meer partijen''.
 
Dat zal natuurlijk wel degelijk gebeuren, en wat het CIDI beoogt is allesbehalve glashelder voor de meeste mensen. Het CIDI is pro-Israel, daarmee houdt de gemiddelde kennis over het CIDI wel op. Het imago van het CIDI houdt niet over, en volgens velen is het een duistere lobbyclub, mogelijk betaald door Israel en erg invloedrijk. Een kandidaat op de lijst van de PVV helpt dan niet echt. Ik vraag mij dan ook af of Naftaniel oprecht is wanneer hij zegt geen probleem met deze kandidatuur te hebben.
 
RP
-----------

CIDI: PVV-kandidatuur medewerker mag
van onze redactie binnenland
 
DEN HAAG - Onderzoeker Wim Kortenoeven van het Centrum Informatie en Documentatie Israël staat op nummer 24 van de PVV-kandidatenlijst, zo maakte de partij maandag bekend. CIDI-directeur Ronny Naftaniel vindt de kandidatuur geen probleem.

Evenmin vreest hij voor imagoschade. Voor zover Naftaniel weet, is Kortenoeven ,,de eerste en de enige'' PVV'er in het CIDI-team. Dat de 54-jarige Midden-Oostenspecialist kandidaat is voor de Partij voor de Vrijheid reflecteert volgens de directeur niet de visie van het CIDI, maar het standpunt van Kortenoeven. ,,Het is zijn keuze, en die respecteren wij. Want we leven in een vrij en democratisch land. En de PVV is geen verboden partij.'' Kortenoeven maakt gerede kans in de Tweede Kamer te komen, want volgens de laatste peilingen zou de PVV 23 zetels behalen, 14 meer dan de partij nu heeft.
In tegenstelling tot het CIDI profileert de PVV zich als uitgesproken anti-islam, wat uitkomt in het hoofddoekjesverbod. Het CIDI is niet tegen hoofddoekjes, wel tegen de allesbedekkende boerka. Verder is de organisatie tegen discriminatie, ook die van moslims. Tal van CIDI-projecten hebben als doel achterstelling van moslims tegen te gaan, aldus Naftaniel.
 
Tweelandenmodel
Het CIDI, onlosmakelijk verbonden met Israël, wil dat dit land een vreedzame en harmonieuze relatie aangaat met de Arabische wereld. Als oplossing van het Midden-Oostenconflict staat het CIDI het tweelandenmodel voor: de komst van een Palestijnse staat naast een Joodse. Terwijl de PVV juist één staat propageert, namelijk alleen de Joodse.
Dergelijke uiteenlopende politieke visies hoeven geen belemmering te vormen om kandidaat van de PVV te kunnen zijn, vindt Ronny Nataniel. Hij is ook niet bang dat mensen de standpunten van PVV en CIDI met elkaar vermengen. Wat zijn centrum beoogt, is volgens hem glashelder, temeer daar politieke uitspraken altijd door de directeur of het bestuur worden gedaan. Volgens Naftaniel zijn er ,,natuurlijk'' veel herkenningspunten met de PVV, ,,maar dat hebben we wel met meer partijen''.
 
Raar
Nataniel staat bekend als PvdA-stemmer. ,,Ik ben rechtser georiënteerd'', aldus Wim Kortenoeven, die verklaart uit een christelijk nest te komen, maar zich niet meer belijdend christen noemt.
De politieke achtergrond van zijn collega's op het CIDI vertegenwoordigt nagenoeg het hele politieke spectrum, inclusief de SGP, weet hij. ,,Al zul je hier geen SP en GroenLinks aantreffen.'' Kortenoeven wil kwijt het ,,raar'' te vinden, dat bij het noemen van de PVV altijd de legitimiteit van deze partij ter sprake komt.
De CIDI-medewerker schreef tal van artikelen en boeken over de jihad tegen Israël. Over wat hem motiveerde zich kandidaat te stellen voor de PVV, wil hij nog niets kwijt, omdat binnen de partij is afgesproken dat dat pas op 26 april kan. Op die dag worden de kandidaten officieel gepresenteerd en begint de campagne. Hij volstaat daarom met het statement dat hij maandag op de PVV-website afgaf: ,,Mijn inzet: het stoppen en terugdraaien van de islamisering van Nederland zodat ons land weer leefbaar wordt. Israël is onze eerste verdedigingslinie.''
 
 

2 opmerkingen:

  1. Zegt Ronny echt dat er 'natuurlijk veel herkenningspunten met de PVV' zijn?
    Het is om van te rillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een ongepaste reactie van ene Henk is geweigerd. Bepaalde minimumnormen dienen hier wel in 8 genomen te worden.
    - - - - - - - -
    Er zijn ook veel herkenningspunten met andere partijen, meent Naftaniel. Het CIDI doet doorgaans niet aan islam-bashing, dus hij zal vooral doelen op de warme steun van Wilders voor Israel.
    Als PvdA-man zal Ronny persoonlijk zeker niet blij zijn met deze zet van Kortenoeven.

    BeantwoordenVerwijderen