zondag 10 oktober 2010

Nederlandse douane laat illegale zending voor Iraans atoomagentschap door

 
Dit bericht lijkt het nieuws in Nederland niet te hebben gehaald, terwijl het toch in Nederland gebeurde en vrij opmerkelijk is. 
Er was in de media wel aandacht voor de computerworm die zich zou richten op het saboteren van het Iraanse kernprogramma. - Zou ik ook doen als ik de Mossad was, want met die sancties schiet het niet op zo.....
 
Wouter
___________
 

Nederlandse douane laat illegale zending voor Iraans atoomagentschap door

Fri 08-10-2010
 
 
Nederlandse bedrijven hebben in strijd met EU-sancties tegen Iran onderdelen geleverd voor het nucleaire programma van dat land. Dit blijkt uit een brief van het ministerie van Economische Zaken, bericht de Jerusalem Post. Een van de 2 gewraakte zendingen bevatte een heliumlekdetector die was besteld door de IAEA, maar werd verzonden aan het Iraans atoomagentschap. Demissionair minister van EZ Maria van der Hoeven zegt dat de douaneprocedures zijn aangescherpt. Onderzocht wordt of de exporteurs vervolgd moeten worden.
 
 
IAEA zendt contrabande naar agentschap dat het moet controleren
 
De twee zendingen maakten deel uit van een groter transport met niet verboden goederen. De verboden artikelen werden niet apart geregistreerd en kwamen zo langs de douane; toen dit werd ontdekt hadden ze het gebied van de EU al verlaten. 
 
De betrokkenheid van een VN-orgaan maakt de misser extra pikant. De heliumlekdetecor werd verstuurd in het kader van een samenwerkingsprogramma van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het Iraanse agentschap voor atoomenergie AEOI. 
 
Dat is moeilijk te rijmen met de EU-sancties tegen het Iraanse atoomagentschap. Het is lidstaten, in navolging van de VS, verboden om hier goederen aan te leveren. "De AEOI regelt het Iraanse atoomprogramma en rapporteert rechtstreeks aan de Iraanse president", waarschuwde de Amerikaanse regering. Juist de IAEA moet het Iraanse atoomenergie controleren.
 
In een interview met de Jerusalem Post zei een woordvoerder van de IAEA in Wenen dat 'wij inderdaad een technische samenwerking hebben met Iran en andere staten.' Op de verboden levering van nuleaire onderdelen aan de AEOI had de woordvoerder geen commentaar.
 
Een woordvoerder van het Iran Comite zei tegen de Post: 'het Iran Comite is teleurgesteld dat de sancties onvoldoende worden uitgevoerd, na alle moeite om ze te formuleren en Iran te straffen omdat het niet naar behoren meewerkt met de IAEA. De minister van Economische Zaken moet garanderen dat zij al het mogelijke zal doen om zorg te dragen voor de praktische uitvoering ervan. Het breed publiceren van een lijst met verboden goederen en het vervolgen van degenen die de sancties breken zou een goed begin zijn", voegde hij eraan toe.
 
De andere verboden zending bevatte drukmeters voor de Iraanse olie- en gasindustrie, eveneens verboden door de sancties.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten