donderdag 8 maart 2012

VN hypocriet: Israël veroordeeld, Syrië niet

 

Dit is natuurlijk inmiddels wel bekend, maar het blijft schokkend te zien hoe ver men gaat in de steun voor dictators. Schokkender is dat veel mensen de VN nog steeds als neutrale bron zien en als leidraad voor hun visie op bijvoorbeeld het Israelisch-Palestijns conflict.

Een andere VN-instelling, Unesco, heeft als missie een bijdrage leveren aan armoedebestrijding en vredesopbouw. Unesco speelde het zelfs klaar om in november 2011, nog geen vier maanden terug, Syrië tot bestuurslid te benoemen. Terwijl op dat moment al meer dan 4000 onschuldige burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, door het regime van al-Assad waren vermoord.

...Gadhafi is trouwens nog steeds erg geliefd bij de VN-Mensenrechtenraad. Binnenkort wil Laura Lasserre, de uit Uruguay afkomstige hoogste baas van deze VN-organisatie, een resolutie uitbrengen waarin de vermoorde Libische leider nogmaals wordt geprezen voor alles wat hij voor de mensenrechten heeft betekend. De VN doet dit terwijl men in Libië nog bezig is met het opgraven van de massagraven van de duizenden gemartelde en geëxecuteerde tegenstanders van het Gadhafi-regime.

--------------

 

 

VN hypocriet: Israël veroordeeld, Syrië niet

Opinie artikel van Likoed Nederland in het Nederlands Dagblad, 7 maart 2012.

De VN is hypocriet als het gaat om de veroordeling van mensenrechten-schendingen. Meer dan 50 procent van de veroordelingen heeft betrekking op Israël, terwijl in het geval van Syrië niet één resolutie is aangenomen.

In de afgelopen week zijn er in Syrië weer honderden onschuldige burgers vermoord door het bewind van president al-Assad. Met name in Homs trad het Syrische leger nietsontziend op tegen de vaak ongewapende inwoners. De Britse fotograaf Paul Conroy, die een aantal dagen in Homs was, stelde zelfs dat er in de stad sprake was van een 'middeleeuwse slachting'.

Desondanks is er nog steeds geen VN-resolutie aangenomen die het gewelddadige gedrag van de Syrische regering krachtig veroordeelt. Terwijl er in elf maanden tijd al zeker 7500 burgers zijn gedood. Dat is vreemd. Toen er mei 2010 negen doden vielen op het Turkse schip 'Mavi Marmara', dat de Israëlische blokkade rondom Gaza wilde doorbreken, was er binnen twee dagen wel een VN-resolutie die Israël veroordeelde. Terwijl uit het latere onderzoek door de VN bleek dat deze blokkade volledig legaal is.

 Dubieuze rol

Bovendien was duidelijk geworden dat veel islamitische activisten op de 'Mavi Marmara' zelf graag de marteldood wilden sterven, wat te zien is in de BBC-documentaire 'Death in the Mediterranean'. Een dood die zeker bespoedigd wordt als je Israëlische militairen met messen en staven te lijf gaat, iets wat de activisten massaal deden, zo toont deze documentaire.

De VN speelt al jaren een dubieuze rol als het om Syrië gaat. In 1980 werd in het Afrikaanse Mali door radicale moslims een aanslag gepleegd op president Hafez al-Assad, de vader van de huidige president Bashar al-Assad. Die nam wraak door 1200 politieke gevangenen te executeren. Dit weerhield de VN er echter niet van de Syriër Abdallah El-Khani – die van 1972 tot 1976 minister was geweest in de regering van dictator Hafez al-Assad – een jaar na deze moordpartij tot rechter te benoemen in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

 Armoedebestrijding

Anno 2012 zitten er nog steeds rechters in het Internationaal Gerechtshof die afkomstig zijn uit Arabische dictaturen zoals Marokko en Somalië. Dat zijn landen die de enige democratie in het Midden-Oosten, Israël, niet eens erkennen. Waardoor het ook niet verbaast dat het Internationale Gerechtshof nogal eens met – overigens niet-bindende – negatieve arresten over Israël komt.

Een andere VN-instelling, Unesco, heeft als missie een bijdrage leveren aan armoedebestrijding en vredesopbouw. Unesco speelde het zelfs klaar om in november 2011, nog geen vier maanden terug, Syrië tot bestuurslid te benoemen. Terwijl op dat moment al meer dan 4000 onschuldige burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen, door het regime van al-Assad waren vermoord.

 Unicum

De VN-Mensenrechtenraad heeft de gewelddadigheden in Syrië ondertussen wel veroordeeld. Wat een unicum is, want deze raad veroordeelt bijna nooit islamitische regimes. Dit komt omdat ook de meest vreselijke dictaturen zitting kunnen hebben in de VN-Mensenrechtenraad. Een land als Saudi-Arabië, waar vrouwen niet eens mogen autorijden, en Bahrein, waar in 2011 met zeer veel geweld demonstraties voor meer vrijheid werden neergeslagen, maken bijvoorbeeld onderdeel uit van deze raad.

Onwaarschijnlijk maar waar reikte VN-Mensenrechtenraad tot 2010 zelfs elk jaar de Muamar Gadhafi Mensenrechten Prijs uit, die elk jaar werd vergeven aan iemand die veel voor de mensenrechten had betekend. Premier Erdogan van Turkije, die menig kritische journalist in de gevangenis heeft laten gooien en bovengenoemde boottocht naar Gaza van harte ondersteunde, heeft deze prijs gewonnen.

 Mensenrechten

Gadhafi is trouwens nog steeds erg geliefd bij de VN-Mensenrechtenraad. Binnenkort wil Laura Lasserre, de uit Uruguay afkomstige hoogste baas van deze VN-organisatie, een resolutie uitbrengen waarin de vermoorde Libische leider nogmaals wordt geprezen voor alles wat hij voor de mensenrechten heeft betekend. De VN doet dit terwijl men in Libië nog bezig is met het opgraven van de massagraven van de duizenden gemartelde en geëxecuteerde tegenstanders van het Gadhafi-regime.

Meer dan 50 procent van alle veroordelingen van de VN-Mensenrechtenraad heeft betrekking op Israël. Leg daarnaast dat de familie Assad al veertig jaar aan de macht is in Syrië en al die tijd de eigen bevolking op afschuwelijke wijze terroriseert. Het wordt tijd dat de VN zich gaat focussen op dictaturen en de massale druk van islamitische landen weerstaat om al haar energie op Israël te richten, de enige functionerende democratie in het Midden-Oosten.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten