dinsdag 18 januari 2011

Barak stapt op: splitsing Arbeiderspartij in Israel

 
De afgelopen tijd zwol de interne kritiek op Barak aan dat hij niet genoeg voor elkaar kreeg in de regering en Labor de coalitie zou moeten verlaten als niet meer concessies aan de Palestijnen zouden worden gedaan. Netanjahoe van zijn kant beschuldigt Labor ervan daarmee juist de Palestijnen in de kaart te spelen: zij weten zo immers dat hun gedrag wordt beloond en ze niet naar de onderhandelingstafel hoeven te komen voor meer concessies. Daar zit wel iets in: ook Kadima roept om het hardst dat meer concessies nodig zijn en de regering te weinig biedt. Zelf denk ik dat de Palestijnen zich vooral internationaal gesteund weten en daarom geen noodzaak voelen tot een flexibeler houding, maar het helpt natuurlijk niet wanneer de oppositie in Israel het ook voor hen opneemt, ondanks hun weigering te praten zelfs tijdens een negen maanden durende bouwstop. Hoewel er nauwelijks bouwvergunningen werden afgegeven onder premier Olmert, was er toen geen formele bouwstop in de nederzettingen, en toen onderhandelden de Palestijnen wel. Anderzijds is het natuurlijk terecht en broodnodig dat de oppositie maatregelen van de regering die dom zijn en averechts werken bekritiseert.
 
De Volkskrant moest weer de nodige 'kleur' in hun berichtgeving hierover aanbrengen:
 
'Hij is de kritiek zat uit zijn eigen partij', zo stelt Rolf Bos, correspondent van de Volkskrant in Israël. 'De Arbeidspartij (vergelijkbaar met de PvdA in Nederland) is voorstander van het vredesproces. In de Israëlische coalitie zitten ook een aantal extreem-rechtse partijen die hier niets in zien. Daardoor komt dit helemaal niet van de grond.'

Een aantal? Dat klinkt naar minimaal vijf partijen. Ik zou zelf alleen de Nationale Unie extreem rechts noemen, de andere partijen zijn rechts-nationalistisch of religieus-rechts maar niet principieel tegen een compromis. Ook Yisrael Beiteinu is niet tegen deling van het land, maar wil daarbij ook een gebied in Israel waar vooral Arabieren wonen ruilen voor de nederzettingenblokken. Shas is altijd om te kopen met geld voor religieus onderwijs en andere religieuze privileges. Ikzelf ben daar erg tegen, maar ze zijn niet extreem-rechts. Het is meer een soort SGP, maar dan veel machtiger.
De onderhandelingen zijn afgebroken door de Palestijnen omdat Israel weigerde om een complete bouwstop in te voeren, dus ook voor Oost Jeruzalem. Men was bereid de bouwstop op de Westoever met drie maanden te verlengen in ruil voor Amerikaanse steun, maar de Amerikanen zagen daarvan af omdat duidelijk was dat de Palestijnen daar toch niet mee in zouden stemmen zolang Oost Jeruzalem erbuiten zou vallen. Onder premier Olmert waren de Palestijnen wel bereid te onderhandelen zonder bouwstop, en werd dit niet als voorwaarde gesteld. Het is daarom vreemd het stuklopen van de onderhandelingen aan Israel te wijten.
 
RP
---------

Barak stapt op: splitsing Arbeiderspartij

ma 17-01-2011

Ehud Barak, de Israelische minister van Defensie, stapt uit de Arbeiderspartij om een nieuwe partij op te richten. Vier andere leden van de Arbeiderspartij volgen hem in deze stap, die een splitsing in de Arbeiderspartij teweeg brengt. Baraks nieuwe partij zal Atzmaut (Onafhankelijkheid) heten en 'centrum, Zionistisch en democratisch' zijn. Naar verwacht zal zij de Arbeiderspartij vervangen in de regeringscoalitie.

Naast Barak stapten ook vice minister van Defensie, Matan Vilnai, en parlementsleden Shalom Simhon, Einat Wilf en Ori Noked uit de Arbeiderspartij. Naar verwachting blijven Barak en zijn volgelingen in de coalitie van Netanyahu, maar inmiddels zijn drie ministers van de Arbeiderspartij, Isaac Herzog van Sociale zaken, Benjamin Ben-Eliezer van Arbeid en Avishay Braverman van Minderheidszaken uit de regering van Netanyahu gestapt.

Baraks beslissing volgt op maandenlange interne problemen binnen de Arbeiderspartij, waarin twee facties voortdurend met elkaar overhoop lagen. Velen binnen de partij vonden dat Barak uit de coalitie moest stappen, omdat de regering volgens hen niet genoeg deed om de vredesonderhandelingen weer op gang te brengen. Premier Benjamin Netanyahu heeft afgelopen zondag echter gezegd dat het geharrewar binnen de Arbeiderspartij juist een belemmering vormde voor vredesbesprekingen.

Braverman zei vandaag dat 'De Arbeiderspartij niet afhangt van een enkel persoon', maar parlementslid Cabel zei dat de andere factie de Arbeiderspartij 'vernietigd' heeft. Andere reacties binnen de partij zijn positief: zo zou de Arbeiderspartij weer terug kunnen gaan naar zijn socialistische wortels, nu Barak, die volgens velen binnen de Arbeiderspartij te nauw samenwerkte met premier Netanyahu, niet langer partijleider is. Een hooggeplaatste medewerker van de premier zei tegen Haaretz dat de splitsing de coalitie zal versterken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten