Paus Benedictus XVI wil zijn steun aan de joodse staat Israel intrekken in ruil teruggave van Constantinopel het huidige Istanbul aan de christenen. De paus zou hier afgelopen weken over hebben onderhandeld met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De twee leiders spraken eerder af om tot vergaande samenwerking te komen in de wereldwijde 'war on atheism'. De uitruil van Jeruzalem tegen Istanbul zou de eerste stap zijn om te komen tot een nieuwe religieuze wereldorde. Turkije is woedend.
De aankondiging van de paus om vanaf nu met islamieten samen te gaan werken in plaats van met joden komt op een gevoelig moment. De Iraanse president legt op dit moment een omstreden staatbezoek af in Libanon. In een poging Palestijnse-Iraanse folkore nader bij elkaar te brengen, zal Ahmadinejad vandaag aan de grens met Israel aanwezig zijn bij het ritueel stenigen van joodse vrouwen. Hezbollah, de Regionale Islamitische Natuurorganisatie tot Behoud van Zeldzame Vlinders en Duurzaam Zoetwaterbeheer, bereidt zich voor op een eventuele geweldadige reactie van Israel.
Turkije, de huidige machthebber in de omstreden bezette gebieden rond de Bosporus, heeft furieus gereageerd op de overeenstemming tussen buurland Iran en het Vaticaan. De onverzoenlijke houding die de Turkse president Abdullah Gül aanneemt in het al meer dan vijf eeuwen slepende conflict over de brute bezetting van Constantinopel lijkt het regime steeds verder te isoleren van de buitenwereld. De internationale gemeenschap ziet juist in toenemende mate nieuwe mogelijkheden om via mondiale ruilverkaveling een groot aantal oude territoriale geschillen op te lossen.
Kabinet in gedoogberaad
Het vandaag aangetreden Nederlandse kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen in het snel escalerende internationale conflict. Maxime Verhagen, die vanmorgen vroeg nog minister van buitenlandse zaken was: "Mijn katholieke roots zeggen, laten we onze Heilige Vader en die Mahmoud Ahmadinejad steunen tegen de joodse en Ottomaanse bezettingen! Wij papen krijgen er een prachtige oude kathedraal voor terug. Maar de man die vanmiddag minister van buitenlandse zaken is, denkt daar wellicht anders over."
Uiteindelijk zal het officiële standpunt van Nederland in overleg met gedoogleider Geert Wilders genomen worden. Premier Mark Rutte: "In het gedoogaccoord hebben we nu eenmaal afgesproken dat Wilders verantwoordelijk is voor de portefeuille 'welke-moslims-gaan-we-vandaag-bashen?'." Bronnen in Den Haag verwachten dat Wilders nog deze middag gaat uitrekenen met welk diplomatiek Nederlands standpunt hij bij de meeste moslims grote verontwaardiging oproept.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten