dinsdag 12 oktober 2010

Eed van trouw: hoe een goedbedoeld plan Israel de das omdoet

 
De redenering is dat Israel de natiestaat van het Joodse volk is en daarom Joden er niet nog een speciale trouw aan hoeven zweren, maar in de praktijk is zo'n onderscheid niet houdbaar en niet goed te praten. Iedereen die staatsburger wordt moet dezelfde eed afleggen. Bovendien staan helaas lang niet alle Joden achter Israel, dus als het doel is om antizionisten ervan te weerhouden het staatsburgerschap aan te vragen, dan moet je Joden niet uitsluiten.
Ik snap het idee wel van die wet, maar deel de kritiek van Isser hieronder (en vele anderen) dat deze wet meer schade zal aanrichten dan zij goed zal doen. Bovendien los je er het werkelijke probleem niet mee op: veel mensen zijn anti-Israel, ook mensen die er wonen en staatsburger willen worden. Dat is met geen enkele eed op te lossen, want er bestaat nou eenmaal zoiets als liegen, ook tijdens het afleggen van een eed. Zo'n eed zal de antipathie wellicht juist versterken.
 
RP
-------------
 
Hoe een goedbedoeld plan Israel de das omdoet
http://www.israned.com/2010/10/hoe-een-goedbedoeld-plan-israel-de-das.html
 
 
Israël is een Joodse staat, de enige Joodse staat ter wereld en succesvol op vele terreinen. Iets om trots op te zijn. Israël is ook een land met een slechte PR en slecht politiek beleid. Het plan voor een eed aan de Joodse staat is er één van. Dat er een eed moet komen daar ben ik een voorstander van, zolang die voor iedereen geldt. Jood en niet-Jood. Het plan dat er nu ligt is kortzichtig, slecht doordacht en zal terecht door de wereld worden afgeschoten. Het riekt naar een tweedeling binnen de Israëlische maatschappij.
Dat de bedoeling goed is kunnen we opmaken uit de woorden van Netanyahu:

"Unfortunately, there are many today who tried to blur not only the unique connection of the Jewish people to its homeland, but also the connection of the Jewish people to its state," Netanyahu added.
"Democracy is the soul of Israel and we cannot do without it. No one can preach democracy or enlightenment to us," Netanyahu added. "Zionism established an exemplary national state, a state that balances between the national needs of our people and the individual rights or every citizen in the country."
"There is no other democracy in the Middle East," he declared. "There is no other Jewish state in the world. The combination of these two lofty values expresses the foundation of our national life and anyone who would like to join us needs to recognize this."
Iedere letter klopt die Netanyahu zegt, maar leg mij nu eens uit waarom de uitvoering zo volslagen belabberd is:
Cabinet ministers on Sunday approved by a majority vote a controversial proposal which would require every non-Jew wishing to become a citizen of Israel to pledge loyalty to "the State of Israel as a Jewish and democratic state."
Wanneer iedereen voor de wet gelijk is, draag er dan ook zorg voor dat iedereen zich aan die wetten houdt - Jood en niet-Jood. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Deze wetgeving is prutswerk en zal snel moeten veranderen of worden aangevochten bij de Israëlische Hoge Raad voor dat het meer schade aanricht dan dat het goed doet.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten